Löpning Tävlingar & Motionslopp 51 inlägg 19938 visningar

Väldigt många väljer fel startgrupp (statistik från midnatsloppet gbg)

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
2 september 2015 - 02:07
Gilla
Bild uppladdad av Per Arneng
Sprang midnattsloppet i Götelaborg och hamnade i grupp 2B på grund av sen anmälan. Gruppen hade mellan 45 o 50 i estimerad tid och gruppen framför samma fast den startade 5 minter före. Jag sprang aningen fortare än gruppgränserna men väldigt snabbt kom jag ifatt gruppen framför även fast dom hade 5 minuter försprång och sen blev det slalom ända in i mål. Det kändes som nått var fel så jag tog fram lite statistik för att se hur dåliga folk är på att välja rätt startgrupp. Se bifogad bild.

< < < 1 2 3 > > >
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#41
5 september 2015 kl 22:44
Gilla
Och eftersom det redan är trångt även på seedade lopp, så riskerar man ju egentligen inte att göra något värre genom att prova, eller hur?
1981 • Vegan Runners
#42
6 september 2015 kl 00:22
1 Gilla
Jag uppskattar Åsas resonerande svar i den här tråden! Kul diskussion även om vi mest spekulerar.

De fakta som vi har på bordet tycker jag är följande (rätta mig gärna och fyll på):

Tunnelloppet släppte ut 3000 personer var tionde minut. Banan var mest två- och trefilig motorväg + vägren som också gick att springa på.

Midnattsloppet Stockholm släpper ut 2000 personer var femte minut. Banan är mest tvåfilig bilväg, men det finns också smalare partier och backar där många väljer eller tvingas att gå (t.ex Sofia kyrka). Det finns ingen vägren, utan normalt trottoarer som är rätt packade med åskådare eller refuger med avspärrningsband, lyktstolpar osv.

Utöver flaskhalsarna på Midnattsloppets bana släpps det också ut "rörliga farthinder" i form av maskeradklass.

Alltså: tusen personer fler släpps iväg var tionde minut i Midnattsloppet jämfört med Tunnelloppet, på en bana som måste anses smalare. Jag tycker att det är en ganska självklar slutsats att trängseln (antalet personer per kvadratmeter) därmed blir högre på Midnattsloppet?

Nästa tanke då.

Föreställ er en ganska trång bana och följande tre högst hypotetiska alternativ:
1. alla löpare seedas perfekt utifrån aktuell kapacitet för dagen. Ingen behöver därmed springa om någon annan och de som startar i en senare startgrupp kommer aldrig ifatt någon från en tidigare startgrupp.

2. alternativ 1, fast omvänt. Den absolut långsammaste startar längst fram och den snabbaste längst bak.

3. alla startar i slumpmässig ordning.

I min värld är det rätt självklart att alternativ 1 leder till minst trängsel och alternativ 2 till mest omkörningar och irritation längs den trånga banan. Alternativ 3 borde hamna någonstans mitt emellan?

Sen hoppar vi till nästa tankeexperiment. Samma startgrupper, men färre deltagare och nu springer de på en åttafilig motorväg i USA och ombeds hålla till höger så mycket som möjligt.

Spontan känsla: alternativ 2 är fortfarande sämst men det kanske inte gör så mycket om det ändå finns plats nog för elitlöparna att springa om de andra?

Kanske var det därför slumpade grupper fungerade så bra på Tunnelloppet? Men kanske hade det blivit ännu mindre trängsel med seedade grupper? (ren spekulation)

Ni som tycker att Midnattsloppet borde prova slumpade startgrupper, vad tror ni skulle hända om de istället bytte till att låta den långsammaste seedade startgruppen fick börja först och den snabbaste seedade startgruppen släpptes iväg sist av alla?
Åsa
1978 • Tyresö
#43
6 september 2015 kl 14:12
Gilla
Jag har inget minne av att Tunnelloppet någonsin gick över tre filer. Realistiskt sett vet jag inte ens om det är möjligt iom att tunneln bara är tvåfilig.
Som jag minns det var de bredaste ställena tvåfiliga, men fanns partier som var ner till enfiliga.
Tunnelloppet hade och betydligt mer "hinder" än midnattsloppet i form av granar som stod ute i banan,sprutande skumsnö och annat som midnattsloppet inte har.
Så jag håller inte riktigt med om din beskrivning av tunnelloppets bana kontra midnattsloppets.
1984 • Stockholm
#44
6 september 2015 kl 14:35
Gilla
Du kan mkt väl ha rätt håkan och det är möjligt att bredden +10min mellan starterna på tunnel run gjorde hela skillnaden. Men ett fall saknas i ditt tankexperiment. Det där det startar massa löpare framför dig som springer ungefär lika fort inbördes mellan varandra men många av dom fortfarande långsammare än dig.

Om jag springer på 50 så har jag hellre löpare som gör 30-70 framför mig (eftersom de sprids ut snabbt och inte skapar en stor kloss) än löpare som gör 45-55 och bildar en vägg när jag väl kommer ifatt.

I teorin är såklart perfekt seedning bäst men den existerar ju inte och då är det frågan om stor spridning på löparna eller något bättre seedning är det bästa. I Midnattsloppets fall undrar jag eftersom löparna där väljer så "fel". Meritbaserad seedning tror jag fortfarande mer på än helt slumpmässiga startgrupper, men det är just när löparna själva väljer och kulturen blir att det är rätt ok att välja gruppen där kompisarna startar som det fungerar dåligt.
1975 • Göteborg
#45
6 september 2015 kl 15:11
2 Gilla
Är inte det här i analogi med forskningen på hur man optimalt släpper in passagerare på flygplan vid boarding? I båda fall är det en människomassa i rörelse spå begränsat utrymme över bestämd tid (jaja, ingen perfekt analogi, men inte helt irrelevant heller). Har visat sig i flera studier att den metod man traditionellt använder sig av idag (efter gruppering av stolsplaceringar i flygplanet) också är en av de minst effektiva.

Roar man sig med att överföra det till att springa lopp verkar det ju faktiskt stämma även där. Gruppering efter förväntad löptid leder till trängsel. Mer data behövs, men att hålla fast vid en modell enbart av tradition är inte alltid bra.

Personligen tror jag lösningen ligger mer i storleken på respektive startgrupp och tiden mellan släppen. Resten ger sig liksom av gruppdynamiken. Likformiga startgrupper försöker väl mer ersätta dynamiken med rationalitet. Men.

Är det en sak människor i grupp verkligen inte är, så är det rationella...
Picnic by the motorway
Göteborg
#46
6 september 2015 kl 15:38 Redigerad 6 september 2015 kl 15:57
Gilla
Hej, jag är en av alla dessa vedervärdiga personer som valde en snabbare startgrupp! Det var första gången jag sprang en mil och jag tränade hela sommaren, men hade när det väl var dags fortfarande inte sprungit längre än 5 km, på 35 min (100% jogg).

Jag var jättenervös för att något skulle hända i början av loppet så att jag inte skulle hinna passera första eller andra repet vid 3,5 och 7 km i tid, och de skulle tvinga mig att bryta så anmälningsavgiften och all träning skulle vara förgäves. Jag hade visserligen räknat ut att jag borde klara det med 5 minuters marginal om jag bara sprang i min löparfart på 7min/km, även om jag startade i sista gruppen. Men den där backen upp till Masthuggskyrkan såg ut att kunna sinka mig en del...

Vissa personer kanske triggas igång av små marginaler; själv reagerar jag dåligt på stress. 5 minuters marginal.. bara tanken på det får mina fötter att förvandlas till blyklumpar! Så jag valde att starta tre grupper tidigare, men fick ändå bara 5 minuter till i marginal (fast säkert mer eftersom jag då stod längre fram). Sprang om flera och passerade båda repen med tio minuters marginal. Sprang hela vägen utom i Masthuggsbacken samt några av uppförsbackarna sista kilometern och gick i mål på 1.12, dvs 17 minuter senare än min grupp. Är enormt nöjd med mitt resultat.

Har sett att rätt många tagit mellan 1:40 till över två timmar på sig. Det kan inte bara röra sig om skador utan gissningsvis även en del frivilliga flanörer. Dessa måste startat i en mycket tidig grupp för att ha en chans att passera repen i tid. Vet inte vad som är lösningen, men hade sista startgrupp erbjudit 5-10 minuter längre tid för att passera repen utan att tvingas hoppa upp på nån sorts förnedrande avbrytarvagn hem till mål, så hade jag nog valt den! Men nästa år ska jag springa under 70!
1981 • Vegan Runners
#47
6 september 2015 kl 15:52
Gilla
Åsa: beskrivningen av Tunnelloppet kommer från att ha kollat på YouTube, t.ex https://www.youtube.com/watch?v=CQX6oDi27Lc. Efter en minut blir det trefiligt (nån slags avfart kanske).

Min känsla när jag försökt ta mig hem över Södermalm medan Midnattsloppet pågår är att det helt enkelt är för många människor på samma ställe och rätt tjockt överallt. Inte klumpar av löpare som springer lika fort och glest däremellan. Jag har känt mig rätt effektivt avspärrad av horden av människor ett antal gånger, försökt följa banan medströms eller motströms etc men inte hittat nånstans att passera.

Men det vore superintressant om nåt lopp provade två år i rad med ungefär lika många anmälda, lika stora startgrupper, samma bana men enda skillnaden att använda seedning ena året men inte andra. Fram tills det händer får vi väl sväva i ovisshet. (Om det inte redan provats nånstans i världen?)
1975 • LUND
#48
6 september 2015 kl 17:04
Gilla
Jag tänkte också på flygplansbordning, men intressant är ju att det bolag med den mest intrikata ordningen har slutat med det och kör helt slumpmässig bordning! http://www.seatguru.com/articles/boarding_procedures.php

Nu tror jag snarare att problemet i Midnattsloppet som startade tråden var att det är 2-3 grupper inom samma intervall. tar man bort de snabbaste grupperna borde man kunna ha 10-minutersintervaller och ett stort överlapp mellan varje startgrupp så blir det inte så mycket tvekan om vad man ska välja eller hur kompisarna ska kunna springa ihop.

Själv missade jag min grupptid i går med 3 sekunder, men skulle ju knappast kunnat matcha det i 'rätt grupp'. Och för min del så hade det ju varit bättre med något mer blandade startgrupper för efter 5 km hamnar man ju lätt i ett bekvämt flyt med alla andra och hade gynnats av att någon springer om en och lockar med en rygg i något bättre fart :)
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#49
8 september 2015 kl 21:56 Redigerad 9 september 2015 kl 09:12
Gilla
Måste ju säga att ML är alerta i alla fall, nytt svar i ämnet:;

Hej Hans!
Det finns många bra synpunkter och jag ska lyfta det på vår stora utvärdering. Rent logiskt så har du ju rätt i att om alla springer i stort sett lika fort i en startgrupp så kommer den gruppen aldrig spridas ut i den utsträckningen. En sak vi dock inte skulle kunna ta efter Tunnelloppet och en fördel som de hade var det här med 10 min mellan startgrupperna. De hade ingen trafik att ta hänsyn till som ska släppas på igen. Vi har tillstånd att ha avspärrat en viss tid för sen måste trafiken släppas på igen. Det är något som staden bestämmer och bryter vi det är det inte säkert vi får arrangera fler lopp.

Tack för ditt engagemang i denna fråga!


Med Vänliga Hälsningar
Johan Moberg
Midnattsloppets Backoffice
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#50
9 september 2015 kl 09:30
Gilla
Snyggt av Midnattsloppet att vara engagerade, och att låta oss veta det. Big up till dem!
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#51
9 september 2015 kl 20:48
Gilla
En stor skillnad till mellan ML och Tunnelloppet: ingen publik. Kanske inte superrelevant för frågeställningen, men i alla fall för fullständighetens skull. Nu sprang jag inte ML men har sprungit flera stora maror där publiken skapat flaskhalsar genom att tränga sig in i banan.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.