Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2291 visningar

Tappar foten

1985 • -
#1
6 september 2021 - 22:04 (Redigerad 6 september 2021 - 22:18)
Gilla
Hej allesammans

Har varit skadad, fram och tillbaka genom åren, och det har alltid varit på samma sida. Vänster. Låt det vara foten, knät, lår eller ländrygg.

Som det så ofta är med skador blir det ett slags detektivarbete. Var sitter egentligen den felande länken?

Ofta kan det vara en kombination av flera delar. Det är absolut inte ovanligt. Pronation, svaga muskler eller helt enkelt för mycket för snabbt.

Vanligtvis tar det några veckor att vara i spåren igen. Har man otur, blir det längre. Som i mitt fall, när det nu handlar om snart sex månader. Flertalet naprapatbesök, MRT samt pillerätande senare....

Detta har självklart hjälp, jag har fått förtäljt att det är gåsfot, begynnande löparknä men ingen risk för spinal stenos. Och detta är självklart värdefull information. Men jag saknar fortfarande den där sista ledtråden som ska ge mig svaret. Varför alltid vänster sida?

Jag vågar tro att jag upptäckte det ikväll när jag sprang försiktigt och det började göra ont i fotleden. Det där...... Faktiskt något som jag alltid tänkt på, och som jag har sett i spegeln på gymmet när jag tittar på löpsteget. Men som jag kanske inte tänkt på kan vara boven i dramat.

En tappad vänsterfot.

Det kan vara viktig att förtydliga vad jag menar. Om jag tittar bakifrån på mig medan jag springer, ligger min högra fot helt parallellt med mitt högra ben. Foten är bakom kroppen, rör sig framåt i steget tills det att den sätts ner. Tänk er detta bakifrån samt i rörelsen framåt.

I I <----- smalben
I <----- fot

Vänster däremot. Den verkar jag helt enkelt tappa inåt. Smalbenet drar sig bakåt, rakt å fint, medan foten helt enkelt inte orkar hålla jämna steg, utan utan tappas inåt.

Såhär:


I I <----- smalben
\ <----- foten om man ser sulan bakifrån.

Det låter som att det kan handla om supination men i och med att foten är tappad redan i bakåtrörelsen i vänsterfoten tycker jag snarare att det låter som att den är förlorad redan där. För naturligtvis kommer den inte att hinna rätas upp innan den sätts i backen.

Detta, mina kära löparvänner, tror jag kan vara förklaringen till flera år av löparterror-uppehåll. För även om jag skaffar ilägg kommer dessa inte att hjälpa mig att få foten rak i rörelsen. Hela vägen bakåt till själva isättningen.

Jag vet faktiskt inte vad jag ska googla på här. Det är inga nervskador såvitt jag vet. Ingen direkt pronation eller supination. Har nämligen kollat hos både naprapat och MRX-tester. Jag tappar helt enkelt bara foten. Den hänger inte med (typ som en snabb rörelse i karusell och huvudet flyger och och far för att man inte spänner nacken).

Så nu undrar jag. Vad är det det handlar om här? Känner någon igen sig? Är klassiska tåhävningar svaret på mina bryderier? (gjort det i över sex månader nu). Kan jag tejpa den satans foten så den håller sig mer stadig och rad i kedjan? Eller är det likt mycket att kring löpningen. Inte i foten mina problem sitter utan någon annanstans? Help me help you!

Mvh
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
7 september 2021 kl 07:00 Redigerad 7 september 2021 kl 07:01
Gilla
Har du hittat ordet "droppfot"? Fast du skriver ju att du varit till naprapat, så du har nog rotat i det mest gissar jag. Sorry, ingen vettig återkoppling på ditt problem.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#3
7 september 2021 kl 07:59
Gilla
Hej!
Vad sägs om att googla fottrappan och fotanders?
Om jag förstått det hela rätt så misstänker du foten och då tänker jag genast Anders Nordström som numera finns på Pluspraktik. Han kan fötter, på riktigt. I övrigt är jag inte säker på att jag förstår din beskrivning, sorry.

Kram,
Jenny
Rasmus A
c
#4
7 september 2021 kl 10:47
Gilla
Om vi följer din inledning så är det något med din vänstersida som verkar ge uttryck för olika problem. Att göra isolerade rörelser t.ex. styrkeövningar behöver inte vara fel eller gå till Fot-anders. Att vara grundstark i kroppen verkar vara gynnsamt för löpning, se t.ex. Mikaela Afrwedsson som ledde pass på gym etc. innan löpningen tog fart= grundstark.Dock kommer Fot-Anders sannolikt fokusera på en enskild del i din löpning (t.ex. felställning här å där) och inte helheten, vilket är det som orsakar problemet.
Min tanke är att kroppen klarar att hantera viss obalans mellan sidorna höger/vänster så länge belastningen inte överstiger återhämtningen.
Kanske är det bara för mycket och för fort eller så hamnar din tyngdpunkt fel som gör att du kompenserar genom att böja/vrida foten som du beskriver? Ibland kan små saker göra stor skillnad. När du skriver gåsfot finns det en indikation på det tidigare dvs. att du överstigit återhämtningen.

Ett lästips är Fredrik Zilléns blogg där han skriver om att det inte går att kompensera för en "tappad höft".
Vad och hur du gör när du springer kan förmodligen någon tränare eller annan kunnig person svara på. Gå med i en förening och fråga eller be någon om hjälp som kan.

Den finns en stark tilltro och rekommendation av tåhävningar, vilket vida överstiger den effekt som vetenskapen kunnat belägga. En kan ju ha roligare i livet än tåhävningar.

Lycka till!
1980 • Staffanstorp
#5
7 september 2021 kl 14:14
Gilla
Fötter är jobbiga eftersom den felande länken kan sitta i allt från rygg till tå. Många tips har redan lämnats och ofta kan det handla om att utesluta t.ex. rygg för att sen gå på höft och neråt. Svårt att säga hur det ska angripas, ibland kan det vara att en naprapat hittar det, ibland en fysioterapeut, ibland en sjukgymnast.

Jag känner inte igen ditt besvär men har själv haft en kombination av dålig vänster menisk och marginellt längre vänsterben som gjort att alla besvär jag åkt på hamnat på vänster sida. Naprapater och sjukgymnaster har för min del fått jobba i omgångar för att reda ut diverse svagheter som kommit av en klen vänsterskinka, klen lårmuskulatur och klen vad/fot(med ömmande hälsena som följd).

Efter 5-6 sega år klurades tillräckligt många knickedicker ut för att jag skulle hamna i bra balans och kunna öka både mängd och intensitet.

Så angrip felet från alla håll så ska du se att det till slut ger resultat.
1985 • -
#6
7 september 2021 kl 20:34
1 Gilla
Tack för alla svar hittills!

Precis som många av er är inne på är det säkert flera aspekter som påverkar. Styrka tror jag helt klart är en av dem. Rörlighet mycket väl en annan.

Jag hoppas självklart på att hitta svaret inom några år(helst tidigare), men kan jag springa under tiden är det helt ok :)

Ska kolla upp alla tips, tankar och förslag! Tack!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.