27 september 2018 kl 22:33
Redigerad 27 september 2018 kl 22:33
Nerkylning och högläge var rätt! Men lita inte på Idrottsskadeexperten!
Ett bättre drag är att besöka en fysioterapeut (sjukgymnast, naprapat...) med idrottsskadeinriktning, det brukar vara snabbaste vägen tillbaka. Nedanstående är vad jag lärt mig av mina sjukgymnaster (haft en handfull vadmuskelbristningar), diskussion med andra och från boken "Motions- och idrottsskador och deras behandling".
En brusten muskel kan läka ihop rätt snabbt, 7-10 dagar, och under tiden ska man inte belasta den så att det gör ont (gäller även gång om det gör ont). Däremot bör man röra på foten obelastad så att man håller cirkulationen igång. Efter några dagar massera försiktigt för att motverka ärrbildning och likaså stretcha försiktigt för att få läkningen att ske i rätt läge. Ingetdera får göra ont.
Det finns några övningar man kan göra med mycket lätt belastning om man inte kan gå smärtfritt, googla om så är fallet.
När man kan gå smärtfritt är det dags att göra tåhävningar, både "vanliga" och excentriska. Först med båda fötterna samtidigt, efterhand lättar man på den ena foten så att belastningen ökar. När man kan göra 3x10 smärtfritt (upp på båda, ner på en fot) behöver man öka belastningen för att vaden ska bli stark, ryggsäck, Smithmaskin på gym eller källartrappan med lågt i tak så man kan trycka ner sig med händerna i taket.
När man varit smärtfri vid gång några dagar kan man prova försiktig jogg på mjukt underlag, tidigast efter en vecka om det var lindrigt och då högst 2 km, öka långsamt. Efter svårare bristning behöver man ju vänta längre och börja försiktigare. Vid minsta känning bryter man och provar kortare nästa gång, efter minst en vilodag emellan.
Ibland kan man vara i full träning efter 6 veckor men "standard" är tre månader. Men det kan ta längre tid och man kan behöva gå upp högt i belastning på tåhävningarna, jag behövde en gång gå ända upp till 60 kg på axlarna innan vaden var stark nog.