14 november 2008 kl 19:44
Kanske har sagts ovan redan, jag vet inte ...
Men jag kör sällan på pulsen utan mer på farten och möjligen (och kanske därmed) känslan.
Fast det är ju inte riktigt sant. Så här är det nog;
- Hårda pass - enbart titt på klockan för att kolla farten och *eventuellt* korrigera. Och möjligen i ren nyfikenhet titta på pulsen, men den styr mig inte.
- Distanspass - titt då och då (rätt glest) på klockan för att kolla totalt sprungen tid, distans, tempo/hastighet och puls. Avläst tempo styr mig mest, typ "du springer lite väl fort nu - lugna ner dig". Men ser jag att pulsen "avviker" från förväntat kan jag tänka "ojdå, så pass, borde kanske sänka lite" och då gör jag det mer eller mindre lyckat.
- Lågintensiva pass - brukar ibland ha som mål att idag ska jag "baske mig inte springa snabbare än 140 i puls". Givetvis låter jag mig då styras av pulsklockan för jag har mycket dålig koll på "känslan" i kroppen för att klara av 140 bpm. (Men jag blir bättre på även det.)
- Efteråt - läser alltid av och skriver upp pulsen (på jogg.se) som ett intensitetsmått på passet. Perfekt. Och mycket mer, för mig, objektivt än den s.k.borgskalan som kvantifierar upplevd ansträningskänsla med sämre upplösning.
- Utveckling med tiden - i början lät jag mig styras mer av avlästa värden (distans, tempo och puls) än numer. Då visste jag inte hur det skulle kännas vid träning, ej heller kunde jag känna "det här är 5:05-tempo" eller "det här är lagom intensitet". Ju mer jag tränat, desto duktigare har jag givetvis blivit på att känna detta.
- Vilka pulsvärden ska man köra på? - Det stora problemet med pulsbaserad träning är att man inte vet. Eller hur? Maffetone har ju ett bra koncept, han säger (lite förenklat) "kör på puls=180-din_ålder". Perfekt. Då vet man. De flesta andra säger t.ex. "kör på 70-80% av din maximala puls" vilket ger en två problem. Ett, vilken maxpuls har man egentligen (och den där angivna formeln vet ju alla förutom nybörjaren att den inte stämmer), det andra är att 70-80% är en så stor spridning i ditt pulsspann att den blir nästan löjlig, eller i vart fall väldigt oprecis. Och för att försvåra än mer finns det en del som blandar ihop % av maxpuls och % av "pulsspann" eller vad det ska heta. Och då blir osäkerheten i pulsområdet man ska träna än mer grovt.
Ändå tror och tycker jag att pulsbaserad träning är bra. Exakta mätetal på en god indikator på ansträning är bra. Hjälper rimligen många. Problemet är ju bara att ingen vet på vilken puls man verkligen ska köra, förutom Maffetone då. Men, för mig funkar pulsbaserad träning mycket bra för att "lugna ner mig", dvs jag har lärt mig efter hand att "ja, kanske 150 bpm, skulle jag sikta på" och så har jag lyckats tvinga sänka mig dit. Sedan kan man kanske diskutera om det var ett rätt eller felaktigt mål att "sänka sig till 150".
Orkade du läsa ända hit? Vet inte om jag har bidragit med nåt, men puls är ett bra mätvärde, dock inte en viktig styrfaktor - för mig.