29 juli 2022 kl 16:02
Jag började springa i maj och hade inte sprungit många meter sen jag la av med handbollen.
Har sprungit nån gång då och då och alltid kört stenhårt och sen har man fått ont och/eller tyckt det varit hemskt så denna gång ville jag testa en ny approach.
Har sedan maj kört enligt Maffetone metoden med vissa modifikationer men 9/10 pass springer jag strikt efter puls.
Jag vill ligga i intervallet 135-145bpm, i början fick jag gå kanske 10-15 gånger på 5km, förra veckan sprang jag 12km med en snittpuls på 139.
Har läst otroligt mycket om löpning senaste månaderna och något som hjälpt mig har varit att förstå att löpning och styrketräning (har många år seriös styrkelyft och strongmanträning i ryggen) fungerar på samma sätt vad gäller progression.
Att bli bättre kräver att du ökar antingen volymen eller intensiteten. Detta på bekostnad av skaderisk, och effekt.
Antingen ökar du volymen och därför blir intensiteten per pass lägre eller vice versa. Att köra både hårt och länge kommer resultera i skador.
Mitt tips blir därför att skit i intensiteten och din pace utan fokusera på att bygga upp en volym säg 30-40km/vecka. När du är bekväm med den volymen så kan du sänka till kanske 25-35 och höja intensiteten. Tillslut når du en platå och så är det dags att öka volymen och sänka intensiteten.
Inom styrketräning kallas detta periodisering men där är oftast fokus på hypertrofi, styrka och explosivitet.
Så mitt tips är att se till att komma ut, skit i hur fort det går och ta gärna hjälp av pulsen för att se till så din ansträngning är samma. Jag har gått från att springa 8min/km i mitt pulsintervall till att nu bekvämt ligga runt 6:15min/km på knappt två månader. Min volym har gått från 8km/vecka till denna vecka då jag ska springa 30km.
Att börja springa massa intervaller och dylikt är inte optimalt för en nybörjare utan för en nybörjare bör fokus mer vara på att få upp en bra volym, för utan en bra volym som grund kommer all annan träning som läggs uppepå inte ge samma effekt alt dramatiskt öka skaderisken.