16 oktober 2015 kl 12:59
Intressant det här. Jag är inte så bra på det men jag kan bidra med lite input från tester jag gjorde i våras... (säga vad man vill om tester dock... jag tar det själv med en nya salt, men jag vann testet och tyckte det var kul att göra, men skulle nog inte betalt så mycket pengar för det från egen ficka...)
Där fick jag uppfattning om att man eg pratar om två olika saker, Mjöksyratröskel och tröskelfart.
Mjöksyratröskel, precis det skede då kroppen börjar bilda laktat.
Och sedan har vi en tröskelfart som brukar vara ett intervall.
Jag gjorde ett test i testlab i våras.
Mina värden där blev:
LT = 4:26 min/km
OBLA (= Onset of Blood Lactate Accumulation) = 4:03 min/km (puls 162) (Här har man valt att definiera värdet som den belastning/fart där laktatkurvan skär nivån 4mmol/l. Det som GAbriel försökte förklara med "definitionen av tröskel".
För att ligga i tröskelfart fick jag beskedet då om att min tröskelfart var 4:03 - 4:31 (puls 154-162).
Kommer jag över 4:03 och en puls på 162 drar jag på mig ordentligt med mjölksyra.
Att tilläggas till detta var att jag vid denna period gjorde följande resultat på tävling:
halvmaran på 1:32:39 (snitt på 4:23 min/km - snittpuls 172)
millopp på asfalt på 40:38 (snitt på 4:04 min/km - utan pulsband)
Om nu min OBLA ligger på 4:03 borde jag ju rent teoretiskt ha kunnat springa milen fortare... Men nu stämmer ju inte alltid teorin med verkligheten. Många andra faktorer spelar ju faktiskt in här...
Hade nog varit bättre att prata om tröskel-puls istället... Vilket jag också fick fram av de tester jag gjorde... Men jag tycker inte den stämmer riktigt den heller... Jag tycker nog allt att jag kan ligga på en bra mycket högre puls än det som mättes upp i testerna.
Som mitt halvmara-lopp tex. Där hade jag en puls på över 170 redan efter 3,5 km....Vid 18 km gick den över 175... Och då ska min OBLA-tröskelpuls vara uppmätt till 162 i testlabb... Känns så där rimligt...