Löpning Träning 29 inlägg 7929 visningar

barfotaskor.

kimberly
Göta
#1
13 maj 2015 - 12:50
Gilla
Hej!

Har sprungit till och från i flera år, men det är först nu det börjar bli mer regelbundet. Har under hösten-14 gått över mer och mer till barfotaskor, vilket känns helt underbart.
Under träning har jag sällan några problem med varken stumma ben, konditionen eller värk- däremot dagen/dagarna efter träning känns det väldigt mycket i mina vadmuskler. Det gör inte direkt ont, men det känns som de dragit ihop sig. Första stegen ur sängen är således försiktiga, och jag drar mig lite för att springa.

Vet inte om det är överansträngning eller bara, att de är ansträngda? Om jag borde vila eller fortsätta i den mån jag kan?
Är så jädra trött på att tvingas vila. Vill kunna springa jämt och hela tiden.

Körde vårruset i måndags i fivefingers. Jag tror väl att jag har gått lite väl hårt ut med att springa i barfotaskor, men det känns ju så jäkla bra att springa i dem..

Har ni några tips eller ideer tar jag gärna emot dem :)
< < < 1 2 > > >
kimberly
Göta
#2
13 maj 2015 kl 14:25
Gilla
Fast har jag det? I vilken mån kan man ignorera värk, om man är osäker på om det är kraftig träningsvärk eller överansträngning?

Funderar också på om det är bättre för vaderna i längden att köra på med kortare och lugnare pass, eller om det är bättre att vila?

Förutom vaderna känner jag mig ju helt fit for fight för att springa.
1991 • Södertälje
#3
13 maj 2015 kl 15:05
Gilla
Testa på skor med bra dämpning det borde hjälpa jag känner exakt samma sak när mina skor/dämpning har slitits ur, har aldrig hört att någon springer med fivefingers. men det låter inte bra iaf, lycka till hoppas det löser sig
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
13 maj 2015 kl 15:53
Gilla
Stefan: Salming Xplore, "väldigt lätta, minimalistiska"?! De väger ju över 200 gram!
1989 • Bandhagen
#5
13 maj 2015 kl 16:03
Gilla
Vaderna har väl levt ett helt liv att vara typ avlastade i skor med klack (sneakers, kängor, andra joggingskor osv osv) så då blir de såklart tröttare när man börjar springa i barfotaskor. Ev med förhöjd risk för skada/överansträngning om man itne trappar upp långsamt, stärker och stretchar vaderna. Själv märkte jag skillnad i trötthet i vaderna och hälsenan bara av att gå från diverse nikeskor som jag tror ligger rätt högt i dropp till kinvara som har 4mm men ändå är väldigt dämpad och tjock.

Jag hade nog varierat mig för att kunna springa mer utan att oroa mig för vaderna. Växlat skor och varit lyhörd för hur benen känns.

Detta känns också som att jag säger självklarheter som typ redan finns med i din fråga men ja.

Sedan hade jag nog personligen aldrig velat springa lopp i barfotaskor, eller springa snabbt på asfalt öht men det är jag det :)
kimberly
Göta
#6
13 maj 2015 kl 16:04
Gilla
Gavran, grejen är ju att jag helst vill komma ifrån dämpade skor så mycket som möjligt. Upplever att mitt löpsteg och min teknik har förbättrats avsevärt sen jag började springa barfota.

Förstår ju givetvis att övergången ska ske långsamt, därav min oro att jag kanske har ont pga att jag gått ut för hårt.

Varför tycker du inte det låter bra att springa i fivefingers?
Själv har jag hört många som springer i det och älskar det.
kimberly
Göta
#7
13 maj 2015 kl 16:11
Gilla
Linda, Jag vet att det inte var jättesmart att springa lopp barfota, framförallt inte på asfalt. Men dumsmart som jag är måste jag ju testa allt själv ^^,
1989 • Bandhagen
#8
13 maj 2015 kl 16:15
1 Gilla
Men det är ju bra att du drar lite i barfotabromsen nu då, om än motvilligt? :)

personligen har jag bestämt mig för att vara väldigt hypokondrisk med löpar-känningar, och inte springa på med överansträngda muskler/senor eller annat. Ju bättre man blir, desto svårare blir det kanske att avväga var det är värt att köra på med lite smärta, men än så länge kör jag personligen på den här hypokondriska approachen... När man läser mycket här på forumet, på bloggar och lyssnar på löparpoddar inser man snabbt vilket utbrett tråkigt helvete det är det här med skador.
kimberly
Göta
#9
13 maj 2015 kl 16:47
Gilla
Jag tänker lite likadant.. bättre att ta det säkra före det osäkra, men gränsen att ta det lugnt och ta det FÖR lugnt är hårfin och jädrigt svår att veta var den går. Om du förstår vad jag menar :)

Man vill ju kunna utvecklas, även om man tar det lugnt.
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#10
13 maj 2015 kl 18:19
Gilla
Skulle vilja flinka in att det inte alltid har med specifikt noll drop att göra att man får stela vader. Jag har kört ett tag nu i olika raceskor (Nike LT streak, Asics hyperspeed, Mizuno hitogami) och jag känner ändå av stelheten i vaderna. Det enda som avlastar vaderna för mig är hällandning.

Jag tror mer på att försöka mjuka upp vaderna regelbundet och försöka hitta olika sätt att öka cirkulation så att de inte är konstant spända. Testa att be någon köra med kavel från foten och upp mot knät medan du ligger på mage, det gör förbannat ont men efteråt känns det som att vaderna gått från sten till gummiband i alla fall. :)

Min stora fundering kring barfotaskor är fotvalvet. Är det några som känner av spänningar i valvet under barfotalöpning och vad gör man åt en sån sak? -Min nuvarande tes är att det återigen är musklerna som är stela och behöver mjukas upp men kan inte bekräfta den!
Mikael Engström
1984 • Njurunda
#11
13 maj 2015 kl 19:28
1 Gilla
Jag skulle jag säga Skit i vad eliten springer i för skor och använd det du tycker är roligast. jag gjorde en liknande resa för ca 4 år sedan och sprang uteslutande barfota och i Five fingers i två år med blandade resultat.(använder mer flats idag som mängdskor dock) Trappade upp extremt långsamt och märkte nog av det du beskriver. Så länge det är muskulärt brukar det inte vara någon fara men om det kommer hugg och blir ömma senor bör du vara vaksam såklart.

Nu har du ju hållt i det ett tag men av egen erfarenhet tar det mycket längre tid än man tror att vänja underbenen vid belastningen och det är en konst att kunna slappna av så pass mycket i steget som det krävs utan någon som helst dämpning som hjälper, ett halvår är inget i sammanhanget.

Att växla mellan traditionella skor och VFF tycker jag personligen är svårt och att kommer inte att skynda på anpassningen om det är i VFF du vill springa endast.
Det är fullt möjligt att bedriva all din löpning i fivefingers men det kräver ett stålpsyke och att man lyssnar på alla kroppens signaler och låter det ta sin tid så kommer du snart kunna springa obehindrat, det finns det massor med exempel på.

Om jag var du skulle jag inkludera mer renodlad barfotalöpning på ALLA underlag nu när klimatet tillåter och INTE mestadels på förlåtande gräs, detta lär dig att slappna av på riktigt då skor som VFF har en tendens att tillåta diverse slarv.

Joakim; jag märker absolut av det du beskriver om jag går för långt, tror det är både själva plantarsenan och all underbensmuskler som fäster under foten som behöver lite kärlek och återhämtning...dina tips med kavel och massa foamrolling m.m är lysande grejor.
Micke Larsson
1971 • Norge
#12
13 maj 2015 kl 19:49
Gilla
Stefan, jag skrev inte att jag ansåg 215 gram vara tungt, men att kalla det "väldigt lätt" tycker jag är vilseledande ("lätt" hade jag svalt) och att kalla 215 gram för en minimalistisk sko tycker jag är direkt felaktigt. För övrigt är det ju inte ens Salmings lättaste sko. Jag lägger ingen som helst värdering i detta, jag springer merparten av mina pass i tyngre skor än så. Reagerade bara på beteckningen minimalistisk.
Ronnie Nilsson
1972 • Göteborg
#13
13 maj 2015 kl 20:27
Gilla
För mig tog övergången till mer minimalistiska skor ett och ett halvt år ungefär. Lugnt och fint. Annars är det lätt att dra på sig långvariga skador. Nu springer jag marathon och snart ultramarathon i lätta och enkla skor, Merrell eller New Balance Minimus. Vadmuskulaturen är som Belgian blue ;-)
Annika
1979 • Mölndal
#14
13 maj 2015 kl 20:43
Gilla
Jag själv gör lite tvärtemot hur många andra som hoppar på barfotatrenden verkar göra. Jag satsar på barfotaskor (vilket otroligt paradoxalt ord, förresten) till vardags (inte Fivefingers, men typ Merrell, och har precis beställt ett par sandaler från Xero Shoes till sommaren), men springer i skor med visserligen lågt drop, men ganska ordentlig dämpning. Min tanke med det är att stärka upp fötter, vrister och vader så mycket som möjligt, men inte belasta dem orimligt mycket och riskera stressfrakturer mm då jag mest springer på asfalt och nej, vi är INTE gjorda för att springa barfota på asfalt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
13 maj 2015 kl 21:07
Gilla
Jag kör min mängd i dämpade Skechers med 8 mm drop, kortare pass plockar jag gärna fram ett par Saucony med 0 mm drop.
1967 • Haverdal
#16
13 maj 2015 kl 21:26 Redigerad 13 maj 2015 kl 21:26
Gilla
Delar min egen erfarenhet men vill framhålla att var och en gör bäst i att följa sin egen känsla - och lyssna på vad den egna kroppen signalerar!
Provade barfotaskor första gången senvåren 2014 - väl medveten om att börja i begränsad omfattning och sakta sakta trappa upp över lång tid... Den taktiken sprack ganska snabbt! Helt enkelt för att jag fick så positiva resultat! Insåg ganska snabbt att gamla känningar i höft och knä var som bortblåsta. Mina vader reagerade inte negativt utan kändes... normala.
Jag fick ett litet annat löpsteg och löpningen kändes mycket lättare. För att inte göra inlägget för långt så sprang jag redan i mitten av augusti 2014 en halvmara i barfotaskor på ett ordentligt personligt rekord - utan att ha tränat mer eller annorlunda än vanligt.
Låter toppen så långt MEN - allt har en baksida...
I september åkte jag på en stressfraktur och ingen löpning alls förrän i slutet på december. Jag säger inte att det inte hade hänt med vanliga skor, och jag vet att jag trampade fel på en sten redan under halvmaran i augusti som gjorde att jag fick gå under ett par minuter i loppet. Hade då samma känsla i foten som när stressfrakturen slog till ett par veckor senare. Men jag tror definitivt att min forcerade övergång till barfotaskor har en betydande roll i att skadan skedde.
Vad vill jag säga med detta då? Kimberly (och andra) - ta det lugnt även om det känns bra och kroppen inte skickar negativa signaler! Varför inte lägga upp en långsiktig plan och följa den även om det känns bra eller bättre än förväntat? Likaväl som du givetvis inte följer planen om det skulle känna sämre än förväntat...
1969 • Göteborg
#17
14 maj 2015 kl 10:27
Gilla
Min erfarenhet är att det tar tid att få fason på vaderna. Så vad göra? Tåhävningar, med både raka och böjda ben. Gärna utdragna, långsamma så att vadmusklerna stretchas ordentligt. Jag hatar styrketräning, men vadträning kommer man inte riktigt ifrån. Antal? Jag räknar inte, kör tills det gör ont. Biter sedan ihop med t.ex. tre extra. Åtminstone i teorin.

Lyssna på kroppens signaler och kör med tjockare skor om vaderna känns trötta och stela. Alternativet vadbristning är inget kul. Det är skönt att springa med tunnare skor och det man blir glad för att det är lättare att springa snabbt, men det gäller att kroppen är anpassad och därtill krävs tålamod.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#18
14 maj 2015 kl 10:32
Gilla
Micke:
TS är tjej, vilket gör att det är troligare att hon har damstorlek; vikt 165 gram. (UK6). Något jag nog skulle kalla "väldigt lätt".
Sedan är ju allt förstås relativt.... ;)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#19
14 maj 2015 kl 14:24
Gilla
Sjalv tog min barfota resa 5-6 ar, med en rejal fotskada varje ar.
Nu har jag inte varit skadad sen jan 2014.
Springer i NB minimus och neutrala racers.
Har sallan skor som ar mer an 4mm och mer an 200gr aven till vardags.

Ibland har jag "finskor" till kostymen med normal hal (10mm?) och efter en heldag i sadana far jag ont i vaderna och fotterna.
Tycker mina VFF ar for tunga och stela, ingen riktig kansla, nu ar dom i och for sig ratt gamla.

Det tog tid for mig men det finns inget battre an minimalistiska skor.
Skulle aldrig ga tillbaka till tjockskor.
1974 • Västra Frölunda
#20
14 maj 2015 kl 22:25
Gilla
Jag började springa för snart två år sen i odämpade platta skor (vivobarefoot) och hade alltid mycket träningsverk i vaderna i början, jag har dock aldrig blivit skadad och tycker det funkar bra. Har sprungit både gbgvarv, teränglopp och lidingöloppet i dem. Har fått väldigt stora vader dock :) min upplevelse är att jag inte behöver springa lika mycket för att få en bra utväxling fartmässigt. Jag tränar ungefär hälften så mycket som andra som springer ungefär lika fort. Vet inte om det har med platta skor att göra eller om det är något annat :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.