Löpning Kläder, Skor & Prylar 92 inlägg 18265 visningar

Råd och erfarenheter av Salomons västar

1993 • Tullinge
#1
11 maj 2020 - 10:57 (Redigerad 11 maj 2020 - 10:58)
Gilla
Bild uppladdad av Morgan Wallin
Jag har läst igenom både forum och andra hemsidor för att få lite mer kött på benen inför kommande västköp. Vet därmed att det finns en hel del aktiva personer här på forumet med erfarenheter från Salomons väst-serie, och jag hoppades kunna få lite tips och råd av er. (Hobbylöparn, Monica Carlsson mfl.)

Sedan jag började springa lite längre för några år sedan har jag införskaffat både en ryggsäck och en väst. Mitt första köp var en Osprey Talon 11-liters ryggsäck med vätskeblåsa. Detta för att kunna ta joggturer ute på fjället på semestern och samtidigt få med mig vätska, fika, en varm tröja och regnjacka vid väderomslag. Denna fungerade ypperligt till ändamålet och har sedan dess använt den både till pendlingslöpning till jobb och när jag ska hämta små paket på Ica.

Väskan gav däremot blodad tand och jag insåg att jag gärna skulle vilja ha en väst med vätskesystem för långpass på 2 mil och uppåt. På grund av att jag redan ägde en väska med 11 liters packmöjlighet så var prio denna gång att hitta något nättare, det jag främst behövde var ett smidigt sätt att bära med mig vätska. Då införskaffade jag en Salomon Agile 2 väst. Eller väst och väst, det är väl mer en tygbit som faktiskt kan bära två mjuka flaskor... Har använt den på rundor upp till 28 kilometer, och även om det fungerade utmärkt så blir man lite begränsad av mängden packning som man får plats med på 2 liter. En långärmad tröja fick plats tillsammans med mössa, handskar, banan och energibars, men då var den också knökfull.

Då jag nu börjat kolla på att springa ännu längre med egen packning så skulle jag vilja ha något större, men upplever ändå att en väst är att föredra framför en ryggsäck, västen känns skönare vid högre tempon.

De västar jag kollat på (främst Salomon, men är öppen för andra förslag med):
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/s-lab-sense-ultra-8-set-20.html#color=21420
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/adv-skin-12-set.html#color=21321
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/active-skin-8-set.html#color=21271

Sense Ultra 8 - Fördelar: Lätt, fokus på tävling. Nackdelar: Dyr. Osäkerhet: Är fick-systemet på denna bättre eller sämre än på de andra? Känns som att denna är att föredra vid tävling, men kanske inte om man ska vara ute i 4 timmar och bara vill veta att telefonen ligger kvar i ryggsäcken.

Adv Skin 12 - Fördelar: Bra packningsmöjligheter. Nackdelar: Tung, kanske onödigt stor. Osäkerhet: Hur blir denna väst när den är tom/vid lite packning? Blir den otymplig eller kan man spänna åt så att den ändå känns bra?

Active Skin 8 - Fördelar: Simpel, billig och lätt. Nackdelar: För simpel? Osäkerhet: Tycker meshen på axelbanden ser ut att ha stora maskor, finns det risk att den går sönder lätt?

Tacksam för all typ av input och diskussion i ämnet!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1974 • Stockholm
#61
8 juni 2020 kl 22:40
Gilla
Jag bestämde mig till slut för en s/lab sense 2 att ha som lätt och svalt alternativ. Tog ut den för första gången idag.
Inte helt nöjd.
Sval var den visserligen - idag var det nästan 20 grader varmt och västen gjorde mig inte varmare. Bra!
Men...
1 Sidofickorna vid flaskorna var lite väl snålt tilltagna, tom för mig.
2 Högra halvan av västen skumpade hela tiden. Justerade remmarna flera gånger men hur jag än gjorde så gick det inte över. Småprylarna jag medförde var fördelade lika på båda sidor. Obegripligt och väldigt irriterande.
3 Flaskorna som medföljer är varianten med stort (och hårt) lock. Aldrig använt sådana tidigare. I början funkade de bra - men när de tömts på innehåll gled de ner och började pina mina bröstvårtor. Inte alls skönt. Blir helmjuka nästa gång.
4 Den skumpande högra sidan gjorde att jag fick skav på halsen. Av detta drar jag slutsatsen att åtminstone jag inte kan springa med bar överkropp i västen. (Det ser dessutom sjukt kinky ut så det hade jag nog inte gjort ändå).
5 Plötsligt flög den skumpande högra flaskan iväg ut ur västen som en raket - snodden som ska hålla fast flaskan hade gått av! Var det skumpandet som gjorde att den inte orkade längre? Eller var den kass redan från början och orsakade skumpet? Jag vet inte.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#62
9 juni 2020 kl 07:01 Redigerad 9 juni 2020 kl 08:17
Gilla
Det där är två olika skolor, flaskor fram eller blåsa bak. Personligen tar jag vätskeblåsan varje dag i veckan. Fördelarna är stora:
* skumpar ej
* bättre balans med vikten bak
* ligger perfekt högt upp på ryggen mellan skulderbladen.
* smidigt att dricka ur.

Enda nackdelen är svårigheten att fylla på ute på tur. Vilket jag tror är orsaken till att flasksystemet kommit fram. Även den breda korken kommer från det behovet.

Jag har S-Lab Sense Ultra 8, kan delvis hålla med om det du skriver. Min favorit är UD Marathon som är svalare och smidigare än S-Laben. Men förvaringsmöjligheterna är vida bättre på S-Laben.
1993 • Tullinge
#63
9 juni 2020 kl 08:36
Gilla
Just det där med att flaskorna glider ner är något jag hört om men inte upplevt själv. Och spontant så borde de ju inte vilja glida ner lika mycket pga gravitationen när de är tomma samt inspända.

Dock var det en sak jag märkte när jag jämförde västar, att öglan som används för att hålla flaskorna på plats verkade vara olika storlekar fast flaskorna var samma. På Active skin var den mycket lösare än på Adv Skin.

Men att snodden går av under första turen är ju under all kritik, det borde ju gå att reklamera? Sen kan det ju ha att göra något med att flaskan kanske gled ner så långt till slut att snodden sträcktes ut mer av vad den klarar? Att det ska bero på antalet skumpningar har jag svårt att tro, de där borde ju klara en hel livslängd på en väst menar jag.
1991 • Norrköping
#64
9 juni 2020 kl 09:36
Gilla
S/lab Sense fick jag berättat för mig är en tävlingsväst som inte har så mycket stryktålighet utan enbart är tänkt att användas sällan, vid då exempelvis lopp. Snodden ska dock självfallet inte lossna under första turen, det är ju under all kritik.
1974 • Stockholm
#65
9 juni 2020 kl 11:02
Gilla
Nä, när de var fulla gled de inte ner. Finns inte utrymme för dem att göra det när vattnet gör dem styva . Att de glider ner när de tömts på vatten kan tänkas bero på att det hårda locket väger mer än vad den sladdriga flaskan orkar hålla mot.
Jag har aldrig funderat på om de mjuka flaskorna glider ner i min Adv Skin väst - gör de det så har det iaf inte inneburit något problem.

Apropå tävlingsväst. Lägre hållfasthet i stort var jag beredd på. Tyckte det kunde vara värt det för att hantera värmen från en mer hållfast väst, men snodden gör mig besviken - att den skulle gå sönder bara av att man springer är riktigt dåligt.
Reklamation är absolut en tanke, men (det finns alltid några men) det känns komplicerat. Västen var slut överallt i Sverige när jag skulle handla och fick beställa från Tyskland. Naturligtvis slängdes retursedel osv några dagar innan västen togs i drift.
En tanke skulle kanske kunna vara att vända sig direkt till Salomon. Någon som har någon erfarenhet av ta sådana här ärenden med dem?
1993 • Tullinge
#66
9 juni 2020 kl 11:40
Gilla
Tyvärr ingen erfarenhet, har läst på andra forum att folk kontaktat dem gällande reservdelar som clips och annat till själva låsningssystemet eller spänne-systemet för ryggsäcken, och då verkar de hjälpsamma.

Men tycker det låter lite skumt att vikten från plastlocket, där snackar vi om några tiotals gram, ska övervinna snodden. I allafall mina flaskor kan skumpa lite med halva vattnet i dom om man hoppar mycket i sidled etc, och det står ju snodden pall för också.

En annan relativt enkel lösning är ju att köpa elastiska band och sy det för egen hand, då kan du kanske få till en bättre funktion som passar dig. (Även om jag själv ogillar att behöva hitta på egna lösningar/lagningar på nya prylar..) Men ett elastiskt band är lättare att ersätta själv än något high-tech plast-clips.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#67
9 juni 2020 kl 12:31
Gilla
Faktum är att sömmen nedtill på stora breda fickan fram släppte. Jag hade säkert kunna reklamera, men valde att sätta en rejäl raksöm med symaskin istället. Hade trots allt haft västen i ett drygt år när det hände. Lagningen blev perfekt.
1974 • Stockholm
#68
9 juni 2020 kl 12:57
Gilla
Adv skin skulle jag inte tveka att sy i - men Sense är gjord i något slags ultratunt material som säkert tagits fram av NASA. Tror att lim är bättre för att laga med, tyvärr har jag ingen bra idé hur man limmar fast en snodd.
Är på jobbet nu och har inte västen med mig, men ska försöka ta en bild ikväll på snodden och ladda upp här.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#69
9 juni 2020 kl 13:16
1 Gilla
Nejdå, det gick perfekt att sy i. Är inget nasa-material, bara 4vägsstretch. Och den var sydd innan, dock med väldigt kort fåll.

Men sant Sense S-Lab är stretchig hela västen, vilket i början kan ge en känsla av att allt far omkring. Men det är bara att kranka åt den så sitter allt bra.
1974 • Stockholm
#70
11 juni 2020 kl 21:14
Gilla
Bild uppladdad av Olof
Lovade ju bild men det kom annat emellan. Men nu så...
Så här ska infästningen det ut.
1974 • Stockholm
#71
11 juni 2020 kl 21:17
Gilla
Bild uppladdad av Olof
Och så här har den släppt i ena fickan efter en användning. Ser ut som den har utsatts för grovt slitande våld, vilket den absolut inte har. Den har bara suttit runt flaskan.
1974 • Stockholm
#72
11 juni 2020 kl 21:20
Gilla
Bild uppladdad av Olof
Jag tror jag kommer att laga den genom att knyta en ögla så slipper jag att sy. Och så får jag hålla tummarna för att en fästpunkt räcker för att hålla fast hela flaskans vikt trots att en gav vika när det var två punkter som delade på jobbet.
1993 • Tullinge
#73
12 juni 2020 kl 08:23
1 Gilla
Börja så, annars kanske du kan testa att sy fast en annan snodd i den där tygöglan som sitter lite längre upp. Den ser ut som att den skulle klara av ett ingrepp bättre än stretchigt lättviktsmaterial.
Åsa
1983 • Fagersta
#74
14 juni 2020 kl 07:49
1 Gilla
Testa andra västar också.🍀 Det finns märken som är mer hållbara. Jag Har jämnfört Salomon med tex Grivel och Camelback.

Är man ute mycket i skog, hårt väder m.m så är Grivel och Camelback bättre och hållbara. Salomon är grym på tävling där du har led/spår/stan.

Den Salomon jag har kvar nu är Adv Skin 12, men jag har modifierat den. Remmar m.m håller inte måttet. Det som hållt längst är Grivel mountain runner 12l. Sen har jag flera Camelback (militärens val).
1974 • Stockholm
#75
15 juni 2020 kl 00:14
1 Gilla
#74 Jo, det finns säkert västar för alla behov. Denna gång var det viktigaste på min spec "så sval som möjligt".
Monica Carlsson
1971 • Partille
#76
15 juni 2020 kl 07:23 Redigerad 15 juni 2020 kl 07:23
1 Gilla
#74: Ja, jag är förvånad över hållbarheten! Jag har en egen Adv Skin 12 som är några år gammal i modellen, den är mycket bättre sydd än den jag köpte (begad visserligen) till löpkamraten, som är 1-2 årsmodeller senare. Använd ja, men det är betydligt mer slarv i sömmar etc. Vet inte hur de nuvarande är?
1973 • Stockholm
#77
15 juni 2020 kl 23:08
1 Gilla
Har både en Osprey Talon 11 (med 1,5L vätskeblåsa - Hydralics LT) och Salomon S/Lab Sense 2 set.

Osprey talon 11 tror jag egentligen är gjord för vandringar. Den fungerar att springa med om man lastar den väldigt lätt eller springer kortare sträckor. Lastade den med en laptop (på 1.37kg) och ett par jeans. Efter 2x17,5km så hade jag ett blödande skavsår i nacken (ouch). Fick även skavsår nere på ryggen ovanför höfterna ungefär.

S/Lab sense 2 set är jag betydligt nöjdare med. Använt den varje vecka nu sen December förra året. Jag tycker även det är smidigare med de två vätskeflaskorna jämfört med vätskeblåsan (om man nöjer sig med 2x0.5L då). Smidigt också att köra sport-dryck i den ena och vatten i den andra. Har inte heller haft några kvalitetsproblem med den (inte lagrat något i fickan med dragkedja, så kan inte säga nåt om den iofs).
1974 • Stockholm
#78
16 juni 2020 kl 01:24
Gilla
Drog på mig Sense-västen idag för andra gången och med betydligt bättre resultat än första gången.
Inget skav - bar en tank-top under.
Använde vanliga soft-flasks istället för de medföljande med hårt lock och slapp det obehagliga trycket mot bröstvårtorna.
Det ensidiga skumpandet var också borta (kan det verkligen berott på flaskorna? Något annat har jag inte ändrat).
Och knuten höll!!!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#79
16 juni 2020 kl 06:21
Gilla
Du har inte köpt en för stor väst då?

Jag hade Adv Skin 12 hemma i för stor storlek. Kändes som den hasade omkring över hela stället.
1993 • Tullinge
#80
16 juni 2020 kl 08:26
1 Gilla
Jag köpte en Adv Skin 12 med senaste årsmodellen, och har inte upplevt eller sett något visuellt som skulle indikera dålig kvalitet. Men har bara haft den på 5-6 långpass, så det kanske är något som kommer lite senare.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.