Löpning Kom igång 10 inlägg 4069 visningar

Komma igång efter hemsk foglossning?!

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
17 oktober 2014 - 20:52
Gilla
Hej! Jag har verkligen hållt mig ifrån jogg så mycket som möjligt de senaste månaderna, för det har gjort så ont att tänka och läsa om löpning och inte kunna springa själv. Jag är gravid, i v. 37 imorgon. Min förra graviditet "sprang" jag nästan vägen ut, även om det säkert såg bra kul ut på slutet. Den här graviditeten har jag dragits med foglossning som jag inte skulle önska min värsta fiende. Det var lääänge sen jag tog mina sista löpsteg. Hela sommaren har förflutit utan löpning och det är hemskt!

Nu är det nedräkning. Dels till förlossning, naturligtvis, men även tills jag kan snöra på mig löpskorna igen.

Efter min förra förlossning kunde jag börja ganska snabbt igen, förmodligen mycket tack vare att jag höll igång så bra under graviditeten. Men nu är ju läget ett helt annat och jag efterfrågar lite tips och tankar. När man gått med sån här foglossning, vaggat fram som en anka och inte kunnat springa på flera månader, hur ska jag börja, när ska jag börja, hur ska jag gå till väga? Och hur ska jag kunna bärga mig och inte gå ut för hårt? :)

Kan nämna att jag fått ett gäng sjukgymnastikövningar, som jag gärna skulle arbeta slaviskt med, men eftersom jag får mer ont av dem än när jag låter bli, så kan jag inte påstå att jag är så duktig som jag borde vara.

Tack på förhand :)
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#2
18 oktober 2014 kl 10:22
Gilla
Hej Åsa!
Har inget direkt bra svar på detta då jag under mina två graviditeter varit förskonad från foglossning.
Men jag förstår din frustration över att inte kunna springa, man kan ju längta ihjäl sig!!!

Fick mitt andra barn för 5 veckor sedan. Drabbades av infektion vid förlossningen och det hela slutade med akutsnitt.
Jag har varit jättesjuk efteråt och först förra veckan, 4 veckor efter förlossningen kunde jag äntligen börja promenera lite smått.
Nu är det en tung väg tillbaka men jag kan äntligen gå i alla fall och har börjat smyga in lite bålstyrka. Allt för att vara redo den dag jag vågar springa igen.
Jag räknar med att kommer ta minst en månad till.
Jag längtar så efter att springa har inte sprungit sen i slutet på Juli:(

Men mitt råd är att skynda långsamt och bygga upp styrkan i kroppen innan du börjar springa. Vi vill ju kunna springa hela livet så vad gör en månads extra vila från springet.

2015 är vårat år:-)
Hoppas bebis kommer snart!!
/Matilda
1983 • Alingsås
#3
18 oktober 2014 kl 18:31
Gilla
Hej Åsa!
Initialt måste jag ju tacka för din tråd (och de som skrev i den) om löpning och graviditet vid din föregående graviditet! Läste den och hämtade tips och information under hela min graviditet - tyckte att det var i just denna tråd som jag hittade bäst tips jämfört med otal antal googlingar utöver! ;)

Vad tråkigt att du har mått så dåligt under denna graviditet! :(
Själv drabbades jag bara av (vad jag har förstått vara) väldigt måttlig foglossning under min graviditet. Den bestod främst av ilande i hugg i ljumskarna och pelvis, som kunde komma både när jag var aktiv och i vila och med varierande mellanrum. Rådet jag fick när detta uppstod var att sluta springa helt för att undvika bestående men efter förlossningen (pga de stötar löpning innebär).
Jag slutade således att springa i graviditetsvecka 35, men promenerade och cyklade så gott jag kunde in i det sista.
Huggen och ilningarna bestod ju, men de kanske hade varit värre om jag fortsatt springa?

Min lilla dotter föddes den 1 september, 8 dagar förtidigt, utan komplikationer (inga klipp och bara några få stygn).

Jag var på uppföljningssamtalet hos min bm i torsdags, 6 veckor efter förlossningen, och bad då om råd. Hon vet hur aktiv jag var under hela graviditeten och hur mycket löpningen betyder för mig och hon har varit väldigt uppmuntrande och stöttande hela tiden.
Enligt henne skall man vänta 16 veckor (!!!) efter förlossning innan man kommer igång med löpning igen. Hon har nämnt det förr och jag får panik varje gång jag tänker på det! Dock fick jag ett halvt om halvt ok i och med att jag ändå mådde så bra i övrigt och har läkt fint, hade ok kondition innan osv...
Jag har dessutom inte känt av foglossningen ALLS sedan förlossningen.
När jag fick problemen så pratade jag med en läkare där jag arbetar, som sa att foglossning både kan försvinna helt (så som för mig), men för vissa även bestå om man inte är försiktig. Försök ta det lugnt nu. Och nej, gör inte sjukgymnastövningarna om de gör ont! :S

Idag tog jag mina första steg i löparspåren, på dagen 6 veckor och 5 dagar post partum. Underbart! :)

Jag skall skriva lite om att komma tillbaka efter förlossning på min blogg nu. Jag har bl a pratat med Eva Fridman (som du kan se här på jogg då och då) och Tine Bishop (som har kommit igång med löpning efter 4 graviditeter, och som har 5 barn). Om någon som läser detta har mer tips och råd att bidra med, så samlar gärna ihop det med! :) Jag hoppas att det kanske kan ge lite inspiration!

Som Matilda skriver ovan, så är det dock viktigt att ta det lugnt...det är en kort period som man är borta, om man jämför med hur länge man sedan kan springa! Hellre skynda långsamt och komma tillbaka hel, än att stressa sig tillbaka och bli skadad eller få men...förhoppningsvis känner du inte av foglossningen efter förlossningen!

Håller tummarna!

1983 • Alingsås
#4
18 oktober 2014 kl 18:33
Gilla
Ooooj...ledsen för att det blev lite långt! :S
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#5
19 oktober 2014 kl 20:37
Gilla
Tack så mycket för era svar :) Vad tråkigt med de komplikationer du råkade ut för Matilda, men skönt att höra att du är på väg tillbaka.

Och vad roligt att du uppskattade min tråd Disa, tack :)

Jag ska försöka skynda långsamt och tänka på detta med å bygga upp kroppen först. Jag fick faktiskt boken Träning för nyblivna mammor, och har börjat läsa den. Men 16 veckor låter jättemycket. Jag skulle aldrig stå ut så länge är jag rädd :) Förra gången tjuvstartade jag ju långt före vad jag borde, men det funkade ju och jag fick inga men av det...
Första löpstegen efter ett uppehåll är ju helt ljuvliga, oavsett vad anledningen till uppehållet varit.

Jag har förstått, under förra graviditeten, att det är viktigt att de där magmusklerna har gått ihop, att inte mellanrummet är för stort (med mina kunskaper kan jag inte beskriva bättre än så), och det hade de gjort på mig när jag började springa efter förra graviditeten.

Vad tror ni är vettigt att börja med, alltså mer specifikt? Jag ska försöka hämta inspiration från min nya bok också. Men mer i detalj liksom, tänker ni på några speciella övningar, förutom den klassiska "kniiiiiiiiip" :)

Jätteglad att ni svarar, just nu hinner jag inte skriva mer :)
1983 • Alingsås
#6
21 oktober 2014 kl 19:21
Gilla
Hej igen!
Den boken har jag med...tror att jag köpte den i samband med att jag började inse att jag snart var inne på mina sista löppass som gravid och behövde lite inspiration och fokus på vad som komma skulle! ;) Har dock tyvärr på tok för dålig disciplin för styrketräning varför boken har legat orörd sedan jag kom hem från BB i princip... :(
Dåligt från min sida...

Jag skulle råda dig att kolla tillbaka till din träningslogg efter förra graviditeten och se hur du "kom tillbaka" då! Förhoppningsvis kan du ju köra ganska så likt även denna gång - men allt beror ju på hur förlossningen blir, hur kroppen mår, att man inte råkar ut för något så jobbigt som Matilda som skrev tidigare beskrev osv! :)

Generella råd i övrigt är ju annars att initialt promenera och göra bäcken- och bålövningar á la dem i boken du köpt (där hon ju nämnder det där med bukmuskulaturen också :) ) .
Springa kanske man ändå bör avvakta med tills dess att man slutat blöda och varit på uppföljningsbesöket hos mvc 6-8 veckor efter förlossningen.

Har du alltjämt problem med foglossningen efter förlossningen (vilket du förhoppningsvis inte har), så tycker jag att du skall be din bm om tips på sjukgymnaster som är bra på området redan tidigt!

Håll oss uppdaterade på hur det går! :)
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#7
23 oktober 2014 kl 13:45
Gilla
Jag tycker detta är ett väldigt intressant ämne men det tycker antagligen bara vi som är mitt i det:)

Mitt första barn blev även det förlöst med snitt den gången pga sätesbjudning.
Då gick allt väldigt bra och efter en vecka promenerade jag utan problem. Hade bestämt innan att vänta 8 veckor innan jag fick börja springa, allt för att såret inte skulle gå upp.
Då gjorde jag inga bål övningar vilket straffade sig och ryggen tog mycket stryk. Skärpte mig och började med mer styrka.

Har sedan dess kört 2-3 dagar i veckan ca 30 min åt gången.
Jag tränar hemma med lite gummiband och kettelbell. Och detta har gjort susen för löpningen.

Denna graviditeten kände jag mig stark och sprang fram till V 35 då blev jag förkyld och började inte springa igen. Körde stavgång sista veckorna så jag var i mycket god form inför förlossningen. Så jag hoppas att bara jag slutar ha ont vid för hårt belastning så ska jag komma tillbaka ganska snart!!

Åsa jag tror helt enkelt du får känna dig fram. Har du ont ska du givetvis inte börja springa utan du får hitta andra träningsformer som funkar. Men jag tror inte på att bara sitta och inget göra. Allt du gör stärker din kropp tills dess då du kan ta dina första löpsteg.
Hitta en bra sjukgymnast vore såklart bra men det gäller att hitta en som förstår detta med idrott.

Som Disa skriver håll oss uppdaterade:) när är det bebis ska komma?

Jag är tillbaka på sjukhuset igen så det är dåligt med träning nu:( lillkillen (6 veckor imorgon) är sjuk. De tror han har virusinfektion:( hög feber och äter dåligt.

/Matilda
1983 • Alingsås
#8
25 oktober 2014 kl 16:50
Gilla
Hehe, så är det säkert Matilda! Men de icke-intresserade behöver ju inte läsa i så fall! ;)
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter också! :) Hoppas att du kan komma igång snart också!!!
Tråkigt att din lille är dålig! :( Hoppas ni mår bättre nu!

Jag håller med Matilda! Känn dig för!

Kollade tillbaka lite i bloggen...här skrev jag om symfysiolys: http://www.ultrarunsinthefamily.com/2014/07/29/symfysiolys-foglossning-backenuppluckring-aven-oalskat-barn-har-visst-manga-namn/

Har du ett bäckenstödsbälte Åsa? Jag använde bara mitt när jag sprang, men en kollega till mig som hade problem med foglossnig under sin andra graviditet, tipsade om att använda bäckenstödsbältet (jag hade ett sånthär: http://www.rehabshop.se/ortos-stdbandage/gravidbalte/backenstodsbalte) även efter förlossningen. Hon är inte löpare, utan bar det tillvardags för att få stabilitet i höft och bäcken. Det kanske kan vara något för dig med när du börjar springa sen igen?

/dísa
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#9
26 oktober 2014 kl 20:45
Gilla
Hej och tack igen för era svar :) Hoppas lillen mår bättre nu Matilda, det är aldrig kul när de små är sjuka.

Tyvärr loggade jag min träning dåligt under den där tiden. Men första passet efter min son föddes minns jag som igår. Jag tror det vart ca 1,5 km och jag njöt i så fulla drag så det saknar liknelse :) Men jag ska absolut jobba med magövningar. När jag inte var gravid höll jag på regelbundet med en core-dvd framför tvn en gång i veckan. Det har hjälpt min löpning mycket förut och det kommer säkert göra det nu också, så så fort jag kan köra den ska jag göra det, och innan det funkar får jag hämta inspiration ur boken och plocka ur "gobitarna" som funkar.

Beräknad förlossning är 14 november. Jag saknar löpningen så mycket. Hoppas på att snart snart snart vara tillbaka :)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#10
26 oktober 2014 kl 20:45
Gilla
Just det glömde svara på en sak. Nä jag har inget sånt där stödbälte men ska kolla det, det kanske är något att fundera på :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.