Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 20342 visningar

Överbelastad stortåled?

#1
29 oktober 2020 - 08:45
Gilla
Jag har sprungit och även spelat mycket tennis senaste tiden och nu har jag fått rejält ont i stortåleden.
Smärta när jag går, när jag skjuter ifrån i steget. Det gör ont precis under stortån vid "framdynan".
Jag har försökt vila och äta antiinflammatoriskt men det släpper inte. Har varit hos läkare men har inte fått klarhet vad det kan vara. Ej svullet eller vilovärk.

Stortåleden smärtar kraftigt även när jag ska stretcha framsida lår stående och tar tag i foten och sätter tåleden i annan position för att hålla benet i stretch.

Någon som varit med om liknande problem? Mina skosulor visar att jag sliter kraftigt just vid stortån så jag antar/hoppas det "endast" är överbelastning men jag undrar hur länge jag behöver vila? Får ont vid vanlig promenad så det känns som leden aldrig får vila.
< < < 1 2 > > >
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#21
11 november 2020 kl 17:30
Gilla
Har också problem med stortån. Fast på ovansidan därifrån strecket utgår. Kan springa rätt obehindtrat i två av skorna och till och med smärtfritt. Däremot smärtar det i mina Brooks Launch som är mina favoritskor. Gör inte ont i vardagen vid gång eller vila. Känns lite när jag lyfter tån uppåt. Skumt?!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#22
16 november 2020 kl 16:09 Redigerad 19 november 2020 kl 12:15
1 Gilla
Fasen vad man glömmer snabbt när man blir av med det onda, jag tänker på det där ordspråket "den friska har många önskningar, den sjuke bara en"...

Därför återkoppling igen, och pinsamt igen... kanske hjälper någon. #liktorn

Hade ju ont i pek- och långfingertåleder på höger fot och något under främre stora trampdynan rakt bakom de tårna, och nu efter att ha börjat få bukt med den där liktornen är det så gott som borta! Både i trampdynan och i tålederna.

Här kommer en osponsrad uppradning av apoteksprodukter som hjälpte mig! ;)
1. Flytande liktornsmedel, körde 5 dagar (4 var enligt instruktionen). https://www.wartner.se/liktorn-och-forhardnader/treatments/wartner-liktornspenna/

2. Plåster, körde 2 plåster med vardera 2 dagars verkningstid, alltså 4 dagar till. https://www.hansaplast.se/akuthjaelp/skoenhet-och-vard/liktornar

3. Nu efter plåstren skulle man ta ett fotbad och skrapa bort förhårdnaden, ptja, gick väl sådär, kom inte åt på djupet riktigt.

4. Några dagar med lokal insmörjning på själva förhårdnaden, typ 1 vecka. https://footmender.se/

5. Oj! Det lossnade ett stort hudsjok där flytande medlet och plåstren suttit, huden hade liksom torkat ihop där, område stort som en enkrona. Snyggt och fint under, med ny torr och stabil hud redan.

6. Hurra! Värken i tålederna borta! Lite av tryckkänsligheten i trampdynan kvar bara. Går åt rätt håll, det med!



#23
19 november 2020 kl 21:39
Gilla
Kan en förhårdnad/liktorn på trampdynan få en att känna att hela leden är inflammerad eller känns det bara på just det området när man går på hårt underlag?

När jag har aktiverat foten under dagen blir hela leden känslig nämligen och ett exempel på det är när jag ska stretcha framsida lår genom att ta tag i foten stående gör det ont i hela leden. Kan man utesluta liktorn/förhårdnad på det viset eller kan det fortfarande vara det? Smärtan som känns på kvällen försvinner dagen efter.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#24
19 november 2020 kl 21:51
1 Gilla
Jag har ingen kunskap för medicinskt bevis eller förklaring eller samband, detta är bara min situation. Men ja, precis så var det. När jag blev av med det lilla hårda inuti "stora trampdynan", så har värken i yttersta lederna på de två tårna närmast stortån försvunnit.
Den värken var inte extremt jobbig eller begränsande för mig, kändes lite vid löpning, men mest när man provocerade tårna med stora böjningar, i leden eller tvärs den. Jag hade inte kronisk värk alltså.

1968 • Göteborg
#25
22 november 2020 kl 18:33
1 Gilla
Min liktorn fick hela leden att svullna och stortån sprängvärkte vilket även främre trampdynan gjorde. Detta försvann på 2 dagar efter smörj och fil.
Pat Ek
#26
1 oktober 2023 kl 01:34
Gilla
Jag har också problem med min högra stortå. Både på ovansidan och insidan. Kan inte springa obehindrat men har precis början springa så kanske kan vara överansträngning? Gör inte ont när jag går i breda skor eller vilar. Känns stelt när jag lyfter tån uppåt. Det ser ut som det skulle kunna vara Hallux Valgus https://www.testlabbet.nu/hallux-valgus-orsak/
Men inget på min vänstra tå och bara lite synbart på högra. Avvaktar några dagar till, blir det inte bättre får jag kolla upp det.
1965 • Kungsholmen
#27
1 oktober 2023 kl 11:37
Gilla
Jag har samma typ av smärta men vet var den kommer från. Jag snubblade i skogen genom att sparka rakt in i en sten för några månader sen och fick direkt stop smärta i stortåleden. Sen dess ömmar det ganska mycket både vid löpning och gång men blir ofta bättre under passen då stelheten släpper. Jag är nu van att saker ta tid att läka och smärtan hindrar mig inte alls så jag låter det bero. Går man till läkaren kan de börja snacka om vila och det orkar jag inte med.
1965 • Kungsholmen
#28
20 februari 2024 kl 10:43
3 Gilla
Uppdatering för att förstå hur dålig läkkött en snart 60 årig gubbe nu har. Idag ca 6 månader efter skadan känns stortåleden ok igen, har haft konstant smärta sen dess vid både promenad och löpning, lite olika beroende på skomodell.

Det som ökade på läktiden var nog iofs att jag sparkade på en uppstickande skruv på en trottoar i november förra året, annars hade det kanske läkt aningen snabbare.

Men viss typ av skada verkar nuförtiden läka ut på ca 6 månader. Det gäller olika fallskador med trauma mot leder som axlar tex. Bara att ge det tid. Går man till läkaren kanske man får MR och kortison, eller så börjar de skära i en. Gör man inget så läker det ändå, så man kan lika bra låta bli.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.