Löpning Träning 15 inlägg 3284 visningar

Löpningsdepresion ?

Martin
1976 • Östersund
#1
13 oktober 2015 - 12:27
1 Gilla
Hej,

Den senaste 1,5 månaden har jag drabbats av vad jag skulle benämna som "löpningsdepresion".
Lusten att ta sig ut och springa har nästan helt försvunnit. De få gånger jag har tagit mig ut har jag även fått negativa tankar under löpningen och då ofta "genat" och tagit en kortare tur än vad jag hade tänkt från början.
Är det någon som varit med om något liknande? Är det bara att försöka stålsätta sig och hoppas att lusten att springa kommer tillbaka?
1971 • Nykvarn
#2
13 oktober 2015 kl 12:49
7 Gilla
Jag kan relatera till det och har upplevt liknande perioder flera gånger. Karakteristiskt är att under de här perioderna ofta helt plötsligt känner ett behov av att stanna under löprundorna och gör så också och bara ”står/sitter och glor” ett tag innan jag sedan fortsätter igen. Precis som du skriver så kortar jag ofta av rundorna, tycker det är tråkigt att springa och jag ser sällan fram emot passen och det tar emot att ge sig ut.

För mig innebär det ett tecken att jag för tillfället tränar för hårt relativt till hur livet i övrigt ser ut. Löpningen blir då ytterligare ett krav, ett ok på mina axlar, ett område jag också ska prestera. Jag hade en sådan period i våras, jag tränade på ungefär på samma sätt som 2014 vilket var en toppensäsong för mig men med mera på jobbet och mer att göra hemma än under 2014 så blev det för mycket och jag blev bara mer och mer sliten. Minns flera pass från i våras som jag avbröt, pausade i, förkortade och jag kände mig ibland väldigt nedstämd, närmast uppgiven när löpningen fungerade så dåligt. Till slut blev jag bara mer sliten och drog på min en överbelastningsskada som höll mig borta från löpningen i sex veckor under försommaren. Det var en på många sätt, nyttig läxa.

Dessutom dras jag i perioder med lågt Hb-värde och inte sällan under de här perioderna har jag i efterhand också upptäckt att blodvärdet är lite för lågt.

Mitt råd är alltså att se över hur träningsbeslastningen är i förhållande till livet i övrigt, om det är ”för mycket av allt”. Du är ju trebarnsfar och det innebär ju i sig en hel del på hemmaplan (jag har fyra barn i åldrarna 5-16 år).

En annan tänkbar anledning om det skulle vara lugnt på fronten är frånvaron av tydliga mål då nästa säsong kan upplevas som långt borta med en lång vinter mellan. Många löpare på hög nivå tar ju någon form av säsongsvila efter säsongen och att bara mysjogga kortare, kravlösa rundor under en period på hösten kan kanske få löplusten att återvända?
1965 • Kungsholmen
#3
13 oktober 2015 kl 13:00
Gilla
Hände mig alltid förr i oktober. Lusten försvann och återvände först i Mars :-(

Nuförtiden är det inte lika tydligt uttalat men tendenserna finns där med ökat mörker och kyla. Höst och vinterlöpning är en helt annan sport än vår och sommarlöpning ;-) och ställer högre krav på psyket.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#4
13 oktober 2015 kl 14:10
Gilla
Jag är tvärtom, svår att motivera på sommaren men är först ut i vintermörkret...
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#5
13 oktober 2015 kl 14:11 Redigerad 13 oktober 2015 kl 14:11
2 Gilla
Bra svar av Staffan, håller med om det mesta han skriver. Värt att fundera kring om lusten är borta endast i löpningen eller om det är något mer genomgripande som påverkar dig på ett mer generellt plan. Det är såklart normalt att lusten till saker går i vågor men att tappa lusten för sådant man normalt sett tycker är väldigt kul kan ju även vara ett tecken på egentlig depression, och då finns det ju risker med att lägga ner sådana friskfaktorer som fysisk träning, särskilt om det är något som normalt sett är lustfyllt och meningsfullt för en.

Men ibland är det ju helt enkelt så att det är själva löpningen man tillfälligt ledsnat på och då kan ju variation i träningen vara bra att prova för att se om lusten återvänder. Antingen att löpträna på ett nytt sätt eller prova någon annan träningsform och testa hur det blir för en.
1965 • Täby
#6
13 oktober 2015 kl 14:39
Gilla
Jag kommer väl ihåg för några år sen när jag transportlöpte hem från jobbet. Jag joggade asfalt 8 km till jobbet och mån, ons, fre så blev det skogen (12 km) hem. Inte varje vecka, dock.

Hursom, en onsdag när jag som vanligt ville trycka på, när jag sprang hem i skogen. Ungefär halvvägs så bara stannade jag och tänkte "Nej, nu skulle jag vilja vara hemma - det är är ju inte roligt." En väldigt främmande känsla. Jag stod still ett gäng minuter och var förvirrad. Bestämde mig för att jogga hem. Det tillfället var nog att det var för mycket att pressa på mån, ons, fre på hemvägen. Jag behövde tillåta mig själv att ta det lite lugnt även när jag sprang hem i härliga skogen.

Variation hjälper mig. Att strunta i lopp, som där och då inte känns viktiga också (DNS - blev många i år). Eller ta det lugnt. Eller som nu, försöka snabba upp allt slöjoggande till 5:00 som lägsta tempo.

Jag vet att jag vill fortsätta springa och att jag vill ha nära nog 0 uppehåll. Resten får jag försöka improvisera fram.
1971 • Årteryd
#7
13 oktober 2015 kl 15:36
1 Gilla
Jag får det så fort jag kör för hårt.
Mitt ganska bipolära och adhdiga jag mår bra av löpning men kan inte tvångsmatas, då sitter det en svartalf o väntar rätt vad det är, men aldrig under löpningen han kommer på natten.
Martin
1976 • Östersund
#8
13 oktober 2015 kl 20:38
3 Gilla
Tack för alla svaren. Jag tror Staffan "slog huvudet på flera spikar" i sitt inlägg.

"Löpningen blir då ytterligare ett krav, ett ok på mina axlar, ett område jag också ska prestera".
För min del tror jag att det kan ligga en del i detta.
Förutom ett pågående 500miljoners projekt på jobbet, hus , familj och allt vad det innebär så har jag kanske lagt in ett omedvetet prestationskrav i löpningen.

Jag satte upp tre stycken "mål" med löpningen i år. Att genomföra Axa Fjällmaran, löpning i New York under semestern och ett 6 timmars lopp.
Jag sprang Axa (ganska dåligt förberedd pga bristande motivation), i New York så blev det bara ett slitigt pass i central park. 6 timmars loppet som går nästa helg har jag dock strukit.
1956 • Lund
#9
13 oktober 2015 kl 20:55
2 Gilla
Ser att du gillar Dylan, Martin. Passar utmärkt att göra en Pia Sundhage.
https://www.youtube.com/watch?v=e7qQ6_RV4VQ

The line it is drawn
The curse it is cast
The slow one now
Will later be fast
As the present now
Will later be past
Your old road is
Rapidly fadin'.
And the first one now
Will later be last
For the times they are a-changin'.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
14 oktober 2015 kl 07:03
6 Gilla
Ett tips Martin är att lägga klockan åt sidan och bara köra lätta joggingpass, boka inga tävlingar som mål just nu utan använd bara löpningen som ett sätt att återställa ditt stressade system.

För egen del gjorde jag igår ett "omval" i livet och meddelade Friskis&Svettis att jag tar timeout från mitt uppdrag som spinningledare när höstterminen är över. Av mina fyra pusselbitar i livet lägger jag en åt sidan tillsvidare för att fokusera på familjen, arbetet och min egen träning.
1971 • Nykvarn
#11
14 oktober 2015 kl 10:34
4 Gilla
Bra Martin, använd löpningen som avstressande "ventil" under en period, lugna pass, gärna utan klocka som Lars skriver, helst i naturen vilket ger extra bra avkoppling! Så korta eller långa pass du känner för och har tid med. Spring så lugnt att det känns lätt hela vägen tills du är klar med passet! Känner du för det så lek lite med farten under passet men inga krav eller måsten. På rätt sätt och på rätt nivå så kan då löpningen vara fantastiskt avkopplande. Så här års njuter jag t ex av löprundor i mörkret med pannlampa, ger en extra dimension av "bubbla/här-och-nu".

Lycka till och hoppas känslan vänder, så småningom!
Norr
#12
16 oktober 2015 kl 13:12
Gilla
Känner igen allt du skriver Martin, jag sprang också AXA. Efter det har jag bara haft ett pass som känts bra. Resterande har varit tunga och jag har gått/stannat bitvis pga motivationsbrist. Kan nog vara en kombo av en period med lite väl mycket löpning + att det inte finns något tydligt mål kvar 2015. Körde ett pass häromdagen som kändes ok där jag struntade i klockan, kan vara ett tips.
Tanja Werner
1968 • Malmö
#13
16 oktober 2015 kl 13:36
Gilla
Jag känner också igen mig och jag tror att bästa botemedlet är att strunta i prestation inga kravpass eller hårda intervaller, utan bara må bra pass
Martin
1976 • Östersund
#14
17 oktober 2015 kl 17:42
5 Gilla
Tack för all svar.
Sen får jag ju se det hela med lite självdistans också.
Man har det nog helt otroligt förträffligt förbannat bra i övrigt om man kan "beklaga" sig över löpdepression.
Troligtvis skulle 99% av jordens befolkning vara väldigt glada om det var det enda som besvärade dem var "löpdepression".
1974 • Ljungby
#15
17 oktober 2015 kl 23:53 Redigerad 18 oktober 2015 kl 19:58
5 Gilla
Efter att jag hade hämtat ut min nummerlapp till Stockholm Maraton i år så var jag så matt i kroppen att jag var tvungen att bara sätta mig ner. Allting bara snurrade och jag ville bara åka hem. Hade ingen som helst lust att pressa mig igenom ytterligare ett maraton där jag trodde att folk därhemma förväntade sig nytt PB varje gång. Hade varit i kontakt med allmänpsyk bara några dagar tidigare då jag helt enkelt inte mått speciellt bra och framförallt inte sovit nått vidare på hela våren. Där tyckte dom väl kanske inte att det var en så speciellt bra idé för mig att åka upp till Stockholm och springa maraton.:-p Men jag var ju tvungen. Trodde ju att folk förväntade sig det? Hade iaf fått med mig ett telefonnummer till akutpsyk att ringa vid behov. Vilket jag också gjorde sittandes på en trappa ute på Östermalms IP. Detta samtal gjorde så att jag iaf kunde ta mig tillbaka till hotellet. På hotellet la jag mig på sängen och hade inga som helst planer på att springa nån jäkla mara dagen efter. Tänkte att jag skiter i vad folk därhemma tycker. Men efter ett tag så började jag fundera. Tänkte att det blir ju jättepinsamt att komma hem utan att ha sprungit. Så på lördagsmorgonen bar det trots allt iväg ut till starten. Var ju ganska bra tränad så tiden blev helt ok. Precis vad jag trodde förväntades av mig.
Men vid målgång lade jag märke till en sak. Folk tittade inte så mycket på klockan vid målgång. Utan de var nöjda och glada över prestationen i sig av att ha fullföljt en mara. Jag var ju "slav under klockan". Lät de där siffrorna som stod på min Garmin bestämma om jag skulle vara nöjd eller ej.
På måndagen efter så hade jag en ny tid på allmänpsyk för stämma av mitt mående.
Det besöket slutade med att jag blev akut inlagd. Hade helt enkelt kört över allt vad varnungssignaler sim kroppen har. Diagnosen var just depression med tydliga utmattningssyndrom. Hade sedan länge tappat allt vad gällde motivation och löplust. Tränade enbart för att kunna prestera.
Jag fick helt enkelt ställa mig frågan varför jag tränade som jag gjorde och för vem?
Numera springer jag enbart för mig själv och mitt eget välbefinnande.
Så att kroppen är lite motsträvig är kanske bara ett sätt för den art bromsa upp och vila?
Nu har jag skaffat mig lite distans till det hela men visst. Lite slav under klockan är man ju fortfarande. :-p
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.