Löpning Skador & Rehab 35 inlägg 21726 visningar

Förhöjd puls och pollenallergi?

Goran Mustapic
1969 • Västerås
#1
28 april 2009 - 10:45
Gilla
Hej alla pollenallergiker. Jag undrar om man kan få förhöjd vilopuls pga. pollenallergi? De senaste dagar ligger min vilopuls 10 över normala värden. Jag vet att jag är allergisk mot pollen och tar receptfria mediciner mot pollenallergi men de senaste dagar är jag ganska snuvig ändå. Eftersom det är mycket höga halter av björkpollen i luften det är svårt att veta om man är förkyld eller om det är allergi.
Har någon annan sett en koppling mellan förhöjd puls och pollenallergi?
< < < 1 2 > > >
Agnes Wold
1955 • Göteborg
#21
5 maj 2009 kl 23:05
Gilla
Vid allergi frisätts histamin från så kallade mastceller som ligger runt blodkärlen och i slemhinnorna. Histamin är kärlvidgande och ökar dessutom blodkärlens genomsläpplighet, vilket leder till att blodplasma strömmar ut ur kärlen och in i vävnaden. Det är därför man svullnar vid allergi.
Eftersom blodkärlen vidgas och vätska läcker ut ur kärlen kommer det mindre blod tillbaka via venerna till hjärtat. Detta känner kroppen av och kompenserar genom att öka pulsen. Precis som att man får ökad puls om man skulle få en kraftig blödning och förlora en liter blod.

Sedan ger vissa astmamediciner, dvs beta-stimulerare som bricanyl, upphov till hjärtklappning i sig. Det är en del av deras inneboende effekt. Men detta är en annan sorts medicin än anti-histaminer.

Man blir trött av allergi, och man blir trött av den gamla sortens anti-histaminer. Det påstås att den nya typen av anti-histaminer inte skall ge upphov till trötthet i samma omfattning som den gamla typen. Men som sagt, att ha en allergisk reaktion ger i sig upphov till trötthet, som alla typer av inflammationer.
1978 • Linköping
#22
25 mars 2019 kl 13:57 Redigerad 25 mars 2019 kl 14:30
Gilla
Nu är det igång igen. Känns riktigt segt att träna just nu och min puls ligger ca 10 slag högre än normalt. Rätt märkligt då jag inte kände något överhuvudtaget under fjolåret. Någon mer som känner av det?
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#23
25 mars 2019 kl 18:12
Gilla
Ja, för mig har det känts av ovanligt mycket så här tidigt.
Brukar i vanliga fall inte känna något förrän björken kommer.
Norrköping
#24
26 mars 2019 kl 09:03
Gilla
Förjävligt. Kliar i ögon och svalj samt dödstrött.

Hur behandlar ni?
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#25
26 mars 2019 kl 13:01
Gilla
Cetirizin, Avamys och Opatanol. Tar bort snuvan och kliet hyfsat, men tröttheten är ju kvar :-(
1978 • Linköping
#26
26 mars 2019 kl 13:16
Gilla
Jag kör desloratadin, men ingenting för snuvan. Borde nog börja med det. Min puls är högre och prestationsförmågan sämre vilket är trist.
1984 • Stockholm
#27
26 mars 2019 kl 16:19
Gilla
Kan verkligen rekommendera Dymista, nässpray som man tar morgon och kväll. Tyvärr är det receptbelagt men det gick smidigt att göra ett test och få det utskrivet i tid till förra årets pollensäsong. Upplevde en oerhörd skillnad från tidigare år då jag kört med alla möjliga receptfria tabletter etc., extremt skönt att slippa alla besvär. Fick även utskrivet Buventol för att öppna upp luftrören som jag tar ibland innan passen när jag känner att det är extra mycket i luften. Men oftast räcker det med nässprayet så om ni kan testa att få det utskrivet så kan det verkligen vara värt att pröva iaf.. Med disclaimern om att det naturligtvis kan vara väldigt individuellt vad som funkar och inte från person till person :)
1977 • Ekerö
#28
27 april 2023 kl 10:45 Redigerad 27 april 2023 kl 11:00
Gilla
Blåser liv i den här tråden och hoppas på lite tankar och input!

Detta är första våren på många år då jag sover med pulsklocka och har bra koll på min vilopuls. Min vilopuls brukar ligga på 49-52, men senaste sex-åtta veckorna (ish) har den snarare legat på 56-59. Sömnen är sämre och mitt "Body Battery" (feature hos Garmin som jag tycker brukar återspegla min energinivå väldigt bra) laddas aldrig särskilt bra när jag sover utan just nu startar jag alltid dagen med typ halvfullt batteri.

Jag är pollenallergiker sen läääänge och känner mig rätt säker på att den förändrade vilopulsen hänger ihop med det. Likaså tröttheten, jag utgår ifrån att det är det mitt Body Battery signalerar. Men det är så segt att aldrig på två månader vakna och känna sig helt utvilad!

Men, jag funderar lite på hur man ska tänka - man ska ju va försiktig med träning om vilopulsen är förhöjd, men OM det nu hänger ihop med allergi, kan man köra på då? Det är tyngre att träna - flåset känns sämre och jag har inte samma kraft i kroppen, men jag skulle helst inte vilja bara "vila" mig igenom hela pollensäsongen... Springa ute känns uteslutet men jag vill gärna köra styrka, lite löpband osv men vill såklart inte riskera hjärtat och hälsan.

Hur tänker ni andra?
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#29
27 april 2023 kl 11:15
1 Gilla
Bra fråga, jag följer diskussionen med djupt intresse! Jag har nämligen inte löst det dilemmat.

Men vila sig igenom fungerar dåligt. Så alla idéer är nog bättre.
Håkan B
1964 • Helsingborg
#30
27 april 2023 kl 11:44
1 Gilla
Jag försöker träna ute som vanligt och för mig är det dagsdosen om avgör. Idag är det helt uteslutet att springa då björken är på rött och jag är helt sänkt. Jag måste ut med hunden, det är väl allt. Mög är det. "Debuterade" för 6 år sen och trodde att jag var dödssjuk.
1979 • Göteborg
#31
27 april 2023 kl 13:53
2 Gilla
Är nyfiken här med! Har björken som värsta fiende i detta :)
Pulsen är högre än vanligt...

Några hjälpmedel som jag tycker funkar litet:
- tar desloratadine
- använder nässköljningsspruta dagligen
- cellulosabaserat pulver i näsan
- duscha på kvällen

Fokus på inneträning..
https://www.apohem.se/forkylning/forebygg-forkylning/nasaline-nasskoljare?gclid=CjwKCAjwuqiiBhBtEiwATgvixJSHdZULoxaU1DAGYCR6rQSleZmxmxDnJZGV8OH42GCIw7sywBC28BoCVzEQAvD_BwE
https://www.apoteket.se/produkt/nasaleze-allergy-shield-800-mg-ask-783977/



Mr YW
1962 • Hovås
#32
27 april 2023 kl 14:28
1 Gilla
Jag har inte sett någon påverkan av pollenallergi. Sen några år tillbaka sover jag med Garmin klocka så jag har ganska bra koll på vilopuls.

Fick min diagnos (björk) för typ 20år sen. Mitt bästa tips är att börja med tablett tidigt. Jag börjar med desloratadin redan i slutet av februari då det börja kännas i luften. För mig är det ett kliande i luftrören, inte direkt i halsen utan lite längre ned. Jag blir inte hostig men det är en lite irritation som känns. Det är då björkpollen från Tyskland kommit till Göteborg trakten med vind. Sen lägger jag till ögondroppar och nässpray så småningom när det börjar bli jobbigt. I värsta fall behöver jag också astma medicin ibland.

Då jag försöker springa Göteborgsvarvet varje år har jag alltid tränat som vanligt under pollensäsong som vanligt (kanske till o med hårdare). Det har gått bra hittills.

Min vilopuls ligger på 50-52 i januari, 50-51 i februari, 49-52 i mars, 49-52 i april enligt Garmin (weekly averages).
1977 • Ekerö
#33
27 april 2023 kl 15:00
1 Gilla
Tänk att det är så olika ändå!

Jag har också käkat desloratadin sen mitten av februari, men det verkar inte hjälpa så mkt i mitt fall då. Eller jo - mot allergiska besvär, men inte mot den extrema tröttman, och min kropp verkar jobba hårt under ytan med allergin. Jag har både al, björk (absolut värst!) gräs och gråbo, så jag täcker in en fin långsäsong från typ mars till augusti.

Styrketräning går precis lika bra som vanligt prestationsmässigt, men jag känner mig svag och orkeslös, och konditionskrävande aktiviteter är betydligt tyngre än vanligt (både inne och ute).
1993 • Lund
#34
2 maj 2023 kl 21:17
Gilla
Jag har också en vansinnigt störig björkpollenallergi men har inte haft särskilt förhöjd vilopuls. Däremot oerhörd trötthet, klåda i ögonen och så vidare. Kör Dymista, desloratadin, livostin ögondroppar och fick idag äntligen träffa en läkare som tog mina besvär på allvar (själv allergiker) och som pga min svåra trötthet och astmatiska besvär vid ansträngning under pollensäsongen menade att jag definitivt kvalar in för allergen immunterapi. Så det ska börjas till hösten! Fick dessutom en massa gött utskrivet, en bra inhalator och betapred att ta de värsta dagarna. Tycker det är läskigt med kortison men det kortvarigt får det gå och det gör susen.
Immunterapin gör inte att allt försvinner och tröttheten kan vara kvar men förhoppningsvis mindre.
Kan tipsa alla att kolla sina regioners riktlinjer för vem som bör få immunterapi och sen ligga på sin vårdcentral.
1971 • Årteryd
#35
4 maj 2023 kl 07:14
Gilla
Mommox!
Denna nässpray gör att jag kan springa med mildnästippa och i stort settt normal kroppsfunktion, obehandlad går det inte att genomföra ett pass.

Det är inte billigt o ofta slut i butikerna.
Apotea brukar vara billiga.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.