Löpning Kom igång 156 inlägg 29700 visningar

Lönnfet,snart 40 med sikte på viktnedgång och 10km.

1977 • Örnsköldsvik
#1
8 september 2016 - 07:01
1 Gilla
Mitt första inlägg här. Mycket informativt och en härlig anda på denna sida.
En lönnfet medelålders strax under 100kg ( 99 i Augusti då första steget mot ett sundare liv )) som nu tagit mod till mig att göra ngt åt min vikt.
Målsättning:

1: Ner i vikt. till 90kg.
2: Kunna springa 5km, ( check)
3: Känna glädje i löpningen. (check)
4: Klara 5Km på 22min.
5: Att springa 10km utan avbrott för gång.

i min träningsdagbok på denna sida har jag fört över mina manuella anteckningar, de första stegen var tafatta och sällan hade jag koll på distanser och så, men min fru visade runkeeper då blev allt lättare. nåväl nu till några frågor.

Jag känner obehag när det lutar nerför när jag springer, främst främre vader, skenbenets muskler, kan kompressionsstrumpor vara en lösning eller är det bara träningsvärk typ?

Springer mest på elljuspår, bark, upplever det mycket tungjobbat. Är det underlaget skonsammare för min otränade kropp eller sitter lika stor del i vilka skor jag har? tänker som så att om jag har dyra fina anpassade skor kanske jag även kan springa grusvägar? är rädd om mina knän o leder, lite så.

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
1977 • Örnsköldsvik
#2
8 september 2016 kl 07:04 Redigerad 8 september 2016 kl 07:04
Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
8 september 2016 kl 07:22
Gilla
Kör inga pass "järnet" så här i början utan tänk att du ska löpa avslappnad och med lätt känsla i kroppen. När du känner att du kan fixa 10 km så har du en bra grund för att lägga in mer kvalitet i träningen. Du kan däremot redan nu lägga in lite lättare tempoökningar någon dag när du känner dig pigg - inte max utan bara upp i tempo utan blodmak. En bra idé kan vara att koppla ett pulsband till telefonen för att få koll på din ansträngning.
Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#4
8 september 2016 kl 07:58
Gilla
Mjukt underlag är helt klart att föredra, men dit räknar i alla fall jag både bark och grus, däremot kan det vara klokt att undvika asfalt och definitivt gatsten så här i början. Dock tror jag även att du ska vara försiktig med alltför ojämna underlag (typ skogsstigar) om du vill springa på lite, det kan slita lika mycket på knäna som att springa på hårt underlag om du inte är tränad för det. Men som Lars sa, viktigast är att ta det lugnt i början så att du vänjer kroppen vid löpning.
1971 • Rasbo Uppsala
#5
8 september 2016 kl 08:06
3 Gilla
Är 45 har själv sprungit sen maj och gått ner 16kg sen januari. För mig har det viktigast varit att inte få ont så ta det lugnt annars kommer skador garanterat. Vila eller träna annat så fort det börjar göra ont någonstans bara dumt att springa och tro det går över för det gör det oftast inte.
Klarar nu milen på dryga timmen och känner att det är riktigt kul att springa. Kan längta till löppassen de dagar jag tvingar mig själv att inte träna. En underbar känsla.

Köp en pulsklocka med gps tycker själv att det är mycket bättre än mobilen. Lättare att hålla koll på pulsen och underlättar att hålla rätt tempo som åtminstone jag är väldigt dålig på speciellt i början på passen då man lätt drar iväg i för högt tempo.
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#6
8 september 2016 kl 08:38
3 Gilla
Tittar jag i din dagbok tycker jag det ser ut som att du springer för fort. Minska farten! DÅ kommer du orka lite längre och så sliter det inte lika mycket
/Niklas - som inte lever som han lär
1977 • Örnsköldsvik
#7
8 september 2016 kl 09:05
Gilla
Oj va snabb respons, konkreta tips, jag suger åt mig verkligen, minska tempo, öka distans, mjuka underlag och vila vid känningar. Lite så summerar jag det.

Jag har ej hittat ett bra tempo än där det känns fantastiskt, är bara så lycklig att kunna nå 5km.

Magnus, har du gjort stora förändringar i kosten? -16kg är fantastiskt, Grattis! Jag har endast börja löpa, när vintern kommer blir det simning och skidor ev spinning.
Maten tar jag tag i längre fram.

Tack för era svar!
#8
8 september 2016 kl 09:40
Detta inlägg har raderats
Mille
1987 • knivsta
#9
8 september 2016 kl 09:48
Gilla
Varför skulle det inte vara bra att dricka mjölk menar du?
1954 • Högsjö
#10
8 september 2016 kl 10:28
3 Gilla
Tat lite lugnare. Kondisen kommer snabbt men hårdheten tar lite längre tid. Man ska vara försiktig med att tävla då man tränar.En skada kan vänta bakom hörnet och då är det ju inte så kul då man kommit igång ..Du tar säkert en mil om du tar ner tempot med någon minut /km.. Men hastighetsrekord är inget att jaga i början.
Anders Darefors
1965 • Jönköping
#11
8 september 2016 kl 12:34
Gilla
Grattis till att ha "hittat" till löpningen! OCH till detta härliga forum :)
Även jag vill betona vikten av att ta det lugnt i början, när jag började min viktresa nedåt (började på 93,7 kg fördelat på 174cm) så promenerade jag väldigt mycket i början, började nog inte jogga ens en hel kilometer förrän efter någon månad. Givetvis är detta individuellt för hur känsliga leder/muskler/senor man har men det är lätt med framgången i början, att man rusar på för hårt och får ont, vilket medför att man måste ta helvila under lång tid (egen bitter erfarenhet). Håller även med #8 att du bör se över kosten men HUR, det överlämnar jag med varm hand till andra, finns mycket vetenskap på det området ;)

Lycka till och härligt kämpat så här långt!! Du har ju redan gjort det viktigaste, kommit igång.
#12
8 september 2016 kl 13:19
Detta inlägg har raderats
1971 • Rasbo Uppsala
#13
8 september 2016 kl 13:59
1 Gilla
"Magnus, har du gjort stora förändringar i kosten? -16kg är fantastiskt."

Tackar, nej kosten är egentligen något jag är fruktansvärt dålig på(Måste ta tag i det på allvar). Jag skaffade mig en app som höll reda på kalorierna och när jag inte fick äta mer enligt appen så slutade jag äta. Men lite förändringar blev det trots allt jag skippade självklart godis och chips. Strips och pizza försvann också för övrigt åt jag samma som vanligt men mindre.
Det passade mig men då står jag även ut med att vara hungrig ibland och minska i vikt utan att vara hungrig tror jag inte på. Även om alla dieter säger att man inte ska behöva gå och vara hungrig. Det är ungefär samma grej som att få bättre kondis utan att det är jobbigt, det fungerar inte så.
Min åsikt åtminstone :)
1977 • Örnsköldsvik
#14
8 september 2016 kl 14:26
Gilla
Ska nu kolla pulsklocka, nämnde det för min fru och hon tyckte det var en lysande ide´.

finns det input på vad jag ska titta efter, märke det finns ju en uppsjö?

hur använder jag mig av en sån? springar man mot puls främst och skippar tiden? ska fördjupa mig mer i tekniken, är rädd att de är för avancerade bara.

Ang kosten Magnus friberg, har jag gjort som dig egentligen, skippat läsk, godis chips och börjat ta mindre portioner. Dricker mer vatten.

det som är svårast är att äta tycker jag, som Ledig småbarnsförälder äter barnen bättre än mig egentligen, klart är att det ofta på vardagarna blir mycket enkel mat och den är ofta inte sådär nyttig, men drar ofta ner på pastan och potatis.

Nu pulsklocka!
Per Johansson
1978 • Uppsala
#15
8 september 2016 kl 14:29
Gilla
Grattis till framgångarna!

Har själv gått från chips och stillasittande till löpning 3-4 ggr i veckan och 2 fastedagar i veckan med början i mars då jag vägde 10 kg mer än nu.
Viktnedgången gör verkligen att löpningen känns lättare (och går snabbare) och löpförbättringen är bästa motivatorn för att gå ned i vikt för mig.

När det gäller underlag sägs det ju ofta att backe, stig och mjukt underlag är att föredra då det är mer skonsamt för kroppen. Löpning som den på din bild är ju jättekul men enligt mig oerhört jobbig. Tror att det är mer skonsamt att smyga fram i makligt tempo på asfalt jämfört med myrlöpning, den blir ju högintensiv hur man än gör! Det är väl snarare när man kommit fram till att köra snabb och hård träning som det har klara skonsamhetsfördelar att undvika hårt och flackt underlag för den hårda träningen.
VanQuijote
1975 • Frösön
#16
8 september 2016 kl 16:25
Gilla
På temat "småbarnsförälder" så fick jag ett klokt tips efter att jag hade slutat snusa och sakta men säkert var på väg uppåt i vikt. Det är såklart väldigt olika hur man gör, men jag kunde aldrig låta bli att äta upp barnens rester (snål måhända?), varför min normala lunch- eller middagsportion alltid utökades till att bli för stor. Så låt resterna vara alternativt alltid ta en väldigt liten portion själv... :)
1977 • Örnsköldsvik
#17
10 september 2016 kl 20:47
6 Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
Tog till mig av de råd ni gav, sänkte tempot ordentligt och vet ni vad, vid 5km så kände jag mig hur fräsch som helst, en sån känsla! jag löpte vidare en sväng bara för att jag kunde, när jag kom tillbaka till startplatsen hade jag 7.3km på distans, och ingen blodsmak, jag ville mer så jag tog fram lillvovva och löpte med henne 1.3km till.

hade man vart 2 lovar jag att jag kunnat föra ett samtal, det är väl positivt?

Är glad nu, känner mig hel oxå!
nu blir det inga 4.50tempo för mig, nu jagar jag hellre distans i makligt tempo.
Mr. B
1963 • Hemma
#18
10 september 2016 kl 23:17 Redigerad 10 september 2016 kl 23:18
Gilla
Jag kör också de flesta långpass i tempo "att kunna prata men inte sjunga"...
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#19
11 september 2016 kl 12:12
1 Gilla
Lugn löpning ger en bra bas, egentligen är det ju först om man siktar på tävling man behöver hårdare träning än så.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#20
11 september 2016 kl 18:16
Gilla
LCHF. Så försvinner kilona skonsamt och lagom fort.
Sen efter ett tag, spring för hälsan, inte viktnedgång.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.