Löpning Träning 50 inlägg 9249 visningar

kolhydrater under långpass?

Västerås
#1
5 februari 2017 - 12:51
Gilla
Jag vet att det finns ett par av dem här trådarna men ingen verkar ha haft samma frågeställning som jag har haft så jag kör igång den här ändå.

Jag tänkte försöka springa mitt första tretimmarspass idag och jag är lite osäker på om jag bör packa med utblandad vitargo eftersom det är lite otrampad mark jag ger mig ut på. Jag har tidigare bara sprungit två timmar i sträck men det kändes ganska lugnt, var inte speciellt mycket jobbigare att springa två timmar jämfört med en timme och jag höll samma tempo hela vägen.

Hur resonerar ni när det kommer till sportdryck/gel/annat när det gäller långpass? Finns det någon viss tids- eller milgräns där ni använder kolhydrater eller kör ni alltid på bara vatten hur långt ni än springer? Finns det någon anledning för en "nybörjare" att ta lite extra eller kvittar det?
< < < 1 2 3 > > >
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#2
5 februari 2017 kl 13:07
1 Gilla
Det kan vara bra att vänja kroppen vid att gå låg på kolhydrater för att träna fettförbränningen. Som nybörjare kan det dock jobbigt nog att springa 30 km så man behöver inte göra det värre än det är. Mitt förslag är därför att du tillför kolhydrater under passet idag för att försäkra att du verkligen orkar genomföra det.

När du sedan blir lite mer varm i kläderna runt den här typen av pass kan du börja dra ner på kolhydratintaget. Med tiden kommer du märka att du kommer längre och längre utan att tillföra några kolhydrater. Uppenbarligen vänjer sig kroppen allt eftersom.

Förr hade jag en gräns vid 15 km där jag tog med mig sportdryck. Med tiden har den gränsen flyttas fram så nu tar jag med mig någon form av kolhydrater om jag ska längre än 20-25 km (beroende på hur jag har ätit tidigare under dagen).
1965 • Kungsholmen
#3
5 februari 2017 kl 16:12
Gilla
Jag insåg för flera år sen att min gräns går någonstans kring 2:15-2:30 i tid och tar alltid energi på pass längre än 25km. Jag har inget behov att gå låg på energi, tycker långpass kan vara mentalt tuffa ändå och träning får inte bli en negativ pina.
1968 • Kållered
#4
5 februari 2017 kl 16:32 Redigerad 5 februari 2017 kl 16:39
Gilla
Oavsett sträcka och intensitet så behöver vi kolhydrater under löpning. Om man inte har sviltit de närmaste 2-3 dagarna innan så har man nog dock tillräckligt lagrat i glykogenreserverna för 2-3 mil ungefär.
Det är ju dock omöjligt att veta med säkerhet vad man har för nivåer så personligen har jag oftast med mig lite sportdryck om jag ska vara ute längre än ett par timmar.
1968 • Kållered
#5
5 februari 2017 kl 16:33
Gilla
Och nej, man kan inte springa på bara fettreserver.
1962 • Skirknäs
#6
5 februari 2017 kl 16:37
Gilla
1# Har inte med mig någonting i dryckesväg när jag är ute och springer, varken vatten eller annat. Jag har under åren tränat på att "gå tom" och det har betalat sig bra :-)

PS/ Håller samtidigt med #2 att försiktigt vänja sig ifrån under en period.
1968 • Kållered
#7
5 februari 2017 kl 16:56
1 Gilla
Evald: Du har förmodligen genom åren tränat upp både din fettoxidation och din förmåga att lagra glykogen. Och: forskning verkar visa att hjärnan försöker stänga ner kroppen i god tid innan glykogentömning. Det går säkerligen att träna bort denna nedstängning.
Dessa tre faktorer gör att du kan köra mycket längre än vi som har mindre erfarenhet. :)
1962 • Skirknäs
#8
5 februari 2017 kl 17:20 Redigerad 5 februari 2017 kl 17:21
Gilla
Självklart är det så Patrik! Jag minns hur det var för 5 år sedan, och innan dess. På den tiden sprang jag bara ett längre pass per vecka, och det slog nästan aldrig fel att vid c.a. 2:15-2:20 så gick pulsen upp och farten sjönk om jag hade slarvat med energin både innan och under träningen...
alex
1980 • göteborg
#9
5 februari 2017 kl 17:48
Gilla
Det beror på intensitet och syfte, på längre pass har jag ofta med en gel eller så för att orka ta mig hem om det blir väl jobbigt. Egentligen påverkar det mer vad du ätit och hur du tränat innan passet än om du petar i dig lite efter 1-2 timmar för att hålla blodsockret uppe så man behöver inte vara rädd för det. Man ska för den delen inte förväxla lågt blodsocker med lågt muskelglykogen utan det kan finnas en poäng med att undvika det första för att kunna uppnå det andra?
1978 • Linköping
#10
5 februari 2017 kl 19:19
1 Gilla
För mig handlar det mer om livet efter långpasset. Om jag springer 30-35 km utan påfyllning så är det bara att strecka resten av dagen. Det fungerar inte riktigt när man har familj.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
5 februari 2017 kl 20:25
Gilla
Dricker bara vatten vid alla löppass, endast vid löpning i extrem värme ( typ semesterresa till värmen ) blandar jag lite resorb i vattnet. När jag tävlade på längre sträckor drack jag sportdryck på distanser från halvmaran och uppåt, dock aldrig vid träning.
1984 • Stockholm
#12
5 februari 2017 kl 20:35
Gilla
Som #10 - rent teoretiskt tror jag det är bra att hålla igen lite på kolhydraterna på träning. I praktiken blir jag dock soffliggande efteråt om jag inte tillför ganska ordentligt på ett 3timmarspass, vilket inte är ett alternativ med familj.
1988 • Göteborg
#13
5 februari 2017 kl 21:21
Gilla
Jag kör alltid i så lågt tempo att jag måste vara ute i flera timmar innan jag kommer någonvart (över 15 km). Längsta jag någonsin sprungit i tid är 2.48, och då drack jag endast vatten. Är det varmt så tar jag dock med mig vatten och resorb, men aldrig kolhydrater. Än så länge. Är dock en utpräglad långdistansare, kan typ inte springa fort ens på korta sträckor och spontanfastar ofta helt eller delvis, så är van vid att köra maskineriet på fett. Springer alltid på tom mage.

Men nu i vår tränar jag inför maran, så när långpassen går över 4 timmar kommer jag dels få slut på mobilbatteri till GPS:en och podcastunderhållningen, och dels bli hungrig. Inte trött (jo såklart också, men inte in-i-väggen-trött), men hungrig. Funderar på att ta med typ en macka eller något.
alex
1980 • göteborg
#14
5 februari 2017 kl 23:18
Gilla
#10 & 12, det är klart att gör man träningen jobbigare blir det jobbigare? Men man kan/bör väl också tänka sig att man kan laborera med tid och/eller intensitet. Det förstnämnda kan dessutom få gynnsamma effekter för familjelivet.
1984 • Stockholm
#15
5 februari 2017 kl 23:36 Redigerad 5 februari 2017 kl 23:36
Gilla
#14 Ja, visst - man behöver ju inte ut och springa 3-timmarspass varje helg direkt. Men vill man springa långa lopp ibland så är det bra att träna på det ibland. Jag blir iallafall ganska energilåg efter pass på 3h+, oavsett hur lugnt jag springer dom, om jag "slarvar" med energi antingen före, under eller efter. Tycker knappt jag gör annat än äter dom helgerna faktiskt :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
6 februari 2017 kl 00:55
Gilla
Håller med Claes och flera andra - kroppen vänjer sig men ta du med kolydrater och kanske lite salt att börja använda från ca 20 km eller när du känner behov.
Senare kan du springa lugnt på vatten men ta energi om du ska köra med fartökningar eller lite hårdare.
1968 • Kållered
#17
6 februari 2017 kl 06:51 Redigerad 6 februari 2017 kl 06:52
Gilla
Bra där Oldboy - salt ja! Kan ju vara extremt viktigt. Finns väl tillsatt i bra nivå i de flesta sportdrycker. Att bara slurka vatten kan ju bli farligt. Allt beroende på värme etc.
1978 • Linköping
#18
6 februari 2017 kl 07:27
Gilla
#14 Jag springer naturligtvis mina långpass i olika tempon ex med inslag av marafart när man närmar sig lopp. Det var inte min poäng. Jag blir sänkt vid lång träning utan att tillföra energi. Det är säkert bra att träna på att springa utan, men för mig är det inte värt det. Har sällan tagit slut på marathon-lopp så det är ingen direkt issue för mig.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#19
6 februari 2017 kl 08:09
1 Gilla
Som vanligt gäller väl att lagom är bäst, knaprar man för mycket kolhydrater blir man "sockerdriven" och får mindre hjälp av sina fettdepåer, vilket kan vara ett problem vid långa tävlingstider.

"Carbohydrate overfeeding yields an immediate and profound shift in fuel utilization, suppressing the oxidation of fat and increasing carbohydrate oxidation and energy expenditure."
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#20
6 februari 2017 kl 09:06
1 Gilla
"Som vanligt gäller väl att lagom är bäst, knaprar man för mycket kolhydrater blir man "sockerdriven" och får mindre hjälp av sina fettdepåer, vilket kan vara ett problem vid långa tävlingstider."

Och som vanligt så håller inte Kenyanerna med....
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.