Löpning Kläder, Skor & Prylar 43 inlägg 7203 visningar

Varför är skor för kvinnor så könsstereotypa?

1979 • Gällivare
#1
9 juni 2015 - 10:57 (Redigerad 9 juni 2015 - 10:58)
Gilla
Jag förstår mig inte på könsstyreotyper över huvud taget och tycker att det hör till det förgånga. Jag applåderade när t.ex. Toys R Us kom ut med en katalog när bägge könen leker med dockor och vattenpistoler t.ex. Så i det stora hela så känns det som det håller på att bli bättre i samhället med könsnormer.

MEN det finns ett stort undantag. Träningsskor. Väldigt många skor för kvinnor är antingen rosa, lila, pastellfärgade eller en kombination av det. Skor för herrar kommer inte strikt enbart i svart eller camouflage utan finns i en hel uppsjö av olika färger. Dvs. det är specikt skor för kvinnor som i en mycket större grad är könstereotypa när det gäller utbud av färger än de för män.

Eftersom vi lever av en värld som styrs av utbud och efterfrågan så undrar jag helt sonika om forumets kvinnliga, och manliga också för den delen, medlemmar kan svara på frågan.

-Är det viktigt att skor ni köper är i en söt färg?

Anledningen till att jag tycker att det är intressant är att jag som man med små fötter uteslutande köper löparskor för kvinnor och jag kan inte för mitt liv förstå varför man måste bli begränsad till dessa färger*.


*Givetvis finns det även skor för kvinnor som inte ser ut som prinsessbakelser, men det finns väldigt många som gör just det.



< < < 1 2 3 > > >
Marie Johansson
1975 • Göteborg
#21
9 juni 2015 kl 18:55
1 Gilla
För att det säljer, nej! Det finns nästan inte några alternativ än rosa, bebisblå eller pastell för tjejer. Detta gäller skor och alla träningskläder för tjejer. Faktiskt särskilt löparkläder. Och jag hatar det!!! Har aldrig gillat rosa och kommer aldrig att göra det. Men tvingas bära det ändå. Blev därför jättelycklig i år när jag köpte mina nya Asics 2000 med smal läst som var BLÅ!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#22
9 juni 2015 kl 19:05
Gilla
Har aldrig haft färgglada skor. Vita eller gråa ASICS GT200, funkade fint. Visst hade ett par med en rosa linje på sidan och en annan med en lilla. Men det var mest gråt efter en stund löpning i dem. Ett par blev mörklilla och det var helt ok. Köpte ett par BGS blå/grön. Hmmm vad jag gillar dem. Upptäckte flera månader senare att de var herr-skor. So what? Lopp skorna gick på mörklilla och den andra orange. Ungefär som herr-skor.
Men nu... valet var enkelt: crazy pink! Visst är de fina, men de köptes eftersom de var de endast som passade egentligen. Tror inte jag hade köpt dem annars.

Summa summarum: har man bara rosa att välja från, då väljer man rosa. Då läses det som att rosa färgen säljs bra och då blir det flera rosa skor... Ja. Inget lätt liv vi har. Just nu springer jag igen efter ett uppehåll och jag föredrar att springa i rosa än att inte springa alls. Men som sagt, förstårig inte på att dessa färger föreslås fortfarande till damer. Herr skor,enligt min åsikt, har fler färg möjligheter.

Ja, långt svar som tyvärr löser ingenting :-(

Jo, lite till: min första fråga till en ny skomodell är "är de snabba". Resten bryr jag mig inte så mycket om. Och för all del, svarta skor är by default långsamma skor... Söt färg krävs inte, bara det går snabbt :-)
Åsa
1978 • Tyresö
#23
9 juni 2015 kl 19:10
2 Gilla
Funktion går helt klart före färg. Därav har jag skor i ett gäng märkliga färger. Fast när de ändå håller på och sätter färger på skor fattar jag inte varför man inte kan få både-och. Skor som funkar OCH finns i fler färger än rosa.
1984 • Stockholm
#24
9 juni 2015 kl 19:33
4 Gilla
En grej som löparskor som inte skiljer nåt i funktion mellan könen (dagen jag har löparskor på snoppen kan jag acceptera att de har en egen avdelning) borde självklart inte stämplas med kön överhuvudtaget. Huruvida det säljer bättre eller sämre att ta bort könsstämpeln vet jag inte men det vet inte tillverkarna heller för de har inte testat (ok vissa tävlingsskor är unisex men det är ju nästan lika provocerande att det anses vara mindre skillnad mellan tävlingslöpares könsmässiga färgpreferenser). Om 50 år kommer man skratta åt att skotillverkarna hade könsstämplade skor.

Och även om det säljer bättre att marknadsföra en viss färg mot kvinnor så behöver man inte säga att det är en damsko. Det räcker med att ta med den i sortimentet och marknadsföra mot kvinnor. Det bästa jag som konsument kan göra nu är att köpa damskor om jag gillar dom bättre. Ifall min storlek finns. MEN då kommer det garanterat fram nåt smart ass och säger att jag har damskor (varpå jag måste ta en lång diskussion där jag förklarar att det uppenbarligen inte är damskor eftersom dom är mina och jag är lika mkt herr som alla andra herrar)
1981 • Linköping
#25
9 juni 2015 kl 20:03
2 Gilla
Det enda jag inte kan förstå är vita skor. De blir dassiga på nolltid och det är tråkigt. För mig är det givet att man blir snabbare i röda skor. Tyvärr är ofta en killfärg gällande skor...
Philip Gerlee
1980 • Göteborg
#26
9 juni 2015 kl 20:06
Gilla
#12: Studien som Aftonbladet hänvisar till är gjord på personer i 20-26 års åldern som antagligen är starkt påverkade av kultur. Man kan tex. notera att skillnaden mellan män och kvinnor från Storbritannien är större än motsvarande från Kina.

Studien säger alltså inget definitivt om en genetisk bakgrund till färgval.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096098220701559X
Åsa
1978 • Tyresö
#27
9 juni 2015 kl 22:20
3 Gilla
Dessutom är pengar och "att de vill sälja" lite av en myt.
I andra säljbranscher (t ex kläder och leksaker) där man marknadsfört varorna könsneutralt (dvs erbjudit en mängd olika färg och funktion, men inget som talar om eller kategoriserar vilken kön som borde vara intresseserad av vad) innebar denna förändring absolut inget skillnad i hur mycket man sålde.
På det hela taget är det helt meningslöst.

Tror inte ett smack på att färgpreferens skulle vara biologiskt betingat. En kass liten studie motbevisar inte årtionden av studier som visat på motsatsen. Men även om det nu vore så, så är det inget argument. De rosa varorna skulle finns kvar, likaså varor av annan färg. Handeln skulle bara sluta kategorisera dem. Kvinnor och män som vill ha rosa väljer rosa, kvinnor coh män som vill ha andra färger väljer andra färger.
Jag ser inte problemet.
Annika
1979 • Mölndal
#28
9 juni 2015 kl 22:35
1 Gilla
#20 är alltså fattigare människor mer könsstereotypa än andra? Intressant tanke (även om du inte skrev precis så), och det är inte helt omöjligt att det ligger nåt i det.

Själv känner jag som #5, jag är SJUKT LESS på rosa! Rött och lila känns fortfarande okej, men med undantag för mina helrosa Adidasskor som jag bara har på gymmet har jag bara tre rosa träningsplagg kvar, varav två behåar, och jag har rätt mycket träningskläder :P Älskar det knallblå som bl.a. Adidas kommit med nu, och Saucony är föredömliga på skosidan, de har verkligen inte mycket rosa utan däremot en stor variation i färgsättningen. Det finns ju så många färger att välja på, synd att det ska kokas ner till olika knalliga varianter på rosa.
Annika
1979 • Mölndal
#29
9 juni 2015 kl 22:41
Gilla
och JA, Johan #29. Varför dela upp skor i herr- och damskor? Alla kvinnor har inte smalare läst, alla killar har inte breda fötter. Jag har för små fötter för herrskor och för breda fötter för (de flesta) damskor, vad gör man då? Att man behöver mer dämpning ju tyngre man är, så är det kanske men man kan ju vara olika tung och ha olika stora fötter också... erbjud skor i olika bredder och med olika dämpning och olika färger i ALLA storlekar istället. Det borde ju vara enklare?
1984 • Stockholm
#30
9 juni 2015 kl 22:51
1 Gilla
#34 Billiga varor brukar marknadsföras lite annorlunda eftersom målgruppen blir lite annorlunda, ja. Det är viktigt att billiga varor ser billiga ut. Då drar de till sig uppmärksamhet från dom som letar billigt. Motsatsen gäller med dyrt. Det ska se kvalitativt ut. Något som ser bra ut och dessutom är billigt säljer typ sämst av allt - ser det bra ut förväntas det vara dyrt annars är det inte förtroendeingivande.

Man kan lätt se det här på t.ex. flingpaket eller tvättmedel eller chokladkakor eller vad som helst och det gäller verkligen färger. Billiga varor har oftast grälla färger, tänk rödaste röd, blåaste blå, gulaste gul - såna färger som man använde när det bara fanns 16 färger på datorerna typ. Dyra grejer har mkt mer nyanserade, lyxiga färger. Så jag tror det är mer det #20 är inne på men jag kan ha fel.
Rickard
1981 • Skoskav
#31
9 juni 2015 kl 23:00
Gilla
Om man ska erbjuda alla skor i samtliga färger och med samtliga dämpningar blir nog produktionen väldigt dyr och därmed skorna också.

Det kan ju va dumt på en konkurrensutsatt marknad.

Sen tycker jag det är roligt att TS vill bryta könsmönster genom mer "killfärger" för att han köper damskor. Det är ju lite motsägelsefullt.

Men visst är det ett problem det här med färger. Tycker tjejer överlag har tillgång till ett större utbud när det gäller samtliga klädattiraljer. Men jag antar att de har en större marknadsandel än männen, pga av den hårda utseendehetsen de utsätts för, på gott och ont.
1979 • Gällivare
#32
9 juni 2015 kl 23:59 Redigerad 9 juni 2015 kl 23:59
1 Gilla
Jag är väl medveten om att företagen som tillverkar skor i de färger de gör dem för att finns en efterfrågan. Men jag är intresserad hur de som köper damskor, oftast kvinnor, resonerar när det gäller färger. Därav min trådstart och frågeställning.

Jag förordar inte att damskor ska ha "killfärger". Det existerar inte lika mycket stereotypa färger bland skor för män även om det förekommer. Jag tycker att skor bör finnas i alla regnbågens färger för alla.

Utöver att jag själv inte diggar pastellfärger så kan jag tillägga att jag har två barn, en flicka och en pojke. I den utsträckning det är möjligt så vill jag skärma av dem för samhällets förutfattade meningar på vad som är typiskt manligt och kvinnligt så att det får verktygen att själva definiera sina personligheter, val och preferenser.
Under min uppväxt så tillämpade mina föräldrar samma tänk för mig, min bror och mina systrar. Vi fick alla både typiska pojk- och flickleksaker. Vi växte alla upp till någorlunda sansade individer.

En intressant tanke som nämnts i tråden är möjligheten att bygga ihop en sko med en konfigurator på en sida på nätet. Det är nog bara en tidsfråga innan sådana alternativ dyker upp.
1984 • Stockholm
#33
10 juni 2015 kl 06:55
Gilla
#38 custom skor där man kan välja färg och bredd finns redan, iallafall på den nordamerikanska marknaden:
http://m.nike.com/us/en_us/pw/mens-nikeid-running/1k9Z7puZ8yz
http://m.adidas.com/us/customize
Annika
1979 • Mölndal
#34
10 juni 2015 kl 07:04
Gilla
#38 Nike iD är precis en sådan funktion! Man kan inte bestämma precis allt, såklart, men färgerna kan man kombinera lite hur man vill i alla fall!
1987 • Göteborg
#35
10 juni 2015 kl 13:14
Gilla
Tack! Har länge undrat samma sak. Och desamma gäller ju även accessoarer. Jag var på jakt efter någon form av pannband men allt jag fann var i rosa eller lila så det blev inget med det. Jag varken klär i eller gillar rosa. Vad gäller skor har jag faktislt lyckats hitta ett par helt utan något rosa på. Annars är det alltid något, om så skosnörena som ska vara i den färgen.
1982 • Skåne
#36
10 juni 2015 kl 15:40
Gilla
Visst, det säljer (vad skulle det annars göra? Det är ju i princip det enda som finns att välja på!) men marknaden skapar ju sig själv.
Det verkar som att det har blivit en konvention, träningsprylar för tjejer "ska" vara rosa numera, det hör liksom till. Det har modeguden bestämt.

Det är svårt att shoppa träningsprylar om man som tjej vill undvika
1. rosa
2. neonfärger.

Jag har dock hopp i den här frågan, min favoritskomodell finns även i blått (dock hade Löplabbet endast den i en rosa färg när jag behövde köpa) och för några år sedan var ju alla löpskor vita. Så, det KAN ändras.

Det är ju liksom inte så att alla tjejer älskar rosa. När det gäller vardagskläder finns ju alla möjliga färger. Det är rentav så att de allra flesta tjejer inte föredrar rosa till vardags.

Jag skulle vilja ha ett par vinröda löparskor! Om inte det finns tar jag ett par gröna.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#37
10 juni 2015 kl 16:07
Gilla
Det är väl för att man som man inte ska råka köpa "tjejskor" av misstag? Skojar lite men ibland i en klädaffär kan man känna sig lite osäker på om det är dam eller herrkläder man kollar på (som om det nu skulle spela någon roll, men på något sätt så känns det lite skämmigt om man råkar köpa "fel"). Men så kollar man storleken och är det något annorlunda storleks-system mot vad man är van vid då är det damkläder. Så det är väl också en halvt relaterad fråga varför man kör olika storleksmått för damer och herrar? Har hört att det till och med kan skilja på storlek i träningsskor av samma modell, att damstorlek 40 inte är lika stora som herrstorlek 40.

Fast för egen del som har storlek 47 så kan jag knappt välja damskor om jag ens skulle vilja för de finns sällan i min storlek tyvärr. Men nuvarande skor är orange, neongrön och blå så jag vet inte vilket kön det är på dessa färger. Tänkte att de syns bra i trafiken så det blir perfekt!

Minns när min tidigare flickvän skulle köpa skor (hon hade väl storlek 35 eller något sådant) så hade hon problemet att hennes storlek ofta bara fanns som barnstorlek. Vad spelar det för roll om det är barnskor bara de passar fötterna tyckte jag men nä det gick ju inte för sig att köpa barnskor tydligen...
1991 • Åkersberga
#38
10 juni 2015 kl 17:05
1 Gilla
För det första är det vi konsumenter som reglerar hur utbudet ser ut. Om alla kvinnor skulle vägra köpa skor som är rosa och endast vilja ha ex blå och killar gör tvärtom skulle vi nog se en förändring.
För det andra är pga de samhällsstrukturer som vi lever i och som tvingar både killar och tjejer bete sig på ett visst sätt, just för att de förväntas att göra det. Genus- Socialt kön, att vi ständigt gör dessa könsuppdelningar, tjejer "gör kön" när hon köper en rosa klänning eller jobbar halvtid för att kunna stanna hemma med barnen, samt som killar "gör kön" när han köper en blå skjorta och går ut på AW samt jobbar heltid.

Här är en definition på socialt kön:
"Socialt kön
Under uppväxt fostras kvinnor in i en viss könsroll och män in i en annan könsroll. Traditionella könsroller säger att kvinnor ska vara på vissa sätt och män på andra sätt. Rosa kläder till flickor och blå till pojkar etc. Kvinnor förväntas bete sig på vissa sätt och män på andra sätt. Detta är alltså det sätt vi beter oss - hur vi agerar i samhället."
Åsa
1978 • Tyresö
#39
10 juni 2015 kl 18:19
1 Gilla
#44
Hur ska man kunna köpa en sko som inte finns? Jag kan inte "sluta" köpa rosa/pastelliga skor om de är de enda som finns. I synnerhet så länge funktion går före färg (dvs hellre en rosa, bra sko än en i en anna färg som skadar mina fötter). Ditt resonemang grundar sig i att det finns ett varierat utbud av färger. Då skulle alla kunna välja den de vill ha och övriga skor skulle stå osålda. Men så är alltså INTE fallet, som vi konstaterat tusen gånger.

När ca 80-90% av löparskor för damer är rosa/pastelliga, har man att välja mellan en färg man inte gillar eller inga löparskor alls.

Åter igen: Om det fanns ett mer varierat färgutbud för båda kön är saken löst. Då är jag helt med på att marknaden kommer styra hur mycket den vill.
Anna W
1980 • Hisings Backa
#40
10 juni 2015 kl 18:46
1 Gilla
Ytterligare en anledning att köpa skor på nätet från England. Det är inte bara billigare, utbudet av färger är oerhört mycket större.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.