Löpning Kom igång 24 inlägg 10060 visningar

Nystart C25K, skor och fotisättning

Stina
1989 • Örebro
#1
13 oktober 2014 - 16:49
Gilla
Hallo alla
Jag bestämde mig för några veckor sedan att jag ska ta tag i det här med löpningen igen. Har en lång historia av att starta för hårt, få skador och sedan skita i löpningen. För att inte gå ut för hårt även denna gång laddade jag ner en app med träningsprogrammet C25K (couch to 5 K). Startade superlugnt och nu är jag på v4 och är fortfarande pepp.

Kanske ska säga som grund också att jag är 25, rätt normalviktig (BMI runt 22) och har väll okej grundkontition. Har tidigare varit ute på långpromenader flera gånger i veckan och tränat dans och åker längdskidor på vintern.

Började springa 3 ggr i veckan, men efter att ha fått ont på insidan av knäna på bägge benen blev det en tripp till sjukgymnasten som konstaterade överrörliga knän i kombination med svaga höfter så nu har jag ett träningsprogram för det att köra parallellt. Fick egentligen rådet att skippa löpningen ett tag och träna annat, men eftersom jag är lite vrång köpte jag hem knästöd istället och fortsatte löpträna 2ggr/vecka, vilket faktiskt har gått riktigt bra. Längtar tills knästöden blir överflödiga dock, men tack vare dem och träningsprogrammet bråkar inte knäna alls när jag springer.

Nu till funderingen jag har. När jag provade ut skor i en tidigare löpstart för 1 år sedan fick jag ett par asics gel mot pronation och ett par ilägg. Sprang då med hälisättning först.

Denna omgång har jag gått över till att sätta ner framfoten först, och det känns mycket bekvämare och som att jag fått mer spänst i steget. Den senaste löpturen tog jag dessutom bort iläggen från skorna och har bara grundpronations-dämpningen i dem kvar då det kändes så hårt åt foten. Funderar därför på om en del av problemet har varit att skorna inte är rätt för mig längre då jag ändrat löpstil.

Någon som har erfarenhet om att byta fotisättning och om det innebär att skorna kan behöva bytas ut också? Springer tyvärr mest på asfalt eftersom allergier håller mig borta från skogen.

Väldigt tacksam för svar då jag är väldigt ny på allt detta =)
< < < 1 2 > > >
1984 • Stockholm
#2
13 oktober 2014 kl 18:16
Gilla
Har du skadeproblem kan det vara värt att testa nya skor, belastningen kan flyttas vilket kan vara bra. Utöver det finns extremt få sanningar vad gäller löparskor. Finns mig veterligen inget stöd i forskning för att varken dämpning, pronationsstöd eller inlägg har nån positiv effekt på skaderisken, oavsett om du överpronerar eller inte. Du kan i stort sett ta vilka skor som helst helt slumpmässigt och göra ett lika bra val som en sk expert i en butik. Det bästa är att testa sig fram själv och försöka hitta skor som ger belastning på bra ställen för en själv. Att springa i lite lägre dropp och neutrala skor KAN ge mindre belastning i knän och höfter medans högt dropp kan avlasta vaderna/hälsenorna lite.

Angående fotisättning så är det viktiga var du landar i förhållande till din tyngdpunkt, landar du under kroppen ger det klart mindre belastning på tex knäna än om du landar långt framför. Hur du sätter i foten är sekundärt men som ett led i att du ökar stegfrekvens (korta snabba steg istället för långa långsamma) så kommer du automatiskt att både landa mer rakt under kroppen och lite längre fram på foten.

Men har du skadeproblem och bara har sprungit med pronationsstöd skulle jag råda dig att testa neutrala skor - finns en del trådar om "överpronerare" som inte kan springa med pronationsstöd för att de får ont i knän direkt. Jag har blivit analyserad av "experter" 3 gånger och de har lyckats diagnostisera mig som neutral, överpronerare och supinerare.
1984 • Stockholm
#3
13 oktober 2014 kl 19:04
Gilla
Vet inte om jag svarade på din fråga. Många byter till skor med mindre stöd, lägre dropp och mindre dämpning när de går över till att springa med kortare steg. Men de flesta gör det nog för att de tycker det är roligare att springa i lättare skor, för att det kan kännas lättare att korta steget om man inte har en klack som "tar i" eller för att foten får bättre träning i flexibla skor - inte för att det är nåt man måste egentligen.
Stina
1989 • Örebro
#4
14 oktober 2014 kl 11:07
Gilla
Tack så jättemycket Johan =)
Tar ganska korta steg och försöker springa ganska långsamt för att inte pressa knäna för mycket nu ibörjan. Sen är det ju alltid trevligt om man kan ta den sista intervallen lite snabbare när/om orken finns kvar.

Ska jag vara helt ärlig så har jag varit lite sugen på att ha ett par lättare skor - som nike free eller något liknande. Har inte riktigt vågat ta steget eftersom de flesta varit för neutralt steg - men med tanke på din historia med "experter" så låter det inte som det skulle vara omöjligt att hitta ett par bra =)
1984 • Stockholm
#5
14 oktober 2014 kl 11:20
1 Gilla
Det tror jag inte alls är omöjligt :). Var lite försiktig bara, allt för flexibla skor eller skor med lågt dropp kan kräva lite tillvänjning. Stora förändringar är alltid påfrestande och det är generellt sett en bra idé att ha flera skor att variera mellan så att man flyttar runt belastningen lite. Så prova ett par neutrala lite lättare skor men ta inte de allra extremaste (rena tävlingsskor eller "barfotaskor") och uteslut inte att du måste fortsätta använda dina gamla skor ibland som omväxling.
1965 • Täby
#6
14 oktober 2014 kl 14:04
Gilla
Ett inte helt okontroversiellt ämne, så man får vara beredd på eventuell sh*tstorm som kan komma... ;-)

Hursom, mina erfarenheter från när jag ökade stegfrekvensen var att det kändes väldigt bakvänt med mina gamla uppbyggda skor. Det var Nike Vomero, mycket uppbyggda och hög drop (neutrala, iof). Att däremot gå ner till "mittemellan" gick utmärkt. Dvs mellan 6 och 8 mm (låter inte som så stor skillnad mot 12, men kombinera med andra faktorer...) var gyllne snittet för mig.

Idag har jag skor ner mot 3 mm, men går jag lägre så får mina hälsenor (och löpstil) sota för det.
Stina
1989 • Örebro
#7
14 oktober 2014 kl 17:01
Gilla
Ah. Men låter i alla fall som ett par lättare skor (om än inte barfota) kan vara en bra grej. Om inte annat så skadar det ju sällan att kunna variera precis som du säger Johan.

Haha, ja det har alltid en tendens att bli hetsigt när folk gillar olika ;)

Vet inte hur högt drop det är på mina gamla Asics (är asics gel flashfire). Är ganska duktig på att bli tokentusiastisk på nya saker och ändra lite för fort, men att börja på 6-8 mm låter logiskt. Då borde ju kroppen hunnit vänja sig lagom tills det är dags att byta ut de äldsta skorna. Längre fram kanske jag kan komma ner till de fina färgglada lättviktarna =)

Är lite förundrad över hur snabbt man får hjälp på denna sidan. =) Super! Tack så jättemycket
#8
14 oktober 2014 kl 20:25
Detta inlägg har raderats
1965 • Täby
#9
14 oktober 2014 kl 20:31
Gilla
Bara som FYI, "medium"-drop behövder inte vara en motsättning till lättviktare. Här är ett exempel. Vikt är riktigt av mig vägda skor (43), inte tillverkarens uppgifter:

Nike Lunaracer, 7 mm, 186 g. En av mina favoriter, för övrigt.

Finns naturligtvis fler. Mina övriga lättare skor ligger på 5 mm eller under, lista här: http://www.karaszi.com/SQLServer/skor.asp
1965 • Täby
#10
14 oktober 2014 kl 20:33
Gilla
Håller i övrigt med hxman, also been there, and done that. Var uppmärksam!
Stina
1989 • Örebro
#11
15 oktober 2014 kl 10:22
Gilla
Hehe, ja man kan säga been there done that för mig med. Det är lite av anledningen till att det är 5e gången jag börjat springa - har alltid fått långdragna benhinneinflammationer. Inga problem alls med det nu efter att jag ökat stegmängd och sätter ner mellanfoten under kroppen istället för hälen framför i kombination med träningsprogrammet i telefonen. Inser att jag behöver ha en röst i örat som säger att jag måste sakta ner och gå ibland om jag inte ska köra på hårdare än kroppen fixar. Det är ju lätt att köra på av ren envishet annars =)

Knäproblemen skulle jag ju fått vilket fall eftersom överrörliga knän i kombination med svag höft inte är så klockrent. Men det börjar redan bli mycket bättre.

8mm borde nog gå att sänka till. Mätte på mina gamla och de verkar vara ordentligt uppbyggda.. 14mm drop. Det är ju ganska stor skillnad, men eftersom jag spenderar hela somrarna i supertunna ballerinaskor utan problem så borde det gå bra. Får ändå inte springa mer än 5min åt gången än enligt programmet.

Oj så lätta! Låter ju superbra =) Mina väger ju kring 250 och då är jag ändå strl 37.

Väldigt pepp på att ta mig till sportbutiken nu
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#12
15 oktober 2014 kl 16:04
Gilla
På mina Saucony Mirage står det 4 mm drop, inte 8 mm som hxman skrev. Gick från 8 mm till 4 mm och märkte ingen större skillnad, vare sig till det bättre eller det sämre. Men sulorna verkar slitas mer på tårna och lite mindre på hälarna så kanske har det hänt något i det omedvetna. Kan vara värt att prova andra skor i alla fall, sedan är det väl olika vad som passar bäst.
#13
2 oktober 2019 kl 16:58 Redigerad 2 oktober 2019 kl 17:02
Detta inlägg har raderats
1982 • Tomelilla
#14
2 oktober 2019 kl 17:56
Gilla
Hej! Efter långdragna problem med ena knäet( hopparknä) så köpte jag på vinst eller förlust ett par altra. Problemen försvann nästan omedelbart.
Det kändes lite annorlunda de första rundorna men nu skulle jag inte vilja springa i annat utan dropp. Huruvida det passar för dig vet jag inte men för mig var det lösningen på problemet.

Mvh Jimmy
1982 • Tomelilla
#15
2 oktober 2019 kl 17:58
Gilla
Tillägg - Sprang med 8 mm dropp innan.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#16
2 oktober 2019 kl 19:54
1 Gilla
Vet inte om man törs lägga sig i den här debatten, men jag gör ett försök. ;-)

Löpsteg hit och dit, skor med max dropp eller inget dropp. Helt ärligt tror jag inte det gör någon jätteskillnad egentligen.

Det som däremot gör skillnad är att springa mycket! Det gör ont att springa, så enkelt är det. Och det tar tid att lära sig att ”tåla” det.

Men kämpa på, så kommer det en vacker dag när du känner att du kan springa utan att det gör ont under eller efter rundan.
1984 • Göteborg
#17
3 oktober 2019 kl 17:36
Gilla
En teori jag har, verkar som sagt inte finnas entydig forskning inom området, är att om man är överrörlig, då mår benen bra av att få vrida sig, inte att bli tvingade till ett "rakt" steg. Dom flesta är nog dock mer eller mindre överrörlig i vissa leder och stel i andra, för kroppen får kompensera - är man för stel i en led blir man som regel överrörlig i en annan.
Eftersom de flesta av oss inte kommer passa in i en mall för ett optimalt rörelsemönster och perfekt funktion i alla leder, är jag hellre sån som accepterar lite "skavanker" snarare än tro att har man väl gått till en kiropraktor några gånger och fixat sin sneda höft så kommer alla leder i kroppen ha perfekt funktion sen. Gör hellre det bästa av situationen så att säga och tänker att kroppen ska få jobba så ergonomiskt som möjligt utifrån sina avvikelser.
I detta fallet är alltså teorin, att om du låser fötter och benens leder från att vrida sig och/eller tvingar dom att landa "rakt", så kommer antingen lederna i knän och höft ta stryk, eller så småningom ländryggen eftersom den också är ganska mobil. Men grundstelheten kan lika gärna sitta någon helt annanstans, t ex i bröstryggen som inte är särskilt mobil, eller att man är för svag någonstans.

Nu utgår jag en del från mig själv, och mina ben vill då i alla fall vrida sig massor, vilket gör att dom uppskattar skor som stör och placerar så lite som möjligt; tunna, relativt lättglidande och minimalistiska, dom älskar fivefingers men har inte hittat någon passande modell än.
Tyvärr måste man ju ha bättre grepp ibland eller tjockare sula, det märks direkt i knäna när man går över till vinterns dubbade trailskor, tills det blir hyfsat med snö och dom ändå inte får fäste.
1984 • Göteborg
#18
3 oktober 2019 kl 18:09 Redigerad 3 oktober 2019 kl 18:11
1 Gilla
Väldigt gammal tråd såg jag nu! :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#19
3 oktober 2019 kl 20:16
Gilla
Ouat, här sitter man och skriver på en tråd från 2014 ????

Tack #17 för uppmärksamheten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
3 oktober 2019 kl 22:15
Gilla
Lite knasigt att jogg har någon algoritm som letar upp "relaterade forumtrådar men inte varnar för att de ibland är uråldriga!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.