2 februari 2017 kl 08:59
En utredning bör göras, dåligt upptag av järn är inte så ovanligt, förekommer t ex vid glutenintolerans eller olika inflammatoriska tillstånd i tarmen.
De här artiklarna är bra även om de innehåller medicinsk terminologi som kan vara svår att ta till sig:
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2015/03/Handlagga-jarnbrist-en-viktig-uppgift-for-primarvarden/ https://lakemedelsboken.se/kapitel/blod/anemier.htmlEn utredning bör göras där en mängd saker kontrollerad, inte bara blodvärdet utan också halten järn i blodet vilket Karin nämner, Också Ferritin bör mätas vilket är ett protein som utgör kroppens järnförråd. Om blodvärdet är det "du har i plånboken så är Ferritin det du har på banken" om jag gör den liknelsen. Kroppen tar av det du har i plånboken först så blodvärdet sjunker, pågår en bristsituation för länge så sjunker även Ferritin och det tar längre tid att bygga upp igen.
Vitamin B12 är ett viktig faktor för att kunna ta upp järn, det bör också kontrolleras. Eftersom de flesta får i sig järn via kosten så är en brist i första tecken på en förlust via blödning, t ex via menstruation eller dålig upptag. Vegetarianer är i riskzonen då järn i grönsaker är i en annan form vilket är en sämre järnkälla.