Löpning Träning 30 inlägg 5996 visningar

När börjar ni klocka löpningen? (före eller efter uppvärm)?

1979 • Göteborg
#1
2 februari 2015 - 13:05
Gilla
Hej. Lite pinsam fråga det här men vill gärna ha lite svar ifrån er rutinerade rävar..

När jag löptränar så är jag väldigt fokuserad på tid, puls, fart, distans. Inget konstigt med det mer än att man självklart inte behöver det men så är det, man är kontrollfreak :-)

Jag har dock en fråga. Om man sätter på GPS-klockan/Runnkeeper under "uppvärmningen" så kommer genomsnittsfarten efter avslutat pass vara rejält fel då man på uppvärmningen och "nervärmningen" springer långsammare.

Eller sätter ni på timern först när ni värmt upp färdigt och således är det snarare tiden kontra totala längden som är viktigt?

Jag har många gånger skitit i att värma upp just för att slippa ta beslut om ovanstående men vet att det inte är helt optimalt.
< < < 1 2 > > >
1962 • Skirknäs
#21
10 mars 2015 kl 09:15
Gilla
Jag jämför alla mina pass mot mina tidigare, och stoppar därför klockan vid vägövergångar m.m.
Springer på tidsmål, och inte på kilometermål per dag. Men snitttiden/snittpulsen är ändå otroligt viktig att jämföra för att få ett hum om hur morgondagens pass kommer att se ut, eftersom jag försöker ligga på så länge jag kan varje dag utan att gå över gränsen…
1959 • Katrineholm
#22
10 mars 2015 kl 09:38
Gilla
Jag startar när jag börjar springa....... Bryr mig inte så mycket om tiden längre, det är ju träning... Jag har de senaste passen haft klockan på men inte tittat, utan sprungit på känsla vilket gett mig kvalitetspass. Jag brukar inte heller bestämma innan hur långt jag ska springa..
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#23
10 mars 2015 kl 10:22
Gilla
Jag loggar passen som separata pass.
Om man tex. ska köra 20x400 med 30 sek ståvila så använder jag lap-knappen så att man kan separera intervallerna från vilan.
Lap-funktionen använder jag även vid tidsintervaller med joggvila för att kunna skilja tempot på själva intervaller från joggvilan. Ett exempel på det är om man kör 6+3+1-minut där varje intervall ska gå snabbare än den förra så kan man efteråt se om man träffat rätt eller inte.

Är det distanspass så är det en annan sak, då får den rulla hela tiden oavsett rödljus, tåg, mm.
1963 • hunnebostrand
#24
10 mars 2015 kl 20:53
Gilla
Klockan har blivit totalt ointressant. Slänger ett öga på köksklockan när jag ger mig ut och kommer jag ihåg när jag kommer in har jag fått tiden, men med intervaller har jag med en klocka bara för vilans skull. Ett ex är att springer jag 400ingar startar jag typ var 3 minut så ju fortare jag springer de längre vila.Kkollar inte så mycket på själva löptiden fast nån gång då och då kollar jag upp intervalltiderna
mvh OVE
#25
10 mars 2015 kl 21:42
Detta inlägg har raderats
#26
11 mars 2015 kl 11:43
Detta inlägg har raderats
Andreas
1984 • Kävlinge
#27
11 mars 2015 kl 16:12
Gilla
Jag bryr mig inte om snitt fart på pass. Jag har lite olika pass (intervaller, stegar mm) som jag gjort med garmins intervall editor (workouts på garmin connect) där är uppvärmning och nedjogg inlagt så de blir egna "laps ". Synkar workouts via garmin appen i telefonen till klockan.
johann
1986 • Sverige
#28
11 mars 2015 kl 17:27 Redigerad 11 mars 2015 kl 17:28
Gilla
Jag sätter på klockan när jag börjar, lägger ner den i fickan och så ligger den där tills jag är färdig och trycker på stopp. Värmer inte heller upp, gör i alla fall ingen medveten skillnad mellan uppvärmning och själva passet.

Sedan där där med att stoppa klockan när man tvingas stanna vid rödljus, tågövergångar etc. Om min garmin 305 pausar av sig själv när man stannar - så lär ju andra klockor också göra det - så helt onödig process att trycka på knappen. Hemma i datorn ser jag i alla fall en "moving time" och en "total time". Och "total time" blir den samma oavsett om jag trycker på knappen eller inte, utgår antagligen från klockslaget man började till klockslaget man slutade.
1961 • Göteborg
Administratör
#29
11 mars 2015 kl 17:47
Gilla
@johann: "Om min garmin 305 pausar av sig själv när man stannar - så lär ju andra klockor också göra det - så helt onödig process att trycka på knappen."
Autopaus är något som du väljer i klockan om det ska vara aktivt eller inte. Som standard är det avslaget när klockan levereras – tiden rullar då alltså även vid stillastående – så du måste ha gjort ett aktivt val att slå på den funktionen. Det flesta andra klockor lär alltså _inte_ "pausa av sig själva".
Andreas
1984 • Kävlinge
#30
12 mars 2015 kl 09:46
Gilla
Om man angriper frågan från ett annat håll, vad vill du ha ut av datan från din klocka? Kommer du närmare dina målsättningar genom att ha en bra medelhastighet på hela ditt pass eller är det i tex intervallerna den intressanta hastigheten finns? Använder du klockan på ett sätt som gör att den kan hjälpa dig att analysera dig själv och förbättra dig eller är det ren insamling av vad som hänt?

----
Om man har en garmin kan det här vara intressant om man inte redan vet detta, finns stöd i de flesta av garmins urverk:
Här är en video på youtube som visar hur man gör skräddarsydda pass i garmin connect: https://www.youtube.com/watch?v=U5EyJtgl-MY&t=15s
Ser ungefär likadant ut på nya designen. ( https://connect.garmin.com/modern/workouts )
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.