Löpning Tävlingar & Motionslopp 22 inlägg 11672 visningar

Ultravasan frågor?

1984 • SANKT OLOF
#1
2 augusti 2016 - 21:27
Gilla
Jag ska springa Ultravasan 90 nu i augusti. Har aldrig sprungit något ultralopp innan, så jag har ett par frågor jag undrar över!

Har kollat runt en del på vad man bör välja för skor, skulle gärna höra vad ni andra som ska springa väljer för skor och hur ni tänker kring det!
Ska man välja lättare skor, eller ska man tänka mer på dämpning?
För min egen del har jag använt Adidas adios (ca 240 g) vid marathon och Salming race (185 g) vid lopp upp till 10 km.
Min tanke var lita att springa i ett par New Balance Leadville, men är lite rädd att de är för tunga (ca 300 g). Har sprungit en del långpass i dem och det har känts helt ok.
Sen förstår jag ju att blir vädret kass får man kanske tänka om helt.

Sen undrar jag om ni som sprungit innan skulle kunna dela med er om hur pass slitna ni varit veckorna efteråt, när har ni kunnat trappa upp träningen igen? Jag förstår att detta är väldigt individuellt, men hade ändå varit intressant att höra lite olika synpunkter!

Mvh Fredrik
< < < 1 2 > > >
1981 • Sundsvall
#2
2 augusti 2016 kl 21:46
Gilla
Jag startade fjolårets Ultravasa med Asics Fujiracer (trailsko) men bytte halvväggs i Evertsberg till vanliga skor (DS Trainer). Jag springer marathon i DS Racer men skulle nog inte ha valt en så lätt sko till Ultravasan, 9 mil är ändå 9 mil.

Vilade 4 dagar innan jag började springa igen men det tog säkert 1,5 månad innan kroppen hade återhämtat sig fullt, hade inget tryck i benen alls veckorna efter. Min uppladdning bestod av en sommar med löparknä så dåliga förberedelser kan såklart ha bidragit till den långa segheten efteråt.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#3
3 augusti 2016 kl 00:38
Gilla
Välj bekväma skor och tänk på att det kan bli blött om fossingarna. Ganska liten del av loppet går på tekniska stigar så man kommer långt med vanliga skor. Jag körde hela i Nike Terra Kiger. Bytte aldrig i Evertsberg och det fungerade strålande. Nån enstaka blåsa.

Kollade träningsdagboken och det tog en vecka innan jag tränade och då lyckades jag ändå klämma en terrängmil på ca 45 min, men det var stelt ett bra tag efter en sån pärs. Liksom Anders hade jag också problem med ena knät sommaren innan.
1962 • Laholm
#4
3 augusti 2016 kl 08:58
Gilla
Lånar tråden lite... Har tänkt att som vanligt ha mina kompressionsstrumpor under UV 90. Frågan är om man bör ha ett alternativ om det blir blött? Kanske en extra uppsättning skor/strumpor av samma typ i Evertsberg räcker?
1984 • SANKT OLOF
#5
5 augusti 2016 kl 14:29
Gilla
Tack så jättemycket för era svar!
Skulle gärna få fler svar på vad ni sprungit i för skor!
1960 • Borlänge
#6
5 augusti 2016 kl 14:58
Gilla
Jag sprang i Hoka One One Challenger ATR, vikt enligt specifikation 221 gram.
Jag hade ingen backup plan för att varken byta skor eller strumpor.
Smörj fötterna med fotsalva dagarna innan loppet för att fetta in dem, då tar de inte åt sig lika mycket fukt utifall det blir regn.
Jag sprang första passet fyra dagar efter ultran men då kändes det inte ok utan jag väntade ytterligare en vecka innan jag sprang "som vanligt" igen.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#7
5 augusti 2016 kl 15:52
Gilla
Insmörjning och tåstrumpor är bra tips. Jag körde sportslick på fötterna mellan lår och skinkor samt i armhålorna.
1986 • Karlstad
#8
7 augusti 2016 kl 21:21
Gilla
Jag sprang Silverleden 64km terräng 1400hm i mina Merrel All out crush light. Jag funderar på att köra dem på Ultrvasan också, men har fått för mig att ultravasan inte kräver direkt terrängskor ? Vad tror ni? Sikta på stabilare skor? De jag nämnde är ganska lätta men har räfflat undertill och de var toppen på Silverleden.
1982 • Eskilstuna
#9
10 augusti 2016 kl 23:28
Gilla
Lutar nog åt Leadville hela vägen för mig. Kört långt i dom förut och vet att dom funkar även på de få tekniska delarna. Dom är lite tunga men jag tror man har igen det dom sista 3-4milen.

Jag är mer fundersam på vätska/näring.. Har tre alternativ:
Handhållet = stopp på nästan varje station.
Midjeväska = Stopp på varannan + att man kan ha med sig en tunn jacka.
Rygga med typ 1L = Stopp var 3-4 kontroll..

Siktar på att komma under 9timmar och då måste jag köra så korta stopp som bara möjligt..
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#10
11 augusti 2016 kl 01:16
Gilla
Hade en 2dl-flaska (från ett SOC-bälte) i handen. Gick snabbt och smidigt att hälla en mugg i den på stationerna och sen hade man lite mellan de täta stoppen som fanns. Kör alltid mandelmassa och salttabletter som huvudnäring på ultror. Slantar upp cm-skivor som sampackas med salttabletter i plastfolie. Nu fixade jag inte sub-9h men det hade inte med vätska/näring att göra.
1985 • Nacka
#11
11 augusti 2016 kl 02:12
Gilla
Körde med Salomon Ultra Sense vilket fungerade perfekt, men det är som sagt till störst del ingen teknisk bana så går bra med vilka skor som helst ur terrängsynpunkt. Kör med dom dina fötter gillar.
Det är ju inte så mycket asfalt vilket gör att tunnare skor fungerar om man nu är van vid dom så långt som en mara, men jag lovar inget :)
Var tillbaka som vanligt efter en vecka.

Körde med salomon väst fylld med gels samt en softflask för vätska som fylldes på varje station, fungerade för sub8.
Robert Holmgren
1972 • Farsta
#12
11 augusti 2016 kl 07:35 Redigerad 11 augusti 2016 kl 07:35
Gilla
Jag kommer troligen köra i mina Hoka Clifton även om jag fortfarande funderar lite på Adidas Boston som funkat finfint både på TEC50 och Jättelångt. Vatten tänker jag inte ta med mig, det är ju 24 kontroller, alltså var 4:e km, det borde räcka tycker jag. Kommer dock packa gel fulla byxorna :)

Den första väderprognosen ser ju inte så kul ut, 10-15 grader och regn enligt SMHI. Temp bra om det skulle stämma, men jag slipper gärna regn.
1977 • Stockholm
#13
11 augusti 2016 kl 09:19
Gilla
Jag körde Nike Wildhorse fram till Evertsberg där jag bytte till Adidas Ultra Boost. Andra halvan är ju väldigt mycket grusväg och bytet var, för min del, väldigt bra i efterhand.

Vätskan, jag hade handhållen Nathan-flaska 60 cl där jag också droppade ner Resorb under hela loppet. Det var ju väldigt, väldigt varmt förra året under andra halvan (i alla fall för oss som inte sprang i mål så snabbt).

Annars var det skönt att kunna byta strumpor och skor i Evertsberg även för psyket, inte bara för fötterna. Fötterna mådde givetvis bra av mer dämpning efter 4.5 mil men alla skav och småsaker man stört sig på tidigare, vatten osv, försvann med bytet.

Iom att loppet börjar tidigt, 05.00, så är det ju kallt allt som oftast. Förra året var det bara 5 grader när vi sprang iväg. Det var alltså skönt att kunna lämna jackan i dropbag och sätta på sig kepsen istället.

Salttabletter, vätskeersättning, gels och en dropbag med strumpor, skor och keps. Perfekt.
Robert Holmgren
1972 • Farsta
#14
11 augusti 2016 kl 09:31
Gilla
#13: Hur enkelt är det att komma åt dropbagen i Evertsberg?
1969 • Jakobstad
#15
11 augusti 2016 kl 09:45
Gilla
Ni som har erfarenhet av att utnyttja drop-bagen i Evertsberg. Hur tycker ni man skall göra för att det ska funka bäst logistiskt? Jag har planerat att försöka äta i Evertsberg och byta skor. Ska man hämta drop-bag och äta medan man byter eller typ äta först och sedan hämta bag och byta? Tänker att man vill undvika att hamna och gå fram och tillbaka och att stoppet går så snabbt och smidigt som möjligt.
Ingrid
1991 • Stockholm
#16
11 augusti 2016 kl 10:28
Gilla
Någon som ska springa UV45?

Är på väg att anmäla mig men velar lite. Har som längst sprungit 24 km på grusvägar (2h 35min), sista 22 km av Lidingöloppet (5:55 tempo) samt Kolmårdsrundan 21km (2h). Fixar jag distansen utan att gå sönder och kunna njuta lite??

Hur mycket behöver man äta under loppet? Jag siktar på att komma under 5 timmar.

Någon som har erfarenhet av att köra upp på morgonen, hur mkt trafik är det närmare Oxberg och hur lång tid innan starten vill man vara på plats?
1981 • Sundsvall
#17
11 augusti 2016 kl 10:28
Gilla
Det är ju bara ett tiotal meter mellan maten och väskutlämningen så man tappar inte jättemycket tid, men snabbast är nog att först äta och se ta väskan eftersom matkontrollen är det första som man kommer till i Evertsberg. Att få ut väskan gick på nolltid,, funktionerna ser på håll när man kommer gående mot väskorna och har redan hunnit plocka fram den när man är framme hos dom.
Johan Holmberg
1977 • Avesta
#18
11 augusti 2016 kl 11:18
Gilla
Ingrid #16
Jag har tack vare lite småskador valt att springa 45 istället för som var meningen från början 90. Så vi blir i alla fall 2 personer. :)

Jag kommer att leva på det som erbjuds längs banan. Men tar med mig salttabletter och GT-tabletter i ett zip-belt.

Det finns ju en lite grundregel som ibland fungerar. Den att du klarar dubbla distansen på tävling mot träning. Sedan berodde det på hur du var när du var klar med dina 22km.

Jag har tränat på att äta mat under, innan och efter för att vänja magen. Jag har tänkt så här. Titta på vasaloppet.se vad som bjuds på de olika stationerna och prova sakerna hemma under träningspass för att se hur magen reagerar. T.ex. blåbärssoppa och enervits sportdryck.

Jag tycker du ska köra för alla vasaloppsevenemang är så oerhört underbara att delta i så prova. Annars vet du ju inte om det går eller inte. :)
1977 • Stockholm
#19
11 augusti 2016 kl 15:08
Gilla
#14 och #15

Det är väldigt lätt att komma åt dropbagen, man kommer in till stationen och har direkt en massa mat till vänster och en lada 10 meter längre fram där man får väskan av funktionär. Sen finns det bänkar att sitta på mitt emot och en till lada där man kan få massage om man behöver. Allt är i samma, lilla, område så man tappar inte tid oavsett vad man väljer skulle jag säga men jag hörde till dem som inte siktade på tid å andra sidan.

Sen slänger man i det man inte vill ha med på resterande del av loppet, i dropbagen, och sen upp på en vagn och börjar kuta sista delen i nya mjuka strumpor och skor med falukorvsmackor i magen. Helt fantastiskt.
Dan Fallquist
1971 • Karlstad
#20
12 augusti 2016 kl 08:40
Gilla
#8 Petter, Du behöver egentligen inga jättemönstrade skor. Banan är snäll och inte i närheten av Silverledens griserier:-) Jag skulle satsa på ett par bekvämt dämpade skor i första hand. Det är ju ändå 9 mil.
Vid regn bör du tänka på något mer mönstrat som även greppar på spång. Jag sprang i Asics Fuji Trainers som jag bytte efter halva loppet till vanliga Asics DS Trainers (gå gärna upp en halv storlek till andra paret om du kan) Tyckte det var en bra kompensation mellan bekvämlighet, dämpning och grepp.
Ska bli spännande att följa dig. Stort lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.