Löpning Kost & Näring 19 inlägg 5981 visningar

Bloddoping - regler

1986 • Lund
#1
8 mars 2017 - 23:57
Gilla
Såg dokumentären om den finländska dopingen inför VM i Lahti 2001. http://www.svtplay.se/video/1036663/nar-hjaltarna-ljuger/del-1-474?start=auto

Antar att det inte är förbjudet för icke-idrottare att tappa sig på blod och sedan tillföra det igen?
Om en person gjort det och sedan blir idrottare, vad kan idrottsreglerna tänkas säga om när hen får tävla?
a) x antal år efter bloddopingen? (t.ex. samma längd som en avstängning)
b) först när bloddopingen är erkänd och bestraffad?

Begreppet doping är ibland svårt att förstå. Och för övertydlighetens skull: har inga sådana planer.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
9 mars 2017 kl 07:23
1 Gilla
Jag tror knappast effekten är så långvarig att man hinner "bli idrottare" under den tid man har nytta av de extra blodkropparna då kroppen har en tendens att balansera sina värden efter hand. Själv har jag aldrig funderat så mycket på frågan då jag oftast ligger runt 170 i hb.
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#3
9 mars 2017 kl 07:28
Gilla
Bloddoping i sig är väl att utöka syretransporten i blodet. Om du bara menar att införa sitt eget blod igen vid ett senare tillfälle så kan jag inte tänka mig att detta skulle vara olagligt för en icke idrottare.

Däremot är det väl knappast bra då volymen ökar och eventuellt risken för proppar ökar. Pratar vi EPO så är det dopningsklassat men, vad jag vet, inte olagligt att inneha för en icke idrottare.

Om en person dopat sig och sen blir idrottare? Om vi leker med tanken att man har blivit dopningstestad utan att vara idrottare så finns det inget förbund du är knyten till och ingen organisation bakom detta. Darför antar jag att så fort du är "ren" så kan du börja tävla i din valda idrott så sätt.

Bloddoping i dess former är väl tänkt att användas för att under en kort period, viss tävling, användas så jag vet inte om detta egentligen ger några fördelar på längre sikt.
1981 • Vegan Runners
#4
9 mars 2017 kl 08:14
Gilla
Autolog blodgivning används i vården, det är inte förbjudet per se.
1986 • Lund
#5
9 mars 2017 kl 09:48
Gilla
Vad som ger fördelar på sikt är ju inte helt lätt att slå fast. Om man tänker att en löpare bloddopar sig och därför kan springa på högre farter under träning i en månad, då drar andra komponenter i kroppen nytta av det och man får en positiv effekt även när blodvärdet återgått till det ursprungliga.

Men om man tänker sig t.ex. anabola. Personen dopar sig hela 2015, men utan att vara med i något idrottsförbund. Året därpå går personen med i en förening och har då inte kvar några rester i kroppen (däremot starkare muskler). Det borde väl inte vara okej att tävla enligt idrottens regler?
Kinsei
1974 • Malmö
#6
9 mars 2017 kl 10:30
1 Gilla
Var ett avsnitt av Vetenskapens Värld i måndags om blod...visade sig att möss som fick blod från unga individer genast blev mer vitala. Så om någon 20-åring kan skänka mig en påse eller två vore det inte fel!
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#7
9 mars 2017 kl 11:42
1 Gilla
Angående fördelar på sikt. Kroppen anpassar sig efter rådande förhållanden. När det gäller att höja blodmängden i kroppen så presterar kroppen bättre då blodmängden är förhöjd men denna effekt avtar snabbt.

Om man nu "fyller på" hela tiden så kommer kroppens egna framställning att bromsas och till slut så krävs en avvänjning där kroppens egna produktion är väldigt låg och du då hamnar på ett negativt saldo.

Träningen under denna tid tills kroppen återhämtat sig är minst sagt lidande och vad för eventuella fördelar du haft innan klingar väldigt snabbt bort.

Detta handlar ju om uthållighet och inte så mycket om muskler som sådant. Uthållighet är en färskvara, som du säkert själv märkt efter en veckas förkylning eller liknande. Anabola och muskelstärkande har dock en förlängd positiv effekt där, som du själv skriver, en fördel kan ses för framtiden.

Sen kan jag personligen tycka att all form av kemiskt eller biologiskt tillägg ska ses som fusk och endast generna plus den egna träningen ska ligga till grund för de prestationer som görs.
1986 • Lund
#8
10 mars 2017 kl 14:14
Gilla
Men om vi struntar i om fördelen håller i sig: är det någon som vet vad som gäller regelmässigt om en person dopar sig och senare går med i idrottsförening/förbund och börjar tävla?
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#9
10 mars 2017 kl 14:20 Redigerad 10 mars 2017 kl 14:30
Gilla
Om du inte är ansluten till en förening så finns det ingenting att bli avstängd ifrån.

I det fallet att en person börjar en karriär efter att ha dopat sig så finns det inga som helst hinder såvida man då är "ren"

Det är ju inga hinder att fortsätta tävla efter att man varit avstängd heller *host* Justin Gatlin *host*. I hans fall så har jag för mig att han har två avstängningar liggandes bakom sig.

Har han då fördel av tidigare dopning? Självklart svårt att säga men det måste vara rätt sannolikt med de tider han presterar vid sin ålder.

1986 • Lund
#10
10 mars 2017 kl 22:34
Gilla
Så om Johaug (eller nån annan) går ur alla föreningar i april kan hon dopa sig fritt hela sommaren om bara dopingproven är rena när skidsäsongen börjar (och hon går med igen).

Har svårt att tro det.
Västerås
#11
11 mars 2017 kl 20:29 Redigerad 11 mars 2017 kl 20:32
Gilla
Som vanlig idrottare ser jag inte varför man inte skulle göra det, du kan ju gå ur och träna på egen hand och sedan göra en "comeback". Det är ingen som har rätt att knacka på hemma hos dig och be dig ta ett prov om du inte ens har officiella planer på att tävla. Dock tror jag inte att du kan stappla ut och in ur föreningar hur som helst när du känner för det, det skrivs nog kontrakt som reglerar allt sånt så att det inte ska vara så enkelt.

Däremot kan en som är avstängd för doping inte göra så för personen i fråga skall vara tillgänglig för dopingkontroller under hela avstängningstiden. Läs "status under avstängning" här nedan
http://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/antidoping/juridik/1505-idrottens-antidopingreglemente-2015-v-1-04.pdf


Bloddoping är för övrigt ingenting man sysslar med på egen hand, det kan gå riktigt illa...
1965 • Eksjö
#12
11 mars 2017 kl 20:44 Redigerad 11 mars 2017 kl 20:44
Gilla
Den som är avstängd, som Johaug, lär ju bli föremål för oannonserade tester under själva avstängningsperioden precis som om hen varit aktiv. Minns att det var någon som åkte fast igen så för några år sedan, minns dock inte namnet.

Den som annonserat att hen skall sluta eller redan har slutat, jag vet inte hur det funkar, men för att bara dra till med två kända sådana så antar jag att t.ex Susanna Kallur eller Anders Södergren inte står särskilt högt upp på jägarnas testlista just nu - så rent teoretiskt om de skulle vilja vräka i sig anabola m.m hela sommaren, hårdträna på det och sedan göra comeback nästa vinter efter att de mätbara värdena gått ur kroppen så vore det nog möjligt.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#13
12 mars 2017 kl 08:26
Gilla
Kanske därför det är så populärt att göra comeback? ;)
alex
1980 • göteborg
#14
12 mars 2017 kl 09:02
Gilla
Om någon i testningspoolen lagt av och ska göra comeback ska denne meddela detta och vara tillgänglig för testning sex månader innan tävling.
1965 • Eksjö
#15
12 mars 2017 kl 09:49
Gilla
Alex: Låter rimligt. Källa?
Åsa
1978 • Tyresö
#16
12 mars 2017 kl 10:32
Gilla
En del av "straffet" med att vara avstängd handlar ju om att inte kunna träna i organiserad form. Vilket innebär att träningen blir sämre (det finns ju skäl till varför folk är med i föreningar och har professionella tränare).

Problemet känns mest teoretiskt. För att bli elitidrottare behöver du i de allra flesta sporter träna många många år inom en organiserad, professionell förening. Helt enkelt för att du behöver den vägledningen. Att någon skulle träna upp sig helt själv till elitnivå och sedan helt plötsligt hoppa in och börja tävla (på elitnivå) har väl endast förekommit i antingen obskyra sporter med få utövare, eller något märkligt superovanligt exempel som knappast är intressant för den stora massan.

Jag har inte svaret på frågan men själva scenariot är så pass orimligt så det inte känns så intressant. Att dessutom bloddopa sig själv helt utan hjälp blir ju ytterligare en orimlighet.

Sedan kan ju vem som helst dopingtestas på en tävling, och visar det att du bloddopat dig blir du ju diskad oavsett om du tillhör en förening eller inte.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#17
12 mars 2017 kl 20:06
1 Gilla
Vi har t.o.m dopingtester i Friskis&Svettis då vi är anslutna till RF.
alex
1980 • göteborg
#18
12 mars 2017 kl 20:40
Gilla
Peter A: Rf:s antidopningsreglemente (http://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/antidoping/juridik/1505-idrottens-antidopingreglemente-2015-v-1-04.pdf):

"5.7.1 Idrottsuto¨vare, som inga°r i DopK:s Registrerad kontrollpool, och som underra¨ttat DopK om att han eller hon dragit sig tillbaka fa°r inte ta¨vla vid Inter- nationella Evenemang eller Nationella Evenemang innan uto¨varen skriftligen underra¨ttat DopK och bero¨rt IF om sin avsikt att a°teruppta ta¨vlandet och gjort sig tillga¨nglig fo¨r Dopingkontroll minst sex ma°nader fo¨re Ta¨vling samt dessutom fo¨ljt vistelserapporteringskraven enligt Bilaga I till Internationell standard fo¨r Dopingkontroll och utredning."



1986 • Lund
#19
12 mars 2017 kl 22:17
Gilla
Tack Alex, det var en sådan regel jag letade efter.
Håller för övrigt med om att det framför allt är ett teoretiskt resonemang. (Men det kan finnas några få fall där det spelar roll, om t.ex. en friidrottare lägger av, dopar sig och sedan börjar med bob.)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.