Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 2361 visningar

Hjälp mitt VO2max faller och jag känner mig ansträngd

1984 • Sundsvall
#1
7 maj 2023 - 15:18
Gilla
Bild uppladdad av Patrik Jansson
Jag är en 39-årig kille som har ett potentiellt problem som jag gärna tar emot synpunkter och vägledning för. Jag började använda en träningsklocka (Garmin Venu2S) december 2022 och har även använt pulsband (Garmin HRM-Pro Plus) sedan februari. Klockan uppskattade mitt VO2max till 57, men sedan dess har värdet fallit gradvis till att nu vara 52 i slutet av april. Är detta normalt?

Jag ville ta löpningen till en högre nivå och genomförde ett laktattest 9 februari. Efter testet lade jag om min träning lite och började springa lugna pass samt tröskelpass. Men då jag sett att mitt VO2max fortsatt sjunka så lade jag om träningen till hur jag gjorde förut när mitt VO2max var högre (1-2 lugna pass + 1-2 yttest korta sprint-intervallpass i veckan). Men det har inte hjälpt och mitt VO2max har fortsatt att sjunka. (Se bifogad bild)

Vid mina löpningspass tycker jag att min puls ligger något högre än vanligt. Jag tycker också spontant att andningen går lite tyngre och när jag springer/promenerar snabbt känner jag mig lite ansträngd över bröstet (främst på vänster sida).

Ibland när jag står upp vid kontorsplatsen på jobbet tycker jag också att det rusar i kroppen och pulsen går upp till 90, så jag sätter mig ner och pulsen blir normal, men sedan när jag väljer att arbeta stående i slutet på dagen kan pulsen vara normal.

Funderar på om det kan vara någon sorts ”överansträngning”. Jag mår bra i övrigt men har valt att sluta löpträna nu och tar långa promenader i stället. Jag avvaktar med löpning tills jag vet hur jag ska hantera denna situation (kanske överreagerar jag?).

Lite mer info (kanske onödig): I övrigt tycker jag också att under det senaste halvåret får jag oftare huvudvärk efter löpningen (ca 1-2 timmar efteråt kommer det och sitter i ca 2-3 timmar), jag tror förvisso att jag spänner käkar och axlar lite. Jag får också i princip alltid ”löparmage” och blir väldigt lös i magen under träningspasset. Det har hänt flera gånger att jag behövt springa upp i skogen för att uträtta behoven, detta kanske gör att jag tappar mycket vätska. Jag försöker dock alltid dricka mycket i samband med passet och brukar ta 1/2 resorb före och efter träningen…
1984 • Sundsvall
#2
7 maj 2023 kl 15:33
Gilla
Kan tillägga att jag använt FitBit-klocka tidigare i flera år (den visade också 57 i VO2max).
Hans ten Berg
1974 • Östersund
#3
8 maj 2023 kl 06:41
1 Gilla
Upplever du att din prestationsförmåga sjunkit i takt med klockans vo2max-angivelser? Om inte är det inget du ska ta allvarligt på. Klockor är inte lika tillförlitliga som ett laboratorium.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
8 maj 2023 kl 07:42
4 Gilla
Gå till Vårdcentralen och be dem ta ett EKG och lite prover. Ser att "fallet" började runt nyåret - just då florerade både Covid och RS-virus, särskilt bland förskolebarn. Jag vet inte om du har egna småbarn - men säkert träffar du folk som har småbarn. Känner en man som fick hjärtsäcksinflammation av just RS-virus (från ett barn). Covid kan ju också ge det "fallet" som du beskriver. Bara oron över att något är fel kan ge pulsrusningar och huvudvärk, MEN det kan också bero på andra saker - så ring Vårdcentralen.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#5
8 maj 2023 kl 07:56
1 Gilla
Om jag vore i din situation, skulle jag ta hjälp av sjukvården. Främst för att utesluta att du dragit på dej nån sjukdom.

Har du balans i livet, dvs mellan träning, kost, sömn och socialt liv. Ändrar man träningen så bör man ändra övriga pusselbitar.

Dessutom tycker jag att du borde kolla magen, också. Där finns hjälp att få. Kanske lägga om kosten. Själv skulle jag inte dricka för mycket direkt innan passen, utan se till att ha en bra vätskebalans långt innan träningen. Hur långa är dina lugna pass?

Själv har jag haft stora problem med magen. Men har lyckats att få den att fungera bättre. Inta bra, men bättre.

Hoppas du snart mår bättre!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
8 maj 2023 kl 10:49
1 Gilla
Tycker också att du ska gå till vårdcentralen eftersom du känner dig mer ansträngd, särskilt som det känns i bröstet. Vätskebrist är en vanlig orsak till huvudvärk, du skriver inget om hur långt du springer, eller hur du sköter energiförsörjningen, löparmagen kan ju ställa till det även på den kanten, men det är bättre att tala med en läkare än att diskutera med oss amatörer.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
8 maj 2023 kl 12:39
1 Gilla
Mitt värde sjönk från 53 till 48 över vintern, är nu på 50 när is och snö smält bort. Klockan tycker att man blir sämre när tempot sjunker p.g.a sämre underlag. På cykel tappade jag från 57 till 52 när jag parkerade cykeln och började gå på spinning över vintern, efter två korta cykelpass ute ökade värdet till 54 - så med andra ord ska man ta sina värden med en nypa salt.
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#8
9 maj 2023 kl 12:52
Gilla
Kolla upp blodtrycket! Högt blodtryck och träning kan ge huvudvärk. Högt blodtryck behöver inte bero på livsstilsfaktorer. Jag fick extremt högt blodtryck trots sund livsstil (var en binjure som löpte amok)
1965 • VÄSTERÅS
#9
9 maj 2023 kl 16:40 Redigerad 9 maj 2023 kl 16:41
Gilla
Enligt klockan har alltså VO2 max sjunkit ca 10 %. Både i början och nu på slutet så det bör ha varit barmark om du inte bor längst norrut. Den här skillnaden måste kännas ganska tydligt. 40 eller 44 på milen exempelvis. Känner du ingen eller lite skillnad, så strunta i det. Klockan är knäpp.

Upplever du däremot en påtaglig skillnad, så är det dags att fundera. Du säger att du har gjort rätt små förändringar i träningen, så det tror jag inte att det är. Gå till vårdcentral är en bra idé. Kolla hemoglobinvärdet framför allt. Det är ungefär i proportion till VO2 max. Jämför med dina egna värden. Andras kan du strunta i. Som sagt känns det påtaglig skillnad börja här.
1984 • Sundsvall
#10
9 maj 2023 kl 20:43
Gilla
Hmm bor i Norrland. Mitt VO2max var högre när det var isigt och vinter ute men det är lägst nu i slutet av april när det är barmark/asfalt... Spekulerar, men visst borde det vara tvärt om att mitt VO2max borde öka när jag springer på asfalt och det går snabbare?

Jag vet inte gällande känslan när jag springer... Det är så himla svårbedömt... Jag tycker det känns som vanligt faktiskt fast lite trögare och tyngre gällande andningen... Mina tider är lite sämre men jag springer på olika ställen så det är så svårbedömt :/

Bra tips gällande hemoglobinet: Det har ökat något från 150 i juni 2022 till 158 i maj 2023 (referensvärde 134-170). Det är en synbar men inte extrem skillnad. Blir VO2max bättre av att B-hemoglobin sänks eller höjs?
1984 • Sundsvall
#11
9 maj 2023 kl 20:57
Gilla
#7 Bra inlägg. Yes, det är det som är så märkligt tycker jag att det är tvärtom för mig. När halkan och snön försvunnit så har mitt VO2max försämrats... En sak som förvisso är en styrka med snön är att underlaget är mjukare och skönare för knäna, men jag misstänker att jag borde springa snabbare på asfalt... Trots det är min känsla att jag blivit långsammare... fast jag springer på olika ställen så det är jättesvårt att veta, många faktorer som spelar in.
1984 • Sundsvall
#12
9 maj 2023 kl 21:26
Gilla
Tack för alla svar och bra tips! Yes, jag ska boka en tid på vårdcentralen. Sammantaget tycker jag inte min kondition har blivit speciellt mycket sämre, men lite tyngre i andningen känns det och tiderna samt pulsen har försämrats något (men svårt att veta hur mycket då jag springer på olika ställen).

Hade ett virus före julen. Det var inget allvarligt sjukdomsförlopp och covidtestet visade negativt... Men det skulle ju kunna bero på viruset att man har dragit på sig någon inflammation... kan dock tilläggas att min snabbsänka S-CRP är låg (0.24mg/L) i maj 2023, så jag tycker det borde ge utslag på det värdet om det rör sig om en inflammation.

Ska iaf bara ta promenader och kanske ta en lugn simtur innan jag får detta utrett.

1975 • Oskarshamn
#13
9 maj 2023 kl 21:47
Gilla
Jag hade liknande problem i vintras. Hög puls, tung andning och presterade allmänt dåligt. Enligt min klocka sänkte jag mig från 49 till 42.

Vid ett tillfälle rusade hjärtat under uppvärmningen och parkerade på 130 slag i minuten. Fick besök av ambulansen som tog EKG, det visade sig vara normalt.

Efter några läkarbesök och blodprover kom läkaren fram till att jag sannolikt hade dragit på mig vätskebrist. Speciellt då jag springer med övervikt.

I dag är jag tillbaka till 49 VO2max(enligt klockan). Jag försöker dricka ett glas vatten innan varje måltid, och ett glas efter. Sedan "häller" jag i mig vätska efter jag sprungit.



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.