Löpning Kost & Näring 68 inlägg 7801 visningar

Kalla fakta idag 19:20 - Kolhydrater vs fett

Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#1
16 november 2008 - 18:16
Gilla
TIPS!
TV4, Kalla fakta kl 19:20 idag (söndag 16/11).
Handlar om kostråden kolhydrater vs fett. Säkert intressant.
< < < 1 2 3 4 > > >
1981 • Linköping
#41
20 november 2008 kl 17:09
Gilla
desire: DU utgår ju hur det påverkar DIG, varför får inte Samuel göra det?
Anna W
1980 • Hisings Backa
#42
20 november 2008 kl 17:09
Gilla
Nu kan jag inte låta bli, jag måste få vara med också.
Jag har hört tillräckligt många säga att för dem har LCHF fungerat för att gå ner i vikt och för att få diabetiker att må bättre för att jag ska tro på att det fungerar, men vad blir konsekvenserna på lång sikt? Så här står det i Näring och hälsa av Ulla Johansson (2:a utgåvan s.276)
"Vilken mat som ansetts bäst för människor med diabetes har varierat en hel del. I mitten av 1900-talet ansåg man att diabeteskosten skulle innehålla så lite kolhydrater som möjligt. Istället skulle mer energi komma fråm fett och protein. Tyvärr ledde de här rekommendationerna till ökad dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar."

Följande källhänvisning finns till stycket: Diet and risk of coronary heart disease and type 2 diabetes. Mann JI. Lancet 2002;360:783-789
Johan I
1980 • Lund
#43
20 november 2008 kl 17:13
Gilla
1. Äter jag för mycket och tränar för lite går jag upp i vikt.
2. Tränar jag mycket och äter lagom går jag ner i vikt, står still i vikt ifall jag äter mycket...
3. Äter jag lite och inte tränar något går jag ner i vikt.

Baserat på livserfarenhet...

Det är som några har nämnt att det handlar bara om hur mycket du stoppar i dig kontra hur mycket du gör av med, sedan att det är individuellt är en helt annan femma.

Ni som äter lchf borde tänka på ert kära inre. Hörde ett föredrag av en, minns tyvärr inte namnet, han påstod i alla fall att Atkins var bra smal men hans blod hade för höga blodfetter.

Lite om atkins och dahlkvist http://www.bjorn-lieden.se/blog/index.php?p=495
1985 • Linköping
#44
20 november 2008 kl 17:18
Gilla
Karin > Jag har inte påstått att alla ska äta minimalt med kolhydrater medan jag uppfattade som att Samuels teori gick ut på att alla mår bra av att äta det han anser är bra.

Anna > Naturligt mättat fett ger inte hjärtkärlsjukdomar. Det beror på inflammation i kärlen som beror på för höga insulinnivåer i blodet. Israelstudien (den största och bästa studien om olika dieter) har visat att de som ätit mest mättat fett har bäst blodvärden och de som åt minst hade sämst värden samt minst viktminskning.

Dessutom ger lågkolhydratkost betydligt mindre oxidativ stress. En av de första förespråkarna för LCHF (Sten Sture Skaldeman) har den lägsta oxidativa stressen som någonsin uppmätts i Sverige.

Du kan läsa mer om blodfetter här:
http://www.kostdoktorn.se/?page_id=12

Samuel Edvardsson
1983 • Karlsborg
#45
20 november 2008 kl 17:21
Gilla
Desiré: Ja min teori :) Nej, det är svårt att bedömma för enskilda individer vad som är bra och inte bra efter som variansen mellan individer kan vara stor. Om man är tydlig med att det är en egen teori tycker jag att den får se ut hur som helst. Jag blir bara glad om min teori kan överbevisas, det betyder ju att man är ett steg närmare att förstå verkligheten. Jag vill också påpeka att det inte är någon vetenskaplig teori som år av forskning ligger bakom, det är bara byggt på vad jag har hört från olika ställen! Fortsätt tycka! Det är viktigt!
1985 • Linköping
#46
20 november 2008 kl 17:22 Redigerad 20 november 2008 kl 17:23
Gilla
Johan > Det är en myt att kroppen skulle ta skada av mer fett och mindre kolhydrater.

Har du läst Gary Taubes bok "Good calories Bad calories" eller Ulf Ravnskovs bok "Fett och kolesterol är hälsosamt"? Där tar Ravnskov upp studier som påstått visa att mättat fett och kolesterol är skadligt, men som i själva verket inte visar något samband alls.

Och tur är väl det, annars kanske jag bara faller platt död en vacker dag?

;)
1985 • Linköping
#47
20 november 2008 kl 17:24
Gilla
Samuel > Fair enough! :D
Johan I
1980 • Lund
#48
20 november 2008 kl 17:49
Gilla
Desiré: Mig veterligen är det ingen som vet säkert hur det är med långtidseffekterna.

Lite anti atkins för att väga upp lite ;) http://www.atkinsexposed.org/

Fungerar en diet för någon kör på men att påstå att allting förespråkarna säger är 100 % sant och inte inse att det kan finnas risker då är det dags att börja sålla i informationen och använda lite sunt förnuft.
1985 • Linköping
#49
20 november 2008 kl 18:04
Gilla
Johan > För mig är det osannolikt att den kost jag tror vi ätit under hela vår evolution skulle vara skadlig. Jag antar att framtiden får utvisa.
Jonas Peterson
1965 • Lund
#50
20 november 2008 kl 18:04
Gilla
Yisses :-) Vill till att väga sina ord i guld-skål! Kan vi vara överens om att man kan finna forsknig som stödjer, en den ena, en den andra uppfattningen om kost? Jag finner stöd i forskning o referenser för egen del i det som tycks passa mig o det skall väl vara tillräckligt till att få föra en diskussion här på jogg-forumet, utan att bli misstänkliggjord för att förvilla o gå till skipperwannabees......o ta del av braskande rubriker i kvällpress. (herregud)

Vågar knappt svara på din fråga, utan att noga påpeka min inkompetens - men Samuel; googla på hårmineralanalys nära din hemkommun. Kan ödmjukast rekommendera detta, som ett sätt att får reda på hur, det sett under en 6 månaders period, är ställt med toxiner, mineraler i kroppen. För att i sin tur veta vilka tillskott du behöver eller vad du skall undvika. Jag fick svar att jag hade låg ämnesomsättning o bl a skall undvika mjölkrprodukter. Du behöver inte bli rädd för att råka ut för ngn illasinnad skipperwannabee, då alla tycks använda ett statligt hårmineral - labb i USA. Man kan ju få denna information via blodanalyser också, men då blir det endast en "ögonblicksbild" av läget i kroppen. Hälsningar från er ytterst ödmjuke tyckare o icke-expertis
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#51
20 november 2008 kl 18:37 Redigerad 20 november 2008 kl 18:41
Gilla
Klicka er in på http://www.halsosidorna.se/Kolhydrater.htm och välj vilken sida ni står på. Längst ner finns länkar med "vetenskaplig" uppbackning för alla tänkbara varianter för hjärtdöd och evigt liv. :-)
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#52
20 november 2008 kl 20:04
Gilla
Peter H -> En sanning är alltid en sanning. Om det finn flera studier som visar att kalcium kan hjälpa vid viktnedgång så är det så. Utgången av en studie kommer inte förändras bara för att själva teorin eller modellen som försöker förklara varför det sker skulle förändras.

Diskussionen mellan mig och dock handlade om just det som diskuteras här. Doc påstår att vissa saker är bevisade och "sanning" när de inte är det och jag påpekade detta. Du kanske anser att det är fel att man försöker lära folk vad som verkligen är visat och vad som är tro?

Desireé.-> Kalorier in kalorier ut är ingen teori utan en av fysikens grundlagar. Det finns inte en endast studie som har kunnat påvisa något annat och detta var en av de punkter som jag diskutera med Doc om. Om du har några bevis som motsätter sig detta så ta gärna fram dem.

Skulle du vilja lägga fram ett bra exempel på hur kosten såg ut för en vanlig svensson år 10000 år före kristus för mig? Jag vill givetvis att du backar upp ditt exempel med något bättre än en länk till kostdoktorn, skaldeman eller dahlqvist.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#53
20 november 2008 kl 20:09 Redigerad 20 november 2008 kl 20:08
Gilla
Jacob:
Det är därför jag länkar till hälsosidorna som i sin tur länkar till olika studier som bevisar olika saker om samma sak. Så är det med "bevis" och studier.

"Du kanske anser att det är fel att man försöker lära folk .."
*småleende backar jag ödmjukt ut ur klassrummet då jag är obildbar* :-)
Samuel H
1979 • Järfälla
#54
20 november 2008 kl 20:23
Gilla
När det gällde den där hårmineralanalysen luktade det fuffens lång väg när jag sökte. Quack watch är oftast pålitlig när det gäller att ha fångat upp sådant och visst har de skrivit om hårmineralanalys:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/hair.html

När det gäller Peters påstående "En sanning är bara en sanning tills den motbevisas, dvs den är inte konstant." så håller jag med fullständigt. Detta är en av de viktigaste poängerna med vetenskapen.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#55
20 november 2008 kl 20:53
Gilla
Haha, hårmineralanalysen is so busted ;)!
Jag tyckte det var lite new-age-vibbar över den, typ vitamininstitutet i Schweiz.

Kosttrådar verkar ju vara ungefär som hundtrådar i eldfängdhet, tror jag fortsätter som åskådare...
1968 • Falkenberg
#56
20 november 2008 kl 21:02
Gilla
Jacob:

Jag tror inte någon här verkligen försöker motbevisa någon av fysikens grundlagar. Jag tror du tar det för bokstavligt, och skulle behöva läsa mellan raderna. Jag gör ett försök att översätta åt dig: Det vissa här försöker säger, tror jag, och det jag och andra jag känner har upplevd, är att man inte alltid får förväntad effekt av en ändring i kalorieintag, att modellen som bara har två variabler – kalorieintag och motionsmängd – inte är nyanserad nog för att förklara allt.

Enkelt uttryckt: ”Jag hade konstant vikt förut, börjar äta mindre, motionerar lika mycket, men går ändå upp i vikt nu.”
Eller tvärtom: ”Jag äter mer nu, motionerar mindre, och går ändå ned i vikt.”

Anledningen är naturligtvis inte att fysikens grundlagar valde att ta semester. Förklaringen finner man nog i ett ändrat näringsupptag och en ändrad ämnesomsättning i vila p.g.a. ändrad kosthållning eller matvanor.

T.ex. om man äter väldigt stora måltider väldigt oregelbundet går ämnesomsättningen ned till sparlåga, fettinlagringen ökar, och man går upp i vikt, trots att man inte äter fler kalorier per dygn i genomsnitt.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#57
20 november 2008 kl 22:19
Gilla
Jag har som sagt provat LCHF under en tid (3 mån) först gick jag ner i vikt pga av att kolhydraterna band vätska ,tappade 3kg på kort tid men sen var det stopp.MEN jag mådde väldigt bra i kroppen....ett slags lugn infann sig.
Jag kan inte sätta fingret på exakt vad ,men skönt att slippa en krånglande mage (gaser osv).Så fort jag når min delmålsvikt så ska jag fortsätta äta LCHF igen! Och hur mycket kolhydrater man tål får lära sig under resans gång...Fö försöker jag äta närproducerat och ekologiskt i så stor omsträckning jag kan...
Jag rekommenderar varmt den kosten! Kanske inte för att gå ner i vikt utan för att må bra och äta gott ;o)
Jonas Peterson
1965 • Lund
#58
20 november 2008 kl 23:25
Gilla
I´m out, tror jag skall hålla mig till träningsdagboken fortsättningsvis. Lite dagis över det hela - utan att lyssna så ägnar man sig åt att hitta den största hinken att drämma folk i huvudet med. Tack, Peter med flera i era försök att nyansera "debatten". Här kommer min sista hink att ösa ur ;-)

Följande referenslista visar endast en liten begränsad mängd av referenser som stödjer användningen av hårmineralanalys inom forskning och sjukvård:

· Trace Elements and Other Essential Nutrients. Watts, D.L. T.E.I., 1995.
· Hair, Trace Elements, and Human Illness. Eds. Brown, A.C., Crounse, R.G. Praeger Pub.1980.
· Hair Analysis. Applications in the Biomedical and Environmental Sciences. Chatt, A., Katz, S.S. VCH Pub. 1988.
· Human Hair Vol. 1. Fundamentals and Methods for Measurement of Elements Composition. Valkovic, V. CRC Press. 1988.
· Human Hair, Vol II. Trace-Element Levels. Valkovic, V. CRC Press. 1988.
· Laboratory Tests For The Assessment Of Nutritional Status. Sauberlich, H.E., et al. CRC Press. 1984.
· Trace Substances in Environmental Health. Ed. Hemphill, D.D. Univ. Mo. Columbia. 1972-1986
· Analysis of Zinc levels In Hair for the Diagnosis of Zinc Deficiency in Man. Strain, W.H., et. al. J. Lab. Clin. Med., 1966.
Determination of Aluminum, Copper, and Zinc in Human Hair. Stevens, B.J. Atomic Spectroscopy. 1983.
· The use of Hair as a Biopsy Material for Trace Elements in the Body. Katz, S.A. Am. Lab. 1979.
· Hair Trace Element Levels and Environmental Exposure. Hammer, D.I., et. Al. Am. J. Epid. 1971.
· Hair Chromium Concentration of Human Newborn and Changes During Infancy. Hambridge, K.M., Baum, J.D. Am. J. Clin. Nutr. 1972.
· Trace Element Nutriture and Metabolism Through Head Hair Analysis. Strain, W.H., et al. Trace Substances in Environmental Health. Ed. Hemphill, D.D. Univ. Mo., Columbia. 1974
Lead in Hair in Children with Chronic Lead Poisoning. Kopito, L., et al. New Eng. J. Med. 1967.
· Chronic Plumbism in Children: Diagnosed by Hair Analysis. Kopito, L., et al. J. Am. Med. Assoc. 1968.
· Magnesium Content of Hair in Alopecia Areata Atopica. Cotton, D., et al. Dermatologica. 1976.
· Hair Manganese Concentrations in Newborns and Their Mothers. Saner, G., et al. Am. J. Clin. Nutr. 1985.
· Elevated Hair Copper Levels in Idiopathic Scoliosis. Pratt, W., Phippen, W. Spine. 1980.
· Low levels of Zinc in Hair, Anorexia, Poor Growth, and Hypogeusia in Children. Hambridge, K.M., et al. Peadiatr. Res. 1972.
· Hair Mineral Levels and their Correlation with Abnormal Glucose Tolerance. Tamari, G.M., Rona, Z. Cytobiological Rev. 1985.
· Hair and Urine Chromium Content in 30 Hospitalized Female Psychogeriatric Patients and Mentally Healthy Controls. Vobecky, J., et al. Nur. Rep. Intl. 1980.
· Hair as an Indicator of Excessive Aluminum Exposure. Yokel, R.A. Clin. Chem. 1982.
· Comparison of Concentrations of Some Trace, Bulk and Toxic Metals in the Hair of Normal and Dyslexic Children. Capel, I.D., et al. Clin. Chem. 1981.
· Hair Zinc Concentrations in Diabetic Children. Amodor, M., et al. Lancet. 1975.
· Blood pressure in Young Adults as Associated with Dietary Habits, Body Conformation, and Hair Element Concentrations. Medeiros, D.M., et al. Nutr. Res. 1982.
· Sodium, Potassium, Calcium and Magnesium in Hair from Neonates with Cystic Fibrosis and in Amniotic Fluid from Mothers of such Children. Kopito, L., et al. Pediatrics. 1972.
· Cadmium, Copper, Lead, Mercury, and Zinc Concentrations in the Hair of Individuals Living in the United States. Interface. 1973.
Hair Analysis for the Observation of Magnesium Deficiency or Excess. Strain, W. Magnesium in Health and Disease. Spectrum Pub. 1980.
· Trace Elements in Scalp-Hair of Persons with Multiple Sclerosis. Ryann, D., et al. Clin. Chem. 1980.
· Concentration of Chromium in the Hair of Normal Children and Children with Juvenile Diabetes Mellitus. Hambridge, K.M., et al. Diabetes. 1968.
Interrelationships of Blood and Hair Mercury Concentrations in a North American Population Exposed to Methylmercury. Phelps, R.W., et al. Arch. Environ. Hlth. 1980.
· Measurement of Mercury in Human Hair. Giovanoli-Jakubczak, T., et al. Arch. Environ. Hlth. 1974.
· On Nickel Contents in Urine and Hair in a Case of Exposure to Nickel Carbonyl. Hagedom-Gotz, H. et al. Arch. Tox. 1977. Hair Chromium Concentration and Arteriosclerotic Heart Disease. Cote. M., et al. Chromium in Nutrition and Metabolism. Eds. Shapcott, D., Hubert, J. Elservier Press. 1979.
· Arsenic Concentration in Drinking Water, Hair, Nails, Urine, Skin-Scale and Liver Tissue of Affected People. Chatergee, D.D., et al. Analyst. 1995.
· Arsenic Levels in Hair of Workers in a Semiconductor Facility. De Peyster, A., et al. Am. Ind. Hyg. Assoc. Vol. 56. 1995.
Studies on the Concentrations of Arsenic, Selenium, Copper, Zinc and Iron in the Hair of Blackfoot Disease Patients in Different Clinical Stage
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#59
21 november 2008 kl 05:18
Gilla
Haha, man blir ju lite nyfiken på vad dom sa på kalla fakta? Var det ett bra program eller?
1983 • Linköping
#60
21 november 2008 kl 08:11
Gilla
Desiré: Hur mätte man den oxidativa stressen i Sten Sture? Finns ju väldigt många olika saker att mäta på där.
Dessutom finns det flera studier som visar att högt fettintag ger upphov till inflammation i blodkärlen. Har precis läst en artikel som visar att en måltid med mycket fett ökar den oxidativa stressen, bla. reactive oxygen species, myeloperoxidase och advanced oxidation protein products. Den visar också att endotelcellerna tar skada, vilket leder till celldöd. Celldöd hos endotelceller i kärlväggen är anses vara början på åderförfettning (ateroskleros), men är än så länge bara en teori.

Spallarossa P, Garibaldi S, Barisione C, Ghigliotti G, Altieri P, Tracchi I, Fabbi P, Barsotti A, Brunelli C. Postprandial serum induces apoptosis in endothelial cells: Role of polymorphonuclear-derived myeloperoxidase and metalloproteinase-9 activity. Atherosclerosis. 2008 Jun;198(2):458-67.

Dessutom, hur inducerar man ateroskleros i försöksdjur? Jo, man ger dem en diet med massor av fett i. Jag vet att djur inte är riktigt samma sak som människor, men man kan ju fundera på om vi är så olika.

Till sist, det är viktigt att kritiskt granska fakta och vara öppen för att man kan ha fel. Jag vet inte hur många gånger jag själv bytt uppfattning om vad bra mat är. men för tillfället är jag är för en kost med mer fett i, men man ska skilja på fett och fett. Vill inte heller var helt utan kolhydrater då det finns bra egenskaper hos dem också, men även här kan man skilja på bra och dåliga kolhydrater.
Har man hittat en kost som man mår bra av så fortsätt med den, om det nu är Lchf eller godisdiet.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.