6 oktober 2019 kl 21:35
Skulle vilja tillägga några saker:
* VO2max mäter syreupptagningsförmåga per minut och har i regel ett värde på 2-6 liter/minut. Detta värde är relevant och skrivs ofta ut om du gör ett labbtest. Det är särskilt relevant i idrotter där du inte bär din egen vikt, jag gissar till exempel att roddare bryr sig mer om detta värde.
*Vo2max/kg mäts i milliliter syre per kilo kroppsvikt och minut. Ett typiskt värde för en vältränad person utan elitkondition kan ligga kring 45-60, mycket grovt räknat. Eftersom löpare släpar runt på hela sin kroppsvikt i varje steg är detta värde så mycket viktigare i löpning än den absoluta syreupptagningsförmågan att VO2max/kg kort och gott ofta kallas VO2max. (En stor bjässe med stora lungor och hjärta har ingen självklar fördel i just löpning). Det är också detta värde löparklockorna simulerar och jag är tämligen säker på att du måste fylla i kroppsvikt för att få ett VO2max-värde i en Garmin-klocka.
VO2max(/kg) har störst betydelse på sträckor upp till 5000 meter. För maratonlöpare är mjölksyratröskel och löpekonomi viktigare (dvs har större korrelation mot resultat). I senaste avsnittet av Maratonlabbet berättade Erik t ex att han i princip haft oförändrat VO2max-värde samtidigt som han har kapat sin tid på maraton från 3 timmar till ca 2:40 på ett år...
VDOT är ett mätvärde som den amerikanske coachen Jack Daniels hittat på. Mig veterligen utgår det bara från resultat i tidigare lopp och tar inte hänsyn till vikt.
Avslutningsvis: Min klocka har alltid visat ett VO2max-värde som är 5-10 enheter lägre än mitt verkliga värde. Saker som drar ner värdet är osäker pulsmätning (handled), lätta distanspass på stela ben, backpass, terränglöpning. Ironiskt nog är de senare två träningsmetoderna bland de mest effektiva för att öka VO2max. Om klockan antyder att din VO2max sjunker, så kan det på kort sikt i själva verket vara ett tecken på att du genomfört effektiv träning.