Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2299 visningar

Lårsträckning?

1975 • Järfälla
#1
25 juli 2007 - 22:06 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
TJena.

Från att ha fött barn i februari har jag nu sedan maj börjat löpträna för att komma i form. Jag joggade ett tag 6 km varannan dag för att sedan börja träna enligt Marathon.se´s upplägg inför tjejmilen.

Nu tror jag att jag råkade sträcka vänster lårmuskel under intervallträningen för 3 veckor sedan. Det gjorde redigt ont och jag fick svårt att gå i trappor, komma upp från huksittande osv.
Jag fortsatte att jogga, då det ändå gick ganska bra just när jag sprang och hade blivit varm. Men efter inrådan från brorsan som är träningsfreak så har hållit upp med löpträningen i 1,5 v och smörjt med ZonKräm.

Igår snörde jag på skorna eftersom jag varit smärtfri i flera dagar, men hann inte långt innan det smärtade igen. Jag joggade saaakta i 3 km, och idag har jag riktigt ont igen. (F**!!!)
Inte så att jag haltar omkring som tidigare, men ändå smärta.

Är det någon som har några råd att ge mig? Jag vill så gärna komma i form och springa Tjejmilen.

PS. jag har nya, riktiga löparskor.
Thomas Johannesson
1964 • veberöd
#2
26 juli 2007 kl 10:44 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har haft liknande bekymmer, fast värre ( jag är ju kille...). Mitt tips till dig är att uppsöka någon kunnig person, förslagsvis en idrottsmassör eller liknande. Jag försökt kurera mig själv med diverse huskurer utan att lyckas, till sist brast min lårmuskel partiellt under ett terränglopp. Vis av erfarenhet råder jag dig därför att uppsöka fabror doktorn.
1975 • Järfälla
#3
26 juli 2007 kl 18:36 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jo, självklart förstår jag ju att det gjorde ondare på dig. ;-) Tack för rådet.
Joakim Ramqvist Hallin
1977 • Hallstavik
#4
27 juli 2007 kl 05:54 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla

Sara, jag har ett liknande symtom på min hamstrings baksida på vänstra låret och det som hjälpt och hjälper mig är att träna bort smärtan mentalt och att vara särskilt noggran med mitt näringsintag. Jag har även konstruerat ett specifikt belastningsprogram för det utsatta området som jag kör var 8:e dag på något gym.

Nu blir du ställd kanske? Men när ingen vård, rehabilitering eller medicin tycks hjälpa så finns det inte så många andra vägar att gå. Här får man prova sig fram efter bästa förmåga och självklart resultat.
Mental träning är väldigt bra och kan hjlpa dig mer är du tror.

Genom att du styrketränar ditt baksidalår så minskar du sträckningar av muskulaturen däromkring. Jag använder mig utav övningen "Nordiska hamstrings" som jag anser vara den mest effektiva övningen för att stärka min baksida av låret. Antalet sträckningar minskade ganska snabbt på mig då. Sedan det där med näringen, du känner till att varje system, muskler ,organ, m.m har sitt specifika behov av vitaminer och mineraler för att fungera optimalt. Saknas någon av dessa viktiga komponenter så kan det uppstå kännbara problem som ex. utmattningssyndrom, värk eller kramp.

Om det är en vanlig sträckning skall den dock gå över inom kort annars råder ävan jag dig att uppsöka läkare.

Sedan känner jag inte till om du provat någon antiinflamatorisk medicin men det kan du ta med Dr.

Var extra noga med uppvärmningen och tänk också på att inte stretcha eller töja alltför mycket nu när du fortfarande har känningar.

Med hopp om en snar tillfrisknad och att du åter kan räkna lyktstolpar i spåret!

Joakim Ramqvist Hallin
Personlig tränare, Uppsala
1975 • Järfälla
#5
27 juli 2007 kl 09:48 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack Joakim.
Jag är också inne mycket på vikten av rätt kost. Jag äter antiinflammatoriskt i form av blåbär och linfrön men det är det enda. Annars försöker jag undvika tillsatser och färgämnen.
Men då ska jag prova att stärka musklerna i området.
Kan man även hjälpa till genom att linda? eller gör man mer skada än nytta på så vis?
1975 • Järfälla
#6
13 augusti 2007 kl 00:23 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Vill förnya min fråga här och tjata lite till eftersom jag fortfarande känner av mitt lår trots vila.

Är det bättre om jag springer med lindat lår/knä?

Tips på övningar och stretch för att stärka området inför framtiden?

Vart vänder man sig inom vården? naprapat, kiropraktor, idrottsläkare, akupunktur, massage?

Någon som har tips och råd?
1963 • Bromma
#7
13 augusti 2007 kl 14:31 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Sara!

Vänd dig till en naprapat, det gjorde jag med mitt löparknä, som försvann i ett huj. Får jag rekommendera "min" naprapat, Camilla Johansson, som jobbar på Kropp & Själ i Solna (http://www.kropposjal.se). Hon är Hässelby SKs naprapat och är själv jätteduktig långlöpare. Lycka till!

/Gunnar
Jojo-joggaren
1972 • -
#8
13 augusti 2007 kl 15:03 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Sara!
Har också dragit på mig skada efter att ha följt träningsprogram på marathon.se.... Nej jag tänker inte kritisera programmet för det fick mig att börja löpträna! Men.... intervaller frestar dock på och jag tror såhär i efterhand att man skall ta det lite lugnt ett tag med det. I synnerhet när man fött barn och kanske snedbelastat sitt bäcken... För visst har det hänt att du burit bebisen på vänster sida emellanåt ;)

Jag förstår preeecis hur du känner inför tjejmilen... jag tränade inför GöteborgsVarvet när jag råkade ut för min skada.... visserligen inte av samma typ men det spelar ingen roll. Mitt råd är att släpp tanken på Tjejmilen och fokusera på att bli bra med lugn och sansad löpning.
Jag tog en naproxen (starka värktabletter med antiinflammatoriska egenskaper) och sprang GöteborgsVarvet 21km men det är inget jag rekommenderar.

Programmet är bra som vägledning men du måste lyssna på kroppen och den talar till dig nu =) Och du... jag vet att det är hemskt att höra (själv lyssnade jag ju inte ;) men det går fler lopp!!!!

Stort lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.