Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 43696 visningar

Muskelbristning i vaden

Torbjörn Ahlqvist
1975 • Göteborg
#1
15 april 2009 - 20:31
Gilla
Suck. Jag har fått en muskelbristning i vaden. Inte jätteont men ändå så att det ömmar ordentligt nu efter träningen. Det kom smygande under senaste träningen, kändes som en kramp som var på gång. Jag tog det lite lungt för att inte få kramp, men lik förbaskat fick jag muskelbristning. Nu är det ju bara en månad kvar till Gbg-varvet så det kommer ju inte direkt lägligt.

Är det någon som vet hur lång tid det tar att vila ut en muskelbristning av det lite mildare slaget?

Är det någon som har tips på hur man kan påskynda läkandet? Zonsalva etc?

Tar tacksamt emot alla tips!

// Torbjörn
1981 • Göteborg
#2
15 april 2009 kl 20:32
Gilla
Indirekt massage som bubbelpool, relax kan vara ett alt.

vet om själv när jag har haft liknade så har detta hjälpt
Marie Boman
1970 • Falkenberg
#3
15 april 2009 kl 21:11
Gilla
Hade en bristning i vaden i januari, det tog nog 6 veckor för mig att bli bra. Vila (frustrerande) , tåhävingar (försiktigt) men det bästa för mig var att köpa ett par stödstumpor att ha när jag tränar.

Hoppas du hinner läka ihop till varvet.

Mia
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#4
15 april 2009 kl 21:50
Gilla
Just precis hemkommen från 1:a passet helt utan känning av min vadskada (trolig bristning) som jag drog på mig 22/3. Idag körde jag tröskelpass i högre tempo än HM-tempo, så nu skulle jag känna mig mogen för en halvmara.

Jag har vilat, promenerat, gått, joggat och därefter sprungit stegrande sedan 22/3. Knaprat och smörjt in vaden med Voltaren.

Förut då jag haft vadont/sträckning har det gått över på ca en vecka.
EAC
1984 • Lund
#5
3 maj 2009 kl 17:23
Gilla
Känner ni skillnad på rejäl träningsvärk och muskelbristning? Försöker komma underfund med vad som drabbat mid efter att ha börjat med framfotalöpning. Värken har varat flertalet dagar iaf.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#6
3 maj 2009 kl 17:56
Gilla
Om det är en bristning så "hugger" det till i muskeln vid belastning. Den smärtan gör det helt omöjligt att träna vidare. Bristningspunkten är (känns) helt oelastisk. (Så upplever jag den skada jag kallar för *bristning*.)

Träningsvärk, hur hård den än är - är mildare. Inte lika punktvis orienterad och smärtan är aldrig lika distinkt och intensiv. Det går altid, hur jobbigt det än kan vara, att träna med smärtan från träningsvärk.
Stefan Bengtsson
1978 • Gävle
#7
3 maj 2009 kl 18:34
Gilla
Känner igen mig direkt vid Jonas beskrivning. Misstänker att jag drabbats av en muskelbristning i vänster vad. Jag var ute på en runda och kände mig tung och sliten (Hade kört ett längre pass i tung terräng dagen innan) och när jag kommit halvägs så kände jag att jag måste gå en stäcka, kände då att jag hade ont i vaderna när jag gick. Jag bestämde mig sen för att springa sista biten hem och det var då det hände, det "högg" bara till i vänster vad och tog tvärstopp.

Vad har ni för råd? Är det totalvila som gäller? Kan man träna muskeln överhuvudtaget (tex tåhävningar el liknande styrkeövningar)? Ska man till och med undvika att gå?
Någon bra salva att använda? Jag såg voltaren.

/Frustrerad

Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#8
3 maj 2009 kl 18:45
Gilla
Traditionell rehab för bristning är väl:

1. Kyl ner. (direkt vid skada för att stoppa blodtillförsel)
2. Vila (dvs belasta ej) tills ihopläkt. Hur man vet när det är ihopläkt är jag inte rätt man att svara exakt på. Men 1-3 dagar kanske? (allvarliga bristningar längre)
3. Belasta skadan för att mjuka upp, tänja och få till blodgenomförsel. Först lugnt, sedan mer och mer. Du känner själv hur hårt du kan belasta. Du ska ligga precis under att det "känns".
4. Voltaren (tablett och gel) verkar hjälpa.
(5. I min forna sprintkarriär körde vi med elektriska värmedynor runt låren för att påskynda läkning. Vet ej om bra. Dessutom jädrigt jobbigt och omständigt. Även massage förekom sparsamt.)
Stefan Bengtsson
1978 • Gävle
#9
4 maj 2009 kl 10:47
Gilla
Tack för tipsen Jonas!

Kör lätta excentriska tåhävningar (Hörde att det var bra). Jag knuffar barnvagn dagligen så det får bli den lätta träningen denna vecka också. Det är nu en vecka sedan skadan och det börjar kännas bättre och bättre. Jag har smörjt in med Zonsalva och masserat mycket. Verkar också göra gott.

Har också en sprintkarriär bakom mig och det jag kommer ihåg när baksidorna smällde var ispåse, hårt lindat och vila. Men det akuta är ju över för mig nu så det är väl bara att skynda långsamt och vara extra försiktig med snabb löpning.



Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#10
21 juni 2009 kl 20:31
Gilla
Sökte i forumet och undrar vidare om någon lyckligt lottad kan tala om hur ens bristning eller sträckning i vaden har gått över och vad som gjordes då.
Enbart vila?
Zon gel eller Ice Cold?
Känner av en enorm knivskarp smärta i vänster vad och speciellt konstigt nog när man sitter på huk...allra mest när man hukar sig ned.
Dessutom är jag mycket öm i själva "muskelfästet" i vaden (liksom på ena kanten där muskeln börjar eller sitter).
Är schizo och inbillar mig att man blir invalid här...livrädd då jag inte annars varit speciellt skadebenägen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
21 juni 2009 kl 21:47 Redigerad 21 juni 2009 kl 21:50
Gilla
Har själv haft muskelbristning i vaden och fått hjälp av naprapat med diagnos och rehabprogram.

1. Den akuta läkningsfasen tar 7-10 dagar. LÖPFÖRBUD!!
(Kyla med is osv är sällan aktuellt för löpare, isen är för långt bort....annars rätt). Man ska hålla cirkulationen igång däremot, ligga på rygg i sängen och röra foten upp och ner och liknande. Massage och försiktig stretchning (minns inte om det var från början eller från vilken dag), detta för att muskeln ska läka riktigt och inte förkortad eller med förhårdnad vävnad tror jag.
Edit: Minns att jag behandlade med Orudis-gel ett par dagar.
2. När det slutat göra ont, dock tidigast efter en vecka, försiktig jogg på mjukt underlag kanske 3 km, öka långsamt efterhand. Kanhända ingick excentriska tåhävningar i programmet, har tyvärr glömt.
3. Det borde finnas bra info på nätet (sportsinjuryclinic.net kanske, annars boken "Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering").

Min bristning var inte heller så stor och jag undrade om det var kramp eller bristning, var väl uppvärmd efter 7 km fartlek när det brast i en fartökning. Visste för lite, misskötte den så att den gick upp, fick sedan hjälp och lyckades springa en mara på PB tre veckor senare. Då kände jag dock av skadan efter 17 km, förändrade mitt löpsteg och var nervös resten av loppet + hade ont i låren och var helt slut p g a missad träning och eller det ändrade steget.

Slutsats: det lönar sig att få hjälp (eller att hitta ett korrekt och bra rehabprogram åtminstone) och det är inte kört om det är några veckor kvar.

EAC: skulle gissa att det är en svårare träningsvärk, man måste starta väldigt mjukt med framfotalöpning + styrketräna med excentriska tåhävningar för att inte få besvär.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#12
21 juni 2009 kl 23:55
Gilla
Oldboy: Tusen tack för svar från en som vet;-)
Jag testar med löpförbud några dagar och kör lite annan träning. Samt googlar på från underground nivå om bristning i vaden (alltså ej låret)...
Tack snälla för konkreta tips och utförlig beskrivning vilket jag behöver få att få kött på benen:-) du anar inte vad jag tar åt mig (hoppas jag he he).
Som sagt smärtan är för knivskarp och vass för att vara träningsvärk dessvärre.
Vaden? Konstigt ställe. Eller inte.

OT: Snöpligt alltså detta passar inte alls in nu när jag skulle börja ta mig i kragen och köra lite mera kvalité hade jag tänkt mig efter gårdagens pass...payback time. HJÄLP.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#13
21 juni 2009 kl 23:59
Gilla
(Smärtan känns allra mest när man böjer sig ned eller sitter på huk...)
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
22 juni 2009 kl 09:55
Gilla
Charlotta, vaden är inget konstigt ställe, belastningen är hög och snabb i frånskjutet när man springer.
Du får låta bli att sitta på huk eller böja dig på det sättet en vecka, gör inget som gör distinkt ont. Och låt inte bli att springa några dar, låt bli minst en vecka! Det kan ju gå bra, men förmodligen blir läkningen sämre om bristningen går upp (det finns särkilda, jobbiga, besvär man kan få efter upprepade bristningar, beroende på biverkningar av läkningen).
När man stretchar får det göra LITE ont, men var snäll och kolla upp vad jag sagt om rehab, minnet är opålitligt och det var två år och flera andra skador sedan.....
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#15
22 juni 2009 kl 10:46
Gilla
Oldboy: TACK IGEN.
Stränga ord veterligen det behövs för en sån som mig;-)
Vaden? Tänkte på knä eller lår och tyckte vaden var ett märkligt ställe. Tills hjärnan som var off började tänka till lite:-)
1975 • Växjö
#16
22 juni 2009 kl 19:24
Gilla
hur är det med rumpan? tar den längre tid än vaden att läka? haft ont i 3.5 veckla nu
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
22 juni 2009 kl 21:30
Gilla
Hulk Hogan, är det verkligen en muskelbristning i rumpan? Det finns ju en del muskelfästen man kan ha överansträngt där.
Gå till sjukgymnasten/naprapaten och fråga. 3,5 veckor utan förbättring är länge, det går fortare när man gör rätt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.