Löpning Kom igång 9 inlägg 5960 visningar

Pushar jag för hårt/fort?

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
21 augusti 2015 - 08:23
Gilla
Hej!

Jag började min löpning i våras, innan det inget alls. Förra året gick jag ner ca 30 kg och kom igång med promenader, framförallt framåt vintern. I år har jag gått ner ca 10kg till, nu nere på 71-72 kg (178 cm, man). I våras övergick jag alltså till löpning från mina promenader, så min kondition var ju givetvis urusel.

Tror det var andra gången jag sprang som jag strax därefter fick en så rejäl inflammation i båda knäna, i något muskelfäste, att jag knappt kunde gå. Fick använda kryckor i några dagar, och kunde inte träna på säkert tre veckor.

I början körde jag kortaste slingan i ett lokalt grusspår, 2,5 km. Höll kanske runt 7-7:30 m/km. Osäker om det var ens det i början. Jag hade alltid rejält ont i benhinnorna efter varje pass, i minst 1-2 dagar.

Stegvis under försommaren så sänkte jag 2,5 km tempot till som lägst lite under 5 m/km. Då ökade jag till 4 km (5 km spår, med första kilometern snabb promenad som uppvärmning). Kom rätt fort ner till 5 m/km igen trots den markanta ökningen i distans. Började för ca en månad sedan att springa hela 5 km spåret, och är nere på 5 m/km igen. Tilläggas bör att det är ett väldigt kuperat spår uppe på ett berg. Ligger vid en skidstuga där det åks mycket längdskidor på vintern. Det är ordentligt med backar, ibland långa konstanta lut med ganska snälla grader, och en del halvkorta mördarbackar där det känns som att man står och springer på samma punkt en stund pga det kraftiga lutet.

Jag har alltid haft lätt att få väldigt ömma benhinnor (rakt på framsidan smalbenen) och undviker att springa på asfalt. Har testat några 5 km asfalt i somras när jag var på annan ort, och det gick ok, men jag var klart mer öm än normalt efter.

Nu känner jag dock att jag ständigt är rätt öm i ljumskarna, högst upp, tror det kan vara senor, men muskelfästen är ju inte uteslutet. Det känns på de punkterna speciellt tydligt när jag springer i de branta uppförsbackarna.

Jag springer inte speciellt lugnt för att klara 5 m/km i de där spåren, utan pushar ofta så hårt jag känner att jag klarar. Vill kanske se en förbättring för ofta och för fort. Men jag har ju klarat mig från större skador nu sedan i våras trots allt.

Mitt mål är en bra grundkondition så att allt annat i vardagen och annat känns lekande lätt rent orkesmässigt. I övrigt försöker jag fortfarande bli av med de sista kilona fett runt magen som inte ska vara kvar där på sikt, men det går envist långsamt nu.

Så frågar er mer efrarna om råd. Gärna även er som sprungt för att gå ner i vikt någon gång och känner igen det med envist fett någonstans som stannar kvar trots att resten av kroppen trimmat ner sig. Bör jag hitta på något annat eller lägga om min löpning? Är det givande att pusha hårt på det viset jag gör, eller kan jag lika gärna försöka backa tillbaka och hitta ett skönare tempo osv? Gillar lite det att springa mot klockan annars, och få mellantider som kan trigga mig. Även om det i sig är totalt oväsentligt för mig att springa på en viss tid eller fortare. Är nog mer känslan av att veta att jag tar ut mig såpass som är givande.

Juste, försöker springa mina 5 km ca 3 ggr/ vecka.
1962 • Laholm
#2
21 augusti 2015 kl 09:08 Redigerad 21 augusti 2015 kl 09:09
Gilla
Du har snabbt minskat din kroppsvikt med 1/3 och ändrat dina vanor radikalt. Du har lyckats med något många strävar efter. Grattis till det! Löpning är helt nytt för din kropp och jag tycker att du bör ha en regelbunden kontakt med en sjukgymnast för att få individuella råd som passar din utveckling. Risken för skador är nog rätt stor annars. Skulle du bli hindrad att röra på dig pga ev skador så kan det sätta käppar i hjulet för din nya livsstil, så var försiktig!
1981 • Göteborg
#3
21 augusti 2015 kl 09:23
Gilla
Det är kul läsning med den utveckling och framgång du uppnått! Jag är ingen expert på något vis, men genom forumlurkeri och lite egna erfarenheter tänkte jag skriva några generella saker som jag tror mig ha lärt mig.

Du har ju gjort en rejäl fartökning och ligger på en belastning som din kropp inte är van vid, den del av träningen som är kopplad till hjärta/lungor utvecklas snabbt och gör att du kan få från 7:30-5min/km på kort tid. Däremot hänger inte senor/leder/muskler/skelett med i samma takt och då utsätter du dessa (och andra delar) för påfrestningar genom att mata på i det du upplever som högt tempo.

Backa hellre tillbaka lite och kör fler av passen i lägre tempo (men kanske längre sträcka) för att få "mil i benen" som gör att du bygger upp kroppen långsiktigt, har du tre pass i veckan kanske du kan köra ett snabbare och två långsammare. Det tar tid innan en förstår vad det som benämns distanslöpning ska tjäna till, en vill ju gärna springa som vinden, men för att lyckas med det måste kroppen ges tid att bygga upp sig.

Sedan tänker jag inte säga emot Per R, kontakt med "verklig" kunskap och inte bara "internet-kunskap" är aldrig fel.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
21 augusti 2015 kl 09:27
Gilla
Det tar en stund att anpassa kroppen till träning. Framför allt till en början är det viktigt att undvika hård, ensidig träning. Lägg in cykel, styrka i ditt veckoschema. Var inte rädd för att byta ut ett joggingpass mot en rejäl promenad i skogen på mjukt underlag. Man kan också välja att under löppass springa 4 minuter, gå en minut osv , för att minska belastningen.
Niklas
1986 • Trollhättan
#5
22 augusti 2015 kl 19:21
Gilla
Tackar så mycket för tipsen och idéerna!

Ja, det är helt klart stora omställningar på relativt kort tid för kroppen.

Ska försöka få till lite mer varierad träning och i lite mer olika tempon och distanser. Ska även dra igång lite ren styrketräning till hösten är det tänkt. Hade lite kontakt med sjukgymnast tidigare i år delvis för det med knäna och även för någon dumhet ut över ena skulderbladet. En återkommande skarp, brännande, smärta. Enbart vid långa promenader, inte vid löpning eller sådant. Lyckades då inte göra speciellt mycket annat än massage för att hålla kroppen mjuk, men smärtan återvände hela tiden.

Kan dock bli aktuellt att ta upp kontakten igen för att bara ha lite koll på läget och få tips om hur jag ska lägga upp mina pass, utifrån vad som gör ont osv.
Anders Darefors
1965 • Jönköping
#6
23 augusti 2015 kl 01:52
Gilla
Blir imponerad när jag läser om din framgång med att "plocka" bort kilon på din kropp!! Är dålig på att ge konkreta tips på hur/vad du ska träna, annat än att ta det lugnt
1982 • Bjärnum
#7
23 augusti 2015 kl 22:59
Gilla
Kul att läsa om dina framgångar. Jag håller på ungefär som du och har tappat 29 kg det senaste halvåret. I början körde jag också på och ville slå mina tider, men precis som för dig blev det problem med knäna. Efter råd av sjukgymnast och löpar folk här på forumet så drog jag ner på tempot för att istället mata på med km i benen 3 dagar i veckan med lågt tempo. Nu har jag ökat distansen 2 gånger i veckan där jag springer en mil med 6m/km och kör 2 pass på snabbare tempo men ändå bara runt 5.30m/km mina ben håller för detta och jag märker markant skillnad på bukfettet. Jag varvar också detta med core träning och träning med Kettlebell för att stärka upp en del muskelgrupper. Så som många skriver variera i tempo och längd och lägg in lite styrka så kommer det gå bra. Keep up the good work
Niklas
1986 • Trollhättan
#8
24 augusti 2015 kl 12:44
Gilla
Tackar för svaren! :)

Kul att höra fler som gör en liknande resa Tobbe! Ska helt klart försöka lägga upp ett par längre, lite långsammare pass, och ett där jag kanske kör mer som nu. Ska se hur jag lägger upp mina styrkepass sen och på vilket sätt jag kommer träna. Har bänk och hantlar med massa vikter hemma, och det kan man ju göra rätt mycket med.

Tack och bock, och lycka till fortsatt ni med! :)
Niklas
1986 • Trollhättan
#9
26 augusti 2015 kl 18:51
Gilla
Provade ett pass idag där jag sänkte tempot till 5:30 min/km och ökade distansen med 50% till 7,5 km. Det kändes förvånandsvärt enkelt. Var inte alls lika tungt som ett snabbare 5 km pass, mycket lättare att hålla andningen under kontroll osv. Och jag var inte heller nära lika slut efteråt. Kan förmodligen prova ett 10km pass i det tempot rätt snart.

Var lite av en aha-upplevelse att backa tillbaka lite i tempot och se hur mycket behagligare det var att springa. Sen kommer jag absolut fortsätta prova snabba 5 km pass, för att jag tycker det är kul, men ska helt klart ha fler av de längre och lite långsammare passen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.