Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 587 visningar

När ska man kliva av?

Jakob Frick
1981 • STHLM
#1
5 september 2008 - 11:45
Gilla
Jag är lite nervös inför morgondagens halvmara.

Jag har under en månads tid besvärats av en ömmande hälsena vid längre pass och jag har därför varit ytterst sparsam med sådana. Det har aldrig varit så pass mycket smärta att jag har blivit tvingad att avbryta träningen, men det har hämmat mig och jag har känt mig stel och öm efteråt i hälsenan/vadmuskeln.

Imorgon är det dags för ett av årets stora mål och jag vet att det ska mycket till för att jag avbryta loppet. Såg senast på OS att det var flera stora löpare som stretade på, trots uppenbar smärta och halva loppet kvar. När ska man kliva av? När vet jag att det är direkt skadligt och för lång tid förstörande, för löpningen? Jag har Lidingöloppet att se fram emot också, så jag vet ju att det borde vara klokt med återhållsamhet. Men jag undrar trots detta: var går gränsen?

Anna
1983 • Östersund
#2
5 september 2008 kl 12:43
Gilla
Funderade på samma sak under ett lopp tidigare i somras. För egen del kom svaret ganska naturligt: en annan löpare saktade in och frågade om han skulle hjälpa mig tillbaks till starten..:) Och då får man nog inse att det är läge att kliva av.

Visst är det tråkigt att bryta lopp, men jag tycker det är ännu tråkigare med långdragna skador. Jag har klivit av två lopp och det enda jag ångrar är att jag inte hade vett att kliva av tidigare än jag gjorde. Även om man inte vill kliva av "i onödan" så gör nog jag hellre det än att riskera att inte kunna springa på lång tid framöver. Sååå kul är det inte att plaska runt i simbassängen när alla andra springer, har jag upptäckt.
1965 • Täby
#3
5 september 2008 kl 13:19
Gilla
Hej Jakob,
Har du någon diagnos på hälsenan? Om det är hälsenetendinos kan du springa vidare (dock kommer du att få ont men det skall inte vara någon föra för hälsenan). Kör excentrisk tåhävning ikväll (ett par tre ggr samt 1-2 ggr imorgaon innan loppet). Som sagt om det är hälsenetendinos du har. Jag har själv det ptoblememt och den excentriska träningen gör susen. Du kan läsa vidare på följande länkar.
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=412
http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=399
http://www.capioartroclinic.se/Patientinfo/Skador-behandling/Halsena/

Lycka till!
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#4
5 september 2008 kl 13:24
Gilla
Som du själv säger så ska det mycket till för att avbryta loppet. Eftersom du, trots smärta, aldrig ens har avbrutit en träning så är det högst otroligt att du skulle avbryta en tävling så vida inte något akut händer.

Som jag ser det finns det tre val:

1. Chansa. Spring för att nå din måltid. Kliv bara av om det känns direkt skadligt.
2. Spring med handbroms. Ta det lugnt i början, känn efter hur det känns efter halva. Känns det bra så spring lugnt vidare.
3. Vila. Snart är det Lidingöloppet, där du kommer att behöva dina hälsenor. Det kommer fler halvmaror.

I det här fallet ser jag 2:an som ett dåligt, och tråkigt, alternativ. Det kan man ta till om man t.ex. har tagit sig till Kina och ska springa "Great wall Marathon" med stukad stortå.

Chansa eller vila. Ja, det är ju bara du som kan bedöma.
Jakob Frick
1981 • STHLM
#5
5 september 2008 kl 15:59
Gilla
Tack för råd och mycket bra länkar!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.