Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 1441 visningar

GPS-abonnemang till mobil

1965 • Glemmingebro
#1
4 oktober 2008 - 12:22
Gilla
Har tittat efter en mobil med GPS, w-lan och bra musikspelare och har nu fastnat för senaste Nokia 5800 :)
Frågan är vilket GPS abonnemang som är bäst/billigast.?
Vilka abonnemang rekommenderar ni för löpning utanför tätorterna?
Ulf Olsson
1962 • Askim
#2
4 oktober 2008 kl 15:07
Gilla
Jag har testat Nokias Sports Tracker (http://sportstracker.nokia.com/nts/main/index.do) som verkar fungera bra, bara använt den en gång ännu så länge men den verkar lovande. När det gäller frågan om abonnemang så är jag lite osäker på vad du menar...
GPSen i sig behöver ju inget abonnemang - menar du däremot GSM/3G täckning så har Telias mobilnät största antalet basstationer och därmed bästa täckningen...
1965 • Glemmingebro
#3
4 oktober 2008 kl 16:27
Gilla
Måste man inte ha någon form av abonnemang för att koppla upp GPS:n?
Tele2 och Tre menade att det kostade 69:-/månad, men jag vet inte vad jag får för det.
1965 • Borås
#4
4 oktober 2008 kl 18:03
Gilla
Jag har ingen erfarenhet av GPS i mobiltelefonen men det låter konstigt om du skulle behöva att abonnemang för att kunna använda GPS:n. Man behöver ju t.ex. inget abonnemang om man har en GPS-klocka.

Fast å andra sidan så är det svårt att få igång och använda telefonen utan ett fungerande simkort.

Så indirekt så behöver du ju ett abonnemang, men bara för telefonens skull, inte GPS:n.

Sen så har jag förstått att vissa GPS tjänster kostar pengar att använda, medan andra är gratis. Detta är alltså för att använda kartor mm.

Men som sagt, jag har ingen erfarenhet av detta så jag gissar mest... :-)
1966 • Stockholm
#5
4 oktober 2008 kl 18:51
Gilla
GPS-abbonemang är nog för att få hem kartdata, så att du kan tex kan se en karta över omgivningen där du befinner dig etc.

Jag kör också Nokia Sportstracker som är GPS-baserad, med min Nokia E71a och har inget GPS-abbonemang.

När man sedan laddar upp turerna så kan man se dem på Nokia sportstrackerwebsiten med karta från google maps..

Se t ex en löptur här:
http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=449184
1965 • Glemmingebro
#6
4 oktober 2008 kl 21:32
Gilla
Det låter ju kanon om man inte behöver ett abonnemang!
Hur tycker du, Anders T, att det funkar med täckning under löpturerna?
1969 • Sala
#7
5 oktober 2008 kl 09:41
Gilla
Jag tror inte riktigt på GPS-mobilerna. Har de inte väldigt dålig batteritid om man använder GPS:en? Dessutom är de inte vattentäta. Köp en av Garmins handhållna GPS.er istället. Jag har en Garmin GPS-map 60 CX, som har en batteritid på upp till 20 timmar och är helt vattentät (man kan simma med den om man skulle få för sig det), och kartan är tillräckligt stor, visar vägen när man springer i villaområden, även på skogsstigar om man köper en friluftskarta, och visar hastighet, distans, medelfart, maxfart, minns vilka rutter man har sprungit, så man kan se dem vid ett senare tillfälle o.s.v. Jag har haft mycket stor glädje av den. Garmin Edge är ännu bättre. Den har allt det där plus en massa andra sportfunktioner som virtuell löpkompis som visas på kartan, minnen för kilometertider, och dessutom en pulsmätare med pulsband o.s.v.

Mobiltelefon är mindre viktigt, men jag har ofta med mig min stänkskyddade Samsung i fickan utifall något skulle hända under långturen, men det är ju inte så att jag längtar efter att få ringa en massa folk under löpningen. Det orkar man ju inte.

Kort sagt: skippa mobilernas dåliga GPS:er och skaffa en riktig GPS i stället.
1965 • Glemmingebro
#8
5 oktober 2008 kl 12:52
Gilla
Ett intressant inlägg Mårten!
Menar du att t.ex garmin Edge är bättre än t.ex Garmin Forerunner 405 även vad gäller löpning?
Hur fäster du din Garmin 60 när du är ute och springer?
Ulf Olsson
1962 • Askim
#9
5 oktober 2008 kl 17:55
Gilla
Jag kör Nokia E65 tillsammans med en lös Holux-blåtands GPS på armen - funkar klockrent. Inbyggd GPS drar naturligtvis lite på mobilbatteriet men så länge man inte är ute på flera timmars pass så är det ingen större fara. Då är MP3 spelare i mobilen och 3Gsändaren större battertjuvar...
1969 • Sala
#10
5 oktober 2008 kl 20:18 Redigerad 5 oktober 2008 kl 20:39
Gilla
Peter, jag vågar inte jämföra de båda, för jag har inte använt någon av dem, men jag tror att Edge har samma funktioner som Forerunnern, men att den visar karta och är vattentät. Men bättre skulle jag inte säga. Men jag tror att åtminstone den som jag har är bättre i mottagningen. Min har 3-4% felmarginal, vilket jag tror är väldigt lågt, och klarar även skog och hus väldigt bra. Möjligen är Edge lika bra på detta.

Jag springer med GPS-map 60CX och den måste jag hålla i handen, och jag har aldrig haft problem med det, men jag undviker den på tävling, för att jag inte ens ska tänka tanken på att förlora den under loppet, vilket skulle bli ett stressmoment. Men på träning är den ett härligt inslag i träningen. Här i Västerås kan jag t.ex. klicka någonstans på andra sidan stan helt på måfå, och så tar den mig dit på samma sätt som en bil-GPS, men utan röst. Men den visar hur jag ska svänga och allt. Däremot klarar den inte cykelvägar och broar, men det spelar ingen större roll, för så fort man kommer ut på en bilväg igen så räknar den om och hittar fram. Sen när man tycker att det är dags att vara hemma en halvtimme senare så klickar man på HEM. Jag stormtrivs med den.

Edge är mindre än den som jag har, men klarar inte lika många waypoints (de som man sparar för att de är intressanta), men den har nästan allt annat, plus puls, plus kadens för cykel och virtuell träningskompis och så.

Nackdelen är att den måste hållas i handen, men, som sagt, för mig är det bara skönt att ha något att hålla i. Men gillar man inte det, så kan man nog fästa den i något slags armband.
1977 • Degerfors
#11
13 oktober 2008 kl 15:34
Gilla
Jag använder min SE 760i och medföljande programmet Tracker. Funkar riktigt bra för det mesta. Någon gång har den inte hittat satelliter. Kostar inget att använda vad jag vet i alla fall...

På det här sättet blir det allt i ett, musik, gps och "livlina".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.