Löpning Träning 9 inlägg 6129 visningar

Sista tiden inför Göteborgsvarvet

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
28 februari 2018 - 14:12
Gilla
Nu när jag är sjuk och inte får springa passar jag på att studera lite träningsråd, tips, nya löpkläder och ja, allt sånt som handlar om löpning som inte är skadligt vid sjukdom ;)

Jag har inte riktigt varken disciplin eller lust att följa ett träningsprogram slaviskt. Jag har två små barn och är glad att jag får in löpningen i livspusslet fast man ofta är så trött att man nästan inte vet vad man heter. Men som läget ser ut just nu så springer jag 3-4 gånger i veckan, oftast mellan 5-6 km, oftast ungefär samma runda.

Snart är det Göteborgsvarvet. Jag har gjort det flera gånger förr och kan banan väl, men jag vill ha era råd hur jag kan finslipa och göra det bästa av mina förutsättningar utifrån den tid det är kvar.

Jag är lite försiktig med intervaller eftersom jag har knän som krånglar från och till.
Det vore säkert bra att få till långpass också.

Men kan ni ge mig tips hur jag skulle kunna lägga upp den tid som är kvar för att optimera på Varvet.
Jag är alltså ingen snabb löpare men vill slippa bli aptrött lagom till Göta älv bron och sen stappla i mål. Jag har som bäst gjort 2,20 på Varvet.

Ge mig gärna era tips. Tack på förhand!







merlin
1985 • Karlsborg
#2
28 februari 2018 kl 15:42
Gilla
Har du någon särskild tid på varvet du vill uppnå?

Var det när du gjorde 2:20 som du blev helt slut? Om du vill slippa den känslan kanske du ska sänka ambitionen. Eller har du tränat mycket bättre detta år?

I övrigt tänker jag spontant att du behöver få till mer uthållighet och då är det längre distanspass än 5-6 km som gäller.
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#3
28 februari 2018 kl 16:26
Gilla
Jag håller med #2 och tror att längre distanspass hade hjälpt dig mycket. Öka försiktigt bara.
1974 • Arvika
#4
28 februari 2018 kl 18:51
1 Gilla
Jag håller med #3 som håller med #2.
1961 • Göteborg
Administratör
#5
28 februari 2018 kl 19:49
Gilla
Jag håller med #4 osv. Öka längden på ett pass i veckan med en eller två kilometer i taget.
1987 • Västerås
#6
1 mars 2018 kl 08:00
Gilla
Och glöm inte att om du vill öka längden utan att öka belastningen så mycket så kan du alltid springa 3 km, gå 1 km springa 3 km, eller något liknande. 2-1-2-1-2 osv.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#7
1 mars 2018 kl 09:17
Gilla
Tack för era råd! Jo det låter ju rimligt att öka på.

Nja, det var nog egentligen inte vid 2,20 som jag blev mest slut. Allra mest slut blev jag det där året när det var så varmt så folk kollapsade utmed banan...
Jag blir nog ungefär lika trött varje år, jag kan se på resultaten att km-tiderna dippar allt mer någonstans vid 12-13-14 km. Så jag måste nog få till mer långpass, och det är de som är svårare att hitta tiden till, men jag ska försöka.

Annars hittade jag ett bra sätt för mig förra året som jag tror hjälpte mig till mitt pb, som jag ju kan dela med mig av.
Jag brukar vara bra på att dricka, men jag vet inte om det är saltbalansen som blir skev eller vad det är, så jag tror det brukar påverka min ork och dessutom göra mig trött, illamående och låg efter målgång. Det jag ändrade förra året var att jag drack Resorb Sport både torsdag fredag och lördag i förebyggande. Jag tror det hjälpte mig, framför allt efter målgång. Mådde så mycket bättre!
Det var ett litet sidospår men det kanske kan hjälpa nån mer, nu när vi ändå pratar Göteborgsvarvet :)
merlin
1985 • Karlsborg
#8
1 mars 2018 kl 14:27
Gilla
Om du börjar tröttna vid 12-14 km så är det förmodligen uthålligheten på längre distanser du behöver komma åt. Jag är dålig på intervallträning men jag gissar på att du kan öka din kapacitet enormt bara genom distansträning i lugnt tempo.

Sen är det ju så, att ju långsammare man är, desto mer tid tar distanspassen. På så sätt kan ju intervallträning vara effektivt för att kunna springa sina distanspass i lite högre tempo och spara tid :).

Kan vara svårt att hitta tid, men det brukar finnas plats om man prioriterar lite. Om ni är två vuxna i hushållet kan man göra upp ett schema. Tex att den ene kan träna när barnen somnat. Själv har jag förspänt med flextid på arbetet. Sköter det mesta av min träning under arbetsdagen.
Vicky Karlsson
1957 • Rindö
#9
1 mars 2018 kl 15:39 Redigerad 1 mars 2018 kl 15:39
Gilla
Jag tänker att om du nu inte hinner köra långpass så kan du kanske köra dina 6 km två dagar i rad? Då kör du ju det andra passet med lite trötta ben som kan liknas vid känslan på själva loppet. Alltid nåt. Eller ännu bättre så kanske du kan klämma in två pass på en och samma dag om det går.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.