Löpning Kost & Näring 110 inlägg 21380 visningar

Hur går en NORMALviktig person ner i vikt?

Monika S
1983 • Sthm
#1
18 september 2008 - 17:33
Gilla
Alltid när man läser i tidningar eller på nätet om folk som har gått ner i vikt är det alltid "överviktiga" personer. Det är "lättare" att gå ner i vikt om man väger mycket (missförstå mig inte nu). Man drar ner på onyttig mat som äter varje dag eller börjar träna mer osv. Men om man väger normalt, tränar och äter ganska nyttigt redan, hur går man ner i vikt då?

Jag bara undrar....det står ju aldrig någonstans.

Då säger någon: Nej det är klart eftersom en normalviktigt inte ska gå ner i vikt.
Men jag undrar i alla fall...
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Allie K
1974 • Knivsta
#61
27 november 2008 kl 11:28
Gilla
Haha, näej, frukt är INTE godis!

Roland, vi kanske har olika syn på vad som är ofantliga mängder. Fyra kassar frukt och grönt (har för mig det var du som skrev det) i veckan på fyra pers, varav två barn, tycker jag är jättemycket och då är jag ändå vegetarian. Äter du förresten mycket baljväxter? Det vet du säkert, men det är alltså linser, böner och kikärtor.
Allie K
1974 • Knivsta
#62
27 november 2008 kl 11:29
Gilla
Det råkade bli en dubbelpost... Det verkar inte gå att ta bort.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#63
27 november 2008 kl 11:46
Gilla
Jag tycker frukt är godis gott...

Jag äter lite röda linser i en lins/lök/morots soppa som är riktigt smaskens.
Äter ganska mycket ärtor/sockerärtor.

Angenie: sådär höll jag på, jag gick till biblioteket och läste igenom Coltings "jag vill bara se naken ut" OBS den första boken inte den nya.
Har kört på det sen dess och allt bara föll på plats.
Ingen märklig diet och väga mat eller annat elände som skulle få mig att tycka det är jobbigt.
Ät naturlig mat, inga halvfabrikat, mjöl tillhör processad mat och bör undvikas enligt Colting.
Pasta är gjord av processat mjöl.
Ris är processad.

Det fina med hela Colting käket är just att du behöver inte forska så mycket vad det innehåller eller ta reda på hur mycket kalorier eller annat som är jättejobbigt.
Käka massor med naturlig mat, det är så enkelt.
1983 • Linköping
#64
27 november 2008 kl 12:20
Gilla
Allie: Tror inte du gett lågkolhydratkosten en riktig chans, ska du göra det så måste du testa det i ett par månader så kroppen hinner ställa om sig. Så inte särskilt konstigt om man blir seg i benen i början, det blir bättre efter ett tag.
Jag kör nog inte så extremt som roland å gänget, måste ha lite mer bränsle för att kör så högintensiv träning som jag gör, men 100g pasta till en måltid var det längesen jag åt nu.

Ska man gå ner i vikt så är Atkins eller LCHF bra metoder, men bara under viktnedgången. Den så kallade medelhavsdieten är bättre på långsikt, bla för kärlhälsan.
1965 • Alingsås
#65
27 november 2008 kl 13:50
Gilla
Den stora fördelen med denna kost är att man inte behöver späka sig eller försaka något för att må bra. Om nu inte socker och processad mat är ett absolut måste. Dessutom är jag sällan vrålhungrig. Med en stadig proteinfrukost står man sig långt in på dagen och därför blir det lätt att undvika att stoppa i sig något man inte borde. Går sällan tom på träningspassen. Känner att jag har mycket större tolerans mot blodsockerras.

Jag rekomernderar att pröva. Det är ju ingen farlig diet iom med att man kan äta mycket och av riktig mat.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#66
27 november 2008 kl 14:03
Gilla
Precis Dennis, väldigt bra skrivet.

Simon: jag har ingen erfarenhet av att gå ner ifrån överviktig, men Colting är utmärkt "banta utan diet".
Allie K
1974 • Knivsta
#67
27 november 2008 kl 14:17
Gilla
Men Dennis, vad menar du med att du inte behöver försaka något? Betyder det att du äter godis och annat sött? :-)

För mig är det definitivt inte läge att pröva. Mitt bmi är väldigt lågt. Och jag satsar på 5000m, så då är det bra att äta mycket kolisar. Man kan få lite svårt att få upp farten annars.

Inte farligt? Låga serotoninnivåer och depression kan faktiskt vara farligt!
1965 • Alingsås
#68
27 november 2008 kl 14:42
Gilla
Allie!

Att försaka något är givetvis individuellt. Jag äter bakverk, choklad o.dyl Dock inte varje dag. Godis - nej! Jag saknar inte skräpmat, godis mm. God mat är nog.

Denna kost utesluter inget så jag kan inte se att den kan vara farlig. Precis som Roland beskriver så är det oprocessade råvaror utan tillsatser. Jag får i mig allt jag behöver i form av kcal, mineraler och vitaminer. Jag vill inte skriva dig på näsan om vad som är rätt och fel. Detta har varit bra för mig. För mig är en aktiv livsstil med mycket motion och god kost en friskfaktor som håller depressionen borta.
Allie K
1974 • Knivsta
#69
27 november 2008 kl 14:57
Gilla
Haha, det här är roligt! :-) Förstår att det inte blir så jobbigt att kuta om du fyller på glykogenlagren med choklad och bakverk. ;-) Ang. nedstämdhet så motionerar ju som sagt jag väldigt mycket också, säkert mycket mer än de flesta här men jag blir ändå nedstämd om jag drar ned på kolisarna, men det är ju bra att du inte blir det Dennis! Tycker att man ska vara medveten om att det kan vara en risk för en del iaf.

Apropå medelhavskost, som Simon nämnde så håller jag med. Sicilianer, sardinier och adventister är folk som lever väldigt länge och sicialianerna och sardinierna äter medelhavskost. Adventisterna äter vegetariskt (eller är det veganskt?).
1965 • Alingsås
#70
27 november 2008 kl 15:21
Gilla
Tror nog att Luther tittar över våra axlar och förebrår oss vare sig vi stoppar i oss rotsakslådor eller budapeststubbar. Summan av laster är nog konstant. De finns faktiskt personer i min närvaro som på allvar hävdar att jag deprimerad men då utifrån att jag tränar så mycket (vilket jag inte alls gör jämförelsevis med andra här på forumet) Nu råkar jag ha finskt påbrå på mödernet så det kan kanske förklara att jag sjunker in i melankoli emellanåt. Jag bär iaf inte kniv - förutom när jag ansar rotsaker.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#71
27 november 2008 kl 15:32
Gilla
Försaka något?
Det absolut bästa som finns är väl en skål med fräsch fruktsallad med nötter.
Finns inget bakverk, godis eller choklad som slår det tycker jag.
Äter jag godis idag tycker jag det inte är direkt gott.
Det gjorde jag förrut.
Jag dricker en del vin,öl och single malt ibland

Om jag ger mina barn en påse godis eller popcorn till fredags myset så kan dom titta på en film och smaska på godiset.
Om jag däremot skär upp en rejäl grönsakstallrik med morötter gurka tomat paprika sockerärter rå lök etc.
Då har dom plötsligt inte tid att titta på filmen dom står bara över grönsakstallriken tills den är slut.
Frågar jag dom vad dom tycker är godast så svarar dom tveklöst GODIS.
Hmmmmm, vad beror det på?
Kan det vara samhället som talat om för oss att godis är det bästa som finns?
Sötsuget är ett knark, det tog ett par månader för mig att bli av med det.
Speciellt när man tränar hårt, låg på 20-25 mil i månaden.
Kroppen ställer nog om sig och när man är fri har man inget söt behov längre.

En annan sak som jag och min fru märkt efter att ställt om till denna kost är att allting smakar mycket mer.
Förr var vi tvungna att ha sås och salt till allt möjligt för att det skulle smaka något.
Vi har sås till 2 av 5 rätter numera. Använder mycket lite salt, det behövs inte.
Smaklökarna har tydligt förbättras med naturlig mat.
1975 • Karlstad
#72
27 november 2008 kl 18:00
Gilla
Roland: Tack såhimla mycket nu blev jag verkligen peppad. Det är såååååå himla frustrerande när jag gör alla rätt och så hänger inte kroppen med i alla fall. En sak bara som jag undrar över, frukt ? vilken sort som helst och hur mycket som helst ?? Innan träning vad äter du då om du t ex åt lunch kl 12 och sen tränar du 1-2 tim kl fem..

Jättetacksam för alla tips som jag kan få för nu ska kilona bort !!!! : )

Turkisk yoghurt med hallon 1 dl, och en omelette på två ägg med grädde i är den kombinationen ok till frukost ?

Allie K
1974 • Knivsta
#73
27 november 2008 kl 18:29
Gilla
Jag har gått ned i vikt också. 18 kilo. Utan modediet. För min del så går grädde i maten och feta såser fetbort om jag ska gå ned. Likaså andra feta livsmedel. Men nu var det ju Roland du frågade. :-) Om du vill följa hans linje kanske Coltings bok är nåt för dig Angeni.
1975 • Karlstad
#74
27 november 2008 kl 18:54
Gilla
Allie, ja jag måste erkänna att "på vanligt" sätt händer det ingenting. Men jag läste oxå att det kan ta drygt 2 månaderför kroppen att ställa om sig oxå men nu har det nästan gått det för mig och nu vill jag se resultat : )

Hur gjorde du Allie för att tappa dina 18 kg ??
Roland Söderström
1962 • Onsala
#75
27 november 2008 kl 19:20
Gilla
Angeni: Nu kan jag bara svara för mig själv.
Jag väger ingenting kollar inte hur mycket jag stoppar i mig eller nånting.
Jag äter min naturliga mat tills jag blir mätt.
Inget elände med, hur många dl yogurt vågar jag äta idag för att gå ner.
Ät yougurt tills du blir mätt, men skippa alla former av lätt yogurt eller några med socker i.
Jag kör Arlas honungs yogurt eller naturell, alla andra är det socker i.
Sen blandar jag i KRAV frysta blåbär, mums.

Socker suget är ett elände i början, men det går över.
Jag tror att man måste ta bort socker och mjöl för att detta ska funka.

Det tog mig 1 1/2 månad innan det hände nåt sen tappa jag 4-5kg på en vecka och låg kvar där.
När jag slutade träna pga skada gick jag upp, 72 till 75kg på en månad,
Detta var i Juni, sen har jag legat där.
1962 • löddeköpinge
#76
27 november 2008 kl 19:33
Gilla
Tycker detta diskussionsforum är hemskt trevligt att läsa - mycket åsikter! Här kommmer ytterligare en: För att återgå till tråden - äter man tillräckligt för att orka löpträna med mål att slå världsrekord så kommer man oavsett man vill det eller inte gå ned i vikt. Löpträning bygger ju knappast muskler. Det är ju bara att titta på de bästa - de ser ju ut som benrangel. En annan fundering - vad äter Kenyanerna och Etioperna? Det kanske kan bli en ny matmetod. Min personliga ovetenskapliga teori: ät allsidig (god) kost med alla ingredienser i tillräcklig mängd i förhållande till hur mycket du tränar - drick tillräckligt med vätska = energibalans + vätskebalans = in och ut = bra resultat och välbefinnande! Kroppen fungerar så här - överskott lagras - underskott bryter ner!
Allie K
1974 • Knivsta
#77
27 november 2008 kl 19:39
Gilla
Angeni, det jag gjorde var att jag åt mindre energi än jag gjorde av med.
Allie K
1974 • Knivsta
#78
27 november 2008 kl 20:43 Redigerad 27 november 2008 kl 20:44
Gilla
"äter man tillräckligt för att orka löpträna med mål att slå världsrekord så kommer man oavsett man vill det eller inte gå ned i vikt." Fast det är jag inte alls säker på, Mikael. Det beror ju på hur man äter! Om man vräker i sig energirik mat så går man inte ner i vikt. Det fanns en tid då jag sprang sju mil i veckan och vägde kanske 15 kg mer än nu och jag gick inte ner i vikt för jag åt massor av sojaglass, ofta. Och stora portioner mat.
1974 • Göteborg
#79
27 november 2008 kl 20:44
Gilla
Jag har också använt Alliemetoden för att gå ner lite i vikt under september och november. Ingen matvåg eller kaloriberäkning har behövts - jag har bara ätit normal mat, fast lite mindre än vanligt.
1962 • löddeköpinge
#80
27 november 2008 kl 21:01
Gilla
Allie: alltså åt du för mycket - energibalans. Hur mycket kalorier går det åt för att springa 7 mil i veckan? Hur många kalorier fick du i dig?
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.