Löpning Kost & Näring 36 inlägg 6325 visningar

Svårt att hålla vikten

1999 • Stockholm
#1
16 mars 2021 - 16:57
1 Gilla
Hej hörrni, jag har ett litet dilemma.
Jag fullkomligt älskar löpning och allt den gör med mig. Sedan något år har jag insett hur fantastiskt bra jag mår när jag springer regelbundet, koncentrationen ökar, jag känner mig både piggare gladare och starkare och blir en mer harmonisk person.
Jag har alltid föredragit långpass före korta och mer högintensiva pass och är ganska uthållig- men jag har svårt att hålla vikten, jag tycker att jag äter mycket och näringsrikt men så fort jag kommer upp i högre träningsmängder så är det som att ett svart hål öppnas inom mig och inget verkar tillräckligt för att hålla kroppen i balans vilket leder mig in i en loop där att jag springer på i några månader, inser att jag börjar bli lite trött och inte längre presterar lika bra, uppmärksammar att jag gått ned en del i vikt och då trappar ned träningen och ser till att äta ännu mer, när jag sedan känner mig lite piggare och mer motiverad så börjar jag om igen.

Just nu är mitt enda mål att bygga upp en hållbar löparkropp och försöka mig på att springa några marathon till hösten, så nu till min stora fråga, är det någon som har några rekomendationer på vad man kan äta på en dag, eller några roliga mellistips, eller tips på hur jag tar mig ur den här loopen?
< < < 1 2 > > >
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#2
16 mars 2021 kl 17:04
1 Gilla
"Bra och näringsrikt" är ett väldigt luddigt begrepp. Kan du inte hålla vikten så kan "bra och energirikt" vara en bättre riktlinje.
1974 • Stockholm
#3
16 mars 2021 kl 17:10
1 Gilla
Viktfrågan kan jag inte hjälpa med eftersom jag aldrig verkar kunna få tillräckligt med mar oavsett hur mycket eller hur lite jag tränar.

Och vad gäller det övriga så tycker jag att du själv sitter på svaret. Mållås ordentligt på någon av marorna du funderar på. Köp din plats nu och strunta i om pengarna brinner inne pga pandemi.
När träningen börjar kännas enahanda och prestationen försämras (inget konstigt i sig med svackor) byter du plats att springa på.
Fr asfalt till motionsspår, eller från motionsspår till trail - vad som helst bara det inte är jämförbart med dina tidigare rundor.
#4
16 mars 2021 kl 17:16 Redigerad 16 mars 2021 kl 17:16
Detta inlägg har raderats
1999 • Stockholm
#5
16 mars 2021 kl 17:27
Gilla
Du har helt klart en poäng där! Jag försöker att inkludera mer fetter energitäta livsmedel för att kunna äta en större energimängd utan att behöva äta så stor volym! :)
1999 • Stockholm
#6
16 mars 2021 kl 17:33
1 Gilla
Det tror jag kan vara en bra idé, att anmäla sig gör ju att man får känslan av att det ska bli av åtminstone! Som du säger så är det ju viss skillnad på underlag och rundor och det är säkerligen nyttigt att växla ibland för att inte fastna i "men förra veckan sprang jag ju samma runda fyra minuter snabbare".
2006 • Alingsås
#7
16 mars 2021 kl 18:31
1 Gilla
Jag gick ner första 2 åren jag sprang sedan har vikten stabiliserat sig senaste 3 månaderna. Spelar ingen roll om jag äter mycket eller lite. Är nöjd med där jag ligger nu. Gubbmagen är genetiskt ärvd 😁
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#8
16 mars 2021 kl 20:43
4 Gilla
Spot on
Kajsa B
1987 • Göteborg
#9
16 mars 2021 kl 21:12
5 Gilla
Läste någon gång hur Emelie Forsberg (ultralöpare om du inte känner till henne). Hon uttryckte det som att först ser hon till att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver, därefter är det bara att fylla upp med vad som funkar för att ge kroppen tillräckligt med energi.

När jag bodde på Svalbard och gjorde mycket turer i ca -20 grader så krävdes mycket energi. Där levde man tvärtom mot hur vi annars ofta hör hur man ska äta. Så det är mitt tips, ta många vanliga mattips som ofta fokuserar på att minska energiintaget och gör tvärtom.
Ett tips för att få i sig tillräckligt är därmed att tex dricka kalorier, om man blir mätt för snabbt när man försöker äta (vanligt åtminstone för mig efter långpass). Ett annat tips är att ha extra grädde, smör, nötsmör och/eller olja på det mesta. Och ät ofta.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#10
17 mars 2021 kl 07:09
1 Gilla
Alice!
Bra att du uppmärksammat detta!
Läs gärna på om RED-S, för det är något som kan drabba inte bara elit utan även motionärer. Jag har ibs (bråkig tarm) och äter därför specialkost sedan 2013. Den är fattig på kolhydrater som ger tarmproblem, men det innebär också att det är lätt att det blir för lite kolhydrater totalt sett. Jag har tagit hjälp av idrottsnutritionist som själv är löpare. Jag insåg efter flera skador att det måste vara kosten, och gjorde en kostberäkning. För mig fattades det drygt tusen kalorier en vanlig träningsdag, dvs inte ens långpassdag. Med hjälp av idrottsnutritionisten jobbar jag med att tajma mat och energi och att hitta energitäta livsmedel som min tarm tål. Jag blir mätt på små portioner och då behöver det vara energitäta livsmedel.

Mitt råd är således att faktiskt söka hjälp, innan du drar på dig stressfrakturer, muskel- och senskador mm... Jag sökte för sent, jag har redan detta, men jobbar med att inte skada mig mer nu, att få träna skadefritt framöver!

Lycka till!

Kram,
Jenny
Johan Brask
1971 • Motala
#11
17 mars 2021 kl 11:02 Redigerad 17 mars 2021 kl 11:03
1 Gilla
Hej
Vikt och löpning är lite problematiskt. De flesta klagar på att de inte går ned i vikt men den motsatta gruppen finns också. Exakt vad problemet är, är svårt att veta. Ett problem är att om man går ned i vikt så bättras resultaten, vilket ger incitament att gå ned i vikt även om man inte behöver det. Mitt råd är om du verkar gå ned för mycket, inför kostdagbok. Så länge du går ned i vikt måste du öka kaloriintaget. Se till att vänja dig med "dåliga" vanor, dvs lägg till högkalorimat så som fett och socker, speciellt fett. Äter du allt för fettsnål mat måste intaget öka så mycket i mängd. Socker har jag lite blandade känslor för, men även ett intag av mer socker kan vara gynnsamt. I det långa loppet måste man hålla vikten, i annat fall blir inte löpningen hållbar. Men sedan har varje person ett eget förhållande till vilken mat som passar, så vad som passer en behöver inte passa en annan. Lycka till :-)
1999 • Stockholm
#12
17 mars 2021 kl 11:05
Gilla
Tack Jenny!
Läste lite om RED-S/ Female athlete triaad, och inser att det nog är där problemet ligger. Jag inser att det är så lätt att vilja ha koll på läget och vara påläst även om man kanske inte alltid är det, för även om jag äter ordentliga måltider och mellanmål så verkar det ju bevisligen inte vara tillräckligt.

Tack för bra tips, och som du säger så är det ju bättre att försöka förhindra skador än att bli av med dem. Jag ska ta mig i kragen och kontakta någon dietist/nutritionist med erfarenhet av idrottare.
1999 • Stockholm
#13
17 mars 2021 kl 11:11
Gilla
Intressant, när du säger det så kom jag att tänka på någon rapport jag läste i en kurs i miljöekonomi som följde idrottare genom olika träningsperioder och konstaterade att det var ganska bra även ur klimatsynpunkt att fylla upp energibehovet med energitäta och näringsfattiga alternativ då kravet på mikronutrienter redan var täckt.

Kan förstå att det krävdes mycket energi att vara aktiv i en så påtaglig kyla!
Walker67
1947 • Växjö
#14
17 mars 2021 kl 23:45
2 Gilla
Jag tror att måna avundas dig, Alice, som har problem med att gå ner i vikt.

Resonemanget för dem borde då vara att göra tvärtom vad du strävar efter dvs äta mer "energiglest".
Du är ung ännu och kommer att uppleva händelser i livet, där du går upp i vikt tex vid graviditeter. Vidare i livet så händer något mellan 55-60 år, då man går upp i vikt även om man tränar och äter som vanligt, fast det ligger så långt fram i tiden så det berör inte dig just nu.
En fördel när man vill gå upp i vikt är att man inte behöver vara "asocial", som när man försöker gå ner i vikt.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#15
18 mars 2021 kl 07:57
3 Gilla
Kan tänka mig det! Blir ju mindre mängd mat som behöver produceras för att täcka energibehovet då.

Just Emelie Forsberg tycker jag är intressant ur kostsynpunkt. Hon är väldigt miljömedveten i vad hon äter, och hon är en av få kvinnliga löpare på den nivån som faktiskt verkat äta tillräckligt under många år för att tåla den träning hon ägnar sig åt. Andra så som Mimmi Kotka har haft det kämpigare (hon gick i somras ut med att hon hade RED-S).

Ja nog gick det åt energi. och det var så uppfriskande. Det fanns choklad som marknadsförde sig som extra energirik tex. Och där uppe var det så logiskt, för man påmindes snabbt om att energi är vår bensin. Alla andra näringsämnen är det som bygger upp oss, men det är energin som driver oss. Så ska man köra sina långturer som man vill gäller det att tanka så bränslet räcker. Energi pratas ofta om som något negativt, men det är ju bara för att många idag är för stilla, de får i sig mer än de gör sig av med. Brukar se på energi som en vän som gör att jag orkar göra det jag vill att kroppen ska klara :)
På klassiskt studentvis var det även de som räknade ut hur man fick mest kalorier per krona. Mandelmassa låg högt upp på listan!

Har en make som springer väldigt mycket och har svårt att äta stora måltider. Han löser det genom att äta ofta och energitätt mellan måltiderna. Mycket socker och fett slinker ner. och frukt iofs :). och han dricker mycket mjölk. Baksidan av det är väl att det inte är så snällt mot tänderna, men hans har klarat sig bra ändå.

Har du testat att fylla på energi även under passen?
Lidingö
#16
18 mars 2021 kl 09:27
1 Gilla
Att dricka kalorier är nog som sagt den enklaste lösningen. 3 %-mjölk, juice, sportdryck men även s.k gainers som ju är lätta att hantera dvs pulver (kolhydrater+protein) och mjölk fungerar bra.
1992 • Helsingborg
#17
18 mars 2021 kl 10:39
3 Gilla
Jag måste äta även om jag inte är hungrig, när jag är inne i perioder då jag tränar mycket.

Har dock inga problem att få i mig maten, men aptiten och suget finns kanske inte alltid där.

T ex om jag har sprungit ett långpass och sen äter lunch, så kan jag lätt äta en andra lunch 2 timmar senare och sedan ändå äta kvällsmat ytterligare några timmar senare. Gör jag inte detta blir jag väldigt trött.

Fördelarna är att jag kan fika och dricka mycket öl utan att oroa mig över en vikt uppgång, och att jag kan springa så mycket som jag vill utan att ha bli allt för trött och bryta ner kroppen snarare än att bygga upp den.

M3
1964 • stockholm
#18
18 mars 2021 kl 11:19
Gilla
Volymmat Volym-mat Volym....Med hjälp av livsmedel som ger mycket volym, det vill säga med stor andel vatten, och mat med hög mättnadsgrad kan du hålla dig mätt på relativt få kalorier. Broccoli, squash, aubergine och tomater är mättande tack vare hög andel vatten och fibrer eller Kontakta dietist.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#19
18 mars 2021 kl 13:11
2 Gilla
I den här tråden så gäller snarare det motsatta.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#20
18 mars 2021 kl 14:13
1 Gilla
Fast det är ju hålla upp vikten, och energinivåerna, som är problemet. Det löser man inte med energifattigt bulkföda.

Så, gör tvärt om är mitt råd. Emelie Forsberg har redan nämnts, hon är en bra förebild. Näringstätt, energitätt.

Hoppas du löser det, annars är faktiskt rådet om dietist inte helt dåligt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.