Löpning Träning 31 inlägg 9028 visningar

Rädd för ormar!

Josefin
1988 • Solna
#1
21 juli 2019 - 20:17
Gilla
Jag har just upptäckt tjusningen med att springa i skogen och vill gärna utforska terrängen kring Stockholm nu under sommaren. Men det finns ett stort MEN. Jag är livrädd för ormar.

Igår när jag sprang i Ursvik ringlade en orm precis framför mina fötter. Jag var verkligen bara någon cm från att trampa på den! (kan lova att pulsen steg...) Dessutom var det andra gången på typ fyra rundor som jag såg orm.

Löjligt eller ej, men nu vet jag knappt om jag vågar mig ut mer. Det är liksom inte roligt att springa med andan i halsen och undra om varenda pinne är en orm. Jag vill ju ut i skogen för att det är så fridfullt ...

Vill gärna höra om era erfarenheter! Har ni stött på ormar många gånger på rundor? Hur trotsar ni över rädslan? Vet ni om några områden är extra ormtäta eller mer "säkra" att springa i? Har ni hört om någon löpare som faktiskt klivit på en orm eller till och med blivit biten?

Har intalat mig att ormarna håller sig undan om de hör någon komma, men efter att ha varit SÅ nära igår undrar jag...

Ska det bli löpbandet hela sommaren för mig?
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
21 juli 2019 kl 21:23
Gilla
Jag gillar inte heller ormar. Jag höll på att trampa på en i maj och samma sak en gång förra året. Jag håller mig borta från den skogen tills i höst när det blir kallare ute. Pga ormar sprang jag inte lika avslappnat som annars och springer man och spänner sig bör väl skaderisken öka så därför springer jag hellre på gångbanor under sommaren.

Det troliga är väl om man kommer i fart så trampar man ihjäl ormen. Det är väl rimligt att anta att en del löpare har blivit bitna. Om man går så bör väl ormen hinna undan, men springer man i fart så är väl risken att den inte hinner undan och då biter om den känner sig trängd.

Om jag skulle springa i skogen skulle jag välja bredare skogsstigar i torr barrskog. Jag tror att risken är större att träffa på orm i lövskog, ängsmark och åkrar.

Jag har varit och tittat på AIK:s damlag flera gånger i år och det verkar finnas fina gångvägar i alla möjliga riktningar när man går till Skytteholm från Stationen så det borde finnas alternativ till löpbandet.
Jag har ingen koll på skogarna runt Solna. Ursvik har jag bara sprungit en gång för många år sedan, men jag tyckte att det bara så branta backar så det var inget för mig.
Åsa
1983 • Fagersta
#3
21 juli 2019 kl 21:26
2 Gilla
Livet är för kort för att springa och vara rädd. Klart du ska bege dig ut i terrängen. Ormar biter sällan. Jag har blivit biten och klart det känns men det gick bra.

Spring gärna när de är svalare, regnar ovs då är risken mindre att träffa på dem. Riktigt soliga dagar ligger de gärna framme på stenar och öppna varma ytor.
2001 • Bromma
#4
21 juli 2019 kl 21:32
1 Gilla
En gång har jag sett en orm när jag har sprungit, på ett långpass i Spanien i påskas. Brukar inte vara det minsta rädd för ormar men just den rackaren var en dryg meter lång och tjock som en läskburk. Tror ormar är ganska ovanliga, låter som du snarare haft otur med dem
1985 • Tyringe
#5
21 juli 2019 kl 21:55
Gilla
Våra svenska ormar är inte direkt farliga.
Har senaste 5 turerna stött på ormar som ringlat iväg. Och det är på grus och asfalt.
Trampat på en orm när jag varit ute och promenerat, men de var väl 30+ och den låg och solade i lite löv. Den var definitivt mer rädd för mig än jag för den då den fick rejäl fart ut i skogen.

Jag är mer rädd för rådjur då jag en gång för ett par veckor sen blev "jagad" av en nyfiken rackare, och idag precis bredvid mig på andra sidan en buske stod en och stirrade på mig med sina mördarögon.
Petter Sundin
1988 • Solna
#6
21 juli 2019 kl 22:12
Gilla
Jag springer i Ursvik 3 gånger i veckan minst, inte stött på någon orm i år. Men hänt några gånger, blir livrädd varje gång. Men är ju egentligen ofarligt. Knappt huggormar är väl farliga i Sverige, brukar jag intala mig.
1966 • Västra Frölunda
#7
22 juli 2019 kl 00:34
Gilla
Jag tror det är snok-år i år. Normalt ser jag aldrig ormar när jag springer, däremot en och annan kopparödla. Men i år har jag sett 5+ snokar, de flesta döda dessvärre. I Göteborgsposten var det nyligen någon gosse som hittat en fullständigt enorm snok och i Aftonbladet för ett par dagar sedan hade någon hittat en i elskåpet, grillad... Så det verkar vara något speciellt i år,
Josefin
1988 • Solna
#8
22 juli 2019 kl 06:26
Gilla
#2 Mikael: Tack, skönt att fler känner likadant. Och bra tips, men tvärtemot dig är det just de branta backarna och små skogsstigarna jag vill åt...

#3 Åsa: Oj! :/ Var det i samband med löpning du blev biten?

#4 Erik: Men hjälp... Har faktiskt många gånger undrat hur löpare gör i länder där det finns fler (och farligare) ormar. Liksom, går det att vara orienterare i t.ex. Australien?
Josefin
1988 • Solna
#9
22 juli 2019 kl 06:30
Gilla
#5 Richard: Haha, alla har vi våra olika rädslor. Försöker tänka att ormen är ännu räddare för mig (även om jag ä tveksam). Den du trampade på bet alltså inte utan stack bara iväg? :)

Jag råkade kliva på en råtta (levande) en kväll när jag var ute och promenerade. Inte heller kul...
Josefin
1988 • Solna
#10
22 juli 2019 kl 06:39
Gilla
#6 Petter: Vad skönt att höra! Vilken bana brukar du springa? Båda mina ormar har varit på milen. Vill egentligen testa extreme men har inte vågat än just pga detta.

#7 Daniel: Attans att man skulle få för sig att bli löpare just ett sånt år. Skönt att det åtminstone är snok.
Petter Sundin
1988 • Solna
#11
22 juli 2019 kl 08:05
Gilla
Josefin, kör lustigt nog de andra spåren oftast. Väldigt sällan milen i Ursvik.
Intalar mig att ormarna gillar att chilla på platta varma ytor; 15km-spåret är ju kuperat och inte så ormvänligt, intalar jag mig :p

Värsta i orm-våg som hänt runt Ursvik var när någon i järvastaden fick in en huggorm i lägenheten.. :/ De bodde på bottenplan precis vid skogen dock.
merlin
1985 • Karlsborg
#12
22 juli 2019 kl 08:31
Gilla
Testa KBT. Brukar väl vara effektivt mot fobier.
1985 • Tyringe
#13
22 juli 2019 kl 13:32
Gilla
#9
Nej den bet inte. Men jag tror jag trampade i rätt ände och den ville bara komma iväg så jag hade väl tur.
De jag känner som blivit bitna har trott det varit knott eller de där bautastora äckliga hästflugorna eller vad det var de hette :)

Jag tror att kombinationen varmt klibbigt väder och en del regn gör att ormarna är mer aktiva. Förra året så såg jag enstaka som inte rörde sig så mycket. Men de var inte så fuktigt i just lövskogen.
Walker67
1947 • Växjö
#14
22 juli 2019 kl 14:19
Gilla
Undrar om Orienteringsförbundet har statistik på hur många orienterare som blivit bitna av ormar, skulle tro att sannolikheten är ganska liten. Jag är rädd för fästingar även om jag hittills klarat mig från att bli smittad av borrelia (bor i inlandet så jag behöver inte vara rädd för TBE). Jag drar mig för att springa genom högt gräs pga risken att få en fästing på mig fast de flesta fästingar har jag fått vid bärplockning, några någon dag efter, då jag tagit på samma byxor som vid skogsrundan.
#15
22 juli 2019 kl 16:03
Detta inlägg har raderats
2006 • Alingsås
#16
22 juli 2019 kl 19:12
Gilla
#8 Jag har inget emot kuperad terräng så längre det går att springa normalt. Jag har bara varit i Ursvik en gång för runt 10 år sedan så jag minns inte vilket av spåren det var. Men jag minns att det var riktigt branta nedförsbackar där det var riktigt stenigt och ojämnt. Jag tyckte att det var farligt om man försökte springa på. Jag tyckte inte att det var någon trevlig upplevelse.

Kuperad terräng är den enda anledningen till att jag springer i skogen emellanåt. Jag föredrar gångvägar, det händer mer och det finns mer saker att vila ögonen på och då känns det inte lika jobbigt när man springer längre sträckor.
1978 • Västervik
#17
22 juli 2019 kl 21:00
Gilla
Jag snittar nog en orm varannan skogsrunda. Rekordet är fem stycken men eftersom dom är harmlösa är det inget jag bryr mig om. Det var lite värre när vi spelade discgolf i Colorado, inte lika harmlösa ormar där.
1978 • HÄRRYDA
#18
22 juli 2019 kl 23:04
Gilla
ormar känner vibrationer bra.. kommer du springande så känner de dig på 10m håll. Jag har hållt på en hel del med ormar (till och från i 25år).. det är naturligare för en huggorm att fly än att hugga.. av de huggormar jag har petat på med en pinne har inte någon velat hugga. Min son på blev biten av en huggorm när han var 5 år.. han fick vara på inne på observation på sjukhuset över natten.. Inget hände som väl var.. men har man otur så är man allergisk. Fler råkar illa ut av getingstick än huggormsbett. Jogga i långa byxor/tights och eller höga kompressionsstrumpor där du vet att det finns mycket orm. På öarna i skärgården finns det rikligt med huggorm..
Josefin
1988 • Solna
#19
13 april 2020 kl 19:03
1 Gilla
Dags att ta upp denna tråd: läste att den milda vintern fått ormarna att vaknat ovanligt tidigt i år. Någon här som kan bekräfta/som mött orm på en runda redan?

Förra sommaren "löste" jag tyvärr problemet genom att sluta springa i terräng. Men jag älskar skogen, så hoppas vara modigare den här säsongen.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#20
13 april 2020 kl 19:48
Gilla
#18: Träffade faktiskt en trött långsam huggorm i bergen hemmavid i förra veckan, när det bara var några plusgrader på hällarna. Hastighet som en snigel. Så det känns som när värmen kommer, kommer jag inte att se ormarna om de hör eller ser mig först!

Hoppas du hittar dina metoder för att komma runt problemet, skogen är ju för härlig för att vara utan!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.