15 maj 2012 kl 08:50
Lite historik:
I november 2006 fick jag för mig att springa GV 2007. På den tiden rökte jag och snusade ganska kraftigt. Jag hade inte sprungit ett steg på 5 år. (och då var det påtvingade steg i lumpen). Jag hade inte en aning om hur man skulle träna och kollade in diverse forum på internet och fann till slut Anders Szalkais program för halvmaran på marathon.se. Glad i hågen och helt utan en aning så valde jag programmet för 90min på halvmaran. I min okunnighet tyckte jag att fem dagar i veckan var ett bra mål att träna. Om man ändå ska springa en halvmara kan det ju vara bra med många km.
Efter diverse förseningar började jag träna enligt programmet i januari 2007. Resultat; Halvmaran på 1:32. Min rekommendation: Träna på bara, (men lyssna på kroppen) så ska du se att det kan bli superskoj att springa i Oslo, precis som du vill!
Sen till det andra pratar om:
Jag vet att man egentligen ska förespråka att ta det lugnt i början osv. men för egen del fungerar inte det. Därav har jag åsikten: Vill man något så tränar man för det. Nyckeln till det hela är att känna efter, men inte för mycket. Ibland gör det lite ont i t ex vaderna, men det måste inte vara en muskelbristning för det. Nästa pass kanske det blir bättre, och blir det inte bättre så kan det vara läge att stanna upp då. Ju mer man läser om vad som KAN hända, desto mer letar man efter fel som man själv tror BORDE finnas. På så vis riskerar man att sitta stilla mer än man springer. typ.
Jag är helt övertygad om att du kan springa en halvmara i Olso om 4 månader. Det kommer att bli skitskoj! Se bara till att träna löpning, löpning och åter löpning. Spänn bågen och sikta högt! Ta bara inte ett av valfri tidnings "kom igång"-program där du springer 10km efter 250veckor eller går i en minut och springer i 7s (obs: raljerande ironi...), utan ett riktigt program, gärna för en lite mer offensiv tid än vad du själv tror på. Kolla in de på jogg.se t ex. De verkar ju ha fungerat bra för de som följt dem inför göteborgsvarvet.
Givetvis kommer du inte att tävla en halvmarathon om 4 månader då det krävs tider som tar betydligt längre tid än så att träna upp sig till för att tävla om topplaceringar. Men målet behöver ju inte vara att stå högst på pallen, bara att ha så många som möjligt bakom sig!