Löpning Kost & Näring 110 inlägg 20519 visningar

Hur går en NORMALviktig person ner i vikt?

Monika S
1983 • Sthm
#1
18 september 2008 - 17:33
Gilla
Alltid när man läser i tidningar eller på nätet om folk som har gått ner i vikt är det alltid "överviktiga" personer. Det är "lättare" att gå ner i vikt om man väger mycket (missförstå mig inte nu). Man drar ner på onyttig mat som äter varje dag eller börjar träna mer osv. Men om man väger normalt, tränar och äter ganska nyttigt redan, hur går man ner i vikt då?

Jag bara undrar....det står ju aldrig någonstans.

Då säger någon: Nej det är klart eftersom en normalviktigt inte ska gå ner i vikt.
Men jag undrar i alla fall...
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Patrik Billberg
1973 • GBG
#21
25 november 2008 kl 00:39
Gilla
BMI är inget att köra på jag själv har alltid varit 190 74kg vilket innebär en BMI under 20....sen har jag väl kanske en otrolig ämnesomsättning då det inte spelar någon roll vad jag äter.
Håller med Corben att kör på vad du ser i spegeln....;-)
1966 • Karlstad
#22
25 november 2008 kl 06:41
Gilla
"Mitt tips är att kolla sig i spegeln,om man är psykiskt frisk och har nån självinsikt dvs."

Det förutsätter att alla är så friska med självinsikt, vilket en stor del av befolkningen inte har när det gäller den egna vikten, och då kan BMI och andra moderna påfund fungera som vägledning.


1980 • Mölnlycke
#23
25 november 2008 kl 11:22
Gilla
Speglar och anorexia var nog inte vad trådstartaren avsåg att diskutera. Jag tolkar frågan som "Jag satsar på löpning och vill bli av med den dö-vikt som ännu inte har släppt. Hur gör jag?". Detta är väl en väldigt relevant fråga att ställa på ett löparforum?

För egen del är spannet för normalvikt a´la BMI 15 kg. Menar panelen på fullaste allvar att man inte kan vilja justera vikten inom detta intervall utan att vara på gränsen till anorexia?

Jag ligger i mitten, men skulle gärna närma mig den nedre gränsen. Syftet är givetvis att springa fortare, få ett snärtigare steg, kunna träna fler kilometrar med mindre belastning samt möjligen bli mindre skadebenägen.

Det som talar emot att gå ner ytterligare kilon är att man under en period kommer att behöva äta mindre än man förbrukar och då öka risken för sjukdom och skador samt, med stor sannolikhet, tappa energi på träningen. Det är (IMHO) råd och erfarenheter kring detta som tråden borde handla om.
1983 • Linköping
#24
25 november 2008 kl 11:54
Gilla
Mitt tips på att gå ner i vikt är: Mån, Ons, Fre tung styrketräning, inte löparstyrketräning. Tis, Tors, Lör körs högintensiv löpning antingen intervall eller snabbdistans ung 30 min. Söndag är vila. Samtidigt måste du ha lite koll på kosten, minska på kolhydraterna och absolut så lite socker som möjligt, mesta energin ska komma från protein och "bra" fett. Alkoholen ska oxå hållas till ett minimum. Kör detta 2-4 månader strikt så når du säkert din målvikt.

Som många sagt är BMI inte något särskilt bra mått, men ger en indikation om vart man ligger. Att mäta midjemåttet är ett bättre sätt att kolla om risken för hjärt och kärlsjukdomar är förhöjd.
Ett BMI på ~24 har visats vara associerat med längst livslängd, både över och under det har gett kortare livslängd.
Finns även studier på elitlöpare som visar att trots de har bra kolesterolvärden så lider de av åderförkalkning, vilket kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.
Allie K
1974 • Knivsta
#25
25 november 2008 kl 13:48
Gilla
Men varför tung styrketräning?

Mitt tips är att äta mindre på lätta träningsdagar. Då jag har behövt gå ned lite i vikt så har det för mig funkat bäst att dra ned så mycket som möjligt på fettet och så lite som möjligt på kolhydraterna. Det blir så grymt jobbigt att springa om man äter lite kolisar. Sen protein, det äter jag som vanligt, den mängd jag behöver, inte mer, tror inte det är bra för fettförbränningen att äta för mycket protein.
1974 • Göteborg
#26
25 november 2008 kl 13:57
Gilla
Styrketräning och protein sägs vara bra om man vill behålla så mycket muskelmassa som möjligt när man går ner i vikt. Jag håller med om att kolhydrater är bra om man vill kunna träna någorlunda intensivt.

Roland Söderström
1962 • Onsala
#27
25 november 2008 kl 14:02
Gilla
Tillräckligt med kolhydrater får man väl om man äter tillräckligt med grönsaker?
Kolhydraterna behöver väl inte komma ifrån Ris och Pasta.
Funkar alldeles utmärkt för mig.

Den bästa frukostladdningen inför lopp för mig har visat sig vara en rejäl grönsaksomelett.
Jag laddar aldrig med pasta och ris (äter det väldigt sällan ändå)
Allie K
1974 • Knivsta
#28
25 november 2008 kl 14:38
Gilla
JAG får definitivt inte tillräckligt med kolhydrater från grönsaker. Ris, pasta, bröd, gröt, bulgur och couscous måste jag äta och i tillräckliga mängder också. Annars blir jag jäkligt seg i benen när jag springer. Åtminstone om jag inte ätit godis eller annat sött.
1983 • Oslo
#29
25 november 2008 kl 14:56
Gilla
Jag får inte heller i mig tillræckligt med kolhydrater om ja hoppas øver tex ris o pasta, vilka grønsaker æter du Roland?
1974 • Göteborg
#30
25 november 2008 kl 15:17
Gilla
Säkert många gulebøj! Köper man dem innan de har mognat, räknas de som grönsaker.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#31
25 november 2008 kl 15:24
Gilla
Mycket broccoli, blomkål, sockerärter, färsk sparris å spenat.
Jag äter lite potatis och rödbetor.
Äter vad många skulle tycka för mycket smör å grädde och även jätte mycke nötter.
På fyra pers 2 vuxna och 2 barn (4 o 7) så äter vi 4 stora kassar grönsaker och frukt i veckan.
Jag är defenitivt ingen vegeterian dock.

Äter aldrig godis och mycket lite socker. Mycket undantagsvis tillsatser i mat (E-nummer).

Jag vägde 85kg jan 2007.
78kg Mars 2008, då sprang jag 25mil i månaden, sen började jag äta ala Colting.
72kg SM 2008
75kg nu och har gjort sen Juli.
Börjar springa nu igen efter en hel del skador och nu senast en virus infektion som tog 4 veckor.
Tror nog jag kommer ner till 70kg om jag börjar träna ordentligt.

Detta är ingen diet jag kör på utan mer "naturlig mat" ala Colting.
1983 • Linköping
#32
25 november 2008 kl 15:50
Gilla
Som Lars säger är det bra för att behålla de muskler man redan har och det höjer din ämnesomsättning, precis som intesiv konditionsträning. Mycket proteiner kommer inte att hindra fettförbränningen i någon större utsträckning, däremot kommer kolhydraterna hindra fettförbränningen eftersom det höjer insulinet och insulinet lagrar in fett istället för å bränna det.
Men jag säger inte att mitt sätt är det ända, finns många sätt som fungerar om man gör det rätt.
1965 • Alingsås
#33
25 november 2008 kl 16:03
Gilla
Det tar ett par månader för kroppen att ställa om till en bra fettförbränning. Det är helt normalt att man känner sig knäsvag i början. Åt övervägande paleokost i våras och upplevde att kroppen blev ett kraftverk som brände fett. Jag gick ner ca 4 kg i fettvikt och omgivningen började reagera och undra ifall jag var sjuk! Mitt BMI var 25-26 men är nu 23. När väl kroppen hade börjat bränna upplevde jag inte blodsockersvängningar och kraftlöshet på samma sätt. Det kanske är så att vi bär gener och är predisponerade att bränna/lagra fett men den går faktiskt att styra med hjälp av kost&motion. Inspiration fick jag av Sten-Sture Skaldeman men hans upplägg passar inte oss som tränar mycket. Där fyller Jonas Coltings idéer in på ett förtjänstfullt sätt.

Jag äter idag mycket mer grönsaker&frukt än förr. Äter ingen snabb/skräpmat. Unnar mig dock tårta&choklad - och maltwhiskey.
Allie K
1974 • Knivsta
#34
25 november 2008 kl 16:17
Gilla
Fast det där om att man ökar sin ämnesomsättning genom att styrketräna och att det är en så stor ökning att man går ner i vikt är väl en myt. Vad jag har förstått så ökar ämnesomsättningen väldigt lite genom att man styrketränar. Särskilt för tjejer, som har svårt att bygga muskler. Om man dessutom ligger på energiunderskott lär det va ännu svårare att få större muskelmassa. Och hon vill väl knappast bygga muskler så hon går upp i vikt av det. Sen det där med att en normalkonsumtion av kolhydrater gör att man får sämre fettförbränning är jag lite skeptisk till. Det måste ju finnas glykogen i lagren för att man ska kunna bränna fett. Finns inte det bryts muskelmassa ned. Det har iaf jag lärt mig.
1983 • Oslo
#35
26 november 2008 kl 08:48
Gilla
hmmm jag kanske ska ge ala colting typen kosten en ny chans..men jag kommer aldrig sluta æta socker helt. Jag satsar inte på o gå ner o vikt bara få ut så mycket av min træning som møjligt o kosten ær ju en viktig del.)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#36
26 november 2008 kl 11:04
Gilla
Jag var på ett föredrag med en självutnämnd expert på tillsatser i maten.
Man får tolka sådana med en liten nypa salt och blida sig en egen uppfattning om vad som verkar rimligt.
I alla fall sa han något som jag tyckte verkade rimligt men säkerligen inte bevisat.
Om man stoppar i sig en massa främande ämnen för kroppen så tar det längre tid för kroppen att bryta ner dessa främmande ämnen än om dom är naturliga.
Stoppar man bara i sig naturliga ämnen som kroppen sen tusentals år sen lärt sig att ta hand om så bryts dessa ämnen ner fortare.
Jag tycker detta låter som om ämnesomsättningen förbättras om man inte äter tillsatser i maten utan bara naturliga ämnen.
Ett exempel är lättmjölk där fettmolekylerna är söndersprängda i så dom inte liknar normala fettmolekyler längre.
Detta skulle då göra att kroppen har svårare att bryta ner det då den inte känner igen dom.

Men detta är ju bara en teori ifrån en självutnämnd expert på tillsatser i maten.
Men jag tycker det kan finnas en viss sanning i det.
I vilket fall som helst kan man ju inte må dåligt och bli sjuk av att äta som våra tidiga förfäder gjorde när dom jagade mammutar och käkade blåbär.
1974 • Göteborg
#37
26 november 2008 kl 11:12
Gilla
Jag läste en notis häromdan att forskare hade hittat dugligt mammut-DNA, så de som gillar stenålderskost kan ju hoppas på att det dyker upp mammutfärs i kyldiskarna snart.
1983 • Linköping
#38
26 november 2008 kl 12:33
Gilla
Om man bara ska tänka logiskt på det, har inga bra referenser för tillfället, så bryter man ju ner musklerna under styrketräning. För att bygga upp dem igen kommer det att krävas proteiner, men även energi från fett och kolhydrater. Denna process sägs hålla på 48-72 timmar efter passet. Så logiskt sätt borde ämnesomsättningen vara högre efter ett tungt pass, hur mycket är däremot svårt att säga.
Dessutom gör styrketräningen att du inte förlorar så mycket muskler under viktnedgången, vilket jag inte tror någon vill som går ner i vikt. Självklart kommer inte muskelmassan öka särskilt mycket, om något, vid energiunderskott.
Ju mindre kolhydrater du äter desto mer måste kroppen förlita sig på fettförbränningen, äter du däremot så mycket kolhydrater att kroppen inte behöver använda något fett så kommer den inte göra det heller, i någon större utsträckning. Och vad är normalkonsumtion av kolhydrater? några mackor på morgonen, pasta till lunch å ris till middag å kanske lite kakor eller godis till fika? I så fall tycker jag man kan testa å dra ner lite på intaget.
Att helt sluta med kolhydrater är inget jag förespråkar så det ska nog finnas tillräckligt för att kunna bränna fettet.
Allie K
1974 • Knivsta
#39
26 november 2008 kl 14:37
Gilla
Jag tycker inte som du, Simon, men vi behöver ju inte tycka lika. :-) Tror definitivt inte att stenålderskost eller liknande diet som innehåller ett minimum av kolhydrater passar en som satsar på världsrekordet på milen, som trådskaparen Monika. Det kanske kan passa en motionär (tillfälligt, vid behov av viktnedgång) som bara springer litegrand. Springer man drygt två mil i veckan i genomsnitt som du så är det kanske inte så jobbigt att köra en sån diet. Sen att köra tung styrketräning tre ggr i veckan tror jag som sagt inte heller på, i vart fall inte i detta fall. Hur ska hon orka med all löpträning som krävs i en elitsatsning om hon kör så tung styrketräning och så ofta? Fast Monika kanske redan har gått ned det hon ville vid det här laget, det var ju ett bra tag sen hon startade tråden!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#40
26 november 2008 kl 15:24
Gilla
Allie: Jonas Colting kör denna "stenålderskost" och han kan väl knappast ses som motionär.
Han käkar dock väldigt mycket kolhydrater under själva loppet då det gäller ironman, ultra tävlingar o dyl. (om jag inte har helt fel)
Man hinner väl helt enkelt inte få i sig tillräckligt ifrån typ broccoli.

Det var Colting som fick mig att prova att ladda till tävlingar utan pasta, ris och bröd.
Mina prestationer blev mycket bättre utan detta.

Jag ifrångick den taktiken lite inför stockholm maran då jag drack Maxim Orginal veckan innan (malt baserad tror jag).
Jag tyckte jag var ganska seg i benen under hela maran med kramp på slutet.
Om jag skall köra en mara igen skall jag prova att köra utan.

Men men det funkar för mig, säkerligen inte för alla.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.