Löpning Tävlingar & Motionslopp 51 inlägg 19937 visningar

Väldigt många väljer fel startgrupp (statistik från midnatsloppet gbg)

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
2 september 2015 - 02:07
Gilla
Bild uppladdad av Per Arneng
Sprang midnattsloppet i Götelaborg och hamnade i grupp 2B på grund av sen anmälan. Gruppen hade mellan 45 o 50 i estimerad tid och gruppen framför samma fast den startade 5 minter före. Jag sprang aningen fortare än gruppgränserna men väldigt snabbt kom jag ifatt gruppen framför även fast dom hade 5 minuter försprång och sen blev det slalom ända in i mål. Det kändes som nått var fel så jag tog fram lite statistik för att se hur dåliga folk är på att välja rätt startgrupp. Se bifogad bild.

< < < 1 2 3 > > >
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#21
3 september 2015 kl 18:26
1 Gilla
#21: Förmodar att du inte sprang Tunnelloppet? :-)
1981 • Vegan Runners
#22
3 september 2015 kl 18:43
Gilla
Nä, det gjorde jag inte. Men ge mig gärna argument för varför det skulle fungera på Midnattsloppet att behålla allt som det är nu men låta folk starta var dom vill?

Att Tunnelloppet enligt alla jag hört funkade bra kan ju bero på t.ex bredare banor, färre flaskhalsar, mindre startgrupper, längre tid mellan att grupperna släpps iväg osv. Inte att det blir magiskt bra för att folk får välja grupp själva. Jag skulle t.ex gissa att Midnattsloppet skulle bli mindre trångt om startgrupperna gjordes hälften så stora och släpptes iväg en gång i timmen. Problemet är väl att det skulle ta sjukt lång tid och alla vill väl helst springa nån gång mellan 19-21.
1981 • Vegan Runners
#23
3 september 2015 kl 18:56
Gilla
Åsa: nyfiken fråga men vill du alltså ta bort alla former av heatindelning på bantävlingar, elitled på marathonlopp osv eller tänker du bara grupperna längre bak i stora motionslopp när du vill låta folk välja grupp själva?
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#24
3 september 2015 kl 20:23
Gilla
Precis som Håkan skriver så var ju tunnelloppet typ 18 meter brett hela vägen, inga flaskhalsar eller sånt som de flesta andra lopp har. Tror att det har en hel del med saken att göra.
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#25
3 september 2015 kl 20:35
Gilla
Har samma upplevelse från midnattsloppet 2009-2011, inte sprungit det loppet sen dess.
Börja med triathlon istället, då är det utspritt och bra när löpningen börjar. Eller så kan vi arrangera ett eget millopp runt Slottsskogen, jag kan behöva lite draghjälp??
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#26
3 september 2015 kl 22:41
Gilla
Finns många lopp helt utan trängsel men av någon anledning vill folk springa med tusentals andra löpare. Inte konstigt att det blir trångt då.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#27
3 september 2015 kl 23:49
Gilla
Man fick inte välja startgrupp själv i Tunnelloppet, man fyllde helt enkelt på vartefter folk anmälde sig. Tidig anmälan = tidig startgrupp, och tvärtom. Det var 15 startgrupper, en var tionde minut, såg en siffra på 33000 startande, så det skulle betyda drygt 2000 i varje startgrupp i så fall.
Kinsei
1974 • Malmö
#28
4 september 2015 kl 11:12
Gilla
Såg att Köpenhamn Marathon nämndes och vill gärna instämma i berömmet. En av de bra sakerna var att farthållarna stod först i respektive grupp, och när starten gick började de genast springa i rätt fart och så följde hela gruppen smidigt efter. Det blir ju knasigt när en och samma statgrupp har en massa olika farthållare som står här och där, och ibland när man ser en farthållargrupp längs banan vet man inte när den startade (den kan ju ha startat flera minuter före eller efter en själv).

Det viktigaste är väl att folk börjar springa i rätt fart, inte att de håller den hela vägen och kommer i mål på rätt tid. En annan sak som underlättar är att de som vill ha sällskap springer efter varandra i början och inte i bredd.

Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#29
4 september 2015 kl 11:24
1 Gilla
Beskrivningen av Köpenhamnsmaran låter ju smidigt, förutsatt att folk vill följa farthållare förstås. Annars tycker jag att det här med farthållare kan ställa till det för oss som inte är intresserade utan hellre varierar tempot efter egen känsla. Upplevde flera gånger i Stockholm att det blev väldigt tjockt med folk när jag ville passera farthållare med vidhängande följe. Samma sak förstås när jag själv hade en svacka och skulle passeras av denna mängd löpare..
Kinsei
1974 • Malmö
#30
4 september 2015 kl 11:51
Gilla
@Sverker: Håller med, jag vill också variera min fart (på en mara brukar det för mig betyda starta aningens optimistiskt för att sedan tappa lite sista milen :-)). Men jag tycker det är bra att veta att om jag vill börja att springa i ett visst tempo så kan jag det. Att passera eller bli passerad av en grupp efter två mil brukar inte vara något problem.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#31
4 september 2015 kl 12:31 Redigerad 4 september 2015 kl 12:31
Gilla
Nej, oftast har ju fältet glesat ut efter ett par mil. Men när jag sprang SM grötade det ihop sig rejält vid slussen på andra varvet och det är väl ungefär 30 km.
Åsa
1978 • Tyresö
#32
4 september 2015 kl 16:04
3 Gilla
#24
Nja, jag kan förtydliga: Tunnelloppet hade EN elitstartgrupp som krävde seedning, så som elitstartgrupper gör. Övriga MOTIONÄRSgrupper startade grupperat på anmäla i tid (alltså inget över huvud taget ang vilken tid man ville springa på). Så det jag syftar på på är icke-tidsbaserade startgrupper för MOTIONÄRER. Eliten ska väl fortfarande ha sin grupp, och då menar jag de som springer för klubb på elitsnivå.

Snacket på förhand, där jag själv deltog fullt övertygad, var att icketidsbaserade startgrupper skulle göra Tunnelloppet dödligt trångt och allmänt jävligt. Vi förberedde oss på promenad. Så blev det inte. Exakt varför det inte blev så vet ju inte jag och skulle förmodligen kräva en del analys och inte bara spekulationer som det blir här. Men faktum var att det var fruktansvärt mycket deltagare, men i princip inte trångt alls. Banan var oftast bred i stil med 1-1½ körfält på bilbana och hade tre tvära vändpunkter om ca 180 grader. Olika former av underhållning, vätskestationer och annat tog delvis upp delar av banan eller störde uppmärksamheten på det sätt som brukar orsaka trängsel. Om jag ska jämföra banbredden var den för mig absolut jämförbar med Midnattsloppet i Stockholm. Upplevde att midnattsloppet till och med hade på gränsen till bredare banor. Midnattsloppet har ett par potentiella flaskhalsar, men det hade Tunnelloppet också vid sina vändpunkter och ett par ställen där banan smalnade av en del. Jag fick visserligen sakta in lite vid de vändpunkterna, men inte alls jämförbart med liknande på andra lopp.
Eftersom det inte bara var jag som har erfarenheten av att det inte var någon trängsel alls i Tunnelloppet, trots att deltagarantalet var högst i hela Europa det året, gjorde de ju något som var rätt. En grej de gjorde, som inga andra lopp jag sprungit hittills gör, var att inte ha tidsbaserade startgrupper (utöver elitgruppen). Det är liksom den startaste faktorn som skiljer dem åt.

Jag känner inte till något annat lopp som inte haft tidsbaserade startgrupper på det här sättet. Det intressanta är att antagandet att icke-tidsbaserade startgrupper skulle orsaka trängsel inte kan bli mer än ett antagande, så länge man inte testar. Det enda test jag känner till är Tunnelloppet, och där funkade det galant. Vilket får mig att ifrågasätta antagandet om att icke-tidsbaserade startgrupper skulle orsaka mer trängsel än tidsbaserade. Jag blir gärna motbevisad, men jag kommer nog inte bli övertygad förrän fler lopp verkligen testar att ha icke-tidsbaserade startgrupper för motionärer och ser vad som faktiskt händer.

Mina spekulationer:
- Det var 10 min mellan varje start. Det gjorde att det gick att vänta en hel del innan man sprang iväg, så redan där spreds startgruppen en del (till skillnad på midnattsloppet som hade 5 min mellan varje och dessutom hetsade iväg dem som ville vänta till sist, t ex undertecknad).
- I och med att startgrupperna per automatik innehöll en mycket större spridning på kapaciteten bland löparna än en tidsbaserad, spreds den ut omedelbart. I en startgrupp där nivån är mer samlad, men säg att ca 60% ändå valt en nivå som ligger på en sluttid 4-5 minuter under deras kapacitet (om jag utgår från statistiken hos trådskaparen), får du ju en stor och tät propp av löpare som alla springer i nästan samma tempo, fast för långsamt för sin grupp. Det är ju mycket värre än en grupp med mer variation i kapaciteten och som fort sprider ut sig.
- En annan tanke är om folk har mer respekt för att ställa sig på rätt ställe inom startgruppen om den är blandad? Jag kanske inte pressar mig allra längst fram och springer i 6-tempo i en grupp där jag vet med mig att några kommer springa i 4-tempo. I en grupp där jag tror att alla kommer springa i 6-tempo kanske jag absolut ska fram och trängas eftersom det är lättare för mig att tro att jag kommer vara bäst i den gruppen. Men den spekulationen är väldigt lös.

Något var det i alla fall som hände, och icke-tidsbaserade startgrupper var den största skillnaden mellan Tunnelloppet och andra lopp jag sprungit. Det i kombination med att det var så brutalt mycket folk, gör att det inte kan vara så jävla dumt ändå att ha det så. TIll skillnad från tidsbaserade startgrupper där det i princip alltid blir trängsel, även på lopp som har betydligt färre deltagare än Tunnelloppet hade.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#33
4 september 2015 kl 23:01
1 Gilla
Mailade ML om denna tråd, svar;

Hej Hans!
Tack för ditt mejl.

Tycker det var en tråd med många relevanta åsikter. Att ta Tunnelloppet som exempel är dock lite orättvist eftersom de hade möjlighet att jobba med en helt annan bredd på banan än vad vi kan göra. Vi utvärderar varje år vad vi kan göra bättre till kommande år och detta är något som vi diskuterar återkommande.

Trevlig Helg!


Med Vänliga Hälsningar
Johan Moberg
Midnattsloppets Kundtjänst
1964 • Stockholm
#34
4 september 2015 kl 23:35
Gilla
Det är mycket bra att Midnattsloppet verkar lyssna på feedback från deltagare.

Tidigare har detta lopp varit minst sagt farligt, jämfört med andra lopp, både för elitlöpare, motionärer och enkvällsmotionärer.

De senaste åren har ML bl.a. minskat startgrupperna till ungefär 2000 per
startgrupp, tidigarelagt första start till 21:20 från tidigare 22:00. Detta är
mycket bra, men man borde även se över hur banan går. Det är flera smala gång-/cykelväger med dålig belysning. Om man envisas med att arrangera ett lopp efter mörkrets inbrott bör man välja breda gator med bra belysning. Inte gångvägar där marschaller ger lite extra lyse.

Datumet är inte helt optimalt för ett lopp sen kvällstid. Men, trots det är
Midnattsloppet konstigt populärt. Alla som deltar kan väl inte vara Bajare?

Ett lopp en eller ett par veckor efter midsommar på breda gator huvudsakligen utefter vatten i centrala Stockholm sen kvällstid borde kunna bli riktigt populärt att deltaga i. Nike Womens 10k verkar ha fattat det. Men sedan verkar det mesta med det loppet ha blivit minst sagt konstigt för alla som inte deltog. Resultatlista? Vem vann? Vem som vann rapporterades i och för sig från annat håll, men 2-n?
1984 • Stockholm
#35
5 september 2015 kl 07:09
Gilla
Att avfärda den extrema skillnaden i trängsel mellan de två loppen med att tunnel run var bredare känns lite väl enkelt tycker jag. Såå brett var ju inte tunnel run. 2 körfält, hälften av det på vissa delar. Midnattsloppets 4e kilometer klart smalare men i övrigt kändes de ungefär lika breda tycker jag. Visst lite fler flaskhalsar på ML men det var så enormt stor skillnad. Jag tror som Åsa att det kan vara värt att testa samma upplägg på andra lopp. Det borde vara rätt lätt att simulera på dator vad som fungerar bäst.
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#36
5 september 2015 kl 10:53 Redigerad 5 september 2015 kl 10:54
Gilla
Jag hade ett väldigt positivt intryck av ML i gbg i år. Jag startade långt bak i 2B och kom in på 49:40. Jag hade lätt att hålla ett jämnt tempo och framförallt upplevde jag att de flesta följde uppmaningen om att hålla banans vänstersida fri för omkörning. Vid 7 km sprang folk lite varstans över banan, men fram tills dess tycker jag att det funkade väldigt bra.
2014 startade jag en eller två grupper längre bak och då blev det en gruvlig flaskhals den sista kilometern, vilket omöjliggjorde någon som helst form av spurt.
Men, men jag tycker att man framförallt ska se ML som ett upplevelselopp.
1975 • Göteborg
#37
5 september 2015 kl 11:11
2 Gilla
Är man ute efter upplevelse och trängsel i samma paritet som Midnattsloppet kan man ta en sväng till Ge-Kås i Ullared helgen efter löning. Ungefär samma bredd på banan, lika mycket folk, och samma hastigheter...
1975 • LUND
#38
5 september 2015 kl 13:56
Gilla
Gemensamt mellan ML och Göteborgsvarvet är sponsrade grupper och maskeradgrupper.

Eftersom de efter en sådan "propp" troligtvis hinner ikapp en hel del tror jag en lösning hade varit blandade men tydligt uppdelade grupper. Om man redan i starten har taggade seedade köpare till vänster och glada motionärer till höger blir nog förståelsen och stämningen bättre under hela loppet.
Björn Donobauer
1976 • Onsala
#39
5 september 2015 kl 19:00
Gilla
Sen har väldigt många väldigt svårt för att hålla sig till höger så att dom som är snabbare kan springa om på vänster sida. Men så är det tyvärr på nästan alla lopp och inte bara ML.
Åsa
1978 • Tyresö
#40
5 september 2015 kl 19:07 Redigerad 5 september 2015 kl 19:09
Gilla
Visst kan man resonera att man kan välja mindre lopp. Men det resonemanget förutsätter att trängsel på storlopp är absolut oundviklig, och vi vet ju egentligen inte i vilken mån den är det.
Det är alltför ofta vi får för oss att det finns ett antingen-eller-förhållande, när vi egentligen inte vet om det verkligen förhåller sig så eller om ett både-och är möjligt.

OM en sådan enkel sak som att slopa tidsbaserade startgrupper skulle orsaka mindre trängsel, verkar det ju nästan dumt att inte prova. Det skulle ju inte innebära någon kostnad eller utökad administration för arrangören.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.