Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 22754 visningar

Problem med fötter inget hjälper

1986 • Skövde
#1
16 juni 2014 - 22:46
Gilla
Hej nu vänder jag mig till er efter att ha varit i kontakt med sjukhus,fotmottagning, hudmottagning, fot analys och ortoped.

Det började för några år sedan med att efter att jag hade varit ute och gått
en sträcka på runt en timme.
Och tar av mig skorna och går in så sticker,svider det under främre trampdynorna.

Inget syns men trycker jag med fingret så gör det ont. Och detta gör ont i några timmar tills man vaknar dagen efter då är det borta.
Men skulle jag gå dagen efter igen så gör det ondare och ondare för varje dag.

Men så länge jag inte går mer än 30 minuter några gång i veckan så är det lugnt.
Jag köpte "dyra" skor hos ortopeden på sjukhuset. Men detta hjälpte inte.
Jag gick till en sport affär och köpte "Dyrare" skor och provade med precis samma resultat.

Och nu för ca 6 månader/ett år sedan så har jag börjat få ont under fötterna när jag står still en stund. Absolut inte samma smärta. Känns mer som att foten är "TRÖTT" under och det är jobbigt att stå still för länge för det känns i hela foten.

Nu kan jag inte ens gå korta promenader i joggingskor för det gör ont.
Och jag har alltid haft inläggssulor pog av min diabetes sen 10år bakåt.
Men dessa går inte heler att använda längre då det gör ont att gå i de för ytan under är inte plan den är ju format efter foten och när något är ojämt under foten så gör det ont.

Köpte sportsockar satt åt lite mer men då gjorde det jätte ont i fötterna och det kändes som de domnade när ja körde bil. Men när jag fick av de så släppte det. Så det är precis som när något sitter åt för hårt så gör det ondare.

De bästa skorna att gå i just nu är helt fel sort skor "platta Adidas skor"
Men de känns minst i fötterna då är fotytan platt vilket känns mindre då.

Måste också till lägga att vanliga vardags livet funkar bra. Men det är just nu jag ska gå lite längre sträcker upp mot en timme som jag får ont ont eller om jag ska stå en längre stund.

Gånganalysen sa att allt såg bra ut,
Fotmottagningen tycker fötterna ser fina ut och har aldrig hört något liknande.
Ortopeden kan bara göra inlägg och de är bra säger de.
Hud mottagningen tror att det Svidande/brännande/stickande är någon form av friktions sår som blir. (dock syns inget)

Någon med ider?
För min diabetes skull och vikt så behöver jag röra på mig. Men det tar imot.
2009 • Klippan
#2
17 juni 2014 kl 09:42
Gilla
Hej, har Du pratat med diabetessjuksköterska/ -läkare om det kunna vara (diabetesneuropati) nervskador kopplat till Din diabetes? http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1037

Lycka till
1981 • Örebro
#3
17 juni 2014 kl 10:03
Gilla
Nerver är också min första tanke. Även om jag inte tror att det är rätt diagnos av det du berättar, kan du söka på Mortons tå/neurom för att se om det låter bekant.
sabine
1978 • stockholm
#4
17 juni 2014 kl 10:28
Gilla
Jag har trampat bort fettkudden under höger framfot och den är helt nedsjunken vilket verkligen inte är skönt... Det gör också ont då jag klämmer under framfoten och man känner att det är som hårda grejer där som inte finns på den vänstra foten.
Jag har nu köpt ett par skor som är mjuka i dämpningen (New Balance 980) från att ha sprunit långpass efter långpass i saucony Fastwitch. Man kan väl säga att jag får skylla mig själv lite... Har haft denna skada sedan januari. Min nuvarande naprapat säger att jag kommer att bli åtminstone bättre men helt bra verkar han lite tveksam till...
Inläggsulor har jag också haft. Gillade dem inte.
Har du varit till någon naprapat eller sjukgymnast?
1965 • Täby
#5
17 juni 2014 kl 11:14
Gilla
Jag ska inte försöka att gissa vad ditt problem är, det saknar jag kunskap om. Jag ville bara ge en egen erfarenhet om det här med dämpning och att "fylla ut håligheter" med skor och fotbäddar. Efter att ha gått nästan helt barfota/barfotaskor till vardags några år så känns det jättekonstigt med skor som fyller ut. Vi var exempelvis i London, och var nog inte ute mer än 1-2 timmar (vi brukar vara ute mycket längre än så). Jag hade för ovanlighetens skull ett par "vanliga sneakers" (Nike Free, en tjockare modell) och jag upplevde det initialt lite skönt att gå som på hård skumgummi. Men allt eftersom så blev jag tröttare och tröttare i foten, och började få rejält ont. Mot slutet hade jag lite panik, tills vi åkte hem och jag fick byta till ett par med "papperssula" (Vivobarefoot). Bra eller dåligt? Vet inte, men du är inte ensam om du upplever att uppbyggnad under fotsulan känns konstigt.
1986 • Skövde
#6
17 juni 2014 kl 14:31 Redigerad 17 juni 2014 kl 14:31
Gilla
Efter lite sökande om nerver så hittade jag Mortons sjukdom
Symtom
De vanligaste symtomen är att främre delen av foten

att främre delen av foten tillfälligt domnar bort
gör mycket ont, som en brännande och skärande känsla som kommer och går.
Besvären brukar förvärras när man belastar foten.

Låter ju precis som det jag har.
1981 • Örebro
#7
17 juni 2014 kl 14:33
Gilla
Då är jag istället förvånad över att ingen av de du träffat har kunnat ställa diagnosen, därför jag kände mig tveksam :-)
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#8
17 juni 2014 kl 19:58
Gilla
Kolla upp nerverna i foten (diabetesen). Om du misstänker Mortons kan du prova med att tejpa (sporttejp) ihop "långtån" med "pektån" ( lämna dock ett mellanrum på några mm mellan tårna så blodet kommer åt) - om det är Mortons borde du känna en viss lättnad direkt - tanken är att man vidgar upp mellan "ringtån" och "långtån" där nerven sitter som oftast ger upphov till Morton. Var försiktig med tejpen med tanke på diabetesen, så du inte får skav.
Det som förvånar mig är "De bästa skorna att gå i just nu är helt fel sort skor "platta Adidas skor" Men de känns minst i fötterna då är fotytan platt vilket känns mindre då". Ibland kan man få problem med främre trampdynan om det stora valvet "säckar ihop" - belastningen hamnar på istället på det främre fotvalvet. Du nämner "För min diabetes skull och vikt så behöver jag röra på mig" Om du har viktproblem kanske du inte skall belasta fötterna - prova med att cykla istället (nu är ju dessutom årstiden bra för detta) eller gymma. Lycka till!
Walker67
1947 • Växjö
#9
24 juni 2014 kl 20:36
Gilla
Jag har köpt fem par skor det sista året; Nike Lunaswift, Adidas supernova glide, Adidas Boost Stadium, Nike Lunarforever och Adidas Boost årets modell (1500).
Jag har bara kvar Lunaswift och Adidas snova, övriga tre är återlämnade.

Gemensamt för alla utom Lunarforever är att de trycker under främre delen av
trampdynan, så mycket att det känns besvärande och tröttande i fötterna. Jag har ej haft dessa problem med mina tidigare skor, 3x Adidas köpta på Stadium för
3-6 år sedan (vet ej vad de heter) I dessa träningsskor finns en tunn fastlimmad innersula, det är yttersulan som stödjer i hålfoten, som är fast när man trycker på den. Jag har ett par andra Adidas som fritidsskor, inga problem i framfoten = samma tunna fasta innersula.
Min teori är att det är innersulan som orsakar problemen numera görs de uteslutande i gummimaterial. Det känns som att det elastiska materialet trycker tillbaka mot fotsulorna i stället för att forma sig efter foten och sen ha den formen resten av skolivet mao återtar sulan sin form efter användandet.

Du liksom jag får försöka hitta en sko med en innersula ej i gummimaterial
eller låta tillverka sulor i material som ej fjädrar tillbaka och skapar tryck. (tex får jag jätteont i mina inåtgående fotvårtor på ena foten har inte känt av dem alls tidigare)
Walker67
1947 • Växjö
#10
27 juni 2014 kl 19:24
Gilla
Jonas; vad säger du om min teori att besvären kan bero på materialet i innersulorna ?
1974 • Västra Frölunda
#11
28 juni 2014 kl 11:09
Gilla
Har samma upplevelse som Tibor, har gått i helt odämpade skor i ett år nu och är oftast barfota i trädgården på gräs och grus. Mina fötter har förändrats en massa och jag blir aldrig trött i foten även efter 12 timmar stående, gående på betonggolv under vissa jobbdagar. Men det är såklart helt subjektivt och du kan ju ha några helt andra problem. Men det är ju ett enkelt test att gå omkring barfota en stund och se om du får ont av det!
Walker67
1947 • Växjö
#12
1 juli 2014 kl 21:33
Gilla
Det tredje passet i mina Adidas Snova glide blev "lidandets väg", dels blev trycket på främre delen av fotsulorna värre o värre, dels fick jag ont i min hälsporre så
att jag knappt kunde stå på foten resten av kvällen (har varit ganska bra en tid)
Det var sista gången jag springer i de skorna - hittar jag inga andra måste jag
lägga ner löpträningen för gott.
Har varit på Stadium flera gånger och testat flera olika märken o modeller, men det är samma problem med alla att de trycker på främre delen av fotsulan. En annan orsak än innersulorna kan vara att skons sula tunnar ut mot tårna och att de är tjockare under trampdynans främre del.
Senaste gången på Stadium hittade jag ett par North Face terrängsskor, som kändes ganska OK vid ett snabbtest, kan kanske vara ett alternativ ? Eller har ni andra förslag på skor att testa ?
Per
1974 • Kristianstad
#13
2 juli 2014 kl 11:01
Gilla
Skador är inget roligt, själv fick jag en knäskada för några år sedan som
har envist hängt kvar, mest beroende på mej själv som inte la av med löpningen och körde seriös rehab direkt, vändningen kom när jag började gå hos kiropraktiker,nästan slutade springa, och började cykla till jobbet ( timme om dagen), bytte även löparskor till neutrala ( saucony) och jobbar med löpsteget, i stort sett slutat springa på asfalt, kör mycket lugnare pass och ska lägga in backträning och lugnare långa distanser oxå. simmar även en del och något styrkepass då och då, visst, det blir svårt att nå mitt mål på sub 40 i framtiden,men poängen är att det finns annat i livet än löpning, när det gick upp för mej så kunde
jag fokusera på att bli bra.
Jag tror jag skulle kunna klara milen på 45 idag och det är jag stolt över!
Knäet klångrar fortfarande lite, men det kan jag leva med!
Blev ett långt inlägg som kanske inte hjälper dej ett dugg men ska jag ge dej ett råd så tror jag inte skorna är lösningen utan du får nog vila dej frisk och
hitta alternativa idrotter!
1964 • Stockholm
#14
2 juli 2014 kl 23:09
Gilla
Du har helt andra problem med fötterna än vad jag har haft och delvis fortfarande har. Dessutom är du diabetiker.

Det här har hjälpt mig lite, om det hjälper dig har jag inte en aning om.

Ha fötterna i varmt vatten. Förslagsvis i samband med när du duschar. Stå i baljan. Fyll på med duschen allteftersom. Det skall vara så varmt att det gör lite ont. Ungefär 5 minuter totalt. Du kommer kunna låta vattnet vara varmare efter en stund.

Vad har jag haft för problem?

Fick väldigt ont i baksidan av vänster häl hösten 87 och tvingades göra ett uppehåll på flera månader. Senare har jag förstått att orsaken var en väldigt hård hälkappa ( plast ) i de skor jag löptränade i ( Reebok ). Vid en läkarundersökning långt senare fick jag svaret att jag hade död cellvävnad kring hälsenefästet.

92 fick jag ont under höger fot och i januari 93 gick en sena av under den foten. Tog flera månader innan rätt diagnos ställdes. Jag opererades 2 gånger och vid den andra operationen lyckades kirurgen sy ihop den skadade senan. Senare förstod jag att orsaken till den skadan var den plastplatta Asics hade börjat ha i mitten av sulan i de flesta av sina skor. Till skillnad från andra märken var den plattan krökt, tänkt att stödja hålfoten.

Således, om plast i skor tycker jag inte. Kan funka i hälkappan om bra med stoppning och rätt passform.

Walker67
1947 • Växjö
#15
3 juli 2014 kl 20:00
Gilla
Jag försöker undvika vridstyva skor, som har en hård plastplatta i hålfoten, jag får problem i höften med sådana skor. Det är ett feltänk att ha en hård oböjlig platta under foten då det stoppar fjädringen i foten. Adidas hade en period en stav i hålfoten så att skon vred sig i steget - jättebra - synd att de tog bort det.

Jag håller med om att man måste springa in ett par skor, men med gummiinnersulor blir sulan aldrig anpassad efter min fot då den återtar sin form efter användandet. Ta tex Adidas Boost, den är ju böjd och utformad som en insprungen sko, men likaväl trycker den under framfoten.

Har ni något tips på innersula, som formar sig efter foten och behåller formen efter användarens fot. Vill minnas att det i en annan tråd fanns tips om en sådan sula, men har glömt vad den heter.
1972 • segeltorp
#16
3 juli 2014 kl 21:34
Gilla
Jag har haft mortons. Hade det,ovetandes, i ett år och provade allt.
Alla slags pelotter, tejpning och olika skor. När det inte gick längre så gick jag till access rehab. Dom konstaterade mortons direkt. Gjöt specialsulor hos runners store. Sulor jag använder i precis alla skor.på jobbet, promenad och all träning.


Sedan ett och halvt år har jag aldrig någonsin haft en känning, inte ens en förnimmelse...

Du får ju massor av tips här och jag är verkligen ingen specialist. Men när jag slutade lyssna på "amatörer" och gick till en specialist( inom löpning såklart) så gick det lysande ..
1986 • Skövde
#17
13 juli 2014 kl 08:43
Gilla
Hej och tack för alla svar.
Har inte varit så aktiv här nu då vi nyligen har fått tvillingar.
Men nu jag tillbaka.

För det första så är jag absolut inte "fet" som det kanske lät som när jag skrev att jag behövde gå för min vikt skull.
Väger 88kg 169lång. Dock kula till mage. Annars lagom muskulös. Just därför vill jag gå så jag kan få bort magen. Som i största del kom när jag fick diabetes och samtidigt en cysta som krånglade i ett år med ett år före sista operation blev bra.

Att jag inte skulle tåla iläggsulorna kan vi hoppa. Har inte haft på mig de på mycket långtid. Då det blir värre med de.

Jag köpte för någon vecka sedan nya skor. Kändes bra i affären och är helt okej att gå med. Bättre än många andra jag har haft.
Jag provade att köra på crosstrailern för några dagar sedan. Efter 10min. Sved det under främre tramdyna. Provade dagen efter igen. Med precis samma resultat.

Jag tycker allt lutar åt motions ska ringa sjukhuset i veckan som kommer. Dock har de väl säkert semester stängd.


Andra tips?

Walker67
1947 • Växjö
#18
13 juli 2014 kl 13:02
Gilla
Varför kan det inte vara iläggsulorna i de ny skorna - plockade du bort dem och körde utan ?
Jag har provat ett par tävlingsskor Adidas Adios två ggr - i dem är det tunnare iläggsulor - det var mycket mindre tryck i fotsulorna. Jag kan dock inte använda dem, ty jag fick tillbaka mina besvär i senorna på ovansidan av foten, som varit borta nästan helt en tid, synd.
Nu står mitt hopp till Nort Face skorna, som jag köpte på Stadium nyligen. Har inte testat dem än, får vänta ett tag och hoppas att det släpper på ovansidan av
foten. Detta är ett större problem än fotsulorna, då det kan sitta i länge och hämmar löpträningen mycket, fotsulorna går över oftast direkt eller till nästa dag.
1986 • Skövde
#19
15 juli 2014 kl 22:02
Gilla
Prata Idag med fotmottagningen för diabetes.

Hon hade kollat vad gång analysen hade visat. Men ingen läkare hade kollat bedömt svaren än. Ändå va det ca 6 månader sedan jag gjorde det.
Så hon kunde tyvärr inget mer göra sa hon.
Hon rekommendera mig kontakt en privat klinik som kanske kunde ge kortison i fötterna.

Jag va absolut inte nöjd med svaret och åktetill ortoped service. Där de gör inlägg sulor mm.

Jag hade med mina inlägg och sa som det va. Att de inte hjälper och att jag har ont i främre tramp dynorna. Som blir värre och värre. Samt att det kan domna till i tårna när jag kör bil eller har något som sitter åt lite för hårt.

Enligt honom kan det bara bero på två saker. Dåligt blod försel eller nerv problem.

Att ge spruta va absolut inget han rekommendera..
Han tyckte man skulle göra ett ultraljud på fötterna för att se vad det kan va.

Men detta va inget han kunde göra självklart.

Vad tycker ni jag ska göra nu?
#20
16 juli 2014 kl 09:46
Gilla
Hej

Pga av din diabetes och ev följder av det ska du kanske kontakta din ortopedmottagning och be och få prata med en ortopedläkare ( om du inte gjort detta redan ) säg att du är orolig för charcot-fot pga av din diabetes så bör dom ta dig på allvar... : )

Lycka till !
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.