Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 6312 visningar

AAGH! Diskbråck - 8 veckor till utan löpning

1968 • Falkenberg
#1
5 december 2008 - 18:23
Gilla
Aagh!

Diskbråck. I stort sett inte kunnat annat än ligga på magen i 5 veckor nu. Fullproppad med smärtstillande: paracetamol, NSAID, 2 slags opioider. Börjar lätta lite grann senast två dagar. Cyklade igår och ramlade på osynlig isfläck = rejäla skrapen och blåmärken.

Och så säger sjukgymnasten till mig nu att jag nog inte ska springa på minst 7-8 veckor till :-( Det är först nu definitionsfrågan "springa" vs. "jogga" blir intressant ;-)

Och jag som ska till Tanzania i mitten på Januari, 5 veckors sjuksköterske-praktik. Hade tänkt kombinera med lite träningläger, när man är fru-, barn-, och hundfri.

Några fler därute som haft diskbråck, och kan tycka lite synd om mig?
1985 • Nacka
#2
5 december 2008 kl 18:51
Gilla
Jag har aldrig haft diskbråck... Men jag tycker synd om dig ändå : (
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#3
5 december 2008 kl 19:00
Gilla
Lider med dig, har inte haft diskbråck men annat som hindrar träning...känslan av att bli "mätt" i magen på bara läkemedel man stoppar i sig. Dock nödvändigt. Men, det vänder. Håll ut. Det kommer ljusare tider och tänk alltid, det finns de som har det värre. De i Tanzania t ex : )
csaba
1973 • Malmö
#4
5 december 2008 kl 19:29 Redigerad 5 december 2008 kl 19:30
Gilla
Lider med dig !
Jag har haft ryggproblem i flera år.

En sak jag gjorde då (fast emot läkarnas rekomendatíoner) var att så fort ryggproblemet började komma tillbaka så gick jag ner i gymmet och körde ryggresningar (liggandes utan vikter) och det hjälpte ryggen tillfälligt.
(även om det gjorde otroligt ont i dom första)
Dessutom så ska det hjälpa mig att stretcha ut sätesmusklerna.

Ett tag var det snack om att operera min rygg, men då hadde jag fått glömma allt vad träning heter.

Nu har jag inte haft känningar sen jag har börjat springa (ta i trä).
1968 • Falkenberg
#5
5 december 2008 kl 23:21
Gilla
Tack för medlidande, och råd!

Och det är en bärande tanke faktiskt - tänk på alla som har det värre, som t.ex. aldrig ens haft lyckan att upptäcka löpningens under eller uppleva runners´ high!
Annelie L
1980 • uppsala
#6
6 december 2008 kl 01:27
Gilla
Jag hoppas du mår bättre snart och vad gäller träning av rygg skulle jag ta kontakt med en sjulgymnast om jag vore dig. Hoppas i varje fall att det går bra med praktiken, du har valt det roligaste yrke som finns. :-)
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#7
6 december 2008 kl 15:17
Gilla
Stackars dig, det låter inget vidare -tycker verkligen synd om dig- hoppas du snart blir frisk igen och kan börja träna så smått. Ett råd, kör Core-träning så att du stabiliserar bålen, det är super-bra för att undvika ryggproblem framöver. Strech och rörlighet är också viktigt. Har förändrat mitt liv efter upprepade ryggskott. Men ta det varsamt i början.
Triax runner
1976 • Stockholm
#8
6 december 2008 kl 15:44
Gilla
Visst får du medlidande från mig också, finns inget värre än besked om löpvila.

När ändå ämnet kom kanske man skulle kunna passa på och fråga vad diskbråck egentligen är? Vad är orsaken? Vad är skillnaden mot ryggskott? Säkert dumma frågor för er som vet men jag har tack o lov varit förskonad från ryggbesvär(peppar peppar ta i trä) sånär förutom någon enstaka låsning i bröstryggen som kiropraktorn fixat på 5min.....

Hoppas på en trevlig resa till Tanzania
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#9
6 december 2008 kl 18:05
Gilla
Diskbråck är när diskerna mellan kotorna (fungerar som stötdämpare där) går sönder och buktar ut på sidorna. Om själva utbuktningen då trycker på en nerv som passerar kan man få ont och det kan kännas ner i benet om det trycker på en sådan nerv. Av oss över 40 är det en oerhört stor andel som har/har haft diskbråck utan att veta om det. Sneda lyft, svag rygg o mage, rökning mm ökar riskerna (förutom hög ålder..)
Ryggskott är rent muskulärt, över/snedbelastning av muskler i ryggen med inflammation.
Triax runner
1976 • Stockholm
#10
7 december 2008 kl 12:07
Gilla
Tack för det Maria nu lärde jag mig något nytt :) Låter iaf som det bör undvikas.......
1968 • Falkenberg
#11
7 december 2008 kl 12:21
Gilla
Ja, Triax, Maria beskriver det väl ovan, men här kommer min beskrivning:
Diskarna är stötdämparna mellan kotorna (benen ryggraden är uppbyggda av). Yttre höljen är gummiaktig i konsistens, pulpan inuti mjukare. Om pulpan trycker ut ur höljan kallas det för diskbråck.

Ca. en tredjedel av befolkningen i 40 - 50 års åldern har en bråck utan några symtom alls. Men, trycker bråcket mot nervrötterna som går där, blir det problem.

Just nervsmärtor som uppkommer här är svåra att få bukt med. Vanliga värktabletter kommer man inte så långt med. Sen blir det ofta känselbortfall (halva min fot är avdomnad) och styrkeförlust (jag kan göra 20+ tåhävningar på höger, 3 på vänster just nu, och vaden krampar ofta) som kan bli permanenta.

Jag har haft ryggskott många gånger, rätt jobbigt ibland, men det var aldrig i närheten av detta för mig! Har de senaste 6-7 åren försökt att stärka bålmuskulaturen ordentligt, slutat röka, börjat springa och gått ned i vikt, för att undvika ryggskott. Och de har blivit mer sällsynta. Men nu bråcket!

Tack ännu en gång för era inlägg!
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#12
11 oktober 2009 kl 13:06
Gilla
Slänger in min "story" här då jag är nyopererad för just diskbråck.

I slutet av april lyckades jag med ett inte helt lyckat lyft på jobbet i kombination med liten vridning......pang!! Känder efter lite och skakade på mig......det blev nog inte värre var tanken där och då.

Efter ca en vecka var smärtan outhärdlig, med starkt strålande känsla/smärta ner i höger ben, vad och fot. Efter kontakt med kirkopraktor blev jag hänvisad till vårdcentralen som bara tyckte att det var gnäll. Lite alvedon sedan jobba igen.
Då jag haft ryggont förr, så kände jag ju att detta var något helt annat så jag fick stångas lite med läkaren på vårdcentralen innan jag fick en valig röntgen, som inte visade något, för att sedan stångas lite till för en MR (magentröntgen) som visade på dubbelt diskbråck på L3-L4 samt L4-L5, där det senare var mycket stort.

Efter lång väntan, ca 3 månader, blev jag nyligen opererad 8/10 och kan så smått börja blicka framåt mot att få och kunna löpa igen. Har inte tagit ett löpsteg sedan i april...........jag ser dock att jag har minst 1-2 månader av rehab och styrkebygande innan jag vågar mig på att löpa igen.

Misstänker ni dickbråck, så stå på er. Låt inte en läkare få avgöra hur det står till med er, utan detta går enbart med hjälp av röntgen. Se till att få hjälp, det är er rättighet!! Emellanåt så kändes det som att sjukvården viktade kostnaden för en MR mot vad det kanske skulle kunna ge, vid eventuellt negativt utfall om jag inte haft något diskbråck. Det var en segdragen process med lång väntan.....som blir mentalt dubbelt så jobbig med den ständigt pågående smärtan i benet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.