Löpning Träning 12 inlägg 8453 visningar

Hur lägger man upp årets träning för tre lopp?

1961 • Göteborg
Administratör
#1
20 november 2014 - 13:51
Gilla
"den banan är platt och väldigt rak"... Um, nej snarare tvärt om: http://www.helsingborgmarathon.se/map/swe.html
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#2
20 november 2014 kl 14:00
1 Gilla
Jag skulle ta det väldigt lugnt i början av juni och egentligen köra grundträningsbetonat juni ut, med mycket lugn distanslöpning. Sedan mer fart i juli, och sedan mycket fartuthållighet (snabbdistanser, långa intervaller och tempopass i marafart) i augusti. Midnattsloppet passar ju in bra som träningspass i den perioden inför maran. Jag kommer iaf att köra på ett liknande upplägg med en planerad formtopp i maj och en i slutet av september.
1981 • Göteborg
#3
21 november 2014 kl 09:20
Gilla
Lite Off-topic, vill du ha ett flackare (och potentiellt snabbare och snällare) marathon går Göteborg Marathon ca en månad senare än Helsingborg. Har inte sprungit det själv, men sett till banprofil så bör det vara snabbt, små variationer mellan 5 och 20 möh.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#4
21 november 2014 kl 09:33
Gilla
Helsingborg Marathon är rejält kuperad, och knixig, med många skarpa kurvor och varierat underlag (en hel del grus och faktiskt lite sand). Den är dock mycket roligare än Göteborg Marathon, som är pannkaksplatt och helt rak.
Personligen så tycker jag att det är för kort mellan Stockholm för att man ska hinna återhämta sig, grundträna och sen spetsa till maraformen igen. och av den orsaken, samt att Stockholm är din första mara, så skulle jag nog välja en mara lite senare Helsingborg, i alla fall om du tänkt maxa och/eller persa.
Om du ändå tänker köra enligt din plan så skulle jag ha fokus på volym och långpass om jag var du. Om din träningsdagbok stämmer så är det detta du behöver jobba på.
1981 • Göteborg
#5
21 november 2014 kl 13:04
Gilla
Nu är jag ingen expert, men något hum har jag nog...

Jag har gjort en liknande resa i år, sprang mitt första Marathon i Oslo 20/9, sprang huvudsakligen för att bygga volym och distans (8-15km fredag + 15-30 km lördag i runda tal + kortare återhämtnings/"kvalitets"-pass under veckan) under perioden halva juni t.o.m. halva september.

Under den perioden hann jag, utan mer än en handfull tempopass sänka tiden på milen från 47.11 (början på mars, frihamnen gbg, seedningslopp gbgvarvet) till 43.21 (industriområde i Borås, seedningslopp gbgvarvet).

Min tolkning av resultatet från Borås är att maraträningen gav väldigt mycket som jag hade nytta av på den korta distansen, trots att jag inte hade mycket specifik träning för seedningsloppet (målet var att komma mellan 42 och 45 min för att hamna i rätt grupp till våren).

Jag gissar att det samma borde gälla för dig, genom maraträning blir du snabbare på milen, du bygger uthållighet och teknik vare sig du vill eller ej och det ger utslag på kortare distanser. Kasta in några tempopass innan och skär ner mängderna en eller två veckor innan midnattsloppet så går det nog enligt plan (såvida det inte blir strömavbrott, hagelskur eller 35 grader varmt).
Annika
1979 • Mölndal
#6
21 november 2014 kl 13:07
Gilla
#6 "Personligen så tycker jag att det är för kort mellan Stockholm för att man ska hinna återhämta sig, grundträna och sen spetsa till maraformen igen. "

Ursäkta en kanske dum nybörjarfråga, men det där blev jag lite nyfiken på. Hur fungerar det där med grundträning egentligen? Jag menar, all den träning man gör inför första maran kan ju inte bara ta slut efteråt så man liksom får börja om från början igen?
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#7
26 november 2014 kl 09:14
Gilla
Markus, det är inte alls otroligt att du persar i din andra mara. Jag är nog inte ensam om att ha persat i min andra mara genom att vägga i debuten och undvika väggen i andra..
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#8
26 november 2014 kl 10:44
Gilla
Annika: Det är givetvis personberoende, samt på hur man lägger upp träningen, men om man på klassiskt manér toppar för en mara, dvs drar ner på träningen sista veckorna, springer maran och tar ut sig ordentligt, samt vilar ut ordentligt efteråt, så har man ofta tappat en del i kapacitet. Eftersom det dessutom ofta tar ganska långt tid att återhämta sig fullt efter en mara kan det var lämpligt att träna relativt lugnt en period efteråt, alltså grundträning.
Vissa behöver inte göra på detta viset alls, men för mig personligen blir skaderisken väldigt hög om jag försöker träna hårt månaden efter en mara. Dessutom är jag ofta inte motiverad att träna hårt då heller.
1971 • Nykvarn
#9
26 november 2014 kl 11:28 Redigerad 26 november 2014 kl 11:29
Gilla
Jag håller med Johan om behovet av vila efter en mara där man presterat på topp. Jag brukar också behöva ett mentalt break från målinriktad träning för att få motivationen åter. Dock tycker jag, att om jag bara tar tar det lugnt efter en mara och vilar tillräckligt kan det ge en formtopp några veckor efter loppet, jag har märkt den effekten flera gånger.

Jag sprang två maror i år, Stockholm i slutet av maj och Vintermaran i november och fokuserade på mil och halvmara däremellan med några långpass igen under hösten men juni var seg ur träningssynpunkt och sett i backspegeln skulle jag nog vilat mer än jag gjorde efter maran i Stockholm.

De första marorna brukar vara läroupplevelse, ta dem som sådana utan att ta så allvarligt på resultatet. Kanske möter du den berömda "väggen" på något av loppen och då handlar det mera om att ta sig i mål än om tid, kanske går det jättebra i båda loppen. "Träna optimalt" för maraton gör ju få av oss motionärer, långpass kommer gagna Midnattsloppet också och fartträningen kommer gagna maratonkapaciteten men löpta mil och långpass är viktigare för motionärer.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#10
26 november 2014 kl 12:14
Gilla
Staffan och Johan (#11 och #12): Säkert jättebra råd ni kommer med men ofta känner jag att elitens (elitmotionärers) råd inte är riktigt tillämpbara på oss motionärer med lägre ambitioner.
Markus får själv välja vart han vill räkna sig men jag skulle själv inte vara rädd att springa två maror med tre månader emellan. Men jag kan ju inte hävda att jag utför några topprestationer.
Håller med er om att mängd och långa pass är att rekomendera för Markus.
1971 • Nykvarn
#11
26 november 2014 kl 13:32
1 Gilla
Sverker, jag tackar och bockar för att du placerar mig i det "startledet" och du har en poäng och då menar jag att ju bättre jag blivit ju större har mitt behov av mental och fysisk återhämtning efter en mara blivit.

Markus, jag tror inte det behöver vara så svårt. Så mycket löpning du kan och vill få in från nu och fram till Stockholm är bra. Gärna regelbundna och allt längre långpass men varje vecka behöver du inte springa långt men varannan helg är ett bra riktmärke. Om du i slutet av april har klarat att långsamt öka långpassens längd så att du klarar att springa kanske 32-35km utan att vara helt slut efter är det utmärkt.

På fartpassen, fokusera gärna mer på lite längre intervaller i något lägre intensitet än korta, snabba intervaller, jag upplever att de förra ger betydligt mer tillbaka till motionärer. Det är ofta uthålligheten vi behöver jobba på, att sprinta som Usain Bolt har vi ingen större nytta av, ff a inte på maraton.

Efter loppet i Stockholm så återhämtar du dig, fokusera sedan i slutet av juni och juli på högre fart och lite mindre mängd men behåll gärna ett längre pass i veckan uppemot 15-18 km om möjligt och kanske ett längre långpass någon gång i månaden under hela sommaren. Lycka till!
Kurre Bussman
1956 • Karis
#12
27 november 2014 kl 09:53
Gilla
Hur ser ni på uppläggningen för min del?

Har planerat in tre ½maraton med två veckors mellanrum börjandes 13 juni.
Målet är att klara alla tre lite under 2h, (personbästa 1.59.40 - 2014).
Vågar jag satsa överhuvudtaget på något annat än några återhämtande länkar mellan loppen?
Senaste säsong gjorde jag tidsmässigt mina bästa lopp i början medan farten avtog mot slutet trots mera träningskilometrar. Något gick väl snett.
Observera även min ålder!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.