Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 4398 visningar

Överbelastad Tensor Fasciae Latae?

Karlstad
#1
19 juli 2020 - 07:39
Gilla
Haft problem med utsida höft i ett halvår. Problemen triggas bara av löpning. Kan till exempel gå eller cykla i många timmar utan att problem uppstår. Sannolikt härrör smärtan från muskeln Tensor Fasciae Latae.

Vid löpning räcker det med korta sträckor på 1-2 km för att problemet ska uppstå. Ömhet och smärta på utsida av höft direkt efter passet. Smärtan sitter sedan i flera dagar och gör vidare löpning "olustig". Oklart om det är muskeln i sig eller infästningen men smärtcentrum sitter högt upp, nära höftbenet.

Har varit hos sjukgymnast, kört rehabträning och fått stötvågsbehandling. Inget har hittills bitit.

Någon som har haft liknande problem som har kommit tillrätta med det? I så fall hur?
Daniel Andersson
1983 • Falun
#2
19 juli 2020 kl 12:30
1 Gilla
Jag har haft det av och till. Många fartpass på kort tid verkar trigga det hos mig. Jag upplever det då som stramhet på utsida vänster lår, det händer också att höften låser sig lite lätt när jag reser mig upp. Trycker jag fram vänster höft knäpper det till över utsidan då, antagligen senan som hoppar över knölen. Jag förstår det som att det är samma problem som löparknä fast uppe på IT-bandets andra sida på höften. Oftast ingen skarp smärta, mer en olustig känsla av att benet sitter fast eller en molande låg smärta över större delen av utsida höft.
Skillnaden är att jag inte har några problem just när jag springer och är varm, det kommer gärna dagen efter istället.

Jag är stel och jävlig i underkroppen överhuvudtaget. Jag foamrollar utsida lår efter varje löppass och har bytt ut benpress på gymmet mot mer knäböj och utfall med vikt. Just foamrollingen upplever jag som att det hjälper väldigt mycket. Tyvärr sitter jag still mycket när jag inte tränar. Mer spontanaktivitet och färre timmar sittandes tror jag hade hjälpt mycket men det är svårare att göra något åt.
Johanna Gustafsson
1992 • Skövde
#3
19 juli 2020 kl 17:49
1 Gilla
Jag fick misstänkt löparknä i våras och efter mycket googlande och youtubande och ett besök hos sjukgymnast kom jag fram till att problemet förmodligen berodde på en överbelastad TFL. Drog ner på löpningen nästan helt och körde styrketräning, mycket ensidiga övingar för ben och säte. Härom veckan besökte jag en naprapat som sa att problemet satt i höften/nedre delen av ryggen på andra sidan än den jag hade ont i. Alltså en svag/orörlig vänster höft orsakar överbelastning på höger. Han rekommenderade triggerpoint och stretch av sätet, främst på den icke-onda sidan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.