Cykel Cykelrundor 18 inlägg 11298 visningar

55+ mil på 5 dagar. Öst till Väst.

Daniel Larsson
1983 • Tyresö
#1
19 januari 2015 - 20:14
Gilla
Hej.

Jag och en vän har planerat (pratat om det med många dvs. att vi inte kan backa ur nu =) att cykla från Stockholm där vi bor till Falkenberg nu i sommar, från öst till väst helt enkelt.

Enligt google maps (cykel) så är sträckan ca 55mil.

Tanken är att göra detta på 5 dagar och 4 nätter. Vi kommer att ha cykelväskor med det vi kan behöva på vägen.
Tälta hade vi tänkt där det är lämpligt. Stanna på "dagens lunch" och äta middag på div pizzerior osv.

Med tanke på att vi nu i somras tog en dagstur på ca 13 mil och vi då fick extremt ont i arslet undrar jag/vi om någon kan tipsa om en riktig bra sadel som helst är gjord för att cykla långt på.
Alla tips är välkomna.
Vet att man måste vänja sig så att säga med sadeln och det försökte jag göra förra gången med säkert 10 mil i veckan veckorna innan vi åkte, men det gick inte så bra ändå.

Gärna andra tips som man kanske inte tänker på normalt sätt är väldigt välkomna de också :)

Tack på förhand.

/MVH
1971 • Ödeshög
#2
19 januari 2015 kl 20:36
Gilla
Cykelbyxor med blöja är ett måste, räcker inte det får ni ha med er lite övermogna bananer att kasta in.
Daniel Larsson
1983 • Tyresö
#3
19 januari 2015 kl 20:41 Redigerad 19 januari 2015 kl 20:41
Gilla
Självklart körde vi cykelbyxor med "blöja". Bananerna åt vi istället :)
Nu blir det nästan 5 ggr så långt på 5 dagar vi ska vara igång, det är därför vi behöver tips på sadel framförallt...

/MVH
1975 • Eslöv
#4
19 januari 2015 kl 22:52
Gilla
Åk till en bra cykelhandlare, och få mätt rumpan först. Det är väldigt individuellt vad som passar just dig. Din sadel bör va ganska hård och ha rätt bredd för din baksida.

Du bör oxo se till att ha cykelbyxor av bra kvalitet - gärna nån som är gjort för distans. Nästan alla mår bra i ett par Assos S5/S7:or, men billigare kan göra det - mina DHB från wiggle är ganska sköna dom med. Se till att ha ekstra byxor med, "Blöjan" torkar inte över en natt när du tvättat dom på kvällen, och du vill *INTE* köra med blöta byxor. Använd desutom byxfett.

Sen är det bara att vänja sig vid lång tid i sadeln. Lycka till. :-)
1966 • Tokholm
#5
19 januari 2015 kl 23:01
Gilla
"Åk till en bra cykelhandlare, och få mätt rumpan först..."

+1
Specialized har många breda sadlar.
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#6
20 januari 2015 kl 01:50
Gilla
Bild uppladdad av Karel Friedl
Selle Italias SLR SUPERFLOW finns som smal & bred + min sambo kör Lady-versionen. Det är som en soffa framför TV:n. Vissa handlare lånar ut den för en veckas provkörning.
Och som andra skriver är bra byxor viktiga. Nu är det många som har rea. http://www.rapha.cc/se/en/shop/team-sky-replica-bib-shorts/product/MTB03XXZBKXXL
(Och tvärt emot dom flesta, har jag alltid närmast kroppen sköna merinoullkalsonger från Icebreaker och upplever dom mycket komfortabla).
1967 • Mysinge
#7
20 januari 2015 kl 04:05
Gilla
Vad har ni för cyklar? Med racercyklar och träning bör 10 mil eller så om dagen gå bra.

Om ni har racercyklar och svenska häckar kanske ni ska ha bred modell - har jag själv.

Sitt still på sadeln, och låt benen göra jobbet! När kroppen måste gunga från sida till sida är det dags att växla upp eller ner. Kan vara såna saker som skinnflår också. Har man dessutom ryggsäck, blir det etter värre. Ni behöver väl ryggsäck på en så lång tur, men häng mesta vikten på cykeln.

Som vanligt på långresor mer pengar än kläder. ...Och mer vätska än mat.

Ett bekymmer är att man blir grinig av lågt blodsocker, men högt blodsocker har man ingen större glädje av - kissar man ut -, så försök hålla en jämn nivå med äkta mat.
Mats
1970 • Stockholm
#8
20 januari 2015 kl 10:36
Gilla
Rätt bredd på sadel + rätt storlek och inställning på cykel + cykelbyxor av hängseltyp som passar och med padding som passar just din rumpa. Detta är grundförutsättningarna.

Vad du inte kommer gilla är att det kan ta väldigt lång tid att vänja rumpan vid den här typen av nötning. För mig själv tog det ett par år med nästan daglig cykling innan min rumpa vande sig. Numera har jag plåtarsle, men under lång tid gick jag runt och hade ständigt ont. Det tog alltså en bra bit över 1000 mil för mig. Det är förstås olika, men likaväl som det kan gå snabbare så kan det också ta längre tid. Testa olika typer av cykelbyxor för att hitta den som passar din rumpa bäst.

Tänk på att en lösning är INTE mjuk sadel eller gelöverdrag eller liknande. För den här typen av långfärdsäventyr du siktar på så gör detta bara saken värre.

Slutligen, ha aldrig något mellan huden och paddningen. Kallingar är alltså big no-no och kommer garanterat resultera i skav.
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#9
20 januari 2015 kl 17:28
1 Gilla
@Mats, lite kul att du kan garantera skav med kallingar... hur skall jag göra? Jag har trampat 8 000 km både förra & förrförra året helt utan skavsår och alltid haft dom på. Dock skall jag poängtera att det är merinoull eller Houdinis blandning av merinoull och silke; håller huden torr utan minsta irritation. Men jag respekterar andras erfarenheter.
Pebben
1966 • Karlstad
#10
21 januari 2015 kl 23:41
1 Gilla
Jag har cyklat många många mil med kallingar. Jag har tom cyklat
VR och inte FN har jag fått några problem då inte. Ok, jag hade drygt 400 mil på sadeln innan VR det året. Men det kostiga var att polare som smörjde med vad det nu var osv. De hade problem.

Sen är det väl som så här. Två grundförutsättningar bör vara uppfylda. Det första är rätt utrustning som är rätt inställd. Det andra är rätt träning för uppgiften. Jag knarkar LSD i vänstervarv. Och då blir jag lite bättre på lite längre distanser. Det går kanske inte så fort, men det kvittar. Jag har inte bråttom.
Thomas Lirén
1980 • Stockholm
#11
22 januari 2015 kl 01:00
1 Gilla
Jag kan knappats sälla mig till de riktiga cyklisterna här, men för två somrar sen fick jag för mig att jag skulle ta cykeln ner till Ukraina och frågade en kompis om han ville hänga på; låter asbra tyckte han. Några veckor senare hoppade vi på färjan till Gdansk och tog oss via östra Polen och en kort sväng i Vitryssland till Lviv i Ukraina och sen vidare genom Slovakien till Zakopane där vi tog tåget tillbaka till Gdansk.

Jag drog hela den resan på en helt vanlig "citybike", vilket inte var riktigt optimalt då de på många ställen ganska skakiga vägarna gjorde att kedjan till slut inte höll sig ordentligt spänd (fick meka lite ett par gånger under resan när det blev allt för katastrofalt) och att styret dessutom bara hade "vanligt" grepp, så händerna tog rejält med stryk under resan.

Man kan lugnt säga att det var rätt kämpigt periodvis under resan, då mest med mina krånglande händer eller att vädret råkade vara alldeles för varmt eller för blött, men det var en fantastisk upplevelse, och att ta sig fram på ett så relativt sätt långsamt sätt som cykel gör att man ser väldigt mycket man aldrig hade sett om man rest på andra sätt och jag tror att har ni bara lite tålamod och rätt inställning kommer ni ha en fantastiskt rolig resa.

Om ni vill läsa om vårt äventyr skrev vi lite om det på http://www.resdagboken.se/m/Mothas/mordor-ar-ute-och-cyklar-437812/
Magnus Billberger
1968 • Falun
#12
24 januari 2015 kl 14:59
1 Gilla
Lite perspektiv på att vänja sig vid sadeln: Du skriver att du ägande 10 mil under en vecka och i mina öron låter det väldigt lite. Jag får ihop 5 mil på en dag när jag pendlar till jobbet. Det är ca 50 minuter i taget så under en "bra" vecka skulle jag få ihop 25 mil. Nu ska jag direkt be om ursäkt för om det låter skrytsamt, men poängen är följande:
Trots regelbunden cykling och många mil i veckan så brukar jag känna av rumpan när jag tar säsongens första lite längre tur. Det är tydlig skillnad att sitta på sadeln i 3-6 timmar istället för 30-60 minuter. För att ni ska få en behaglig resa så skulle jag därför dels rekommendera att ni cyklar regelbundet och dels att ni redan ett par månader innan avresa börjar förbereda med att minst varannan vecka lägga in längre dagsturer med minst 3 timmar i sadeln.
Daniel Larsson
1983 • Tyresö
#13
11 februari 2015 kl 19:42
Gilla
Nu har jag varit och mätt "rövbenen" hos Cykloteket i Västberga Stockholm och berättat vad jag ska göra.

I och med att jag kommer att cykla på en Scott Sportster P1 så kommer jag inte ha den karakteristiska sittställningen för racers och med det konstaterat rekommenderar de mig att köpa någon av följande modeller:

1. https://www.cykloteket.se/specialized-henge-sport-sadel/ 370:-
2. https://www.cykloteket.se/specialized-henge-comp-mtb-sadel/ 850:-
3. https://www.cykloteket.se/specialized-henge-comp-sadel/ 1000:-

Det fina med det hela som tidigare nämnts får man provcykla sadeln i 3 veckor innan man bestämmer sig.

Enligt dem själva så är det bara ca 2 personer av 100 som inte är nöjda efter en "mätning".

Ska lämna in cykeln där på service nu i dagarna och ska då bestämma mig för vilken sadel jag ska "prova". Skulle få lite hjälp med sittställningen i samband med detta också.

Någon som har erfarenhet av någon av modellerna?

/MVH




Karel Friedl
1954 • Göteborg
#14
11 februari 2015 kl 21:28
Gilla
"Nya Henge har fått en lite bredare urgröpning..." verkar mest lovande. Mest plats för dom ädla delarna;-)
HåkanC
2000 • -
#15
11 februari 2015 kl 22:18
Gilla
Om du är inne på specializedsadlar så tycker jag att du även borde kolla med Specialized Concept Store i sjöstan
http://www.specializedconceptstore.net/en/shops/Specialized-Concept-Store-Stockholm-/en/contact/

Daniel Larsson
1983 • Tyresö
#16
9 mars 2015 kl 14:43 Redigerad 9 mars 2015 kl 14:43
1 Gilla
Har köpt den "värsta" modellen i samband med att jag servade cykeln som jag nämnt tidigare.

Första gången körde jag ca 2mil och efter det hade jag rätt så ont i arslet.

Andra gången 3 dagar senare körde jag 2,5mil och det kändes redan då bättre.

Tredje gången. I går (3 dagar senare) tänkte jag att jag skulle cykla ca 5 mil och se hur det kändes. Kom bara drygt 2 mil sedan åkte jag på en ordentlig punktering och va tvungen att avbryta. Men det känns ingenting efter det.

Med andra ord så redan efter bara 6-7 mil utspritt på 3 tillfällen känns sadeln mycket bra och vad det verkar så blir det 500-600Km cyklande på den i sommar :)
Pebben
1966 • Karlstad
#17
11 mars 2015 kl 10:28
Gilla
Få saker slår den känslan som man kan känna när man "träffat rätt" med sin sadel. kanske och ev. kan känslan jag kände vid mina barns födsel komma upp på samma nivå, men bara kanske och ev.
1967 • Mysinge
#18
11 mars 2015 kl 21:02
1 Gilla
"Är det en bra sadel?"
"Ja, det kan du hoppa opp å sätta dej på!!"

Vilken variant valde du?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.