Löpning Kost & Näring 39 inlägg 12306 visningar

Göra egna bars - Lågkolhydrat

2006 • Alingsås
#1
28 oktober 2016 - 14:55
Gilla
Har tänkt länge på att göra egna bars att ha med mig på långpass, ultralopp etc. Jag äter normalt sett en lågkolhydratkost på främst naturliga råvaror, vill absolut undvika mjöl, hålla sockerhalten under 5 g / 100 g, men mängden kolhydrater kan såklart vara högre än normalt i den energi som tillförs under träning.

Ni som har erfarenhet av detta kostupplägg är säkert bekanta med hur jag tänker, det jag är ute efter nu är recept, tips på vad som faktiskt funkar för ett 100 km lopp osv.
< < < 1 2 > > >
Mikael Jansson
1971 • Södertälje
Moritz Lübke
1983 • Solna
#3
29 oktober 2016 kl 15:27
Gilla
Alltså Runekakor är förstås supergoda, har dem själv med mig när jag går på långtur i fjällen, men ingenting som jag skulle rekommendera om man vill hålla sig någonstans i närheten av lågkolhydrat, så mycket socker och havregryn som är med i blandingen. Det är ju inte bara lite högre än 5g/100g, utom mycket mycket högre, säkert en bra bit över 50% kolhydrat.

Någonting som å andra sidan skulle passa till lågkolhydratkost (som jag dock själv aldrig har tyckt om) vore ju pemmikan, alltså en blandning av torkad, saltad kött och fett. http://www.pemmikan.se/about/
1984 • Nacka
#4
30 oktober 2016 kl 11:32
Gilla
Jag gjorde såna här förut, men det var ett tag sen nu =)

Vet inte exakt vad de innehåller energi-/kolhydratmässigt, men det är bara att plocka bort/lägga ingredienser efter tycke och smak.

2 dl havregryn
2 dl blandade (och rostade, om du gillar det) nötter
1 dl russin, fikon, dadlar eller annat torkat sött
1 msk chiafrön
2 msk kokosfett
2 msk kakao (uteslut om du inte vill ha chokladsmak)
1 paket dextrosol (för extra energikick...)
2 msk honung

Blanda chiafröna i ungefär 1 dl vatten.
Mixa havregrynen till mjöl, lägg i bunke.
Pulverisera dextrosolen i en mortel, eller gå lös på dem i en plastpåse med en kavel eller stekpanna (man riskerar att förstöra mixern om man slänger i dem där...)
Mixa nötterna tills oljan börjar frigöras och de blir "smetiga" (det tar ca 10 minuter).
Kör allt i mixern till en kletig, men ganska fast, smet (du kan behöva tillsätta lite mer havregryn om det är för löst).
Bred ut på en bakplåt i valfri tjocklek, torka i ugnen på ca 80-90 grader i ett par timmar tills ytan känns fast och inte klibbar längre. När den kommer ur ugnen - skär i bitar och låt svalna.

Dessa bars håller väldigt länge i kylen eller frysen eftersom det enda fettet kommer från nötter - och det inte finns något annat i dem som härsknar.
2006 • Alingsås
#5
30 oktober 2016 kl 12:03
Gilla
Tack för tipsen! Ska helt klart testa ditt recept Maria, skippar dock dextrosolen, vill undvika rent socker. Pemmikan lät otroligt intressant, men frågan är om jag verkligen kan få i mig rent torkat kött och animaliskt fett när jag springer, finns absolut en möjlighet att jag testar det framöver, men känns spontant som något som snarare kommer få motsatt effekt 10 h in i ett ultralopp av smaken.
Moritz Lübke
1983 • Solna
#6
30 oktober 2016 kl 14:40
Gilla
Haha ja det skulle jag kanske inte heller vilja testa under sådana omständigheter.

Annars funkar möjligtvis också någonting på basis av halloumi & ägg eller getost & valnötter, kanske att binda ihop och torka det hela lite med havregryn eller chia. Bara brainstorming, ingen aning om det skulle funka bra under idrottsevenemang...
Irene
1968 • Åstorp
#7
30 oktober 2016 kl 14:51
Gilla
Grillade kycklingben är kanon när man springer långt. Kör också chips istället för godis eftersom min magslemhinna är känslig för för mycket socker. Den blir dessutom mer känslig ju längre jag springer. Dricker därför enbart vatten och te. Kolsyrat vatten i ena flaskan är riktigt gott.
1969 • Perstorp
#8
30 oktober 2016 kl 17:29
Gilla
Jag gör på
Daddlar (färre än original receptet för jag är sockerberoende)
Cashewnötter
Sötmandel
Kaffepulver
Kokosolja
Vaniljpulver
Kakao
Havregryn
Ägg

Funkar Fint under ultralopp, marathon och långpass.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#9
31 oktober 2016 kl 11:09
3 Gilla
Jag pratade om lopp nu, men är inte alla överens numera att det är helt meningslöst att tillföra någon annan energi än kolhydrater under ansträngning, eftersom det är effektivare ar använda det lagrade fettet och det räcker i veckor. Eller har jag missat något?

Sen kan det såklart vara så att man har en mage som säckar ihop av rena kolhydrater så att man vill blanda av den anledningen, men att aktivt minimera kolhydraterna känns kontraproduktivt?

Obs, som sagt gäller detta enbart tävling. Jag pratar inte om t ex train low där begränsningen har (/verkar ha) ett egenvärde.

Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#10
31 oktober 2016 kl 12:55
Gilla
Jag brukar röra ihop en blandning av nötter, frön och kokosolja. Häller på smält choklad så pass att det håller ihop. Då använder jag mörk choklad, typ 70%. Smetar ut på bakplåtspapper, låter stelna och skär i lagom stora bitar. Funkar bra, men är det typ 30 plusgrader och sol kan det ju bli lite geggigt förstås.
1969 • Perstorp
#11
31 oktober 2016 kl 14:36
Gilla
Mattias- jag äter inte kolhydrater då jag är sockerberoende och jag ändrade min kost tre år innan jag började springa 2009 ,så min kropp är van vid min kost. Jag springer lopp och får energi utan kolhydrater.
1968 • Kållered
#12
1 november 2016 kl 13:38
6 Gilla
Alla som skriver sina recept här vet att sötmandel, dadlar, havregryn, choklad, honung, frön, chips, nötter med mera är utmärkta källor till just kolhydrater - eller?
När ni säger "äter inte kolhydrater" så menar ni i princip endast vitt socker eller?
Mycket förvirrande.
Irene
1968 • Åstorp
#13
1 november 2016 kl 15:30
Gilla
# 12 man brukar har ett riktmärke på 5-6gr/100gr råvara. Ibland dock som när man springer kan man äta mer. Jag får vara försiktig med vissa råvaror för att inte magen ska slås ut. Honung t ex är rena magdödaren för mig.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#14
1 november 2016 kl 15:32
Gilla
Nötter och frön innehåller förvisso kolhydrater så även mörk choklad, men i förhållande till socker, havregryn, dadlar osv är det långsamma kolhydrater och inte i närheten av lika mycket som i "vanliga" bars. Men jag äter ju förståss kolhydrater. Även om jag väljer långsamma och nyttigare varianter för det mesta.
1968 • Kållered
#15
1 november 2016 kl 16:07
Gilla
#13>> Varför din mage inte tål mörk choklad vet jag inget om, men chips som du nämner har mellan 50-65% kolhydrater. På vilket sätt är det relevant för lågkolhydratkost med 5-6% som riktmärke?

#14>> Att man kan och bör fundera på skillnaden mellan långsamma och snabba kolhydrater är inget som är varken nytt eller exklusivt för "lågkolhydratkost". Men om man nu faktiskt ligger runt 5-6% kolhydrater i genomsnitt över tid (vilket jag inte tror att någon egentligen gör) så behöver man nog inte fundera så mycket över det för energiinnehållet är så fjuttigt så det spelar nog extremt liten roll hur lång tid det tar för dessa kolhydrater att frisättas som socker i kroppen.
Irene
1968 • Åstorp
#16
1 november 2016 kl 19:08
Gilla
#15. Det har varit svårt för mig att hitta sockerenergi som inte slår ut magen (även utanför löpningen). Chips och grillade kycklingben är neutralare än socker och fungerar för mig. Energidrycker t ex fungerar inte heller utan slår ut magen under löpning. Kan inte heller äta godis eller banan. Rena döden.
#17
1 november 2016 kl 19:17
Detta inlägg har raderats
Tanja Werner
1968 • Malmö
#18
1 november 2016 kl 19:33
Gilla
#17 din mage verkar tåla det och du är inte sockerberoende heller. Njut av det o låt alla hitta sina lösningar. Long live diversity!!!
#19
1 november 2016 kl 19:38
Detta inlägg har raderats
Irene
1968 • Åstorp
#20
1 november 2016 kl 20:14
Gilla
#17 jag hånar inte dig. Du behöver inte håna mig. Du får äta 10kg godis inför varje löpning om du vill.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.