Löpning Kost & Näring 32 inlägg 10619 visningar

Energi-mat?

1989 • Alingsås
#1
19 maj 2016 - 08:28
Gilla
Jag har allt för ofta dipper i min energi och ork. Jag undrar om ni har några super-tips på mål och olika rätter/mat som ger BRA energi. Jag är ganska liten, så jag bränner inte tokmycket även om jag tränar mellan 1-2 gånger om dagen. Jag har haft funderingar på om jag får i mig för lite Kolhydrater? Jag vet ju att alla är olika och jag har provat det mesta inom "diet". Just nu käkar jag "allt" med måtta och håller en hälsosam kost.. förutom när jag är sugen på något gott. Kan det vara något viktigt som jag missar i min kost? (Jag förklarar gärna vidare ang. mina dagliga intag om det behövs)
< < < 1 2 > > >
1965 • Kungsholmen
#21
20 maj 2016 kl 12:01
1 Gilla
#19 Faktiskt så är det väldigt ofta som det är just lågt blodsocker som gör att man tappar orken på långpass. Sen kan du ju tömma glykogendepåerna i musklerna också men det tar mycket längre tid. Och du kan även bli muskelutmattad.
Men springer du bara på utan att äta energi så kommer du ganska snart att få stanna just pga lågt blodsocker. För mig inträffar det oftast efter ca 2-2,5 h s löpning utan energiintag.

De depåer kroppen har är max 100g glykogen i levern (räcker ca 2h), totalt ca 500 g glykogen i alla muskler, brukar räcka till vid träning och lopp kortare än marathon, fettdepåer som räcker väldigt länge.
Så den depå som tar slut är nog nästan alltid leverns vilket används för att reglera blodsockret.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#22
20 maj 2016 kl 16:36 Redigerad 20 maj 2016 kl 16:37
Gilla
Peter, detta med blodsocker. Är man frisk så vad är det du ska nå med "att hålla blodsockret" uppe?

CITAT:
"Ifrågasätter man frukostätande och mellanmål är det verkligen inte ovanligt att folk höjer på ögonbrynen både en och två gånger. Alla ”vet” ju att det är så. Hursomhelst är det varken bevisat att hög måltidsfrekvens innebär stabilare aptit, att det gör människor mindre hungrigare, att deras blodsocker blir stabilare (detta gäller naturligtvis individer med frisk glukosmetabolism och insulinkänslighet) eller att ämnesomsättningen ökar. Det förefaller vara myter alltihop och trots att vetenskapen inte alls bevisat dessa myter så sitter de som berget."
http://traningslara.se/maltidsfrekvens-aptiten-hungern-och-blodsockret/

Och mer: http://traningslara.se/taubes-skitsnack-del-5-svalt-pa-cellniva/

Edit: Du hann göra ett inlägg till, syftade på ditt förra inlägg!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#23
20 maj 2016 kl 18:53
1 Gilla
Vad gäller vikten så låg den stabilt, underskottet var att jag generellt fick i mig "i underkant". Låg på litet underskott, precis som många andra kvinnor (alla idrottande i mer eller mindre högre grad - motionär till elit). Mer fett och kolhydrater blev rekommendationen. O kanske mindre av annat mindre energitätt. Hade heller inga direkta brister av något, t ex järn. Men min metabolism var nedsatt, troligen som effekt på energiunderskottet för att kompensera för påfrestningen. Såklart justerat detta nu, men på sikt är detta inte bra för någon. Som sagt, värt att fundera på. Ganska enkelt att åtgärda. O därtill kommer SÖMNEN!
Annika
1979 • Mölndal
#24
20 maj 2016 kl 19:32
Gilla
#21 Intressant, då lärde jag mig nåt nytt! Tack! :)
J.J
#25
20 maj 2016 kl 20:37
Gilla
Sprang fyra mil på fyra timmar i morse. Lagom trött efteråt men inte det minsta påverkad. Äter lågkolhydratkost och det jag senast åt innan passet var frukost dagen innan. Återhämtade mig snabbt och tio minuter efter avslutat pass kändes det knappt som att jag precis sprungit. Åt en laxbit med smör och grönsaker idag till lunch och har en konstant jämn energinivå.
Äter oftast en, ibland två, gånger om dagen. Tränar alltid fastande, ca 9-12 mil/vecka. Får aldrig dippar.
1965 • Kungsholmen
#26
20 maj 2016 kl 20:50
Gilla
""Peter, detta med blodsocker. Är man frisk så vad är det du ska nå med "att hålla blodsockret" uppe?

Jag menar inte att det finns något egenvärde i det så länge man mår bra utan att tänka på det. Men om man ofta känner sig orkeslös eller trött och grinig som man blir av lågt blodsocker då vinner man på att försöka undvika lågt blodsocker. Jag mår bättre av att hålla uppe blodsockret. Klarar du dig utan att tänka på det är det bara att gratulera.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#27
20 maj 2016 kl 23:43
Gilla
Jag syftade mest på att det kanske inte handlar om vad du eller jag tror och känner och tycker. Enligt studien som artikeln länkar till så är lågt blodsocker sällan verkligen lågt blodsocker bara för att man upplever dom symptomen du skriver om.

Men som vanligt: Underskatta inte placebon!
1987 • Stockholm
#28
21 maj 2016 kl 17:43
Gilla
Vad kul att du startat den här tråden Clara! Jag har själv liknande problem som du beskriver och är fortfarande på jakt efter fler bra tips på mat och mellanmål som jag håller mig mätt på.

Nu skriver ju du att du äter ganska ofta, men jag nämner det här ändå ifall någon annan som följer tråden kan ha nytta av det.
För mig är det som hittills gjort mest skillnad NÄR jag äter. Jag flyttade min lunch från kl 14:15 till kl 13:00 för något år sedan (äter frukost ca 8:45) och sedan dess har jag upplevt min blodsockernivå (eller vad det nu är) som enormt mycket jämnare. Antar att det beror på att jag äter mer "förebyggande" istället för att vänta tills jag redan blivit vrålhungrig. Då blir jag bara trött av att äta.

Personligen tycker jag att bönor och kikärtor är toppen att fylla ut många rätter med om man vill ha det lite matigare. Liksom att göra egen hummus och ha på mackan.
Lerum
#29
22 maj 2016 kl 09:13 Redigerad 22 maj 2016 kl 09:18
Gilla
Är det inte ganska värdelöst att rekommendera någon att äta 5 "rejäla" mål per dag.
Det är olika från person till person vad "rejäla" mål är för mig är ett rejält mål 500g kött och och kanske 200g ris, vilket inte skulle hålla att äta 2 gånger om dagen i kombination med 3 rejäla mellanmål vilket kanske skulle bestå av 2dl havregrynsgröt och några mackor.
Det är bättre att ge rekomendtioner i siffror eller förklara hur mycket man menar med "rejäla mål".
Många som äter förlita eller för mycket tycker själva att de äter normalt och det bygger på personlig uppfattning av portionsstorlek och balans mellan energikällorna. Vilket kan resultera i om man rekommendera någon att äta rejäla mål som går man upp i vikt med ökad fettprocent.

Ett tips är att testa Perodisk fasta i minns 2 veckor. Fasta tex från 20-11 på dagen. Så kommer du slipper att vara beroende av mat hela tid, Du kommer klara att gå lång tid "16h" utan att få några "sockerdippar".Du kan styra över när du vill äta och inte kroppen som bestämmer. För mig har det gjort stor skillnad kan göra långpass på en kopp kaffe utan problem eller hårda pass på kvällen med endast lunch i magen.
Allt handlar om att kroppen har sina rutiner äter du frukost varje dag så kommer du vara hungrig den tiden och om du äter lunch,mellanmål så kommer du vara hungrig vid de tiderna. Det handlar om att ställa om rutinerna något som kan ta ca 1-2 veckor så har kroppen lärt sig att första målet är vid lunch och då blir du inte hungrig på morgonen.
http://www.leangains.com/2012/06/why-does-breakfast-make-me-hungry.html
1988 • Göteborg
#30
22 maj 2016 kl 12:38
1 Gilla
Kroppen är fantastisk på att hålla blodsockret i precis rätt nivå och kan, i nödfall tom producera socker från aminosyror för att hålla det uppe. På bekostnad av musklerna då givetvis. Så det här med högt och lågt blodsocker är faktiskt mest myt, och egentligen bara relevant om man har någon form av metaboliskt syndrom, diabetes eller stor övervikt. Däremot så kompenserar ju kroppen med att vilja minska energiförlusten totalt sett om man äter för lite, och då kan man bli mer trött, motvillig till att röra på sig etc. Efter ett tag vänjer man sig vid allt dock. Men prova att äta mer mat vid huvudmålen, både gott och kan vara välgörande!
Åsa
1983 • Fagersta
#31
22 maj 2016 kl 14:08
Gilla
Du äter säkert bra, men kolla upp dina värden och se om du har någon brist. Lite obalans i kroppen kan ställa till det rejält. Berätta för dem du tar provet av att du tränar och vad du upplever.
Niklas
1986 • Trollhättan
#32
22 maj 2016 kl 16:01
1 Gilla
Bara för att ställa till det lite så tipsar jag om en totalt motsatt sak till fler och energirikare mål hela tiden, nämligen periodisk fasta. Jag har själv kört 16/8 ett tag, de flesta dagarna jag känner att det funkar. Alltså fasta 16 timmar, sedan ett ätfönster på 8 timmar (exempelvis sista målet kl 20 på kvällen, sedan uppehåll inkl. sömnen till kl 12 nästa dag). Gör även min träning på fastande mage i slutet på varje sådan fasteperiod.

Anledningen att jag tipsar om det är helt enkelt att jag upplever att det gett mig mindre problem med svängningar över dygnet i energinivåer och att kroppen verkar bättre på att hantera varierande blodsockernivåer. Jag vaknar exempelvis inte längre med samma enorma sug efter frukost som jag hade förr, och kan känna mig som människa ändå i flera timmar utan mat. Det i sig har gett lite mer frihet. Tilläggas bör att kaffe och sådant är helt ok under fastan. :)

Tanken bakom sådan fasta är ju bland annat att vi inte skulle vara evolutionärt skapta att ständigt ha tillgång till mellanmål och sådant, utan ofta kan trivas bättre med lite större mål mer sällan. Hur väl det stämmer kan man givetvis spekulera i.

Det passar dock inte alla då det dels är jobbigt i början, och dels kanske inte alla kan få det att funka med sitt vanliga schema. Finns oändligt många varianter på periodisk fasta dock, så går nog alltid hitta något som kan fungera. Om man har svårt att äta lite större måltider även om man är rejält hungrig kan det dock nog vara en dålig idé, då det givetvis skulle vara lättare att hamna på underskott då.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.