Löpning Träning 113 inlägg 930 visningar

Pulshysteri

1967 • www.sapiens.se
#1
13 november 2008 - 10:54
Gilla
Vet inte om jag inbillar mig men jag har en känsla över att det är en väldig hysteri på denna sajt om puls hit och puls dit. Handen på hjärtat, hur många här tränar egentligen på en nivå där det gör skillnad på om passen går på några pulsslag hit eller dit? Jag gör det i alla fall inte.

Vill man använda pengarna på maxpulstest och fräsiga klockor och ser det som ett nöje så är det självklart fritt fram. Men resultatmässigt så brukar träningen i sig vara grejen. Om du ligger på 65% eller 67% av maxpuls kommer inte göra någon skillnad. Vad gäller maxpulsen så vet jag inte min egen utan uppskattar den bara. Kan inte se någon som helst glädje av att veta den på slaget när. Så exakt tränar jag inte.

Vad vill jag ha fram med det här? Jo, låt er inte luras av prylhysterin utan se bara till att träna kontinuerligt och förnuftigt så ska ni se att resultaten kommer.

Ha det,
Mackan

P.S. Jag använder själv pulsklocka på träning ibland för att jag tycker det är skoj att analysera och för att slippa veta distansen jag springer utan kan uppskatta på puls i stället. Likaså på träningstävlingar för att se hur jag ligger till även om jag inte maxar.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1967 • www.sapiens.se
28 november 2008 kl 08:02
Gilla
Triax: Den stora anledningen till att mina mil och halvmaratider ser ut som dom gör är att jag inte toppat för milen och halvmaran alls utan bara kört det som träningstävlingar. Maran däremot har jag toppat mig för. Utifrån mina intervalltider och så borde min miltid snarare ligga på låga 34. Halvmaran på 1.16.x. Men det är sträckor som inte intresserar mig nämnvärt eftersom jag fokuserar på maror och bergslopp. :-)

Träningsmässigt så kommer jag fokusera en del på snabbhet framöver för när jag ska springa maran på 2.35 så måste jag ha mer marginal från maxfart. Nu är det dock mer grundträningsbetonat ett tag.
1969 • Sala
28 november 2008 kl 11:34
Gilla
Tiax runner, vem har sagt att man ska hålla en jämn puls under loppet? Inte jag iallafall. Däremot har jag en ganska bra bild av vilken puls jag ska ha under de första hundra metrarna, under resten av den första kilometern, andra kilometern o.s.v. för att få jämna mellantider. Om jag ska springa 5 km så fort jag orkar, så vet jag hur mycket jag ska öka pulsen varje mellantid för att ligga jämt i tid. Jag vet faktiskt inte var du har fått det ifrån att jag skulle vilja ligga på jämn puls, även om det skulle vara intressant att testa skillnaden. Det finns ju vissa indicier på att positiva mellantider skulle löna sig.

Jag skrev: "Om man bara går på tid kommer ansträngningen att bli mindre eftersom man utvecklas"......

Du svarade: "Vad menar du med det? Allt går ju ut på att öka farten allt eftersom man utvecklas, alltså bibehåller du samma ansträngning trots högre tempo."

Jag svarar på detta: "Om man använder pulsklocka så blir ansträngningen densamma vid exempelvis tröskelpass, för då kan jag ligga kvar på 171 i puls hela säsongen, och 171 i puls kommer att innebära högre fart allteftersom jag utvecklas, men jag ligger kvar på samma tröskelträning för det är samma ansträngning. Så blir det inte för den som saknar pulsklocka. Den personen måste hela tiden springa olika lopp för att kolla hur mycket han ska öka farten med på träningarna. Om du följer Jack Daniels VDOT-tabell måste du ju med jämna mellanrum springa lopp för att se om du ska byta lopp. Annars måste du gissa dig till att du borde byta VDOT-grupp, eller följa principen om att byta var tredje vecka, men det beror ju på hur mycket du har tränat så det är högst osäkert. Om du istället tränar efter puls så kan du ligga på samma under hela säsongen. Detta betyder inte att du ska kolla på pulsklockan hela tiden, utan snarare kolla någon gång i passets slutskede om din puls har blivit lägre. I så fall kan du öka till ditt ursprungliga pulsvärde för träskelträning och se vilken km-tid detta motsvarar. Detta gäller även distans och långdistans. Däremot tycker jag inte att det passar sig för intervaller. Där är det bättre att ligga på samma VDOT-rad som i tröskelpassen.

Och självklart tar man hänsyn till värmen, för om det är rejält varmt kan helt enkelt ligga på samma tid (inte puls) som under tidigare tröskelpass/distanspass.

Vad menar du med att det skulle bli för låg fart i början av loppet om man går efter puls? Om man skulle följa pulsen så skulle ju farten i början av loppet bli skyhög. Jag vet t.ex. att jag ska ligga på 169 i puls på en halvmara. Ligger jag på 170 så klarar jag helt enkelt inte loppet. Om jag skulle ligga på 169 redan från början så skulle min fart nog bli ca en halvminut snabbare per kilometer under den första kilometern, och nästintill detta på den halva. Jag TROR inte att det är optimalt, men vem har testat? Vi är väl överens om att vi inte bara ska gissa och gå på fördomar hela tiden?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
28 november 2008 kl 12:55
Gilla
Mårten: Det var Jonas som lanserade jämn-puls-loppet-igenom-teorin ovan.
1969 • Sala
28 november 2008 kl 13:36
Gilla
Jag vet, men Triax runner tror att jag springer med jämn puls, om du ser på hans andra stycke, den 27 November kl 18:46. Det var därför jag skrev att jag faktiskt inte tror på den, men att jag gärna skulle vilja veta om det fungerar.
1974 • Göteborg
28 november 2008 kl 16:57
Gilla
Va fan är puls för något??? :)
1969 • Sala
28 november 2008 kl 17:27
Gilla
haha! Det är det där beviset som man får på att man tagit i ordentligt ;-)
1962 • löddeköpinge
28 november 2008 kl 19:35
Gilla
Anders Helgesson, bra fråga! - puls är det du känner när du sätter fingret på a.radialis eller a.carotis, eller vilken artär som helst på kroppen som går att känna. Det pulsen säger dig är att hjärtat slår, dvs att du lever. Om pulsen ökar kan det bero på exaltering av någor slag t ex att du ser något vackert. Om pulsen går ned kan det bero att du tar nåt konstigt läkemedel. Vissa konstiga läkemedel kan göra göra att den går upp.
När det gäller träning så säger dig pulsen att om du är vältränad så har du förmodligen en låg vilopuls. En normal vilopuls ligger omkring 70/min. En cyklist som jag läst om och var ganska bra bra hade en vilopuls på ca 26/min. Den högsta puls jag sett på någon är ca 240/min men han mådde inte så bra och den lägsta jag sett är 0/min och han mådde inte heller så bra. Det man kan säga om puls är att den är rätt så bra att ha, men som enskilt fenomen är det inte säkert att den säger så mycket. Eftersom jag arbetar inom sjukvården kan man säga så här - har man puls så är det förmodligen rätt OK - har man inte puls = inte bra. För övrigt - glöm det här inlägget, men jag var tvungen!
28 november 2008 kl 19:46
Detta inlägg har raderats
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
28 november 2008 kl 20:25
Gilla
Nu blir vi lite filosofiska här, iaf fredagsfilosofiska.
Vadå "Vi är väl överens om att vi inte bara ska gissa och gå på fördomar hela tiden?" Mårten.

Självklart "gissar" vi och går på "fördomar". Det gör alla, ständigt, i livet. Om vi inte gör det - hur ska vi då nånsin utvecklas och nå någon form av framgång? Dvs, om vi enbart går på känd fakta kan vi ju aldrig prova nåt nytt, aldrig gå in i väggen, aldrig lyckas hoppa över det där hindret, tja - aldrig lyckas helt enkelt.

Nope, vi måste ansätta idéer, teorier och åsikter och pröva dessa. Om inte, är vi knappast människor.

Friskrivning (fegt va?); det är fredag, glöm inte det. *blink, blink*

/Givetvis ska vi inte gissa och gå på fördomar *hela* tiden och alltid.
1969 • Sala
28 november 2008 kl 21:40
Gilla
Jonas, det där var nog det finaste jag hört sen jag konformerades! Låt oss ansätta våra idéer! Egentligen hade jag velat springa massor denna vecka för att omsätta och ansätta och iscensätta idéer, men tyvärr så satte familjesituationen och jobbet hinder ivägen. Men nästa vecka så ska ni få! :-)
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
29 november 2008 kl 19:48
Gilla
Oavesett de senaste inläggens information/betydelse för tråden i stort kommer här STORA SÅGNINGEN fram;

Mikael Hed; Bara för att du är snabbare än många av oss här på jogg.se betyder det verkligen att din "nivå" i en diskussion är högre och därigenom bättre än våra andras åsikter...??

Skulle verkligen vilja att du reflekterar över detta och rannsakar dig själv innan du drar iväg ett nytt inlägg.
Tycker nog att din nivå, med det resonemanget är lägre än Glocalnet´s!!

Detta går inte ut på att hävda sig sjäv och därigenom, som jag nog anser att du gör, trycka ner andra, vem blir bättre av sånt?
1969 • Sala
29 november 2008 kl 20:29
Gilla
Bra Nicklas! Fast Mikaels inlägg var nog mest pinsamt för honom själv.
1969 • Upplands Väsby
29 november 2008 kl 22:26 Redigerad 30 november 2008 kl 00:01
Gilla
Triax: kan passa på och kommentera det du skrev om tidigare... (till er andra, sorry för aningen självcentrerat inlägg).

När det kommer till pulszonerna som du upplever krångliga - för mig är de lika naturliga som att andas. Riktigt skoj att träna efter också. Men det är förstås smaksak.

Apropå intervaller. Eftersom jag inte har någon längre erfarenhet av löpning och inte heller någon coach så får man ta vad man har liksom... Så jag kör helt efter McMillans tabeller på intervallpassen, baserat på senaste tiderna på milen och halvmaran, eller vissa nyckelpass på träning. Tycker det funkar toppen. Snabbheten utvecklas litegrann hela tiden, samtidigt som jag undviker att dra på mig skador. Men tempot skulle alltså vara aningen fegt menar du? Så McMillan skulle ha fel där? Märkligt.

Ärligt så känns det som att om jag skulle trycka på mer på intervallerna så kommer skadorna som ett brev på posten. Menar, jag är trots allt 39 bast och skador läker inte lika fort som när man var yngre. Försöker undvika dem så gott det bara går. Tycker trots allt att jag redan plågar mig rätt så bra utan att det går överstyr.

Om mängdökningen. Äh, det är ju bara skoj att springa. :-) Men visst finns det en tanke bakom. Som jag skrivit högst upp i löpardagboken så kör jag grundträning just nu. Bygger aerob bas, tränar uthållighet. Det blir förstås lite fler kilometrar, men det är planerat. Det är inte sträckan i sig som är viktig, det är tiden som kroppen får jobba varje pass. För mig är det här riktigt sköna och bra kvalitetspass.
Efter årskiftet ändrar jag i upplägget igen. Då blir det fokus på hårdare pass. Mera styrka och snabbhetsträning. Lite annan slags kvalitet. Om träningen är vettigt upplagd får jag väl se. Hittills har det funkat hyffsat. Planerar att skörda senare under våren-09, då får jag veta (skönt uttryck förresten, "skörda", läste det på Marcus välskrivna blogg tidigare, ok om jag lånar det?). Det är de längre loppen jag siktar in mig på. Milloppen blir mera som skoj träningspass.

Hursomhelst, oavsett upplägg så är det ju resultaten som räknas och då är förstås frågan - vilka mål har man? För mig är det givet, huvudmålet har hela tiden varit att kunna springa utan att bli sjuk. Jag blev ju det för jämnan tidigare, när jag enbart tränade "på känsla". Hade även problem med astma. Ständiga setbacks, värdelöst. Men både sjukdomar och astma försvann när jag provade på lugn pulsstyrd träning. Så klart man blir helt såld. Känns som jag vore ganska korkad om jag ändrade för mycket på ett sånt upplägg.

Vad gäller resultat på tävlingar. Skoj sekundärmål. Ren bonus. Kan jag fortsätta slå mina pers som hittills så, fine. Ska självklart försöka, kul att utmana sig själv och se vad man klarar av (även kul att tävla ju!). Men viktigast är som sagt att vara frisk och kunna springa. Ha jäkligt kul i spåret helt enkelt.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.