Löpning Tävlingar & Motionslopp 35 inlägg 4292 visningar

Klassikern (En svensk klassiker)

2006 • Alingsås
#1
25 september 2008 - 14:00
Gilla
Tänkte påbörja "Klassikern" iom Lidingloppet på Lördag.
Är det någon fler här som kör igång nu?

En svensk klassiker:
- Vasaloppet
- Vätternrundan
- Vansbrosimmet
- Lidingöloppet

Man kör dessa under ett år (12 mån dvs du kan börja med vilken du vill) för att du skall få klassiker diplomet.
< < < 1 2 > > >
Johan Aspegren
1978 • Stockholm
#21
27 september 2008 kl 21:25
Gilla
Klarade av min klassiker idag. Jiho!
Jag är varken löpare, cyklist, simmare eller skidåkare. Men är det bara jag som tycker att Vansbrosimmet var det absolut enklaste. Inte i närheten av den utmaning som de andra är. Det var som någon skrev ovanför: Bara att hoppa i plurret och simma. Visst, sista delen är jobbigare men framåt kommmer man ju. Nä, det borde vara minst 5 km om det ska jämföras med de andra. Kallt kan det iofs vara..
Glenn Lundberg
1983 • Göteborg
#22
28 september 2008 kl 22:28
Gilla
Klassikern klar igår, ingen kanontid men målet var att genomföra.
Upplägget var ganska enkelt,
Löpning som grundträning.
10 mil skidträning under en helg i orsa. (mina första 10 mil på skidor fö.)
10 mil cykelträning på en dag i maj.
1 km simträning för att testa våtdräkten

JobbigastRangordning: vättern,vasan,lidingö,vansbobadet

tid 13,40+10,20,3,10,1,20 = 28,5
1978 • Västra Frölunda
#23
29 september 2008 kl 07:04
Gilla
Det är inget tvivel om att Vansbro är lättast. I värsta fall handlar det om att frysa en stund men om man är i sådan form att man klarar de andra momenten i Klassikern finns det ingen som helst risk att man misslyckas med Vansbro.

En bra våtdräkt både håller värmen och ger bättre vattenläge (högre fart). En dålig våtdräkt håller värmen men begränsar rörelsefriheten. Om man struntar i tiden och bara ska ta sig i mål för att klara Klassikern kan man klara sig med en billigare variant, men tänk på att det kan bli problem att simma bröstsimsbentag i en tjock dräkt med långa ben.
Jimmy P
1974 • Göteborg
#24
29 september 2008 kl 09:24
Gilla
Är det någon som vet hur man kan träna lite längd på ett bra och billigt sätt inför Vasaloppet. Vill bara lära mig tekniken samt avverka en ca 10 mil.

Finns som sagt inte så mycket snö i Göteborg och springer hellre än åker rullskidor.
1975 • Alingsås
#25
29 september 2008 kl 09:54
Gilla
I Borås skall de tydligen ha en konstsnönbana och det är ju inte så långt. Kan vara värt det för att få träna på snö.
Johan Aspegren
1978 • Stockholm
#26
1 oktober 2008 kl 12:07
Gilla
Har du en någolunda bra grundfysik och inte är i behov av att "jaga" tider hade jag kört blandad träning med fokus på nästkommande gren. Jagar du tider så får man ju lägga ner mer tid helt enkelt och då måste nog något annat prioteras bort. Maraton, Vättern och Vasan under samma vår blir härligt!
Själv tränade jag endast inför ett lopp i taget. Men pajade knäna under Vätternrundan, pga för lite träning, så jag är nog ingen du ska lyssna till allt för mycket :)
Fredrik Bäck
1980 • Stockholm - Årsta
#27
2 oktober 2008 kl 20:43
Gilla
Undertecknad sällar sig härmed också till skaran!

Må min 80-talsracer stå pall för Vättern. Förresten, är det någon som har tips på sadlar? Min sadel stryper så att säga blodflödet till delar som alltid bör vara syresatta.

Jimmy P
1974 • Göteborg
#28
3 oktober 2008 kl 08:49
Gilla
Hur är det att köra bockstyre i 30 mil. Bör man ha styret högre upp vid en så här lång runda eller behöver man modifiera styret på annat sätt?

Tänkte mest att det kanske kan vara obekvämt att "hänga" framåtlutad i så många timmar i sträck.

Undrar även om sadeln som Fredrik Bäck frågade om.

Även jag har en gammal cykel som jag skall fixa till med bla sadel och trampor som saknas just nu.

Har ni även tips på prisvärda trampor - vilken modell skal man ha; dvs med eller utan fasta cykelskor?
1977 • Degerfors
#29
3 oktober 2008 kl 09:43
Gilla
Ska också köra klassikern, kommer börja med Vättern för att få slå lång tid som möjligt till att förbereda mig för Vasaloppet som troligen blir den tuffaste grenen för just mig...

Än så länge endast löpträning för att få upp konditionen. Börjat kolla lite på cyklar (har en gammal dålig cykel som jag helst inte cyklar överhuvudtaget på) och ska väl försöka få till lite simträning under vintern.
Ken - IF Linnéa
1973 • Stockholm
#30
3 oktober 2008 kl 10:25
Gilla
Jimmy: Det är obekvämt att hänga framåtlutad hela tiden men ganska skönt
när det går snabbt utför! Brukade få problem med korsryggen efter ett tags cyklande men det fick man ju när man körde med rakt styre också.
Sen sitter man ju inte med händerna på nedre delen av bockstyret jämt heller kanske.
Jag har kört vättern 3 gånger och med tre olika cyklar. Ska sägas att jag
var bäst tränad till den sista som jag körde med nyinköpt racer men det loppet var som en dans jämfört med de andra.
Första racet var ju en 15 timmars mardröm då jag i min enfald trodde att starta sent var ju bra för då kunde man sova lite....haha alla snabba åkare startade ju sent så det var ju inte många att ligga rulle på... och så cykeln.
Som Fredrik tänkte köra på en gammal 80-talsracer som jag lånat av en kompis med sånt där koppel man drar åt och löpardojjor som bara ploppade ut från detta koppel.
Jag haltade en vecka efter detta pga all energi att komma tillbaks till kopplet varje gång :/ Ska sägas att cykeln inte var i topptrim heller då den växlade upp automatiskt i uppförsbackar och så..

nästa lopp var med en hybrid och SPD-pedaler. SPD är ju grymt bra så länge man kommer ihåg dem när man stannar :>
Det funkade bra.
Och sista gången som sagt med en ny racer som känns grymt snabb jämfört med de andra cyklarna. Hybriden hade ju t ex mountainebike-växlar så utväxlingen kanske inte var det bästa.

Så vad är kontentan kör racer och fixa scyssta pedaler och skor som man kan sitta fast typ SPD eller look(eller vad de kallas). Ska sägas att nya racrar brukar ha kolfiber gafflar fram och bak som sägs dämpa stötar och så och att växla är betydligt lättare. Sadeln får rumpan i vilket fall vänja sig vid vilken man än väljer.



Fredrik Bäck
1980 • Stockholm - Årsta
#31
3 oktober 2008 kl 13:12
Gilla
Ok, men om jag hottar min 80-talsracer med SPD-pedaler så borde jag komma dugligt undan m a o?
1970 • Johanneshov
#32
3 oktober 2008 kl 13:52
Gilla
Man bör inte cykla med sträckta armar hela vättern. Magen måste hålla upp överkroppen så att händerna vilar på styret av sin egen tyngd. Alltså lätt böjda armar när man cyklar. Så slipper man problem med värk i axlar och handleder. Ju mer tränad man är i överkroppen desto mer kan man sänka styret.
Jeanette Stridsman
1974 • Skellefteå
#33
4 oktober 2008 kl 15:49
Gilla
Jag har precis blivit klar med min klassiker i och med LL!!! Jag började med Vasan och tränade en sak i sänder.. Löpning försökte jag att träna en gång i veckan under cykelperioden för att inte chocka kroppen efter simningen. Jag har dock tränat för att komma i mål och inte för att pressa tider..
Inför varje lopp så har jag blivit sjuk och inför vasan hade vi inte snö utan fick jaga spår.. Efter vasan (när vi skulle börja cykla) kom det snö och vi fick skjuta fram cykelträningen..:-( Simníngen "tränade " jag 4 ggr för, är tom lite vattenrädd:-)
Jimmy P
1974 • Göteborg
#34
5 oktober 2008 kl 11:18
Gilla
Det blir nog att jag får skaffa ett par rullskidor inför Vasan. Jag har tänkt att köra minst 3 löppass i veckan, varav ett är långpass.

Hur tränar man med rullskidor om jag tänkt att köra dem mellan 1-2 gånger i veckan. Vad rekomenderas - gärna tips på träningspass?

Mattias Thorén
1979 • Malmö
#35
6 oktober 2008 kl 12:53
Gilla
Jag blev också klar i samband med LL.

Började träna 10 dec med "god grundkondtion" men relativt otränad pga en knäskada aug 2006 (9 månaders rehab och ganska slött tränande efter det).

Vasaloppet (körde öppet spår): 7:29
Tränade drygt 40 mil på rullskidor och 5,6 på snö (Engelbrektsloppet), begränsat med löpning under den här tiden. Ska väl påpeka att jag är från Dalarna så jag har skidteknik i botten (även om jag aldrig träna på klubbnivå). Jag skulle rekommenderar så mycket rullskidor som möjligt, det är inte benen ni ska staka med :-). Kan ni inte åka på snö så se till att träna det (även om det innebär ett läger), det kan vara skillnaden mellan drygt 10 timmars slit (eller repet i Evertsberg) och 9 timmars underbar upplevelse.

Jag gick totalt tom efter 4-5 mil efter en öppning på 2:15 först 3 och för hög puls i kontrollerna så jag inte fick i mig någon mat. Hade nog varit 15-30 minuter bättre tid annars men dum får lida :-). Jag följde Mattias Svans pass på www.langd.se men körde mer av allt.

Vätternrundan: 12:11
Jag körde med en kompis som var sämre tränad så jag fick hålla igen lite pga det (när vi väl delade upp oss med 5 mil kvar hade jag gott om krafter kvar och kör om flera som startat både 1 och 2 timmar efter mig och kört förbi). Jag hade drygt 120 mil benen uppdelat på 4-milpass 2 vardag i veckan och ett långpass på helgen. Kör en tävling eller hitta en motionsklubb så att ni får träna klunga, det är mycket värt.

Vansbrosimingen 45:01
Gammal simmar så jag har tekniken, tränade 7-8 pass på 3000 m styck. Som sagt kommer man igenom det här utan problem med våtdräkt (av den enkla anledningen och skulle det vara ordentligt utmanande så skulle folk drunka när de kroknade...)

Lidingöloppet 3:01:55
Inte mycket att säga om (förutom felspringningen i början), gott om krafter kvar sista milen men ont i musklerna (negativ trend hela loppet) efter 23 mils träning.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.