Löpning Kläder, Skor & Prylar 58 inlägg 8435 visningar

Den ultimata vinterskon!

#1
13 november 2015 - 22:16
Gilla
Hej!
Letar nu efter en ny trail-sko, och har oerhört många krav som helst ska uppfyllas, så istället för att leta i all oändlighet, vänder jag mig nu till er (om någon råkar veta ett par skor som uppfyller dessa krav haha). Snart kommer ju snön..

Har ett par Altra superior 2.0, men de är inte optimala i nuläget.
Det jag söker:

*Aningen mer dämpning än Altra superior, men inte en maximalist-sko.
* gärna väldigt lågt drop
* bred i tårna
*vattentätt material i ovansida
*greppar bra på hala rötter och stenar, typiska (blöta) skogsstigar.
*sköna för de väldigt långa passen..
*låg höjd (har en tendens att snubbla med hög sula)

Ja det är väl vad jag kommer på just nu.. Skriv om du vet skor som lever upp till kraven!

Mvh
< < < 1 2 3 > > >
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#41
7 januari 2016 kl 13:44
Gilla
#32 och #37
Hur funkar det med storleken på Nordic Grip då? Är de ovanligt små eller ovanligt stora? Chansningsköpte ni på nätet?
Linus Yng
1980 • Rågsved
#42
7 januari 2016 kl 16:22
Gilla
Jag fick tag på mina en utförsäljning, de gick att prova i butik förra säsongen men verkar inte finnas kvar, skulle säga att jag upplever dem som aningen stora.
1979 • Stockholm
#43
7 januari 2016 kl 23:08
Gilla
Var och provade lite olika skor idag. Asics Gel-Fujisetsu hittade jag inte och dom verkar vara ganska svåra att få tag på till ett pris. Valet står därför mellan Icebug - Anima3 BUGrip och Vj Sarva Xero 3M.

Anima kändes ganska ombonad och mer stabil än Serva Xero som i mitt tycke kändes ganska ostabil i sidled, kanske för att jag är van att springa på breda asics. Även om Servan upplevdes som "snabbare" så kändes Anima mer robust och dessutom bättre dämpad vilket liknar mina vanliga skor.

Icebug - Anima3 BUGrip finns just nu på rea på cdon.se för 1116 kr, får bli ett par av dessa, återkommer med uppdatering hur dom känns ute på isen.
1981 • kaxås
#44
9 januari 2016 kl 19:31
Gilla
Icebug pytho3 bugrip. Snö/is/trail/asfalt. Funkar på allt och är orimligt sköna. (Tycker jag)
1965 • Täby
#45
9 januari 2016 kl 20:57
2 Gilla
Mina senaste rön är:
(Jag har en nästa sjuklig besatthet i detta ämne)

Den stora frråkan är om det blir mycket asfalt eller motsvarande. Eller om det blir mest skog, eller asfalt men med en del snö under. Enligt mig så pratar vi om två olika typer av skor här.

Skor som funkar och är roliga i terrängen ger bra feedback och är nära backen. Tänk vanliga terrängskor. Typ Inov-8 212, exempelvis. Men med dubb. Denna typ med dubb är inte rolig att mala en mil asfalt (eller 2, eller 3) eller annat hårt underlag med. Detta för att man känner igenom dubbarna för mycket när underlaget är hårt.

Dvs för hårt och halt underlag så har man den svåraste skotypen av alla. En rolig och löpglad sko, men med dubbar. Jag har provat ett antal, men jag tror att ännu så leder Anima. Nu har jag inte sprungit tillräckligt många gånger med Inov-8 Arctic Claw 300 eller VJ - Sarva Xero (som är mina två försök till löpgladare dubbade skor för hårt underlag), så båda dom skorna är fortfarande under utvärdering.

Jag har andra dubbade också, men alla dom klassar jag för mjukare underlag, inte lämpliga att springa långt på hårda underlag.

Här är mina synpunkter på de dubbade skor som jag äger: http://www.karaszi.com/SQLServer/skor.asp
Monica Carlsson
1971 • Partille
#46
14 januari 2016 kl 20:19
Gilla
Medveten om min dubbelpostning, jag har ställt samma fråga på Happymtb.org också, men är tacksam för alla synpunkter!

Slut-köp-ängslan, innan jag tar ut skorna och springer, medan jag fortfarande har möjlighet att byta modell: finns det någon som springer i Inov-8 Arctic Talon 275? Eller har klurat ut "säsongs-klassen" på dessa?

Det jag undrar över är om jag har köpt en sko som "bara" är höst-vinter, eller om det är en sko som funkar bra vår och sommar också? Så att den inte är för varm, eller för klumpig eller nåt som jag inte har tänkt på. Jag grubblar alltså om jag köpt en rätt så dyr sko med rätt så begränsat användningsområde för mig. Jag är inte heller någon avancerad löpare, tant-joggar på asfalt med vanliga skor, och emellanåt i skogen på mullig fin stig i Göteborgsområdet.
(På någon norsk site såg jag några rader att den skulle vara en bra "vanlig dubbsko" även sommar, men de flesta andra sidor poängterar mest att det är en bra vintersko. Vinter vinter vinter-fokus, liksom.)
http://smsport.mamutweb.com/Shop/Product/Inov-8-Arctic-Talon-275-UK-30/1960
Monica Carlsson
1971 • Partille
#47
16 januari 2016 kl 20:14
Gilla
Efter en massa velande på två nätforum, med kolleger och Gbg:s bästa skogs-sko-butik SM Sport: tack för ert tålamod och delande av åsikter/erfarenheter!

Nu tog jag skorna på en runda i hemmaskogen, Partille/Paradiset. Knögglig snö med ett flufflager överst, en del isiga spänger och allmänt hårt underlag, hällar och rötter lurar under snön. Såklart var min Inov-8 Arctic Talon 275 precis så bra som man kunde tänka sig, för detta underlag! Typ som att skidbestiga med stighudar, det känns nästan som man "lurar naturen", lite ofysikalisk känsla att "det ska inte funka" på vissa ställen. Skon är lätt och smidig, smal sula bak på foten, låg trots viss dämpning, och sitter som en fläskläpp på mina smala låga fötter. Dubben kändes inte alls genom sulan.

Jag lugnade mig till slut med att jag borde kunna få ner milkostnaden på skorna, genom att de kommer att funka rätt bra i min hemmaskog när det är blött och lerigt också, inte bara denna typ av vintersäsong. Som i sanningens namn är ganska sällsynt. Och ännu mer i sanningens namn, jag som bara är en blekfet långsam joggare, men försöker lära mig att tycka om att springa. Skogen har ännu bara blivit helg i dagsljus, men nu kanske det är dags att prova pannlampsrundor!

Inov-8 Arctic Talon 275, godkänt! Funkar för mig vad, det verkar!
1979 • Stockholm
#48
18 januari 2016 kl 19:32 Redigerad 18 januari 2016 kl 19:34
Gilla

Hej Monica,

Ingen erfarenhet av nämnda sko men läser man så ser det mer ut som en vintersko men som även fungerar vår/höst om man ska ut i skogen, klippor mm. Populär året runt för orienterare så det är ju helt klart en bra sko.

Jag har precis som dig tänkt kostnad kontra användning men har ändrat mig lite där. Springer man med sina vanliga skor vintertid dör dom snabbt så för varje pass du springer i dina Inov-8 kommer du få längre förbrukning av dina vanliga sommarskor samt en bättre löpupplevelse vintertid då greppet är avsevärt mycket bättre. Vi vanliga löpare är nog de som tjänar mest på att inte få felskär på isgator, vi har oftast inte muskler som krävs för att häva felen.

Fick skicka tillbaka mina Icebug Anima som jag skrev om tidigare i tråden, för små i storleken. Mätte fötterna, kollade av storlekar på gamla skor och hem fick jag en sko som satt tajt utan strumpa. Ringde Icebug och dom sa rakt ut att Anima är en väldigt liten sko, ta en större modell. Återkommer när jag väl får ge mig ut med rätt storlek på fötterna.
1965 • Täby
#49
18 januari 2016 kl 19:48
Gilla
Kul, Monica! Det är nog ingen slump att SM Sport är en av de få (två) butiker som just nu får sälja denna sko. OL-Specialisten i Stockholm är den andra, och där köpte jag mina. De jag köpte är den den mer uppbyggda modellen (Arctic Claw 300, tror jag den heter).

Jag ville ha skor där det kan ingå mycket asfalt, därav den 300:an. Jag provade den du köpte och var grymt sugen, men jag har redan flera dubbade skor som funkar när det inte är mycket hård asfalt.

Jag har svårt att se att skorna inte kommer att funka när det är snöfritt. Som sagt, jag har flera dubbade skor och jag kör dom gärna när det är blött ute i spenaten och jag inte vill halka på sten och rötter.

Berätta gärna mer när du har sprungit fler gånger i dom. Vem vet, kanske det görs plats i budgeten trots allt! :-)
Linus Yng
1980 • Rågsved
#50
18 januari 2016 kl 20:57
Gilla
Xxl har den också. Prövade dem och var mycket sugen...
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#51
19 januari 2016 kl 08:47
Gilla
Jag gillar Icebug DTS2 Bugrip. Mycket skönare än Anima men samma goda egenskaper i is och snö.
1975 • Gävle
#52
19 januari 2016 kl 11:04
Gilla
Jag har ett par Icebug Pytho3 storlek 42 till salu om någon är intresserad. Har sprungit i dem 5 gånger och de passar inte mina fötter alls.

Så jag följer denna tråd och hoppas hitta ett alternativ som passar mig bättre.

Är du intresserad av att köpa, skicka pm!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#53
19 januari 2016 kl 20:26
2 Gilla
Tack för erfarenheter och synpunkter! Nu varit ute på en andra runda med skon (Inov-8 Arctic Talon 275 alltså), välplogad cykelbana med tunt snölager och flis-sandat. Min gubbe sprang med, odubbat, och det funkade så behovet av dubb var inte jättestort idag. Men skorna funkade rätt bra ja, även på sånt här hårt underlag. Däremot känner jag det nu efter en timme i vaderna, att det var nåt som var annorlunda mot vanlig pös-jogg. Det blir väl lite annorlunda, både pga snön och pga dubben.

Neoprensocka, skönt att ha nu måste jag säga.
Skon är ganska ombonad på överdelen, samtidigt som sulan och dess hälbredd är smal och smidig.
Ska bli intressant att prova dem i skogen när snön försvinner!

Osponsrad reklam, bara rakt från hjärtat:
Kan bara rekommendera alla som bor i/kring Göteborg att besöka SM Sport för terrängskor. Urvalet i antal olika modeller och att han dessutom är superduktig på att lagerhålla storlekar för alla dessa modeller, imponerande! Plus att Stefan är tålmodig för frågor och rekommendationer!
Bra även som web-butik: http://www.smsport.nu/

Monica Carlsson
1971 • Partille
#54
11 februari 2016 kl 20:33
Gilla
@ Tibor, inlägg #49:
"Jag har en nästa sjuklig besatthet i detta ämne"
och
"Här är mina synpunkter på de dubbade skor som jag äger: http://www.karaszi.com/SQLServer/skor.asp "

Hahaha, imponerande! Både din besatthet, dina analyser och - att du delar med dig! Tack! Fantastiskt!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#55
13 februari 2016 kl 20:42
Gilla
Lite feedback efter mer användande av mina Inov-8 Arctic Talon 275. Jag började i vanliga joggingskor men vände hem efter 100 m för att det var typ underkyld snöhalka på vår gata, och jag hade tänkt springa en mil (cykelbana asfalt) så jag ville inte sladda runt, bytte då till de dubbade.
Dåligt val! Efter typ 300 m på omstarten, insåg jag att cykelbanan var saltad. Suck, för att inte tappa inspirationen genom att springa hem och byta skor igen, så körde jag på. Hade nytta av dubben ca 15% av rundan, resten var det onödigt hårt även om jag så mycket det var möjligt försökte nyttja "vägrenen" på cykelbanan utanför asfalten. Ungefär 5 km blev definitivt bar asfalt.

#49: "Jag ville ha skor där det kan ingå mycket asfalt, därav den 300:an. Jag provade den du köpte och var grymt sugen, men jag har redan flera dubbade skor som funkar när det inte är mycket hård asfalt."

Rätt tänkt, Tibor.
Jag skulle nog summera att mina skor är riktigt sköna i skogen, och absolut bra på packad snö med lite is.
Asfalt, ingen njutning. Springbara men inte särskilt skönt. Jag känner inte varje dubb rakt igenom, men definitivt var skon stumnar under dubb, varje steg.
För min typ av cykelbanerundor där det trots allt blir mycket asfalt även vintertid, hade det nog varit göttigare med en vanlig joggingsko och egendubbat. Men nuvarande dubbskorna kommer att få fortsätta att komma ut i skogen, varvat med Inov-8 X-Talon 212 beroende på underlaget. Jag bor vid en "riktig skog" med allt vad det innebär av fin torr stig, sten, rötter, gegga och surhål, dock så kuperat att det (tyvärr) ibland är skönare att ta lugnare jämnfartsrundor på plattmark, asfalt då.
1965 • Täby
#56
14 februari 2016 kl 21:34
Gilla
Jo, Monica, en "212:a med dubb" (som man kanske skulle kunna kalla 275:an) har ett förvånansvärt brett användningsområde. Skogen på vintern, förstås. Men sen har du skogen i alla former av väta. Jag slappnar av mer när det är blöta rötter och stenar om jag har metalldubb.

Sen kan jag tänka mig att dom inte är klockrena på asfalt. Som jag känner nu finns det två alternativ på asfalt/is. Icebug Anima och hemmadubbat.

Ha så roligt med 275:orna. Nästa år blir det nog ett par för mig också. :-)
1979 • Stockholm
#57
22 februari 2016 kl 16:56
Gilla

Glömde bort att kommentera mitt senaste inköp av Icebug - Anima3 BUGrip. Hann med och springa 4-5 ggr i rejält vinterväder innan all snö töade bort här i stan. Under dessa passa var det en ren njutning att springa med skorna, kändes stabilt, mjukt och skönt. Senaste tiden har det snöat lätt och temperaturen har växlat mellan +/- 3 grader och jag har provat att köra med dubbar några gången. Springer man stigar, löpspår (lera, spån mm) så är skorna klockrena men känslan blir lite hård när man kliver ut på ren asfalt och hör ljudet av dobben, även om själva löpningen går bra (Känner inte av dobbarna så jag förmodar att det är ljudet som stör).

Skulle verkligen rekommendera skon om man vill springa i snö/is. Ren asfalt fungerar men känslan blir lite hård som sagt.
Åsa
1978 • Tyresö
#58
22 februari 2016 kl 23:13
Gilla
Har Anima2 Bugrip. Är väldigt delad till skon. Förhoppningsvis är vissa av de negativa grejerna förbättrade på 3.an, men för min del är det en nödsko jag använder när jag absolut måste springa något pass trots halka. Greppet är fantastiskt men passformen usel. Misshandlar mina fötter.

+
Bra grepp på hårt och halt, aldrig orolig det minsta
Bra grepp på blöt och halkig trail
Använt dem två säsonger på rätt mycket asfalt, alla dubbar sitter kvar och är välfungerande.
Okej känsla på bar asfalt
Tåbox som inte släpper igenom sörja när det blir blött

-
Klumpig, stel sko med rätt kass passform: För bred vid vristen (där foten är som smalast) och för trång i framfoten (där foten är som bredast). Mystiskt.
Tung (kanske ofrånkomligt med dubbskor, och jag har inget att jämföra med).
Pga stelheten (i synnerhet i tåboxen) blir passformen väldigt avgörande. Och eftersom passformen är dålig är det ett par skor som misshandlar mina fötter. Känslan är lite som att springa i ett par pjäxor.
Upplever den som väldigt "platt" i sulan, vilket min hålfot inte gillar alls. Lägger i en annan sula, annars går det inte.
Något med vinkeln på plösens topp är fel. Den är hård och gräver sig rakt in i vinkeln mellan foten och vristens början, istället för att i en lite mjukare vinkel följa foten.

Önskade förbättringar:
En något mer flexibel sko, med mer utrymme i tåboxen, smalare vid fotens mitt och bättre uppbyggnad i innersulan (menar inte mer dämpning, är ute efter bättre stöttning för hålfoten). Hoppas Anima3 är något åt det hållet?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.