22 augusti 2008 kl 22:16
Det finns faktiskt inget (entydigt) vetenskapligt godtagbart bevis i det allmänna fallet för att någon speciell kolhydratladdning är nödvändigt, eller ens fungerar, för full marathon, än mindre då för halvan kan man anta. Det verkar som det är till stor del individberoende (placebo, eller ej). (Lore of Running)
Däremot finns det undersökningar som tyder på att det är viktigt att hålla blodsockerhalten på jämn nivå under själva loppet, för att undvika att levern går torr på glukogen. Det är mest troligt när den går torr på glukogen som vi bonkar. (Lore Of Running).
Kort sagt: det verkar inte skada att testa kolhydratladdning, men risken är att man bara känner sig tung, och full i tarmarna, utan någon större fördel, även om vissa kanske ser en fördel (placebo, eller ej).
(Parentetiskt: De flesta av undersökningarna överhuvudtaget runt löpning, cykling etc har gått ut på att några ska utföra ett arbete i en viss kontrollerad (mer eller mindre submaximal) fart under en viss bestämd tid. Problemet med detta är att normalt ska vi ju arbeta i en viss STRÄCKA på KORTASTE möjliga tid, vilket inte alls är samma sak, taktiskt sett, för då tillkommer att vår hjärna måste, medvetet eller omedvetet, tänka på hur den hushåller med kroppens resurser för att till slut ( förhoppningsvis!) ha nått maximal medelfart vid målgång.)