Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 5523 visningar

hälsenan smärtar sedan 7 mån

mikael brolin
1969 • växjö
#1
15 juni 2014 - 17:35
Gilla
Hej! Det börjar bli segt med tåhävningar, det är många tusen sedan slutet av november. MEN nu börjar jag känna att jag kommer fixa detta. Har kört mycket Styrketräning och crosstrainer under denna tid också så på något vis tror jag att jag i långa loppet har tjänat på denna skada. Känner mig starkare i kroppen nu och när jag kan springa igen kommer jag att känna skillnad i hållningen. Har börjat lägga in 10 min löpning i slutet på mina träningspass och det känns lovande....
Jag har kört med linement, antiinflammatorisk salva, värmeskydd, stretching, tåhävningar. Varit hos idrottskliniken och fått råd om detta.
Bytt skor till neutrala skor igen vilket 3 olika personer har fastslagit, testade tyvärr pronerande skor pga att någon gav mig fel råd. Detta i samband med ökad löpning gav nog skadan.
Men nu tror jag att jag kommer att kunna springa riktigt efter sommaren, bara att hålla ut. Känner mig stark i psyket av detta.
Någon som har något annat tips i detta ämne?
mikael brolin
1969 • växjö
#2
5 juli 2014 kl 22:49
Gilla
Den sista månaden börjar det kännas bättre. Testar lite med löpband i backe för att springa på tårna. Kör tåhävningar varje kväll i trappan.
1974 • Mölnlycke
#3
12 augusti 2014 kl 20:51
Gilla
Intressant. Hur har det gått när du nu lagt in mer löpning?
mikael brolin
1969 • växjö
#4
12 augusti 2014 kl 21:41
Gilla
Jag har inte ökat löpningen under sommaren utan kört en del inlines. Känner fortfarande lite. Ska försöka fokusera nu när semestern är slut. Återkommer hur det utvecklar sig den närmaste tiden.
rolle
1961 • österskär
#5
25 september 2014 kl 19:46
Gilla
om du kör tåhävningar varje dag, så blir det inte mycket vila. Vila är lika viktigt som träning.
mikael brolin
1969 • växjö
#6
16 februari 2015 kl 22:42
Gilla
Har slutat med tåhävningar för några månader sedan.
Gått på massage av vaden under hösten eftersom det verkar vara i vaden som problemet sitter, blev långsamt bättre.
Nu har jag övergått till akupunktur i vaden, kört 3 gånger och känner mig bättre än på länge. Men jag ska avvakta ett par månader till innan jag börjar springa eftersom jag ändå varit skadad i 15 månader nu.
Jag tränar ändå mer än någonsin just nu med annat tex Crosstrainer, Styrketräning spinning mm.
32 pass hittills i år så det går ingen nöd på mig när det gäller träning men jag hoppas kunna springa till sommaren. ...
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#7
17 februari 2015 kl 09:26
Gilla
Du har fått många goda råd, du kan även alternera mellan flera par skor med olika drop. Det här kan vara jäkligt segt.
Anvämda hälkil i dina vardagsskor avlastar också hälsenan! Lycka till!
1963 • Solna
#8
17 februari 2015 kl 09:37
Gilla
Jag hade samma problem, gick över till terränglöpning med backar stock och sten. Då försvann det. Sedan fick jag i och för sig ont i höft och knä pga överentusiasm ( I think You head that story before ....) TJO Peter
Tanja Werner
1968 • Malmö
#9
17 februari 2015 kl 09:38
Gilla
Jag vågar knappast skriva det, men jag strålar min (som inte blev bättre av varken Voltaren, tåhävningar, stretch, vila...) med en infraröd lampa nästan varje kväll. Mycket bättre sedan dess!
Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#10
17 februari 2015 kl 11:29
Gilla
Jag hade stora problem med min hälsena för 2 år sedan. Stel och öm i 1 års tid
. Gick till många olika experter och en trodde hälsenan delvis var av. Det kändes inte alls bra att tänka på det i drygt 2 veckor innan jag äntligen fick rätt diagnos.
Var till Akademiska sjukhuset och där gjorde dom ultraljud och såg problemet.
Jag hade en gammal skada (ärrbildning) och där hade det vuxit in massa blodkärl och varje kärl hade nerver. Vid rörelse ökade blodmängden och smärtan blev värre.
Men hjälp fanns att få. Dom sprutade in ett ämne i varje kärl och dödade dom. Heter Sklerosering. Efter ett antal behandlingar blev jag bra. Så fantastiskt. Men under det året när jag gick och hade så ont belastade jag den friska sidan för mycket vilket gjorde att jag tappade styrkan i vaden . Den är fortfarande smal o klen likaså i höften men jag kan springa och njuta nu.
Synd bara att det skulle ta så lång tid att få rätt hjälp. Hoppas du får ordning på din.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#11
17 februari 2015 kl 21:55
1 Gilla
Osäker på vilka skoråd du fått. Men att högt dropp på skon är skonsammare än flats tror jag de flesta är överens om.

Vad är då det "rätta" droppet?

Otroligt svårt att säga, men om jag fick slänga in något skulle jag säga runt 10 mm. Uppåt 12 blir det som löparpumps med en tydlig klack. Nedåt 6 och lägre skulle jag säga att det börjar slita på hälsenan vid stora volymer.

Inte ens kenyanerna springer med lågdropp.

För övrigt verkar löpning och skador höra ihop. Jag har sportat alla möjliga sporter tidigare i mitt liv, aldrig haft antydan till ont nånstans. Sen jag snöade in på löpning kan man nog vända det bakochfram, de tillfällen man INTE har ont nånstans är Halleluja moment.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
18 februari 2015 kl 00:34
Gilla
Vad som är bäst är individuellt. Kan bara ge ett tps från min senaste erfarenhet, det var en muskelbristning i inre vadmuskeln som först gick upp några gånger för jag var för ivrig, sen gav sig tillkänna som "känning" från ca 7 km eller lite senare på tävlingar.

Jag var inte färdigrehabbad fast jag hade varit smärtfri på långpass och fartpass i månader. Det räckte med några få gånger med excentriska tåhövningar där jag inte nöjde mig med 50 kg last utan gick upp till 55 och sedan 60kg. Tungt för axlarna!

Före, mellan seten (à 17 ggr) och efter körde jag stretch en minut med lätt böjt knä, det var nytt för mig, kanske hjälpte men det var den tunga lasten som gav det sista, det är ag övertygad om. Lite stramhet har jag känt senare ibland men det är borta helt nu. På köpet blev jg bättre i en quadricepssena som jag inte blivit helt 100 i.
1970 • Lerum
#13
18 februari 2015 kl 01:10
Gilla
#Oldboy trol större genomblödning med vikt vilket är bra. Jag har samma erfarenhet där knäböj ger låret genomblödning och minskar mitt problem med hopparknä.

#Mikael jag har också haft krångel med vaden/hälsenan och rekommenderat andra just tåhävningar och massage. Nu har jag lite annorlunda ont och tycker att det blir mkt bättre av att stretcha baksida lår som är alldeles för stelt

Jag tänker bakre kedjan som Eva Fridman skrivit om här på Jogg. Allamuskler med sina senor överlappar. Även en stel rumpmuskel kan göra att det gör ont i hälsenan, svagaste länken. Jag jobbar vidare med rörlighet
1956 • Malmö
#14
18 februari 2015 kl 17:01
Gilla
Min hälsena gick av för flera år sedan, blev opererad o fick en svår inflamation i operationen så läkningen tog verkligen lång tid.

Ibland kan jag få känningar. Bytte skor men provade även att tejpa. Funkade mkt bra på mig. Jag har för mig att ett problem med hälsenan är att den inte belastas bara när man tränar utan till vardags också. Hade tejp varje dag. Knepet är att ta tag i problemet innan det går för långt..
Tejp räcker såklart inte..
1970 • Lerum
#15
18 februari 2015 kl 23:36
Gilla
Nu har jag varit på massage både vader, lår, rumpa och rygg var rejält stela med knutor. Efter massagen (nära skriknivå) fick jag hjälp med stretch. Lite mörbultad gick jag där ifrån och hälsenan gjorde inte alls ont. Jag har turen att stelhet=ont är något som verkligen går att göra något åt
mikael brolin
1969 • växjö
#16
19 februari 2015 kl 20:32
1 Gilla
Tack för att ni ger mig tips och tro att det kan bli bra på olika sätt. Kanon med ett forum där alla vill varandra väl.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.