Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 9724 visningar

Smärta i övre vader

1986 • Stockholm
#1
5 juni 2017 - 16:15
Gilla
Bakgrund

Jag är 30 år och har sysslat med olika former av träning under större delen av livet. Som liten spelade jag bl.a. fotboll och handboll. De senaste åren har jag tränat mest styrketräning och löpning. Sedan en tid tillbaka är jag med i en triathlonförening och därför blir det nu mest löpning, simning och cykling. Därutöver blir det också en del styrketräning i mån av tid och ork. I dagsläget tränar jag ca. 4-5 pass i veckan. Utöver det promenerar jag också ca. 1,5 timme per dag. Jag har ett stillasittande kontorsjobb.

Något som är viktigt att nämna är också att jag sedan lång tid tillbaka haft problem med psykisk ohälsa. Jag har sedan 16-årsåldern haft en depression som sedan dess inte lyckats bli av med, med bl.a. ångest och sömnsvårigheter som följd. Jag har också diagnoserna Aspergers syndrom samt ADD, vilket troligtvis är den bakomliggande förklaringen till min depression då jag har bl.a. svårigheter med det sociala. Jag har sedan jag fick min depression medicinerat med en lång rad olika antidepressiva mediciner samt sömnmediciner. I dagsläget är den enda medicinen jag tar Valdoxan, en ganska mild antidepressiv medicin som också fungerar som en sömnmedicin.

Trots mina problem med psykisk ohälsa har jag ändå tränat ganska mycket, framförallt under de senaste fem åren. Träning har för mig framförallt varit ett sätt att må bättre psykiskt, och det har också hjälpt mycket i detta avseende. Dock har jag de senaste åren antagligen tränat mer än vad som varit hälsosamt för mig, då jag känt mig allt mer sliten mentalt. Jag har dock haft svårt att avhålla mig från träningen under längre tid, då jag snabbt blir rastlös och mår sämre psykiskt om jag inte får träna. Framförallt är det löpningen som jag har svårt att avhålla mig från.

Sedan några år tillbaka har jag även drabbats av vad som troligtvis är någon form av utmattningssyndrom, överträningssyndrom eller fel på sköldkörteln/hypotyreos. Ingen läkare verkar riktigt veta vad som är fel, men jag har iaf nyligen fått diagnosen utmattningssyndrom. Symtom som jag haft under lång tid, men som förvärrats gradvis de senaste åren, är bl.a. följande: svår trötthet/orkeslöshet, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, mental slöhet, försämrad uthållighet (blir snabbt andfådd), yrsel, låg sexlust, fryser väldigt lätt om händer och fötter, får kramp lätt, lågt blodtryck, m.m. Dessa problem förvärrades framförallt när jag för ett år sedan satte ut en antidepressiv medicin (Venlafaxin) som jag dessförinnan medicinerat med under fyra år.

Problem vid löpning

Huvudproblemet som jag haft i samband med löpning sedan en längre tid tillbaka (flera år) är problem med smärta i övre delen av vaderna (strax nedanför knävecken). Detta tar sig uttryck i att jag, efter en viss tids löpning, känner mig väldigt öm och stel och därför inte klarar av att fortsätta springa. Framförallt när jag springer på asfalt får jag problem med detta, men även när jag springer i skogen eller på löpband. Jag måste därför pausa genom att gå ganska ofta, vilket brukar lindra problemen tillfälligt. I år (2017) sprang jag Stockholm Marathon, mitt första marathonlopp, men tvingades bryta efter drygt halva loppet då jag fick helt olidlig smärta. Jag kunde inte ens fortsätta loppet genom att gå, utan var tvungen att halta fram.

Något jag själv misstänker kan ha givit upphov till problemet är att jag de senaste åren har sprungit mycket på löpband. Som jag har förstått det är det många som fått problem med just stelhet av att springa mycket på löpband. Jag har egentligen inte sprungit särskilt mycket heller, i genomsnitt 1-2 pass i veckan, men utan några längre uppehåll (som mest har jag varit utan löpning i kanske 2-3 veckor).

Jag har varit hos flera olika naprapater genom åren med anledning av detta. Alla dessa har konstaterat att jag är väldigt stel i musklerna. Jag känner mig också stel i stora delar av kroppen, inte bara i vaderna utan även i t.ex. i rygg och nacke. Dock verkar ingen riktigt kunna förklara vad detta beror på. Jag har inte heller lyckats bli av med problemet trots försök med bl.a. rehabinriktad styrketräning, stretching (jag brukar alltid stretcha benen noggrannt efter löpning), foam rolling m.m.

Frågor

1. Finns det någon medicinsk diagnos/term för detta problem? Är det s.k. "gubbvad" jag har drabbats av, eller något annat?

2. Hur ska jag bli av med detta? Är längre tids vila det enda som kan hjälpa, eller finns det något annat att göra?
1986 • Stockholm
#2
11 juni 2017 kl 13:45
Gilla
Ingen som kan svara på mina frågor?

Svårt att ställa diagnos över internet kanske, men jag uppskattar verkligen alla råd och tips jag kan få. Jag har ju haft detta problem i många år och det blir aldrig bättre, trots alla försök med stretching m.m. Känner nästan ibland att det är lika bra att ge upp löpningen helt, trots att det är den träningsform jag gillar överlägset mest.
1984 • Nacka
#3
11 juni 2017 kl 17:26
Gilla
Oj, ja det låter inte roligt alls! Vet hur det är att inte kunna göra det man gillar mest (löpning) på grund av skada, och som man vet att man mår bra av. Jag har inte haft det du beskriver, och vågar inte ge mig på att "diagnosticera" någonting. En gissning från min sida är att det psykiska påverkar det fysiska, dvs att stelheten kan vara ett symptom på stressen och det andra.
Vad gör/säger naprapaterna? Har du varit hos en som är inriktad på idrott/löpning? Jag har haft strul med vader (benhinnor) och då har det hjälpt när naprapaten "knäckt" loss stelheter i ryggen på mig.
Att ge upp löpningen känns tungt, men kanske backa lite ett tag? Fortsätta springa 2 pass i veckan, men varken långt eller länge, för att så småningom trappa upp lugnt och försiktigt (max 10 % per vecka). Alternativt strunta i löpningen några veckor så att småskador får läka ut, och cykla istället?
Håller tummarna för att det går bra för dig!
1986 • Stockholm
#4
11 juni 2017 kl 22:49
Gilla
Tack Maria!

Jag tror också att detta med det psykiska påverkar det fysiska mycket, t.ex. att psykisk stress är något som kan ge stelhet. Det är också något en naprapat som jag var hos nyligen tog upp.

Jag var hos en första naprapat (med inriktning på idrottsskador) för två år sedan. Då konstaterade denna att jag var "väldigt stel" i musklerna. Fick massage samt ett schema med olika rehabstyrkeövningar för att stärka bål, benmuskler och balans. Jag har väl iofs hyfsat stark bål/benmuskler då jag styrketränat länge, så jag tror inte att felet beror på det. Kanske har t.o.m. styrketräningen bidragit till problemen, då jag ofta styrketränat benmusklerna väldigt tungt (t.ex. tunga knäböj) och sprungit med ganska kort mellanrum.

Jag tror också att vila en längre tid från löpningen skulle vara bra. Tyvärr är det så satans svårt när man är beroende av löpning, om jag är utan löpning bara en vecka mår jag dåligt. Att cykla eller simma ger tyvärr inte samma känsla alls.

Nu ska jag iaf träffa en ny naprapat i veckan, denna gång en naprapat särskilt inriktad på löparskador. Så jag hoppas att jag kan få lite mer hjälp nu.
Martin
1976 • Östersund
#5
12 juni 2017 kl 08:36
Gilla
Så fort jag läser om vad problem brukar jag länka till denna tråd som jag skrev 2014. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=40833

Varför? Det hjälpte mig med vad jag kallar för betongvader, vaderna var stenhårda och ömma de första 3-4 km vid löpning. Dessa egentillverkade strumpor hjälpte mig på 2-3 dagar till en kostnad av 0 kr. Jag lovar inte att det hjälper men det kan vara värt och prova.
1986 • Stockholm
#6
12 juni 2017 kl 15:44
Gilla
Tack för tipset Martin! Det låter absolut som något som kan vara värt att testa.

Jag har förresten aldrig testat vanliga kompressionsstrumpor heller, även det kanske kan vara bra mot stela vader?
Martin
1976 • Östersund
#7
12 juni 2017 kl 16:05 Redigerad 12 juni 2017 kl 16:09
Gilla
Jag har även ett par s.k calf guards men har aldrig blivit vän med dem.
Jag kör utan och sprang bla stockholm maraton utan några som helst problem med benen/vaderna/fötterna.

Vidare kan du ju även prova att masera vaderna med hälp av en bandyboll. Köp en bandyboll för 39kr som du placerar på golvet, sätt dig sedan på golvet och vila vaden på bollen och försök hitta ömma punkter. Första dagarna brukar det göra olidligt ont men efter någon dag blir det lättare.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#8
12 juni 2017 kl 22:58
Gilla
Hur har du det med mineraler? Magnesium t ex.
1986 • Stockholm
#9
12 juni 2017 kl 23:10
Gilla
Martin:
Tack för tipset om bandyboll, det måste jag också testa. Foam roller som jag kör ibland kommer nog inte åt lika bra på dessa punkter.

Thomas:
Jag tar i dagsläget följande kosttillskott: magnesium, zink, D-vitamin, omega 3 och vitamin B12.

Jag har också tänkt på detta med magnesium eftersom brist på det kan ge bl.a. stelhet enligt vad jag förstått. Har nu tagit magnesiumtillskott under ett par års tid, och jag tycker det haft en viss effekt. Dock har det kanske haft störst effekt på sömnen, sover lite bättre än innan jag började med det.
Martin
1976 • Östersund
#10
26 juni 2017 kl 09:41 Redigerad 26 juni 2017 kl 09:40
Gilla
Hur har det gått för dig Jesper?
1986 • Stockholm
#11
15 juli 2017 kl 00:19
Gilla
Ursäkta sent svar Martin!

Har testat ditt tips med att massera vaderna med bandyboll. Det verkar faktiskt ge en viss effekt. Känns som att bandybollen kommer åt bra att massera på de punkter som ömmar. Har ännu inte testat tipset om strumporna, det får bli nästa steg. :-)

Sedan sist så har jag också varit hos naprapaten som jag skrev om. Uppfattade denna naprapat som mycket kunnig, framförallt ifråga om löpning. Jag fick förklara min bakgrund och mina problem väldigt utförligt. Naprapaten menade att detta med "stelhet" (som andra naprapater/sjukgymnaster nämnt för mig tidigare) är ett lite olyckligt begrepp, snarare handlar det mer om att musklerna är spända och har svårt att slappna av. Det låter rätt rimligt med tanke på att jag har problem med spända muskler generellt, inte bara i benen/vaderna utan i princip i hela kroppen.

Angående vad som är orsak till problemen kunde dock naprapaten inte riktigt säga. Han var dock tveksam till att detta med min ganska ensidiga träning på löpband skulle vara förklaringen till problemet. Personligen tror jag dock att detta absolut kan vara en bidragande orsak, då jag läst om flera personer som fått liknande problem av att springa mycket på löpband.

Naprapaten föreslog vidare, som ett första steg, att jag skulle börja springa kortare sträckor (2-3 km) dagligen, istället för som nu då jag springer lite längre sträckor (7,5-10 km) ett par gånger i veckan. Detta för att anpassa kroppen/benen. Tyvärr känns det dock inte riktigt realistiskt för mig just nu att springa varje dag (främst pga min utmattning). Att springa kortare sträckor lite oftare istället för längre sträckor mer sällan är nog ändå ett vettigt tips dock.

Nu under sommaren har jag sprungit mestadels i motionsspår/terräng, ca. 2-3 gånger i veckan 5-10 km per pass. Har hittills inte märkt så mycket av problemen med vaderna, så kanske har det jag testat hittills haft en viss effekt. Det återstår dock att se hur det blir när jag ger mig på att springa längre sträckor igen, det är ju först då som problemen blir som tydligast.
#12
15 juli 2017 kl 21:01
Detta inlägg har raderats
#13
15 juli 2017 kl 21:02
Detta inlägg har raderats
1986 • Stockholm
#14
16 juli 2017 kl 21:26
Gilla
Tack för tipset hxman! Jag kör ju en del med foam roller redan, dock brukar jag endast köra den enkla varianten där jag sitter och rullar fram och tillbaka med foam rollern under låren och vaderna. Så denna stretchvariant är nog värd att testa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.