25 oktober 2008 kl 17:44
Det kan ju naturligtvis variera väldigt mycket mellan simklubbar, men den simklubb som jag är aktiv inom ser till hela individen, till vad som är bäst för var och en. Det går inte att slänga i en människa i vattnet och plötsligt låta den träna tusentals meter i hårt tempo, för då går människan sönder i kroppen och det blir inte särskilt roligt mentalt heller.
I vår simklubb börjar det hela med vattenvaneövningar som vi erbjuder från 4-5 års ålder. Själva simkunnigheten och vattenvanan är ju livsviktig så det är det grundläggande för alla. Sedan finns det barn som nöjer sig med att bli skapligt simkunniga, tar en del märken och så.
En del andra barn vill fortsätta med tävlingssimningen och då går det varligt och varsamt fram. I början är det mycket lek (fast det barnen tränar i lekfulla former är ju egentligen vattenvana, position och balans i vattnet). I början tränar man bara någon halvtimme i veckan och därefter, beroende på vad barnen/ungdomarna kan och vill, erbjuds möjligheter att gradvis gå upp i träningsmängd.
Den träning som du tycker ser "hård" ut är troligen inte så hård i själva verket. Tänk på att de som tränar på det sättet är mycket vältränade ungdomar. Dagens träning skiljer sig dessutom i rätt hög grad från gårdagens, då det gällde att bara nöta meter i bassängen.
Dagens träning är så mycket mer än det som du ser i bassängen. I den ingår mycket landträning med fokus på balans, spänst och corestyrka, man tränar dans (afrikansk dans och salsa t ex), man tränar avslappning, mental träning och fokusering, man tränar yoga, på sommaren är det en hel del löpträning och så vidare. Man går kurser som ungdomsledare, man får föreläsningar om kost och vila och träning och mycket mer.
I själva vattenträningen ingår väldigt många balans- och vattenlägesövningar. Precis som du säger tränar de ambitösa många tusen meter i veckan, och då är det mycket viktigt att träna med rätt teknik och att ha muskler på rätt ställen. Det går inte alls till som du antyder att man bara cyniskt slänger i folk och låter dem toksimma och de talangfulla klarar det och de mindra talangfulla blir skadade.
Anledningen till att många slutar simma i 20-årsåldern är att då förväntas man klara sig själv ekonomiskt. Eftersom det inte är så mycket pengar i simningen i Sverige är det ytterst få som kan leva på sin simning. Det kan nämligen vara rätt tufft att kombinera de 15-20 timmars träning per vecka som krävs för att platsa i eliten och samtidigt jobba eller plugga heltid.
Dessutom finns det väldigt många som fortsätter sin simmarkarriär inom Masters (simning över 25 års ålder). Senast i våras hade jag glädjen att vara speaker vid Masters-SM när Nils Ferm, 92 år gammal, slog världsrekord på 800 m frisim!
Avslutningsvis: Jag känner MASSOR med tävlingssimmare i simklubbar runt om i landet. Och jag vågar skriva under på att simning är en hälsosam sport som ger en mycket bra poch vältränad kropp på många olika sätt. Och jag kan också skriva under på att simmarna är just simmare för att de tycker att det är en rolig och njutbar form av träning!