Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 23634 visningar

ryggproblem, ischiasnerv. Hur tar jag mig tillbaka?

1987 • Halmstad
#1
23 mars 2015 - 18:57
Gilla
Hallå! Jag har haft problem under en längre tid med ryggen. Det började med att jag hade brutalt ont i ländryggen, kunde inte stå upp ordentligt och gick runt som en gammal 90 åring (är bara 27)! Detta var inte i samband med löpning då detta hände 1-2 månader efter att jag hade mitt uppehåll.

Efter ett tag så gick det över och jag började träna på gym, allt var bra och hade inga problem i ett par månader tills det långsamt började smyga sig tillbaka igen. Dock inte på samma sätt utan det var mer en strömmande smärta som gick från ryggen ner i vänstra skinkan och ner i vänstra vaden. Jag gick till kiropraktor en del och fick ett par övningar att jobba med och ryggen har blivit mycket bättre! Vad jag har läst på nätet så tyder symptomen på att det har med ischiasnerven att göra.

Jag har dock fortfarande ont i vänstra skinkan, varje gång jag tar ett steg med vänster ben så känner jag det. Det är ingen plågsam smärta men den finns där, det sticker till vid varje steg. Jag är jätte sugen på att börja springa igen och undrar om jag vågar börja med det eller bör vänta? Har ni några tips hur jag kan gå tillväga så jag kan börja springa igen?

Tack i förhand!

Farhult
#2
24 mars 2015 kl 00:09
Gilla
Hej Hannes
Nu vet jag inte om du gjort någon magnetröntgen eller liknande och fått bekräftat ev. diskproblem etc. Har du lumbago, dvs ländryggsmärta så råder jag dig att göra en ordentlig undersökning innan du tränar högintensivträning (som löpning). Du har ju haft smärtan ett tag vad jag förstår och då kan det vara bra att undersöka ev. kotproblematik som .ex diskbråck (främst L4-L5 och S1) .
Det kan också vara fråga om en ev nervrotspåverkan där en spinalnerv kläms och ger smärta, domningar, muskelsvaghet m.m..kallas rizopati. Just när du har det just på skinkan så låter det absolut som något neuropatiskt.
Råder dig att uppsöka läkare för vidare utredning inkl. magnetröntgen.
1978 • Norrtälje
#3
24 mars 2015 kl 07:30
Gilla
Jag har oxå haft problem med ryggen, med liknande symptom som dig. Jag gick till en kiropraktor ganska kontinuerligt under ett år och är nu helt bra i ryggen. Övningarna som man får av kiropraktorn var iaf för mig ganska "löjliga" som att ligga på rygg och leka skalbagge, men de gjorde susen!
1978 • Norrtälje
#4
24 mars 2015 kl 07:32
Gilla
Kan även rekommendera dig att titta på en liten film....
https://m.youtube.com/watch?v=5iVZlpVc6G8

Hoppas det löser sig!
Farhult
#5
24 mars 2015 kl 09:00
1 Gilla
Innan kiropraktor behandlar skall en undersökning av läkare göras för att utröna ev patologisk diskproblematik. När du haft smärtan så länge så kan det vara fråga om en förlust av vätska mellan diskarna med ev. Sprickbildning – dvs diskbråck.
Disken mellan kotorna fungerar som stötdämpare och ska tålas att komprimeras, när man är ung är strukturerna elastiska men när man blir äldre minskar vattenhalten och ibland kan man få en tidig degeneration vilket kan då orsaka diskproblematik och vissa av dessa problem kan man se på en slätröntgen men magnetröntgen är att föredra.
Smärtan man känner är följden av tryck mot nervrot och ev. diskläckage. Just att du haft den problematikhistorik samt att du har ont fortfarande I det området pekar på L4/L5 och S1 som också är vanligaste smärtan vid ovanstående problematik.

Därav rekommendation av utredning !

1978 • Norrtälje
#6
24 mars 2015 kl 09:16
1 Gilla
Precis som doktor Martin så fint påpekat så måste det uteslutas att det inte är diskbrock. Jag har personligen haft diskbrock och problem med ryggen i många år och jag tvivlar starkt på att man går omkring med vad du kallar lite ryggont i flera månader om man har åkt på ett diskbrock. Det gjorde i alla fall ont som satan på mig.
Jag skulle tippa på att du har en svag ryggmuskelatur, fått ett ryggskott och efter det inte riktigt kommit tillbaka...
Men du bör ju så klart rådfråga läkare.
Farhult
#7
24 mars 2015 kl 10:27
Gilla
Smärtan kan variera lite vid diskbråck beroende på den receptoriska påverkan som beror lite på vilken typ av tryck som uppstår mot nerven. Man kan ha allt från akut smärta till domningskänslor och muskelförsvagning. Sen kan man också ha ett "utläkt" tillstånd där skadan, dvs diskbråcket är självläkt men tryck mot nerv kvarstår i spinalkanalen.
Tråkigaste förutom tillståndet i sig är ju den eviga väntan på att en sådan här utredning ska påbörjas. Väntetiden för magnetröntgen är dryg :(
Andreas
1981 • Hyllinge
#8
24 mars 2015 kl 14:24
1 Gilla
Tråkigt att höra, verkligen! Åkte på, troligtvis ett ryggskott, det gick väl över, körde på och jag fick ett diskbråck (mest troligt enligt kiropraktorn). Fick ordination av densamme att ha aktiv vila, dvs gång. Absolut ingen löpning, simning, styrketräning. Inte ens cykling (om jag nu skulle få för mig det). RIktigt knäckande. Ryggont gick över ganska snabbt, DOCK kom smärtan i ischiasnerven vilket går från skinkan och ner i benet. FY SATAN vad ont jag hade. Att sätta sig i bilen var en pärs. Sitta gick knappt. Fick försöka sova med en kudde mellan benen. Stretchade på hemma bäst det gick. Gjorde inget som som framhävde mer smärta då detta inte hjälper ett dugg, tvärtom. Det tog mig ca 8v innan jag började träna så smått igen (efter att kiropraktorn givit tillåtelse). Fick det i mitten av november, idag tränar jag på som vanligt med löpning, tunga lyft (Crossfit) och annat. Ibland kan det kännas tendens till att finnas kvar i skinkan, speciellt vid långa bilfärder.

Vet inte om detta hjälper dig, men vill bara säga att lyssna på kiropraktorn, vila och kom tillbaka starkare. Fokusera mkt på rygg och bålträning i framtiden.

Sist men inte minst; läs inte massa negativt om ischias/diskbråck på nätet (som detta inlägg? :-) ). Det läker. Finns dem som haft diskbråck med ischias som tävlar i styrkelyft!
1987 • Halmstad
#9
24 mars 2015 kl 15:10 Redigerad 24 mars 2015 kl 15:21
1 Gilla
Tack för alla svar! Tror inte det är så allvarligt som vissa påpekar här, jag besökte läkare vid första tillfället då jag hade riktigt ont i ryggen och inte kunde stå rakt. Jag blev även röntgad då och dom hittade inget fel, dock inte magnetröntgen. Smärtan gick helt över efter ett tag och jag kunde träna på gym utan problem. Var efter ett par månader som smärtan smått kom tillbaka och växte, men då en annan typ av smärta. En strömmande smärta som kom till och från och kunde strömma ner i vaden. Jag gick till kiropraktor, men inte bara för att lösa mitt ryggont utan för att jag ville kunna åka till min thailandresa som innebar att sitta i en flygstol i 10 timmar. Det är när jag suttit ner en längre tid som jag har haft den största smärtan och tyvärr blev det aldrig tillräckligt bra för att jag skulle kunna åka iväg på resan.

Idag har jag inte i närheten av lika ont, jag går och rör på mig och gör stretchövningar som kiropraktorn rekommendera då han tyckte jag var väldigt stel (vilket antagligen är en av orsakerna till att jag fick ont från första början). Men jag känner att det finns där, en liten svidande smärta i vänstra skinkan och jag känner det lite mer efter jag suttit ner en längre tid. Jag utmanade faktiskt ödet igår och stack ut och sprang en 3 km runda, jag kunde inte hålla mig och var tvungen att testa. Jag kände ingen smärta alls medans jag sprang och har inte ondare efteråt vilket jag tar som ett gott tecken! Vet dock inte hur mycket jag borde utmana och undra om någon har varit med om liknande och hoppas att den personen säger att det är lugnt för mig att springa vidare! För det är allt jag vill! Har inte råd med mer kiropraktorbesök för tillfället och känner inte att det är värt pengarna riktigt då jag bara får lite övningar..
1987 • Halmstad
#10
24 mars 2015 kl 15:23
1 Gilla
Tack så mycket för filmen Mathias! Låter som något jag bör pröva! :)
1978 • Norrtälje
#11
24 mars 2015 kl 15:29
Gilla
Ingen orsak! Som sagt, kan kännas löjligt men har funkat kanon på mig iaf!
Andreas
1981 • Hyllinge
#12
24 mars 2015 kl 15:40
Gilla
Det låter bra! Öka sakta distansen, träna mage och bål med. Jag känner som sagt också av liiite ibland, men oftast efter att suttit längre tid. Har det slutat smärta (förutom att det stretchar gott) om du bockar dig framåt med raka ben så har det nog läkt fint.

Jag körde några lättare rundor, sen var jag igång igen. Men det är klart det är individuellt.
1992 • Bergshamra
#13
24 mars 2015 kl 15:46
Gilla
För två somrar sedan så fick jag samma sorts smärta, som strålade ner i vänster ben. Jag kunde även känna en slags skärande smärta i baksida lår, knä och vaden på vänster ben. Jag kunde även inte stretcha vänster skinka, jag fick liksom inte känslan av att muskeln stretchades utan det kändes bara stelt och konstigt. Till slut tröttnade jag på att ha ont och gick till en naprapat som sa att det var falsk ischias/piriformissyndrom.
Åtgärden blev dels att träna core, men kanske framför allt att ändra min hållning och ett sittförbud, dvs bara stå och ligga ner men inte sitta. Vilket var lite jobbigt men äh, det finns absolut folk som har det värre så man ska inte klaga! Tror dock arbetskamraterna på sommarjobbet hade ganska roligt åt mig när jag låg på golvet på mitt kontor och läste dokument haha... Det tog väl kanske 2 månader innan jag var helt bra och kunde börja sitta som en normal person igen utan att få ont i ryggen. Och ha inte komplex över din ålder, jag var 21 när min rygg pajade ;)
Farhult
#14
24 mars 2015 kl 16:12
Gilla
...att det kommer och går beror oftast på ett inflammatoriskt tillstånd i nervroten av t.ex inklämning etc..var försiktig !

Men som sagt, svårt med diagnos utan underlag.
Önskar dig lycka till och hoppas på snabb bättring !
1966 • Karlstad
#15
24 mars 2015 kl 18:08
Gilla
Något som alltid fungerat för mig och de jag vet som gör lika (under förutsättning att inget är trasigt) är stavgång. Inte den varianten man kan se med sakta promenad i villakvarteret med stavarna släpande efter :-) utan rakt ut i grovterrängen i skogen, gärna intensivt anpassat till smärtan.
Enkelt, effektivt.
1987 • Halmstad
#16
24 mars 2015 kl 20:08
Gilla
Tack för tipsen Andreas! Ska jag ta till mig! Ska ta det väldigt lugnt och lyssna på min kropp!

Jaa, någon typ av inflammation är det ju Martin. Har käkat antiinflammatoriskt och om det är de som gjort att det blivit bättre eller bara den aktiva vilan är svårt att svara på, men 100% har det ju inte blivit ännu.

Det här du skriver med sittförbud Sofia har jag faktiskt kört med även om läkaren inte sa det. Han sa jag skulle undvika åka bil och göra monotona rörelser men jag har valt att alltid ligga ner i soffan och att sitta så mycket som möjligt eftersom det lett till mindre smärta och jag vill tro att det har hjälpt läkningsprocessen ganska bra. Haha, nä har väl inte komplex över min ålder men det känns synd att man ska vara ung och ha en rygg som en gammal! Men har ju misskött min stackars kropp en del så får skylla mig själv!

Peter jag testade faktiskt köra lite terräng, dock inte med stavar och då kände jag ingen smärta alls så länge terrängen var stigande. Sen kände jag det dock när det gick nerför men tyckte det kändes bra efteråt.

Tack för alla tips! Uppskattas! Har redan testat övningarna från filmen Mathias och det kändes bra och nyttigt! Ska försöka springa 3 gånger i veckan, väldigt lugnt och korta distanser och hoppas på att det ska gå bra och som sagt lyssna på min kropp när den säger ifrån!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.